‘Ik zeg zelfs: zet Matthijs de Ligt een keer op ‘6’ op het middenveld’

Woensdag, 5 december 2018 om

Geen andere Eredivisie-verdediger maakte de afgelopen drie maanden minder overtredingen dan Matthijs de Ligt, zo vond het Algemeen Dagblad uit. De verdediger van Ajax beging slechts twee overtredingen en werd dit seizoen zelfs maar één teruggefloten op zijn eigen helft. Arie Haan kijkt met meer dan gemiddelde interesse naar de ontwikkeling van de Oranje-international.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Denk jij dat Matthijs de Ligt aan zijn laatste seizoen bij Ajax bezig is?


Gerelateerd

48 reacties (laatste reactie door robur)

Zet hem anders een keer op doel, kan hij gewoon nog meer alround worden... De Ligt ontwikkeld zich uitmuntend als CV laat hem dan ook lekker daar staan.

5 december 2018 om 09:10

Zelden zo'n complete centrale verdediger gezien als De Ligt met betrekking tot zijn leeftijd. Heeft hij in de jeugd niet op het middenveld gestaan? Technisch vaardig, goed schot, ook aardig bewegelijk voor zo'n imposante bouw.

5 december 2018 om 10:05

Heeft in de jeugd inderdaad op het middenveld gestaan, maar toen de puberteit kwam werd hij al gauw op cv gezet

5 december 2018 om 11:25

Dit is niet helemaal correct. Hij is juist van centraal achterin op het middenveld gezet om voetballend beter te worden. Door hem op een andere positie neer te zetten, wilden ze hem meer uitdagen. Later is hij inderdaad weer terug gezet centraal achterin.

5 december 2018 om 11:32

Natuurlijk hebben ze dat teruggedraaid. Hij is helemaal niet wendbaar. Dat zou bij een aantal clubs wel kunnen, maar niet bij Ajax.

5 december 2018 om 09:24

Ja wie verzint dit soort dingen...

Laten we hem nou gewoon lekker CV laten! Hebben we eindelijk iemand die echt kan gaan uitblinken op zijn positie.. Nee laten we hem allround gaan maken?? Wat heb je daar nou aan!

Ik snap dit soort mensen echt niet! De Ligt moet zich gewoon focussen op CV en proberen 1 van de beste van de wereld te worden daar!

5 december 2018 om 09:31

Dat zijn de mensen die ook roepen dat een CV doelpunten moeten maken en als die dat niet doet, geen waarde heeft.

5 december 2018 om 11:03

Laten we van hem een spits maken, dan kan hij de ballon d'or misschien ooit winnen!

5 december 2018 om 09:45

Ik snap waar Haan heen wil, maar Ajax heeft betere middenvelders en Mathijs' collega Daley kan dat veel beter dan de Ligt,

Daarnaast is het een extra wapen om vanuit de verdediging op te komen, want daarmee creeer je een extra mannetje op het middenveld. Dat is bijna niet af te stoppen. Dit zou Haan moeten weten, want Cruyff heeft middenvelder Haan juist als CV opgesteld om hem in te laten schuiven.

5 december 2018 om 09:48

De gedachte werd geopperd door Gery Vink, niet door Arie Haan

5 december 2018 om 10:22

Ik zie het, had eroverheen gelezen. Goedemorgen!

Verder blijft staan wat ik bedoel, met de aanvulling dat Gerrie, die uit de Ajaxopleiding komt, beter zou moeten weten; dan kom ik weer terug op Cruyff en zijn inschuivende CV. Dat is een goed wapen, man!

5 december 2018 om 10:27

Kan gebeuren, dat overkomt de beste wel eens voor de koffie

En dan frenkie en blind CV. Speel zo maar tegen PSV straks, ben ik er weer iets meer gerust op. Wat een onzin allemaal, hij is niet voor niets zo goed als CV, daar moet hij zich blijven ontwikkelen.

Waarom op 6. Hij is al ver bovengemiddeld goed met de bal als cv.

Meer allround kan ook ten kosten gaan van je eerdere kwaliteiten. Gewoon lekker centraal houden en daar nog meer in groeien. Dan gaan we nog minimaal 14 jaar van deze man genieten. Wie weet wordt dit wel zo'n speler waar we over 40 jaar nog over praten. Ik heb zelden zo'n verdedigend talent gezien, met ook nog eens leiderschap kwaliteiten die daarnaast ook zijn plek weet. Bij het Nederlands elftal zie je duidelijk dat die Van Dijk als echte leider van de defensie ziet. We hebben momenteel wel echt een luxe met De Ligt, Van Dijk, De Vrij en Ake die nu of in de toekomst Europese top zullen zijn. En daaronder hebben we ook nog genoeg cv's die met de Europese subtop mee kunnen.

5 december 2018 om 08:56

En een jaar of twee terug was het nog "we hebben geen verdedigers" en "Nederlanders kunnen niet verdedigen". Nederland heeft met van Dijk en De Ligt twee verdedigers van wereldtopniveau en met De Vrij en Blind twee andere verdedigers die ook van topniveau zijn. Spelers als Ake, Van Aanholt, Pieters en Janmaat, die allen gewoon in de Premier League spelen maken amper kans op een basisplaats. Ik benieuwdwie Koeman als rechtsback gaat gebruiken. Dumfries is gezien zijn ontwikkeling het meest logisch, maar Karsdorp zou over een jaar ook zomaar basisspeler kunnen zijn. Hoop dat Van Beek en de rechtsback van Feyenoord nog wat stappen gaan maken en dan zie ik het voor Oranje wel positief in.

5 december 2018 om 12:32

''karsdorp zou over een jaar ook zomaar basisspeler kunnen worden''. Op basis waarvan? Een Santon gaat hij er echt niet zomaar uitspelen en minuten krijgt hij ook amper. Een Kluivert heeft al 4x zoveel minuten gemaakt als Karsdorp.

Toen ik de kop van dit artikel las dacht ik eigenlijk dat Aad de Mos weer eens een brainfart had gelaten. Van Vink verwacht ik dit soort onzin niet, eigenlijk

Ik zie het De Ligt ook op de zes positie meer dan prima doen. Voetballend is hij ook zeer sterk. Dit seizoen zien we dat iets minder omdat vooral Blind het voetballende gedeelte nu op zich neemt en Frenkie de Jong komt de bal ook nog eens regelmatig ophalen. Maar voorgaande seizoenen heb ik hem geweldige cross passes zien geven. Qua bewegelijkheid heb ik hem altijd wel oke gevonden.

De vraag is alleen: wil je dit wel doen? Hij kan wat allrounder worden, maar voor een verdediger vind ik dat niet nodig. De Ligt is voetballend al heel goed voor een verdediger. Hij kan zich beter focussen op nog beter worden in het verdedigen. Dat Frenkie bijv. centraal in de verdediging heeft gestaan vond ik wel goed voor zijn ontwikkeling. Hij is er verdedigend op vooruit gegaan en dit is handig voor een middenvelder om te kunnen.

Dit is nou typisch een voorbeeld van iemand die maar wat roept om in de publiciteit te komen. Waarom zou je dit in godsnaam doen als de Ligt hard op weg is om één van Europa's topverdedigers te worden? Dan laat je hem toch juist op z'n eigen positie lekker doorontwikkelen

5 december 2018 om 09:11

Nonsens om Gery Vink een typisch voorbeeld te noemen van iemand, die zomaar wat roept om in de publiciteit te komen. Ik denk zelf dat het totaal misplaatst is om hem zo neer te zetten. Vink is niet zo van graag op de voorgrond treden in de media.

Bovendien heeft hij de publiciteit hier niet opgezocht, maar kwam het AD bij hem uit, omdat hij 11 jaar lang in de Ajax-opleiding werkzaam was. Hij wordt hier om zijn mening gevraagd, omdat hij met al zijn expertise de Ajax-jeugd goed kent en de opkomst en ontwikkeling van De Ligt dus in het verlengde. Hij ‘roept niet zomaar wat’.

Hij spreekt en denkt hier in het geval van Matthijs de Ligt ook meer als een typische Ajax-jeugdopleider, die als insteek heeft om de kwaliteiten van een (jeugd)speler te verbeteren. Vink ziet bij De Ligt multi-functionele kwaliteiten en concludeert, dat hij deze nog meer zou kunnen ontwikkelen door hem eens op 6 te zetten, zoals dat in jeugd-selecties vaker gebeurt.

Op zich geen rare gedachte, ware het niet, dat De Ligt waarschijnlijk zijn beste positie al heeft gevonden als CV. Ik denk dat hij zich gewoon op die positie door moet ontwikkelen, het stadium van experimenteren is hij al voorbij. Daarnaast is hij volgend seizoen ook gevlogen, dus heeft Ajax weinig baat meer bij een dergelijk experiment.

Echter begrijp ik de romantische gedachte van Gery Vink wel. Ik ben ervan overtuigd, dat hij De Ligt op 6 ook enkel hypothetisch bedoelt en hij vooral probeert aan te geven, dat Matthijs inderdaad prima op 6 zou kunnen spelen en daar veel van kunnen zou leren.

Nogal makkelijk om een gerespecteerd ex-Ajax-jeugdcoach met hart voor talentontwikkeling weg te zetten als typisch iemand, die enkel graag in de publiciteit komt.

Volgens mij ben ik de enige hier maar ik vind het niet zo'n slecht idee. Blijkbaar heeft hij als CV bij ajax niet veel te doen en op 6 kan hij meer duels aangaan, waardoor hij wellicht een nog betere CV kan worden. Daarnaast kan zijn vervanger voor de toekomst alvast wennen als CV. Ik zeg dus niet dat je een 6 van hem moet maken maar je zou hem best een aantal wedstrijden kunnen proberen op die positie. Als hij het op 6 ook aardig kan verhoogt zijn marktwaarde ook omdat hij dan als multi inzetbaar wordt gezien

5 december 2018 om 09:28

@lionaldinho:
Hij heeft zat te doen, alleen hij doet het goed. Hij heeft blijkbaar geen overtredingen nodig!
Zoals ooit 1 van de beste verdedigers zei (maldini) Als je een sliding moet maken betekend dat dat je een fout hebt gemaakt, want dan ben je te laat.

Het zelfde met overtredingen. Dit geeft dus alleen aan dat de Ligt weinig fouten maakt, niet dat hij weinig te doen heeft.

5 december 2018 om 11:04

Je kan natuurlijk ook gedwongen zijn om een sliding of overtreding te maken om een fout van een collega te corrigeren. Eigenlijk zegt het ook veel over het verdedigende blok, dat Ajax momenteel heeft staan. Het vertrouwen op de keeper en de samenwerking met de cv’s, backs en de defensieve middenvelder(s). Het is een complementair geheel dat elkaar positioneel en wie bereidheid voor elkaar goed aanvult

5 december 2018 om 11:49

Capis,

Het maken van amper overtredingen zal hij ongetwijfeld van zijn grote leermeester Barry Hulshoff hebben.

Barry maakte in zijn tijd bij Ajax zelden overtredingen en kon alles technisch oplossen.

Is fantastisch dat de Ligt door hem wordt bijgestaan, hulde voor een groot aantal oud Ajacieden.

5 december 2018 om 15:03

Ik lees nergens hoeveel hij aan verdedigen toe komt. Volgens mij heeft Ajax gemiddeld 60/70% of meer balbezit in een wedstrijd. Nog beter idee is verhuur hem aan De Graafschap 2e seizoenshelft haha

Het is de afgelopen jaren al extreem moeilijk gebleken voor onze verdedigende toptalenten uit de Eredivisie om overeind te blijven in het buitenland, laten we De Ligt in elk geval zo goed mogelijk voorbereiden dan. Als dat door spelen op 6 kan, waarom niet? Al heeft het Blind uiteindelijk niet heel veel geholpen, maar elke speler is anders.

Goede gedachte, zou overigens ook wat voor Veltman kunnen zijn, zeker als verdedigend wat sterker wilt staan. Dan kun je een centraal blok opstellen met de Ligt, Blind en Veltman.

5 december 2018 om 08:37

Ik denk eigenlijk dat een duo Veltman-De Ligt met Blind op 6 ervoor de ideale setup is voor Ajax maar zowel Blind als Veltman worden door hun veelzijdigheid telkens als links/rechtsback geposteerd, wat Ajax telkens onnodig kwetsbaar door het midden maakt.

Ik blijf erbij dat met Veltman centraal, Ajax ws kampioen waren geweest vorig jaar.

5 december 2018 om 09:28

Blind wordt niet telkens op linksback neergezet bij Ajax. Hij heeft hier nu twee keer gestaan als vervanger van Tagliafico, maar voor de rest staat hij eigenlijk altijd centraal achterin.

Veltman speelde vooral in het begin van zijn avontuur op rechtsback veel beter dan dat hij centraal deed. Daarna had je met Viergever en Sanchez een heel goed centraal duo die elkaar aanvulden. Ik vind trouwens wel net als jou dat hij centraal gewoon een goede verdediger is voor Ajax.

5 december 2018 om 13:01

@hangover96
ik hoop eerlijk gezegd op een centrum de Ligt - Wober.
Wober overtuigd me elke keer toch weer voldoende.
Veltman dan op de plek van Mazraoui. Vind Veltman toch nog steeds een betere optie. Blind defensieve middenvelder.
Mazraoui en Schone back - up.

Voetballend is hij best sterk maar laten we nu niet helemaal doorslaan. De Ligt geweldig verdedigend talent die je dus lekker daar moet laten staan. All round worden doe je op de training niet in een wedstrijd. Als je dat soort rare dingen gaat doen dan word je nooit kampioen door die onzin als De Ligt op 6 of Frenkie op CV. Als dat een positie was waar ze goed uit de voeten konden hadden ze daar wel gestaan.

5 december 2018 om 08:49

Sergio Ramos speelde ook regelmatig als middenvelder in de eerste jaren van zijn carriere, als het voor hem werkt waarom niet voor De Ligt?

5 december 2018 om 15:27

Verschil is dat Sergio Ramos al aan de top speelde en Real hem daar ook kon houden. Als Ajax dat doet, dan maak je de Ligt beter voor de volgende club waar hij voor speelt en verzwak je de eigen verdediging.
En voor degene die denken dat de Ligt wellicht nog langer dan een half jaar bij Ajax speelt; gaat niet gebeuren. Laat hem de defensie maar leiden zolang hij er is en dan nuttig gebruik maken van hetgeen hij oplevert.

6 december 2018 om 10:22

Maar dat doet Ajax al - door hem de afgelopen jaren continu basis te zetten heeft De Ligt zich goed ontwikkeld en is meer waard dan wanneer hij langzaam vanaf de bank gebracht was, maar het heeft Ajax (en Oranje) wel veel punten gekost.

De Ligt weet als geen anders wat het is om op het middenveld te spelen, hij heeft praktisch de hele jeugd daar gespeeld.

Hij is de beste CV van de eredivisie, gewild door grote clubs voor die positie en dan wil hij hem op een andere positie laten spelen? Dat is nou wat er zo vaak fout gaat bij Ajax, spelers op een andere positie zetten als dat ze goed in zijn. Middenvelders in de verdediging, verdedigers op het middenveld, middenvelders op de vleugels of in de spits.

De kunst is uiteraard om flexibel te spelen en posities over te nemen, vleugelspits als back en andersom, achterin rouleren met ‘6’ tijdens de wedstrijd, 3 voorin van positie laten wisselen. De 9 en 10 laten wisselen etc etc Dat is de manier om meerdere systemen te spelen waardoor je niet een plan A of B hoeft te hebben maar tijdens de wedstrijd schakelt al naar gelang tegenstander, vorm, stand etc Heel weinig ploegen die dat goed kunnen. Is ook voornaamste bezwaar tegen Bosz (speelwijze tegen ManU in finale EL) of van Bommel (speelwijze PSV tegen Barca) die niet wilden aanpassen omdat ‘het elftal dat niet aan kon’ Soms is dat zo maar tegen dergelijke tegenstanders ben je meteen kansloos. Enfin, nog maar even van genieten. Nog een half jaartje en dan is t weer voorbij.

Geen slecht idee, in de jeugd heeft hij ook is op 6 gespeeld

Noem het maar onzin maar zo gek is dit niet. Het is nooit verkeerd om een speler veelzijdig te maken.. dit kan hem in de toekomst alleen maar ten goede komen. We weten allemaal dat het een hele goede CV is en dat hij nog enorm kan groeien, echter zie ik De Ligt ook wel van waarde zijn op de '6' positie voor de verdediging. Hij heeft een aardige pass en kan, net als De Roon, als stofzuiger dienen. Snap niet dat iedereen zo snel getriggered is.. Veelzijdigheid is nooit een probleem!

Dan moet hij onder Mourinho spelen:-) als extra middenvelder

Ik lees hier en daar wat reacties dat het nog niet zo gek is om hem op het middenveld te plaatsen. Maar Mathijs was vroeger bij Ajax een middenvelder en is niet voor niks door gebroken als verdediger. Ik denk zelf dat hij als middenvelder wat handelingssnelheid te kort komt

In de jeugd is het gebruikelijk om als verdediger op het middenveld te spelen. Dus wat dat betreft zou hij het zeker goed doen op het middenveld.

Neemt niet weg dat de verdeding eindelijk als een huis staat. Dus daar zou ik niets aan veranderen.
Als er al een verdediger doorgeschoven moet worden zal ik voor Blind gaan en Wober naast Matthijs zetten. Maar goed, zoals gezegd gaat het nu prima en is er geen reden om dit te veranderen.

Leuk idee, gaan we niet doen. Matthijs is onmisbaar in de defensie. Haal je hem weg, vergroot je de kans op meer tegendoelpunten. Heel simpel. Er is op dit moment gewoon geen betere centrale verdediger binnen Ajax dan hemzelf.

Nu we zoveel aandacht aan alles besteden gaan allemaal mensen gekke dingen roepen. Misschien als Dolberg op doel word gezet hij zich uitgedaagd voelt en daar door z'n niveau weer weet te halen. Man man man, houd aub op, De Ligt is misschien wel het grootste talent onder de 20 ter wereld, hij is zo volwassen en compleet, en dan nog steeds 5 jaar jongen dan ik. Wat een waanzin, wat een genot!

Uit de mond van vink snap ik dit wel, dat is een opleider en hij heeft dit eerder al met succes met de Ligt gedaan. Hij geeft hier aan hoe je ham nog beter kan maken.
Maar Ajax gaat dit natuurlijk nooit doen, althans niet in het eerste elftal. Wij gaan de Ligt niet nog beter maken voor de top, wij gaan hem als cv gebruiken zodat we er zelf beter van worden. Zoals gezegd, van uit een opleiders point of view snap ik het wel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger345
D. van de BeekMiddenvelder349
D. TadićAanvaller3428
H. ZiyechMiddenvelder2916
David NeresAanvaller298
K. HuntelaarAanvaller2816
A. OnanaDoelman330
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

113 fans
Verdediger, 19 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 33 3 1 0
2017/2018 Ajax 33 3 8 0
2016/2017 Ajax 11 2 0 0
2016/2017 Jong Ajax 17 1 3 0
Laatste voetbalnieuws

Johan Derksen: ‘Ik heb nog nooit gezien dat zo'n snotneus zich zo presenteert’

De ontwikkeling van Matthijs de Ligt heeft grote indruk gemaakt op Johan Derksen. De verdediger lijkt zijn laatste wedstrijd voor Ajax te hebben gespeeld: Barcelona lijkt op dit moment de beste...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 21 mei
Phillip Cocu is in beeld bij Real Betis, maar de Spaanse club heeft al contact met een andere kandidaat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren