‘Met zijn kwaliteiten moet Frenkie de Jong meer goals maken’

Woensdag, 5 december 2018 om

Frenkie de Jong oogst de afgelopen maanden met zijn spel bij Ajax en het Nederlands elftal lof uit binnen- en buitenland en ook Rafael van der Vaart is te spreken over de prestaties van de middenvelder. De 109-voudig Oranje-international ziet echter ook nog een aantal verbeterpunten voor De Jong en hoopt dat de spelmaker in de toekomst nog beslissender kan zijn.

“Het zal niet verbazen dat ik een zwak heb voor Frenkie. Vanwege de manier waarop hij zijn technische kwaliteiten koppelt aan inzicht, spelplezier en lef. Frenkie lijkt ogen in zijn achterhoofd en aan de zijkanten te hebben: voordat hij in balbezit komt, heeft hij zijn hele omgeving al gescand. Dat is het moeilijkste van de positie waarop hij speelt. Daar is hij een meester in”, steekt Van der Vaart van wal in gesprek met Voetbal International.

De Jong was tot nu toe in 59 wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax goed voor 4 doelpunten en 10 assists en als het aan Van der Vaart ligt, gaat de 21-jarige middenvelder er in de komende jaren alles aan doen om die cijfers op te krikken: “Met zijn kwaliteiten moet hij vaker de dodelijke steekpass geven en ook meer goals maken. Dat heeft hij in zijn mars.”

“Als hij dat aspect aan zijn spel kan toevoegen, en de kwaliteiten heeft hij ervoor, dan hebben we het over Europese top”, vervolgt hij zijn verhaal. De onlangs gestopte oud-speler van onder meer Ajax, Hamburger SV, Real Madrid en Tottenham Hotspur wijst er echter ook op dat De Jong in eerste instantie wel zijn eigen spelletje moet blijven spelen: “Hij moet nu niet gaan forceren om aan al die verwachtingen te voldoen, want dat dan kan het ook zomaar misgaan en minder worden.”


Poll

Ben jij het eens met Rafael van der Vaart?


Gerelateerd

87 reacties (laatste reactie door binny)
5 december 2018 om 12:02

Rafael leeft nog in de tijd van de pure nummer 10, die bestaat in het huidige topvoetbal bijna niet meer. Als hij gisteren nou goed op had gelet bij de speech van Modric voor de ballon dor had hij gesnapt dat Frenkie helemaal geen goals hoeft te maken om geweldig te zijn. Die bedankte Redknapp dat die hem iets verder van het doel haalde zodat hij zijn creativiteit beter kwijt kon. Van Gaal deed hetzelfde bij Xavi. Laten we Frenkie nou lekker laten spelen waar hij op zijn best is...

5 december 2018 om 12:04

Het is natuurlijk totale onzin wat Rafael hier uitkraamt. Vergelijk hem eens met andere middenvelders op zijn positie van nu en vroeger:

Busquets, 415 wedstrijden, 12 goals
Kante, 251 wedstrijden, 15 goals
Makelele, 607 wedstrijden, 17 goals

5 december 2018 om 12:25

Los van het feit dat ik het ook onzin vind dat De Jong meer goals moet maken, kun je hem niet vergelijken met de spelers die jij opnoemt.

Busquets, Kante (nu even niet) en Makalele staan als verdedigende middenvelder opgesteld en dat staat Frenkie de Jong niet. Volgens mij is Schöne de meest verdedigende middenvelder van Ajax en staat Frenkie de Jong daar meestal schuin links voor.

De Jong komt de laatste wedstrijden steeds vaker voor de goal van de tegenstander en komt ook meer in scoringspositie dan vorig seizoen. Zijn rendement zal dus ook omhoog gaan als hij blijft spelen op de positie die hij nu veelal speelt.

5 december 2018 om 12:34

Roytje78

"busquets, Kante (nu even niet) en Makalele staan als verdedigende middenvelder opgesteld en dat staat Frenkie de Jong niet. Volgens mij is Schöne de meest verdedigende middenvelder van Ajax en staat Frenkie de Jong daar meestal schuin links voor."

Klopt. Frenkie de Jong is de linkshalf en staat op het schoolbordje waar de opstelling staat vermeld inderdaad links schuin voor Schöne.

Maar in de praktijk speelt Frenkie bij balbezit vooral vanuit de linksback posiite. Blind loopt dan op langs de zijlijn en Frenkie zakt dan naar die plek ongeveer naast De Ligt.

5 december 2018 om 12:41

Misschien dat idd de vergelijking met kante en busquets niet helemaal opgaat, maar voor de rest klopt het wel, de jong is niet de speler die de goals moet maken maar op het middenveld het spel moet verleggen. Ik zou hem eerder vergelijken qua spel met een verratti of een modric, beiden toch ook geen spelers die bekend staan om hun hoge doelpuntenratio.

5 december 2018 om 12:43

@roytje

Frenkie de Jong staat gewoon opgesteld op dezelfde positie als de 3 spelers die ik vermeld heb hoor. Hij vult de positie nou eenmaal op zijn manier in (zie zijn positie bij de goal van Virgil tegen Duitsland tegenover het papiertje waar zijn positie stond vermeld).

Ik snap wat Van der Vaart zegt maar dan moet Ten Hag hem dieper opstellen, hij lijkt nu vaak een 5e verdediger die tussen De Ligt en Blind in speelt en de bal dan brengt naar Ziyech

5 december 2018 om 11:57

Precies, en daarom gaat hij dan ook die goals niet maken. Maar ik denk ook zelf dat dit gewoon de juiste positie voor De Jong is. Ik denk niet dat het gebrek aan goals een probleem is als de rest ze maakt, en De Jong met passes kan blijven strooien en het spel blijft verleggen. Misschien kan hij wel een meter of 7/8 vooruit spelen, maar ik zie hem niet vlak achter de spitsen spelen.

5 december 2018 om 12:02

Brbakker,

Ten Hag geeft Frenkie vaak de opdracht om te fungeren als extra vangnet voor de verdediging, afhankelijk van de tegenstander mag hij de ene keer iets eerder naar voren dan de andere keer.

Bij Oranje kan hij iets gemakkelijker naar voren schuiven, levert dan ook vaak iets op.

Als hij verkocht is zullen er wel iets minder berichten over hem komen, maar het blijft natuurlijk wel een uitzonderlijk talent.

5 december 2018 om 12:45

Ik heb Frenkie de afgelopen wedstrijden anders al een paar kansen zien krijgen en missen. Hij zou vaker kunnen scoren dan hij nu doet, zelfs gezien zn plek op het veld.

5 december 2018 om 16:03

Los van de stastieken, zie ik hem nou niet strooien met mooie passen.Het is meer de aanname en beweging waarmee hij zich vrijspeelt,maar qua rendement is het matig voor het hoogste niveau en dat gaat meespelen.Hij dribbelt soms net iets te lang door waardoor hij zich vastloopt.Voor mij moet het nog maar blijken

Misschien moeten ze hem dan niet in de verdediging zetten.. Maar heb niet 't gevoel dat die er veel meer gaat maken. Özil maakt er ook niet zo veel beetje zelfde type

5 december 2018 om 12:00

Je hebt toch niet zojuist Ozil met Frenkie vergeleken ofwel? Die twee hebben namelijk werkelijk 0 raakvlakken.

Mocht je een grap maken, dan ben ik er mooi ingetuind.

5 december 2018 om 12:45

Sorry dat was natuurlijk niet de bedoeling. Op de leeftijd die F. de Jong nu heeft zat özil al bij Real madrid. Stom van mij deze vergelijking.

5 december 2018 om 13:48

Snap niet zo goed wat dit met mijn reactie te maken heeft, maar mocht je proberen te sneren omdat je vermoed dat ik Frenkie overschat, dan zit je er opnieuw naast. Zo'n hoge pet heb ik namelijk nog niet op van hem, laat staan dat ik hem vergelijk met middenvelders van dezelfde leeftijd die bij topclubs in Europa spelen/speelden.

5 december 2018 om 14:19

Even voor de duidelijkheid toen Ozil net zo oud was als Frenkie nu speelde hij nog bij Dortmund. Zoals het er nu uitziet gaat FDJ wel met dezelfde leeftijd een transfer naar een topclub maken....maar dat terzijde

5 december 2018 om 14:30

4 maand later dan de leeftijd die FdJ nu is maakte hij zijn debuut voor real, mijn excuses.

5 december 2018 om 14:37

@eddiendinho

Lol, Ozil bij Dortmund. Let's talk about that...

Frenkie moet gewoon een tussenstap maken. Precies hetzelfde hoe Eriksen en Suarez het heeft gedaan, destijds Spurs en Liverpool. Een Valencia zal mooi zijn, want Spaanse voetbal is op zijn lijf geschreven, maar die kunnen hem naar mijn mening niet betalen...

5 december 2018 om 14:54

@eddiedinho
Wanneer heeft Özil ooit voor Dortmund gespeeld? Dat heb ik geloof ik gemist.

Frenkie is natuurlijk een fantastische voetballer met heel veel talent, maar als er iets is wat hij juist absoluut niet kan is het schieten. Er moet echt een trainer komen die hem leert hoe je met je wreef schiet of met binnenkant voet maar toch hard of snel vanuit de draai. Zie hem graag wat lessen krijgen van van Nistelrooy of Sneijder bijvoorbeeld. Tot op heden kan hij alleen maar heel geplaatst, maar veel te zacht schieten. Hierdoor maakt scoort hij vrijwel alleen intikkers en een enkele perfect geplaatste bal. Staat los van het feit dat ik het verder een heerlijke voetballer vind met heel veel potentie. Ben erg benieuwd hoever hij gaat komen, denk dat de goede club vinden met de juiste coach heel belangrijk kan zijn voor hem.

5 december 2018 om 12:34

Justkloesoe, helemaal met je eens. Zijn schot is niet al te best, of eigenlijk heel slecht. Daar moet ie waarschijnlijk veel meer op trainen, hij heeft in Schone een teamgenoot bij wie hij het af kan kijken. Die heeft best een aardig trap in mijn ogen. Wat me ook opvalt is dat De Jong vaak de korte pass geeft, terwijl het met een opkomende Mazz en Nico, plus een speler als Neres die graag de diepte zoekt, een wapen zal zijn als ie ook een goede dieptepass/crosspass zou hebben. Misschien leren van Koeman? Of Frank De Boer? Die is toch vrij 😉

5 december 2018 om 12:56

Schone is inderdaad ook een goede om bij af te kijken, al blijkt hem dat tot nu toe nog niet echt te lukken, hij moet echt gericht erop gaan trainen, maar dat zou natuurlijk ook samen met schonen kunnen. Al kunnen Koeman en de Boer ook geen kwaad nee haha. Ik vind persoonlijk wel dat hij een hele goede dieptepass en steekbal in de benen heeft, hij mag alleen wel iets meer risico in zijn spel leggen en dit wat vaker doen dan nu, maar dit zie ik hem wel wat makkelijker ontwikkelen. Dat schieten vind ik belangrijker, ondanks dat hij verdedigend opgesteld staat komt hij namelijk vrij vaak in de positie om vanuit de tweede lijn de schieten, hier doet hij nog te weinig mee om absolute wereldtop te zijn, maar hij is nog jong, maar het is niet makkelijk om deze kwaliteit te ontwikkelen.

5 december 2018 om 14:31

Justkloesoe, sorry, ik bedoelde met dieptepass meer een pass van 60/70 meter door de lucht. Ik vond tegen AEK dat daar vooral voor Mazz heel veel ruimt l ag, als de bal op links was, om het spel dan met 1 pass te verleeggen. Maar die lange passes lijken nog niet in De Jongs assortiment te zitten (net als een goed schot). Maar wie weet komt het nog. Het is ook zeker trainbaar in mijn ogen,

5 december 2018 om 12:55

Niet mee eens. Hij is zijn schot nog aan het ontwikkelen denk ik. Tegen Frankrijk geweldig redding van Lloris bv. Hij moet gewoon niet te voorzichtig willen schieten. Hij likt te veel momenteel

5 december 2018 om 12:56

Mikt

5 december 2018 om 13:00

Ik hoop dat je gelijk hebt, maar ik denk dat het ontwikkelen van een schot iets is wat je normaal gesproken al in de jeugd doet. Het is niet makkelijk om op 21 jarige leeftijd iets te leren wat je eigenlijk nog helemaal niet kan of in ieder geval nooit doet. Verbeteren van een skill is wat anders dan het nog helemaal aan moeten leren. Maar wellicht zit het er al in en moet het er alleen nog uitkomen. Voor nu mikt hij inderdaad teveel en gaat dit niet gepaard met snel en verassend en vooral met power uithalen op doel.

5 december 2018 om 13:08

Natuurlijk kan je op je 21e wel een vaardigheid aanleren.. Op latere leeftijd ook, het is wel heel erg beperkt gedacht dat het alleen als kind kan..

5 december 2018 om 13:18

Misschien overdrijf ik een beetje, maar probeer voornamelijk te zeggen dat het veel makkelijker is om bepaalde (zo niet alle) vaardigheden aan te leren op jonge leeftijd. Het is gewoon minder makkelijk om op zijn leeftijd iets aan te leren wat je altijd anders hebt gedaan. Onmogelijk is het niet, maar je moet er dan wel veel tijd aan besteden en er bewust mee bezig zijn, vraag me af of hij zich er zelf bewust genoeg van is en er genoeg tijd en moeite in wil steken en natuurlijk genoeg tijd voor krijgt vanuit Ajax of een andere toekomstige club. Als hij dit kan aanleren zie ik hem heel ver komen.

Ik vind dit wel nuttige feedback van Rafael. Hij heeft 2 leerpunten, de steekpass en doelpunten, daarmee wordt hij Europese top. Het is redelijk opbouwende kritiek en je kan er ook echt iets mee, ook dat hij zegt niet gelijk forceren maar rustig groeien.
Hij hoeft niet gelijk 300 doelpunten te scoren maar elke 6 a 7 wedstrijden een doelpunt en elke 3 wedstrijden een assist zou resulteren in een doelpunt of 8 a 10 (2x zoveel als nu) en 20 assist (2x zoveel als nu). Dat zou de Jong echt verder verbeteren, als de rest van zijn spel er niet onder lijdt.

5 december 2018 om 12:05

Je beseft toch dat hij ook in de verdediging heeft gespeeld ? Verder geeft hij vaak de zogehete voor assist. Met Ziyech en tadic hoeft hij niet zo diep te spelen hoor.

5 december 2018 om 12:06

Iniesta en Xavi hadden soms ook een lange periode geen assists of goals maar waren wel de besten op het veld. Voorassists en de ruimte voor anderen te vinden zijn minstens zo belangrijk.

Vind het eigenlijk wel prima als er kritiek is op Frenkie de Jong. Laten we wel wezen, hij is verreweg het grootste talent (nog steeds) van Nederland van dit moment. En hij enorme kwaliteiten natuurlijk, die van hem een unieke speler en potentiele topspeler maken. het is echt niet voor niets hoor dat oranje na het 'slechtste team van Europa' (mei 2018) naar 'terug aan de Europese top' (november 2018) is gegaan. Dat schrijf ik voor het grootste deel puur op zijn conto!

Maar, het is wel tijd dat we dit soort talenten niet alleen maar elke week onder zijn balletjes kietelen en over zijn bol aaien. Er is echt niets op tegen om die dingen die nog niet goed of momenteel matig gaan of zijn gewoon te benoemen, zoals Vandr Vaart nu ook doet.

ik wilde daar nog twee dingetjes aan toevoegen die me de laatste tijd opvallen. Allereerst is dat het feit dat ik vind dat Frenkie moet ophouden om alleen maar de hele tijd vanaf linksback op te bouwen. Want ik snap wel dat hij dat doet, de back is meestal in de opbouw de vrije man, dus als Blind dan een stuk dieper gaat staan kan Frenkie dus altijd wanneer hij maar wil daar aan de bal komen. Prima om dat een keer of wat per wedstrijd te doen maar ik vond dat hij in de pot tegen Duitsland en ook bij Ajax in de CL eigenlijk vooral heel erg diep stond en nauwelijks opkwam of diepte maakte. Beetje te makkelijk hoor, zo constant vanaf linksback te spelen. Hij hoort en moet tuurlijk veel verder naar voren zijn acties maken en zijn passes geven. Veel gevaarlijker dan het doen op 15-10 meter op je eigen helft.

En mijn tweede kritiekpunt is dat Frenkie de Jong een beetje last heeft van zijn eigen nagenoeg perfecte techniek. Hij voetbalt daardoor letterlijk zó makkelijk dat hij wel eens de neiging heeft om niet genoeg te focussen en te concentreren. Dan wordt hij nonchalant. Met balverlies tot gevolg. En ik vind gewoon dat hij zó goed is dat dit bijna niet mag voorkomen (niemand is perfect natuurlijk). Is echt puur omdat hij soms net even te soepel een balletje met buitenkantje wil spelen of te makkelijk passt.

Nou ja, voordat mensen gaan reageren met 'huh, als je niet ziet dat hij gewedlig is dan heb je voetbal niet begrepen', graag even aandacht voor wat ik precies zeg in dit stuk. Frenkie de Jong grootste talent van Nederland, klaar. Maar dat wil niet zeggen dat je niks kritisch zou mogen zeggen natuurlijk.

5 december 2018 om 12:13

Ben het opzich wel met je eens maar denk niet dat het (voor het oog) nonchalante er ooit uit zal gaan. Dit is nou eenmaal zijn stijl, langzaam middenvelders naar zich toe lokken om vervolgens het tempo op te voeren met een schijnbeweging om vaak de andere kant op te draaien. Nu moet ik indd zeggen dat het middenveld oversteken hem wat lastiger afgaat in de CL wat misschien ook wel logisch is omdat clubs zich er nu ook op instellen. Aan hem (en de trainer) de taak om daar weer wat op te vinden, op die manier ontwikkel je jezelf als speler natuurlijk ook dus zie het instellen van tegenstanders op het spel van hem zeker niet als iets negatiefs.

5 december 2018 om 12:31

"ben het opzich wel met je eens maar denk niet dat het (voor het oog) nonchalante er ooit uit zal gaan. Dit is nou eenmaal zijn stijl, langzaam middenvelders naar zich toe lokken om vervolgens het tempo op te voeren met een schijnbeweging om vaak de andere kant op te draaien."

Nee, daar heb ik het niet eens over. Dát vind ik nou juist één van zijn bijzondere kwaliteiten, dat hij met de bal aan de voet gewoon een tegenstander voorbij kan lopen. Mensen onderschatten echt hoe knap dat is. Dat kunnen echt, zelfs in de top, maar heel weinig spelers op die manier. Bovendien vind ik dat ook niet 'nonchalant'. Het oogt dat hij dat heel simpel doet, dat klopt maar dat bedoel ik niet met het 'nonchalante'.

Waar ik op doel is dat hij soms gewoon heel simpel een bal naar een medespeler kan spelen die op een paar meter of korte afstand staat maar dat hij dan die bal eventjes soepel met een voetbeweging wil doorspelen maar dat de bal dan toch onderschept wordt door een tegenstander. Speelt hij die bal niet soepeltjes met een voetbeweging maar geeft hij daar gewoon een 'normale pass' dus met binnenkant én strak, dan komt die bal gewoon bij de medespeler aan. En balverlies is nu eenmaal ook energie verlies, jij en ploeggenoten moeten weer even actief achter bal en tegenstander aan in plaats van andersom. Het is gewoon iets dat in zijn spel sluipt. Misschien ook wel te maken met het feit dat hij zoveel zelfvertrouwen heeft dat hij daardoor inderdaad zijn concentratie verliest, maar dat weet ik niet. Maar ik vind het wel een verbetrpuntje, zeg maar, op weg naar het worden van topspeler.

5 december 2018 om 12:46

'' Het oogt dat hij dat heel simpel doet, dat klopt maar dat bedoel ik niet met het 'nonchalante'. ''

Dan ben ik het helemaal met je eens, gaat hem wss allemaal iets te makkelijk af zoals jij aan aangaf. Vindt een simpel balletje breed te saai en te simpel om het gewoon binnenkant voet te doen. Is eigenlijk hetzelfde met spelers die graag balletjes buitenkant voet geven omdat het er lekker uitziet, maar als het vervolgens verkeerd gaat ze wel al het gezeik over zich geen krijgen.

5 december 2018 om 12:48

Zou hem graag "a la Kluivert" naar Barça gaan, samen met de Ligt (imo het grootste talent van Nederland). Ze zouden daar rustig gebracht moeten worden. Als ze van de zomer gaan, zullen ze op de posities van Busquets en Piqué wel speeltijd krijgen en, als het goed is, kunnen ze dan na een jaartje de positie vast overnemen. Voor zulke jonge jongens is direct basis staan niet altijd goed.

Ben met Frenkie sowieso benieuwd. Ik ben bang dat als hij één verkeerde stap maakt (of te lang in de ED blijft), dat hij dan de wereldtop niet meer gaat halen, nog steeds goed, maar miss meer zoals Raffie zelf, wel aantikken, maar net er onder. Bij de Ligt heb ik dat idee overigens minder, gevaar voor hem is ook met name te lang in de ED blijven. Die man is nu al uitgeleerd (hij speelt aan de bal als een soort rechtsvoor. Acties, steekpasses etc) en las laatst ergens dat hij pas 2 overtredingen begaan heeft. Hij is helemaal klaar voor de volgende stap en, mits hij tijd krijgt, gaat hij overal wel slagen

Hij moet helemaal niet afgerekend worden op assists, en zeker niet op doelpunten. Hebben we het er bij Sergio Busquets ook over dat hij in 10 jaar maar 7(!) keer heeft gescoord voor Barcelona? Nee, maar we vinden hem wel een van de beste ter wereld op die positie.

Frenkie is helemaal geen 10. Zijn schot is niet goed genoeg, en is er ook niet het type speler voor. Het is gewoon een Busquets met meer drang naar voren. Waar Busquets de bal het liefst zo snel mogelijk inleverd, wil Frenkie nog wel eens graag gaan lopen. Dat is ook zijn kracht. De meeste spelers voor de bal hebben, en dan gaan schaken.

5 december 2018 om 12:12

Ik vind het ook zo typisch Nederlands. Ben het met je eens dat Frenkie gewoon moet doen waar hij goed in is. Ook een Iniesta, die verder naar voren speet dan Busquets scoorde alles behalve aan de lopende band bij Barca.

Hij is een aantal wedstrijden in de verdediging gezet. Speelt als controleur.
Daarbij komt nog bij dat hij ziyech, tadic, dolberg en van de beek voor zich heeft lopen met drang na voren.

Wel ben ik van mening dan dat ie een lekker afstandschot moet trainen. Dan kan hij ook eens lekker egoistisch schieten op goal.

Als hij dat aan z'n spel toevoegt maakt hem dat enkel completer, maar niet minder geschikt voor de eventuele Europese top. Hij is nu gewoon de dirigent die de bal verplaatst naar degenen die wel moeten scoren. Als een Ziyech o.i.d. weggaat zou hij dieper kunnen spelen en worden goals en assists wel belangrijker.

Vaker de dodelijke pass ja, vaker scoren is niet eens nodig. Busquets maakt ook geen goals. Frenkie is de man van de assist en voorassist. We zagen het zondag toen Donny zijn medecontroleur was; Frenkie heeft gewoon niet het 'torinstinkt', 'killerinstinkt' en die diepgang die Donny wel heeft.

Meer goals is een bonus, geen must. Ik zou niet geforceerd aan Frenkie gaan sleutelen opdat hij meer gaat scoren. Dat zou ten koste kunnen gaan van zijn andere kwaliteiten.

Daarom moet Frenkie nog een paar jaar bij Ajax blijven. Hoe goed hij nu al is, Frenkie is nog lang niet uitgeleerd en dan komen die doelpunten vanzelf wel.

5 december 2018 om 14:24

Ik vind het nogal wat om doelpunten en assists te verwachten van een speler die de schakel is tussen verdedigen en aanvallen. Zie je bijvoorbeeld een Verratti veel doelpunten en assists maken? De Jong is het type speler dat een aanval opzet, niet afmaakt.

5 december 2018 om 15:02

Maar Frenkie heeft de potentie om veel completere speler te worden dan Verratti en dan zijn de verwachtingen wat hoger. Hij is pas 21, kan grootverdiener bij Ajax worden, 1 á 2 jaar bij Ajax is dan niet zo verkeerd.

5 december 2018 om 15:09

Hij kan natuurlijk ook zijn huidige kwaliteiten verder ontwikkelen. Hij gaat namelijk fysiek ongetwijfeld sterker worden en als hij geen domme dingen doet, word hij ook meer ervaren. Zijn concentratie zal dus ook verbeteren. In mijn ogen zijn enigste zwakke punten.

Je kunt tegenwoordig met heel weinig assists en goals blijkbaar ook de Balon d’Or winnen zie Modric.

Deels eens met Rafael. Vanuit de positie waar Frenkie doorgaans opgesteld staat vind ik niet dat je kunt verwachten dat hij meer doelpunten moet maken. Kijk naar Sergio Busquets. Zelfde verhaal. Wellicht kan Frenkie naast zijn fluwelen dribbels, nog beslissender zijn met meer assists.

Onzin, hij doet het fantastisch, andere spelers kunnen scoren, hij is niet de man die de goals moet maken.

Op de positie waar de jong speelt zijn goals en assist niet het belangrijkste. Kijk naar de beste voetballer van de wereld (modric). Hij heeft in zijn periode bij real nog maar 9 goals gemaakt in 166 wedstrijden.

5 december 2018 om 12:37

Op die positie?
Modric is de verdedigende middenvelder van Real. Frenkie de Jong is de linkshalf. is niet dezelfde positie natuurlijk.

5 december 2018 om 12:53

Wat een rare reactie. Zo een beetje iedereen die een beetje voetbal volgt weet dat Casemiro de pure verdedigende middenvelder is bij Real. Modric is eerder een CM (centrale middenvelder) en Geen CVM (verdedigende middenvelder).

Ja ja ja iedere speler moet tegenwoordig meer goals maken en meer assists leveren. En niemand kijkt nog naar het balans in een team. Als spelers zich gaan focussen op goals maken voor zichzelf gaat dat altijd ten koste van een andere speler. De Jong is goed op weg. Als hij constant blijft spelen en door blijft ontwikkelen kan het een top 10 speler worden.

Laat een nummer 6 lekker goed zijn in zijn primaire taak: Het spel verdelen en verdedigen.
Hij heeft daarvoor in een 4-3-3 wel 5 spelers die kunnen scoren. Ik zou hem nooit afrekenen op scoren, maar zoals gezegd op wat hij wel voor het team betekend. Hij scoort niet veel, maar is dat waar hij op moet letten? Ik zeg niet. Laat hem juist beter worden in waar hij al heel goed in is en juist daarmee boven uit steken en de mindere dingen in je spel kan je altijd nog verbeteren. Dat is hoe je exceptioneel word.
Dus blijf lekker kijken naar filmpjes van Xavi en Iniesta en word de meester van het veld. Ben je dat, ben je veel meer waardevol voor het team dan dat je 4 doelpunten extra maakt per seizoen.

Niet helemaal eens. Hij sperlt op 6 voor de verdediging. Komt dus niet vaak in scorings positie. Wanneer hij dat wel komt, laat zijn afwerking het te vask afweten. Daar moet hij nog aanwerken

5 december 2018 om 12:47

Misschien dat jij en ik een ander idee hebben over wat 'op 6' betekent. Voor mij staat dat vijfer voor de centrale verdedigende middenvelder. Bij Ajax is dat meestal Schã¶ne en niet Frenkie de Jong. Frenkie speelt tactisch gezien als linkshalf. Met Schã¶ne als cvm en dan nog aangevuld met een Vande Beek, soms, of Neres, die dan als meeste diepe aanvallende middenvelder spelen.

Dus dan heb je het, in jouw termen, over de '8' positie en niet de '6', in mijn ogen.

5 december 2018 om 14:21

Misschien qua opstelling of als Ajax de bal niet heeft, maar in balbezit is De Jong meestal de middenvelder die het dichtst op de verdediging staat, vooral als de bal nog op eigen helft is. Dan is Schone juist verder in het veld te vinden, dus het klopt niet helemaal wat je zegt.

5 december 2018 om 15:14

Het klopt wel wat ik zeg, want het is juist dat Frenkie de Jong 'het dichtst op de verdediging staat (dat leg ik hierboven al uit, hij zakt uit tot de linksback plek)' maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat Frenkie, dáárom, dus 'op 6' speelt. Nogmaals, hij staat gewoon in de opstelling geposteerd als linkshalf. En ik ben niet van die nummers verder, maar ik vertaal het gewoon naar wat matthewole zegt. En dan is hij dus de 8 en niet de 6.

Wat je voor ogen moet houden denk ik is dat de 'opstelling', zoals je die altijd te zien krijgt op TV, in wezen enkel maar representatief is voor twee momenten. Namelijk bij een achterbal van de tegenstander en bij een inworp van de tegenstander op hun eigen helft. In bijna alle overige gevallen staan (maar liever nog: lopen en bewegen) spelers gewoon op hele andere plekken dan ze op dat schoolbord staan. Ziyech staat namelijk ook niet met kalk aan de schoenen aan de rechterzijlijn. Die staat naar binnen. Om vaker aan de bal te komen en om naar zijn linkerben te draaien en ook nog eens om ruimte te maken voor de rechtsback om op te komen lnags die zijlijn. Maar Ziyech is op papier, nogmaals dus: op dat schoolbord, wel degelijk rechtsbuiten, zeg maar.

Als je hem vergelijkt met absolute topspelers, en ja, waarom zou dat niet mogen om te verduidelijken, dan vergelijk ik hem het liefst met Xavi en niet zozeer met Busquets. (frenkie is daar dus nog lang niet voor de duidelijkheid.) Een zeer belangrijke schakel tussen verdediging en aanval met niet héél veel assists en doelpunten, maar wel vaak de onopgemerkte pre-assist.
Van der Vaart reageert alsof hij een 10 is zoals hijzelf, maar Frenkie heeft de kwaliteiten van een 10 niet.

Ik ben het wel eens met de kritiek van Rafael. Natuurlijk zijn er internationaal voorbeelden zoals Busquets die ook niet veel scoren maar bij een topclub die elk jaar 90-100 goals maakt (en dat is Ajax) mag je als middenvelder best 8-10 goals per seizoen maken. Ook als je niet op 10 staat.

Ik mist bij Frenkie ook de echte drive om te scoren. Van Bommel had dat in zijn PSV-jaren wel, Seedorf ook. Zijn natuurlijk wel weer andere typen spelers maar zij stonden ook verder naar achter.

Tot slot vind ik ook het schot van Frenkie uiterst matig, kan alleen maar heel zacht met zijn binnenkant schieten. Dat betekent dat hij van buiten de 16 nooit gaat scoren en daar mag je best kritisch op zijn. Van der Vaart maakte gewoon 10-15 goals per seizoen en speelde ook niet eens altijd op 10. Een lekker afstandsschot moet je als topmiddenvelder toch eigenlijk wel hebben.

Ik wil niet meer reageren,omdat alles is gezegd wat ik wil zeggen. dan is het alleen maar herhalen.
Wel wil ik dit kwijt.ik heb in mijn lange leven veel voetbal gespeeld en gezien Ik heb nog nooit zo genoten van een speler als Frenkie de Jong.eerlijk ik ben naar alle wedstrijden gaan kijken waar Johan Cruyff speelde ook in het buitenland,naar Barca enz Maar ik weet niet waar het door komt ik vind Frenkie uniek goed, en het is een lust voor het oog om naar hem te gaan kijken.daar komt nog bij dat hij ook voor de camera en in interviews heel goed is,en weet waarover hij praat,een toekomstige toptrainer.
En als laatst wil ik niet vergeten zijn bescheidenheid en zijn lach die bijna altijd op zijn gezicht te zien is.
Misschien niet voor iedereen belangrijk,maar voor mij een verademing,
Werkelijk een geweldige voetbalspeler en een pracht mens.

Hij kan al zijn kwaliteiten nog verder ontwikkelen en zou zich hierop moeten focussen, dan kan hij op ieder niveau van waarde zijn. Je kan Robben ook wel zeggen dat ie op zn rechterbeen moet trainen maar gelukkig heeft hij zich altijd gefocust op het verder ontwikkelen van zijn natuurlijke kwaliteiten. Dit zou Frenkie ook moeten doen, en schieten is gewoon niet zijn grootste (natuurlijke) kwaliteit.

Frenkie moet niet meer doelpunten maken maar mag of kan er meer maken. Op zijn positie heeft er net een speler met een vergelijkbare speelstijl en die amper doelpunten maakt de Ballon dÓr gewonnen. Frenkie lijkt namelijk in zijn spel erg op Modric. Hoewel doelpunten bijna alles bepalend zijn kan een speler die weinig scoort vanwege een hele bijzondere speelstijl toch van hele grote waarde zijn voor een team.

De Jong wordt iets te veel geprezen, natuurlijk goed voor de eurotjes voor Ajax.
Binnen 30 meter van de tegengoal zie ik te weinig kwaliteit en slimme mogelijkheden.
Dan valt hij volledig uit de mand. Daarachter kan hij meer openingen realiseren en
staat hij als opvanger erg sterk.

Kritiek op De Jong is prima, maar dit is kolder. Reken hem af op datgene wat zijn rol van hem vraagt.

Ik denk dat hij daar al mee bezig is. Steeds vaker komt hij in of bij de 16. Ik verwacht dat hij vooral met zijn passing progressie gaat boeken.

van der Vaart heeft daar een punt. Frenkie staat niet zo ver naar achter als een Busquets, zoals hier boven gesuggereerd wordt, en heeft juist het voordeel dat wel de capaciteiten heeft om een assist te geven of doelpunt te maken. Dat moet hij gewoon ontwikkelen dit jaar, zeker in de Eredivisie. Hij pusht zichzelf niet op dezelfde manier als de Ligt, daar kan hij wat van leren. Want hij is niet onwijs veel beter dan vorig jaar bijvoorbeeld.

5 december 2018 om 14:18

Verratti is min of meer vergelijkbaar met De Jong en heeft ook nauwelijks rendement. Je kunt natuurlijk niet van een speler verwachten dat elke voorzet of schot er ook direct in gaat, vooral als de betreffende speler geen aanvaller is.

5 december 2018 om 14:28

Hoe bedoel je 'verwachten dat elke voorzet of elk schot er in gaat'? Dat zegt toch niemand. De Jong speelt echt niet zo ver naar achter als Verratti of Busquets, en Ajax speelt in de Eredivisie bijna voortdurend op de helft van de tegenstander. Zijn passing op de laatste 30 meter van de goal van de tegenstander, waar hij dus vaak genoeg aan de bal is, moet gewoon beter. En het schieten kan ook veel en veel beter. Kijk naar hoe een Schone dat ontwikkeld heeft.

5 december 2018 om 15:05

Sommigen verwachten meer goals en assists van hem, terwijl hij helemaal niet zo vaak in die positie komt. Dan zou hij op de positie van Tadic, Ziyech, Neres enz. moeten lopen en dan krijg je chaos daar voorin. Dat zou dus betekenen dat met die geringe mogelijkheden die hij krijgt, bijna elke voorzet of elk schot een voltreffer moet zijn. Die jongen is net 21 jaar.

Schieten, zoals van der Vaart of een Sneijder dat konden ga je de Jong nooit en te nimmer aanleren ook al train ie zich daarop de blubber, dodelijke steekpassen evenmin. Hij heeft andere kwaliteiten, let's deal with it.

Frenkie kan geweldig voetballen, maar zijn schot is van het niveau van een C junior, allemaal hele slappe schotjes met zijn binnenkant. Die gozer moet leren dat je met je wreef ook kunt schieten.

5 december 2018 om 14:22

Traptechniek en daardoor een hard en of zuiver schot heb je of heb je niet, is heel lastig aan te leren. Vind ondanks dat ziyech een geweldige trap heeft ook een zeer beroerd schot heeft, dat wordt ook nooit een Koeman of v Bommelschot

5 december 2018 om 14:31

Je hoeft ook geen Koeman te worden om eens wat vaker goed op doel te schieten dan Frenkie nu doet. En je schot is juist een van de dingen waarin je wel heel veel vooruitgang kan boeken. Kijk naar een extreem voorbeeld: Ronaldo, die heeft eindeloos getraind en kan geweldig schieten. Of bij Ajax: Schone, die heeft ook veel aan zijn schot en vrije trap gewerkt met uitstekend resultaat.

5 december 2018 om 14:46

Zoveel mensen beweren altijd dat je met talent geboren bent en verder kansloos bent als je het niet hebt, maar dat is echt onzin.

Je kunt alles bereiken, alleen zijn er dingen die je makkelijker oppikt als je je ontwikkeld en andere zaken vergen meer inspanning om het te kunnen.

Dus nee, ik geloof hier niet in, als je veel oefent, veel traint op hoe je bal moet raken, hoe je je lichaam in het schot moet gooien en waar je staat ten opzichte van de goal dan kun je je schot absoluut enorm verbeteren.

Normaal vind ik Van Der Vaart veel zinnige dingen zeggen, maar hier vind ik 'm de plank toch wel volledig misslaan. De Jong is een soort controleur aan de bal en zwerft veel tussen het verdedigende middenveld en het centrale middenveld. Dat kun je bijvoorbeeld vergelijken met een Verratti of een Busquets qua rol.

Verratti heeft bij PSG welgeteld 1 assist in 1076 minuten, terwijl Busquets geen doelpunten en assists heeft in 1651 minuten. De Jong heeft 2 doelpunten en 1 assist in 1816 minuten, maar wel alles in de Eredivisie dat natuurlijk niet bijster veel voorstelt.

Het punt wat ik eigenlijk wil maken is dat dit soort spelers niet vaak direct betrokken zijn bij doelpunten. Zij zijn meestal de eerste man waarmee de aanval van het doelpunt begint. Vooral bij De Jong of Verratti zou een hoger rendement wel lukken, maar dan moeten ze verder naar voren spelen. De grootste verbeterpunten van De Jong zijn nog zijn fysiek en zijn concentratie. Verder vult hij zijn rol gewoon uitstekend in.

5 december 2018 om 14:30

Wel jammer dat itt vroeger bij het Nederlands elftal je wel kon beschikken over doelpuntenmakers uit de middelste of achterste linie, Gio en v Bommel, vdv, Sneijder. Dat mis je nu allemaal, behalve v Dijk die scoort ook makkelijk voor een verdediger, komt het nu eigenlijk alleen op Depay/Babel/Promes aan. Wijnaldum heeft ook een schot van niks, ook al scoort hij wel meer nu

5 december 2018 om 15:07

Toen hadden we vanaf het middenveld allemaal topspelers. Spelen met Van der Vaart, Snijder, Van Bommel enzovoort is wel even heel wat makkelijker dan spelen met De Roon, Propper, Wijnaldum, Van De Beek, Vilhena, Blind enzovoort.

5 december 2018 om 14:30

Wel jammer dat itt vroeger bij het Nederlands elftal je wel kon beschikken over doelpuntenmakers uit de middelste of achterste linie, Gio en v Bommel, vdv, Sneijder. Dat mis je nu allemaal, behalve v Dijk die scoort ook makkelijk voor een verdediger, komt het nu eigenlijk alleen op Depay/Babel/Promes aan. Wijnaldum heeft ook een schot van niks, ook al scoort hij wel meer nu

Hahaha wat een waanzin zeg, je hebt allemaal soorten spelers nodig in je elftal en Frenkie zit er niet in om meer goals te maken, hij speelt ook veels te ver van het doel af om dat constant te doen. Frenkie pakt ballen af, speelt door de linies heen, en bepaalt het tempo. Spelers als Ziyech en van De Beek kunnen af worden gerekend om hun moyenne, maar Frenkie bepaalt hoe het spelletje gespeeld word. Je ziet een speler als Modric in de laatste 5 seizoenen ook niet meer dan 5 keer scoren.
Ja soms gaat het te ver het overdrijven, maar als je ziet wat die jongen kan doen en wat iedereen over hem zegt inclusief mensen en spelers die er niks te maken mee hebben, nou dan mag je je wel in je handen wrijven.

5 december 2018 om 14:32

Die vd Beek schiet wel keihard volgens mij, wel vaak pech met latten en palen

5 december 2018 om 16:38

Doet hij ook, maar moet veel meer in t doel

Waarom willen mensen deze talenten ineens andere taken geven of op een andere positie zetten? Vanochtend ook al met de Ligt, die ineens op 6 zou moeten spelen, omdat hij dat misschien ook wel goed kan. Laat die jongens toch lekker excelleren in de dingen waar ze nu keigoed in zijn, en laat ze daar nóg beter in worden. Dan worden het echt wereldsterren.

Maar nee, blijkbaar moet een talent op alle posities uit de voeten kunnen, én kunnen scoren, én assists kunnen geven, én goed moeten kunnen verdedigen, én weet ik veel wat nog meer. Dat gaat hun huidige vaardigheden niet ten goede komen, voorspel ik.

Ik vind Frenkie helemaal niet zo goed als veel mensen zeggen. Zal aan mij liggen maar ik zie het niet. Spelers als vd Vaart en Sneijder waren op die leeftijd veel beslissender en beter bijvoorbeeld. Snap de hype niet zo. De Ligt is wel een enorm talent

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 2.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. van de BeekMiddenvelder349
D. TadićAanvaller3428
L. TraoreAanvaller10
I. El MaachDoelman00
D. KotarskiDoelman00
K. LamprouDoelman20
A. OnanaDoelman330
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

457 fans
Middenvelder, 36 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 24 mei
Ryan Babel is niet de enige speler met een Eredivisie-verleden die in beeld is bij Galatasaray. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren