Van een zijspoor in Europa naar recordbreker in Amerika: ‘Nergens spijt van'

Donderdag, 6 december 2018 om

ATLANTA - Toen Josef Martínez begin 2017 een belletje kreeg vanuit de Verenigde Staten, twijfelde hij. De Venezolaan bevond zich op een zijspoor bij Torino en kreeg bij Atlanta United, dat zijn debuut zou maken in de Major League Soccer (MLS), de kans om zijn carrière nieuw leven in te blazen. Martínez besloot de overstap te maken en een krappe twee jaar later zijn alle ogen komend weekeinde op hem gericht, als Atlanta United het in de nacht van zaterdag op zondag in de finale van de MLS Cup opneemt tegen Portland Timbers.

Door Chris Meijer

“De eerste keer dat ze me belden, had ik mijn twijfels. Ik zat in Europa en wist niet veel van de MLS. Toen ik hier kwam, wist ik dat het een goede stap was en dat Atlanta de juiste plek voor mij is. De journalisten zijn hier aardiger en voetballers worden gelukkig niet zo intensief gevolgd als LeBron James”, zei Martínez in een interview met Goal. Heel verwonderlijk waren die twijfels niet. Op het moment dat Atlanta United zich bij hem meldde, had de club nog geen wedstrijd in de MLS gespeeld. Bovendien staat de Amerikaanse competitie de afgelopen jaren toch voornamelijk te boek als een plaats om af te bouwen voor de Europese sterren. Op het eerste oog lijkt het geen plaats om je carrière nieuw leven in te blazen. Atlanta United pakt het echter tamelijk anders aan dan de meeste andere Amerikaanse clubs. Onder leiding van Gerardo Martino, die eerder onder meer Paraguay, Barcelona en Argentinië onder zijn hoede had, liet Atalanta United de gearriveerde sterren links liggen en kwam de focus te liggen op jonge en talentvolle spelers, voornamelijk uit Zuid- en Midden-Amerika. In zijn eerste seizoen wist de club reeds de play-offs te halen, waarin Columbus Crew te sterk was.

De cijfers van Josef Martínez in dienst van Atlanta United.

Dit seizoen eindigde Atlanta United in de reguliere competitie als tweede, achter New York Red Bulls. Door in de play-offs af te rekenen met New York City FC en New York Red Bulls, werd de club winnaar van de Eastern Conference en strijdt men komend weekeinde met Portland Timbers om de MLS Cup. Belangrijkste man aan de zijde van Atlanta United is dit seizoen ongetwijfeld Martínez. In de reguliere competitie trof hij 31 keer doel in 34 wedstrijden; nog nooit wist iemand zo vaak het net te vinden in één MLS-seizoen. Sinds zijn komst, begin 2017, scoorde Martínez 54 keer in 60 wedstrijden voor Atlanta United en maakte hij zes hattricks, wat tevens een record is in de Amerikaanse competitie. Vorig seizoen moest de spits door een hamstring- en een voetblessure een aantal wedstrijden aan zich voorbij laten gaan, waardoor zijn doelpuntenproductie toen nog ‘beperkt’ bleef tot twintig. Bij Atlanta United had men al razendsnel gezien dat Martínez behouden moest worden, want na een maand werd zijn huurperiode omgezet in een definitief dienstverband.

Geboren keeper
Het succes in de Verenigde Staten is een enigszins verrassende wending in een opvallende loopbaan. In Venezuela is honkbal de populairste sport, maar doordat Martínez is geboren in een echte voetbalfamilie droomde hij al vroeg van Caracas FC en Real Madrid. “Mijn opa en vader voetbalden, dus dat was dé sport bij ons thuis. Mijn vader was keeper en toen ik begon met voetballen, wilde ik ook doelman worden. Die wens duurde alleen niet zo lang. Ik denk ook niet dat ik het als keeper ver geschopt had, want ik ben te klein. Ik schiet liever op doel dan dat ik het verdedig.” De enige wedstrijd dat hij op doel stond, was zijn allereerste jeugdduel. Dit had er ook mee te maken dat hij nog geen tenue had. In zijn tweede wedstrijd had hij die wel en speelde hij als veldspeler. De jonge Martínez bleek talent te hebben en kwam al snel bij Caracas FC terecht. “Toen ik Caracas FC op televisie zag, droomde ik ervan om met de grootste spelers van Venezuela samen te spelen. Ik had nooit gedacht dat die droom al zo snel in vervulling zou gaan”, sprak Martínez tegenover Marca.

In het shirt van Young Boys.

Martínez maakte in 2010 op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal van Caracas. Een jaar later maakte de spits zijn eerste minuten voor het nationale elftal van Venezuela, door als invaller binnen de lijnen te komen in de interland tegen El Salvador. Zijn carrière raakte al snel in een stroomversnelling, want een halfjaar na zijn interlanddebuut maakte Martínez de overstap naar Europa. Na 8 treffers in 36 wedstrijden pikte het Zwitserse Young Boys de spits samen met Alexander González (tegenwoordig speler van Elche) op bij Caracas. In Bern moest Martínez het in zijn eerste anderhalf jaar voornamelijk stellen met invalbeurten en wedstrijden in het tweede elftal, waardoor Young Boys besloot hem in de zomer van 2013 op huurbasis naar FC Thun te laten vertrekken. “Het is moeilijk. In Thun spreken ze een dialect. Daarnaast is het koud, het is niet hetzelfde als in Caracas. Daar is het veertig graden, hier is het soms vijftien of twintig graden onder nul”, zei de spits destijds.

Toch bloeide hij op bij FC Thun, met wie hij zich kwalificeerde voor de groepsfase van de Europa League. Martínez scoorde 10 keer in 32 wedstrijden en werd door Young Boys al na een halfjaar teruggehaald. Hij speelde zes maanden in dienst van de Zwiterse topclub en werd in de zomer van 2014 voor drie miljoen euro weggekocht door Torino. “Ik heb nergens spijt van, dus ook niet van wat er in Italië is gebeurd. Ik heb daar veel geleerd en wil de mensen bedanken die me daar geholpen hebben. Mensen mogen van mij zeggen wat ze willen over mijn tijd in Italië. Alle competities zijn verschillend. De Italiaanse competitie is heel defensief, geen enkele wedstrijd eindigt in 5-0 of 5-5. Je ziet heel veel duels die in 1-0 of 0-0 eindigen. Ik heb niks tegen die stijl, maar in mijn ogen is het te tactisch”, concludeerde Martínez. Bij Torino wist hij nooit echt te overtuigen, wat i Granata deed besluiten om in de zomer van 2015 bijna negen miljoen neer te tellen voor Andrea Belotti. Het zorgde ervoor dat Martínez steeds minder speeltijd kreeg, wat hem deed besluiten om begin 2017 in te gaan op een aanbieding van Atlanta United.

Ronaldo
Dat Martínez in de Verenigde Staten is opgebloeid, is deels te danken aan trainer Martino. Voor zijn komst naar Atlanta United, speelde de 47-voudig international van Venezuela voornamelijk als schaduwspits of als buitenspeler. Martino posteerde Martínez vanaf de eerste wedstrijd in de punt van de aanval. “Voordat Josef hier kwam, had hij amper als centrumspits gespeeld. In het nationale team speelde hij bijvoorbeeld rondom Salomón Rondón. Hij heeft zich hier heel snel aangepast en dat kan je zien aan de cijfers”, liet de Argentijnse coach weten aan Univision. Met zijn snelheid, techniek en doelgerichtheid blijkt Martínez alle kwaliteiten te bezitten voor een centrumspits. In zijn jeugd was de Venezolaan fan van Ronaldo. “Ik keek graag naar Real Madrid en vond het geweldig om Ronaldo aan het werk te zien. Niet alleen vanwege het plezier dat hij bracht en zijn techniek, maar ook omdat hij een killer was. Als je hem een klein beetje ruimte gaf, strafte hij het meteen af. Als hij een kans kreeg, maakte hij die altijd af.”

Martínez in duel met Davinson Sánchez tijdens de interland tussen Venezuela en Colombia (1-2).

“Ik zal altijd zeggen dat Rondón de beste nummer negen is die er bestaat. Ik zeg dat omdat ik een Venezolaan ben, met hem de kleedkamer deel en omdat ik kan bevestigen dat hij ook een geweldig mens is”, aldus Martínez over landgenoot Rondón, die bij Newcastle United speelt. Aan de zijde van zijn landgenoot hoopt hij ooit nog een WK te kunnen meemaken. Venezuela is het enige lid van de COMNEBOL dat zich nooit wist te plaatsen voor het mondiale eindtoernooi en Martínez vertelde tegenover the Guardian over de missie om hier ooit in te slagen. “Het voelt sinds de eerste dag in het shirt van de nationale ploeg als een missie om het WK te halen. Dat is een jongensdroom, iedere Venezolaan wil dat moment beleven, dus iedere international kent die verantwoordelijkheid. Ik voel mezelf ook een rolmodel, voor alle latino’s. Je vertegenwoordigt jezelf, een team, een stad en, als je geluk hebt, een land. Je moet het uiterste van jezelf laten zien. Ik heb de verantwoordelijkheid om mensen zo goed mogelijk over mijn land te laten denken, zeker door wat er daar aan de gang is.”

Martínez doelt op de schrijnende situatie in Venezuela, dat in een diepe crisis verkeert. Via Instagram haalde hij al eens uit naar president Nicolás Maduro, al verwijderde hij die post later. “Ik lijd, omdat mijn familie daar nog steeds woont. Maar ik kan niet zeggen wat ik denk, omdat ik zelf niet meer in het land leef. Ik ben niet God, die iedereen kan helpen. Was ik dat maar. We moeten momenteel maar met de realiteit leven, die verschrikkelijk is”, zei hij. Venezuela zal ongetwijfeld meekijken in de nacht van zaterdag op zondag, als Atlanta United het in de finale van de MLS Cup opneemt tegen Portland Timbers. Daarna is zijn toekomst nog in het ongewisse.

Martino heeft al aangegeven dat hij Atlanta aan het einde van het seizoen zal verlaten, terwijl Miguel Almirón, compagnon van Martínez, in de belangstelling van Arsenal staat. Ook voor de spits is er de nodige belangstelling vanuit Europa. “Tegen het einde van het seizoen zullen we wel zien wat er gaat gebeuren. Ik leef van dag tot dag en wil deze club de prijzen bezorgen die het verdient. Op dit moment weet ik nog niet of ik ga terugkeren naar Europa, ik denk alleen aan de volgende wedstrijd. Ik wil graag winnen en als ik niet gefocust ben, verliezen we wedstrijden. Doordat er veel Zuid-Amerikanen in de MLS spelen, ben ik hier gelukkig. We veranderen het idee dat de MLS geen competitieve competitie is. Deze competitie groeit en het is mooi om daar onderdeel van uit te maken.”

Zlatan: 'De beste ben ik al, maar nu wil ik de MLS ook winnen'
Meer video's

Poll

Denk jij dat een club in Europa Josef Martínez moet oppikken?


Gerelateerd

30 reacties (laatste reactie door brendonyung)

Tijdje deze comp gevolgd. Geen bijster hoog niveau, in de onderste regionen is het gewoon Keuken Kampioen Divisie, wel viel mij op hoe Martino zijn team had neergezet. Ze leken een stuk meer tactisch onderlegd dan hun tegenstander en dat deze Martinez ze er een voor een in weet te prikken is wat mij betreft ook vooral te wijten aan hem.

6 december 2018 om 00:28

Het valt me echt op hoe dramatisch er wordt verdedigt en hoeveel goals er meestal vallen per wedstrijd. Heb zelfs wedstrijden dit seizoen gezien waar gewoon een 3-0 voorsprong in de laatste 10 minuten wordt verspeeld

6 december 2018 om 02:41

Zie bijvoorbeeld Excelsior - Utrecht.^

6 december 2018 om 03:22

Heeft Excelsior een 3-0 voorsprong weggegeven in de laatste 10 minuten van de wedstrijd?

6 december 2018 om 05:30

Nee maar wel binnen 10 minuten. Als je dat van de MLS zo slecht vind is excelsior om diezelfde reden dan ook. Hoewel ik de penalty van utrecht in die wedstrijd veel te makkelijk gegeven vond

6 december 2018 om 15:54

Ik heb Arsenal vaker een voorsprong van 3 en zelfs van 4 goals zien weggeven, dat zegt niet dat dat niet op een hoog niveau kan.

6 december 2018 om 22:19

Heb een tijd lang op MLS wedstrijden ingezet en dus ook bekeken. Niveau is idd minder, maar wel rennen vliegen en passie. Vond het vaak voorspelbaarder te zien wie sterker was en dus ging winnen.

Mooi verhaal. Competitie groeit. Lastige keuze blijven of toch weer naar Eurooa.

6 december 2018 om 10:51

Hoeveel gaat hij wel niet kosten? Denk dat de vraagprijs rond de 20-30 miljoen gaat liggen maar welke Europese club gaat dat risico nu willen nemen? Hij speelt op een erg laag niveau nu en is al eerder geflopt in Europa. Hij is topscorer in de MLS met een record aantal doelpunten. Mag wekelijks voor 50-60 duizend mensen spelen en hij maakt kans op prijzen. Als ik hem was, zou ik gewoon lekker blijven.

6 december 2018 om 11:22

Haha nee. Spelers vanuit de MLS zijn nauwelijks iets waar. Almiron is dr beste speler in de MLS, ook veel belangrijker dan Martinez en die is rond de 12-15 miljoen waar. Davies was het grootste talent en gaat voor ongeveer 10 miljoen naar Bayern. Dat zijn de maximale bedragen in MLS.

6 december 2018 om 17:33

Ik wou net zeggen, de salarissen zijn alleen wat beter dan in de Eredivisie. Maar als het zou kunnen dan zou Ajax of PSV Martinez moeten halen. Het liefst zie ik Feyenoord dit doen maar ik denk dat Martinez wel rond de 12 miljoen moet gaan kosten, dat is geld wat Feyenoord niet heeft.

6 december 2018 om 14:00

Natuurlijk is die keuze niet lastig voor een profvoetballer. als je de kans krijgt ga je naar Europa, ook naar bv de Eredivisie, om daarvandaan een stap te kunnen maken naar een topcompetitie.

Wat Lozano en Tagliafio nu doen bv.

Natuurlijk is Josef Martã­nez een goed verhaal, maar vraag je eens af hoe Luuk de Jong, mislukt in de Bundesliga en de Premier League, zou huishouden in de Mls? Volgens mij zou hij die competitie slopen.

6 december 2018 om 19:14

Luuk de Jong sloopt de Eredivisie ook. Ik denk dat hij in MLS dezelfde cijfers zou hebben bij een ploeg die naar voren speelt.

Martinez heeft niet echt een indrukwekkende carriere gehad, kwam als spits zijnde aardig te kort in Europa maar is in de VS opgebloeid tot een goede speler. Vraag mezelf alleen af waar hij nu gaat spelen na dit seizoen, ik kan de MLS ook heel moeilijk serieus nemen aangezien de meest dramatische spelers daar de sterren van de hemel spelen. Denk ook dat Atlanta mede dankzij de zuid Amerikanen in het team kampioen geworden is. Hebben een talent uit Argentinië gehaald genaamd Barco en Almiron die dit seizoen ook sterk speelt en ook naar Europa zal gaan vertrekken. Ook merkwaardig dat hij met een bitje speelt.

6 december 2018 om 05:42

Ja de meest dramatische spelers zoalsssssss.... zoals, zoals wie?

N.b. Atlanta is kampioen geworden van de Eastern Conference, niet van Mls.

6 december 2018 om 09:38

Wright Philips, Lodeiro ,Danny hoesen,ciman,diomande.

6 december 2018 om 19:04

Haha okay vriend, Ciman and Lodeiro zijn topspelers. Die zouden bij Feyenoord in de basis staan en sterspelers zijn. Dit zijn allemaal slechte voorbeelden.

Danny Hoesen staat stijf laatste met SJ. DH 2 goals gemaakt in de laatste 18 wedstrijden en in totaal 20 in 72 wedstrijden. Die speelt niet de sterren van de hemel. Die maakte er bij Ajax 13 goals in 44 wedstrijden en speelde daar dus ook de sterren van de hemel.... haha.

Diomande 22 wedstrijden in de Premier League. Noors international. Die zou bij AZ in de basis staan.

BWP is een goaltjesdief, type Kezman. Ook ~150 wedstrijden Championship & 30 Epl. Zou in de Eredivisie een topspits zijn.

Lodeiro 54 interlands voor Uruguay. Dramatische speler? Ik denk niet dat jij hem ooit een bal hebt zien trappen.

7 december 2018 om 01:32

Lodeiro,bankzitter Ajax ,ciman huis tuin en keuken verdediger bij standaard,Danny hoesen mvp San jose. Basis bij Feyenoord ? Basis bij az? So what? Is dat top? Heb lodeiro zo vaak gezien. Trage handelingssnelheid,teveel bal verlies,ziet er allemaal sierlijk uit wat hij doet,maar een topper?

8 december 2018 om 18:27

Begrijpend lezen.

Is Hoesen een 'meest dramatische speler'? Dat was het argument en het is werkelijk nergens opgebaseerd. Ajax haalde hem voor miljoenen.

Is Lodeiro wereldtop, nee duidelijk niet, maar het is wel een hele goede voetballer, bijv. ook door Ajax gescout, en dus ook geen 'meest dramatische speler'. Daarbij meer dan 50 interlands voor Uruguay, ook bepaald geen slecht nationaal elftal.

Het gelul hier is hier altijd dat het niveau in MLS zo laag is, en ja het is geen Premier League niveau, maar het niveau ligt over het algemeen hoger dan de Eredivisie muv het huidige Ajax en Psv.

6 december 2018 om 10:57

Almiron vind ik eerlijk gezegd niet zo goed, teert veel op zijn snelheid en mist te veel kansen imo. Barco heeft het ook nog altijd niet laten zien en werd zelfs een tijdje geschorst wegens disciplinaire redenen, hij zou zijn een affaire hebben gehad met de vriendin van een ploeggenoot.

6 december 2018 om 11:23

Barco speelt heel weinig, Zal volgend jaar als Almiron weg is meer en meer gaan spelen.

Wel grappig om te zien dat de mensen hier vinden dat het niveau in de MLS van een dramatisch niveau is. Dat is soms ook wel een beetje zo, maar onze eigen Eredivisie is net zo erg. Niveau daalt elk jaar verder bij ons. De top 3 is de enigste uitzondering, maar alles wat daaronder zit wordt met het jaar slechter. De MLS wordt echter elk jaar sterker en sterker.

6 december 2018 om 09:58

We mogen die competitie toch gewoon drama vinden? Daar doet het feit dat de Eredivisie ook drama is niets aan af.

6 december 2018 om 11:02

Orlando City, Chicago Fire, LA Galaxy, TFC en San Jose Earthquakes vond ik anders ook gewoon dramatisch. In heel de competitie zijn er maar een handjevol goed voetballende ploegen. LAFC, NYRB, Atlanta, NYCFC vond ik wel aantrekkelijk voetbal spelen dit seizoen.

Ik snap niet zo goed wat de Eredivisie te maken heeft met de MLS?

6 december 2018 om 11:24

Het een sluit het ander niet uit. Of mag je iets niet beoordelen als je als land er zelf het geld niet voor hebt?

De reden dat deze club en Josef Martínez het zo goed doen sinds de start van de MLS is mede te danken aan het tactische inzicht van Gerardo Martino. Het team is zo getraind dat op elke tegenstander een andere tactiek gehanteerd kan worden met gemak. Zo spelen ze het meeste in een 3-5-2 formatie met Verdedigende backs op beide vlanken. Af en toe gebruiken ze de 4-2-3-1 variantie om sneller druk toe te passen. Maar puur alleen doorbde achterban van deze club verdiend deze club dit succes. Je ziet namelijk werkelijk waar nergens in de competitie zo'n goed gevuld stadion als bij Atlanta United. Niet voor niets 23e op de ranglijst van meeste bezoekers in het reguliere seizoen. Ik kan zelf altijd zeer genieten van de geweldige sfeer en meeslependheid van een spannende en groeiende competitie zoals de MLS en zal het nog lang blijven volgen.

Wat hij zegt over de Serie a is echt bullshit elke wedstrijd 0-0 of 1-0... misschien 10 jaar geleden maar behoort al jaren tot een van de meest doelpuntrijke competities van Europa met een gemiddelde van omgeveer 2.60/2.70 goals per wedstriid. Maja hij zoekt natuurlijk gewoon en excuus waarom hij zo weinig heeft gescoord 😂

Heerlijke gozer die Martinez, ik woonde in Atlanta (nu in NY) en m'n broer gaat vaak naar de wedstrijden en er hangt echt een top sfeer bij dei wedstrijden ze krijgen soms 70 duizend man in het stadion. Ja het veldspel is niet om aan te zien en het is gewoon nog een laag niveau, maar met Tata Martino zit er wel echt voetbal in deze ploeg en ze hebben ook gewoon een paar hele goede spelers. Martinez zal niet hetzelfde doen in Europa als in Amerika, maar in Atlanta word hij op handen gedragen, mooi toch.
Het voetbal groeit in alles in Amerika, er komen nog steed spelers die afbouwen, maar het niveau gaat steeds een beetje omhoog en het zal blijven komen want je merkt vooral hier dat van af de jeugd kinderen er meer mee bezig zijn en tegenwoordig alle grote competities op tv worden uitgezonden. Ik kijk elke week Premier League, Bundesliga, en CL op de Amerikaanse locale kanalen, dat was niet zo 5 jaar geleden. Wanneer ze in Amerika ook overgaan naar jeugdopleidingen zoals in de rest van de wereld zullen ze veel en veel beter worden, misschien nog geen wereld niveau, maar qua topsport en alles er op en er aan is Amerika #1

7 december 2018 om 00:40

Inderdaad bizar, Atlanta heeft 52.000 man *gemiddeld* per wedstrijd in het stadion zitten, met zoveel geld (veel bezoekers betekent tickets, horeca, sponsors etc) kan je op de lange duur serieus goede voetballers aantrekken.

En afbouwen, ik bedoel wat zijn Van Persie en Huntelaar anders aan het doen in de Eredivisie? Daar hoeft niemand op neer te kijken vind ik.

7 december 2018 om 23:37

Nou ja, ik vind dat je ze daar mee te kort doet.
Van Persie brengt echt nog wat hoor, die kan van nature zo goed voetballen.
Huntelaar is hartstikke belangrijk in de kleedkamer, en heeft gewoon 20 keer gescoord in 42 wedstrijden voor Ajax, alhoewel dat nummer eigenlijk veel hoger had moeten zijn.
Er is een verschil tussen Heitinga of Raffael Vdv, sommige spelers zijn eerder aan het eind van hun glorie en kunnen niet zo veel meer toevoegen, heb het idee bij RVP en KJH dat ze dat zeker nog doen.

Verder doen ze het inderdaad heel goed in Atlanta, en houd de stad best van ze wat eigenaardig is want Atlanta heel veel moeite heeft gehad met sport teams te omarmen buiten Football en Baseball. Ook is basketbal erg populair, maar bijvoorbeeld het hockey team heeft het niet gehaald en speelt nu in Canada.
Ik ben bij een wedstrijd geweest van Atlanta United en dat was leuk want toen speelde Drogba ook nog in die wedstrijd en wat andere namen als een Brad Guzan enzo, Kenwyne Jones (speelde vroege bij Sunderland) was er ook. T zijn (buiten Drogba) niet de grootste namen, maar ik ben dol op voetbal en vind het altijd leuk om spelers tegen te komen die ik herken!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Atlanta

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
2.Atlanta7237
5.Acassuso5815
Voor de complete stand: Primera B
SpelersPositieW
I. ColombiniAanvaller3317
H. MartínezAanvaller3017
F. RagoDoelman370
F. PedrozoAanvaller297
W. MazzanttiAanvaller200
M. BettiniVerdediger50
N. CherroVerdediger302
Voor de complete selectie: Clubpagina Atlanta.

In de wandelgangen

Zondag 19 mei
Vincent Kompany gaat Manchester City na een lang dienstverband verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren