Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Primeur in Deens mannenvoetbal: ‘Het is geen kwestie van geslacht’

Laatste update:

KØGE - Heidi Elgaard Johansen mag zich per 1 januari de eerste vrouwelijke trainer noemen in het Deense professionele mannenvoetbal. De 35-jarige oud-keepster zal vanaf nieuwjaarsdag de keepers van HB Køge gaan trainen, een club die uitkomt op het tweede niveau van Denemarken.

De 35-jarige Johansen zette in 2013 een punt achter haar carrière en nam hierna de keepsters van het Deense dameselftal onder haar hoede. Die baan gaat ze combineren met haar nieuwe functie bij HB Køge. “Ik ben enorm blij en trots en kijk er erg naar uit”, reageert ze op de website van haar nieuwe werkgever. “Het is een nieuwe wereld waarin ik mij ga begeven, maar aan de andere kant: het blijft voetbal. Ik zie het als een spannende en grote uitdaging.”

Johansen verwacht niet dat de keepers Andreas Hansen en Mathias Würtz een heel ander type training nodig hebben dan de doelvrouwen bij de nationale ploeg, vertelt ze. Ook denkt ze dat ze niet veel moeite nodig zal hebben om haar aan te passen: “Natuurlijk, ik kan niet zomaar van kleedkamer naar kleedkamer hoppen, maar in mijn actieve carrière heb ik ook alleen mannelijke trainers gehad. Dat is ook nooit een probleem geweest.”

“Ik denk dat het belangrijk is om te benadrukken dat ik ben aangenomen om de keepster Heidi en niet om de vrouw Heidi. Ze hebben gekeken naar bepaalde kwaliteiten, naar een professionele instelling en de juiste match. En ik ben ervan overtuigd dat ik de juiste match ben.” Per Rud is de sportief directeur van HB Køge en maakte voor het eerst kennis met Johansen toen hij in 2015/16 bestuurder was bij de Deense voetbalbond.

“Ik heb haar meegemaakt toen ze op haar top speelde. Ik weet dat ze getalenteerd en toegewijd is”, aldus Rud, die benadrukt dat hij Johansen niet heeft aangesteld omdat ze vrouw is. “Het is geen kwestie van gender, totaal niet zelfs. Het gaat om de kwaliteiten die een persoon heeft. We denken niet in geslacht, maar in kwaliteiten. Ze heeft op hoog niveau in Denemarken en op internationaal niveau gekeept. Ze is verder hoogopgeleid en ze is, nogmaals, een erg getalenteerde en toegewijde persoonlijkheid.”

Johansen begon met voetballen bij Sønderborg en op zestienjarige leeftijd ging ze aan de slag bij eredivisionist Odense Q. In de vier jaar dat ze daar onder de lat stond, groeide ze uit tot een van de belangrijkste speelsters van de club en werd ze in 2002 verkozen tot Vrouwelijk Voetballer van het Jaar. Een jaar later maakte Johansen promotie naar Fortuna Hjørring, de grootste club in Denemarken als het gaat om damesvoetbal. Johansen speelde tien jaar voor Fortuna en pakte onder meer twee keer de landstitel.

Als keepster van de nationale ploeg deed Johansen mee aan de EK’s van 2001 en 2009 en aan het WK van 2007. Na tachtig interlands en meer dan tweehonderd wedstrijden in clubverband hing ze haar keepershandschoenen aan de wilgen. Nu wacht haar een nieuwe uitdaging. “Ik ben trots en vereerd”, zegt ze. “Ik hoop dat dit voor de lange termijn een opening wordt voor andere vrouwen om ook de kans te krijgen in het mannenvoetbal. Maar het blijft belangrijk om te zeggen dat ik ben aangesteld op basis van mijn kwaliteiten.” Johansen moet haar doelmannen voorbereiden op de eerste wedstrijd na de winterstop: op 3 maart komt FC Fredericia op bezoek in het Køge Stadion.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goede ontwikkeling. Kan me goed voorstellen dat over tien jaar er meer vrouwen in de vortbalerij actief zijn in trainers- en managersfuncties. Alleen maar goed lijkt mij dat.

5 december 2018 om 01:01

Zonder al te negatief te willen doen zal het altijd nog moeten blijken of het een goede ontwikkeling is. Nou heb ik absoluut niks tegen vrouwen in de voetballerij, maar hoop ik wel dat ze wordt verkozen op basis van kwaliteit en niet op basis van een progressief sentiment als marketingtool (nu is het een compleet andere discussie dat er zoveel oud-voetballers zijn die puur op basis van sentiment worden gekozen maar dat terzijde). Daarbij is het ook de vraag of een vrouw de cultuur van mannen in een kleedkamer begrijpt en vooral op het gebied van people-management hier niet aan onderuit gaat, maar dit is iets wat je op den duur pas kan beoordelen en meer impact heeft als je daadwerkelijk hoofdtrainer bent. Je hebt namelijk met voetballers wel met een bepaalde groep met (narcistische) mensen te maken wat je niet bepaald kan vergelijken met andere werkvelden. Het voornaamste wat ik mij in deze kwestie afvraag, en nu ben ik absoluut geen expert op het gebied van vrouwenvoetbal echter in het geringe aantal wedstrijden wat ik heb bekeken zie je deze trend wel, is het verschil in motoriek, fysiek en de uitvoering van keeperstaken in het vrouwen- en mannenvoetbal.
Ongeacht hoop ik voor haar dat alles goed verloopt, en mogelijk komen er ook wel nieuwe inzichten uit.

5 december 2018 om 01:08

Je kunt er zeker vragen bij stellen. Cultuurverschillen tussen man/vrouw, hoe serieus een vrouw genomen wordt door een groep mannen tov. een mannelijke trainer, mogelijke problemen met seksuele aantrekkingskracht/toespelingen en daarnaast zul je nog geen vrouw treffen die als speelster op een heel hoog niveau heeft gevoetbald tov. het niveau van het mannenvoetbal (dat natuurlijk veel hoger ligt gezien hoe veel langer het al in ontwikkeling is). Maar goed, de enige manier om dat soort vragen en problemen te beantwoorden en te onderzoeken is door het in de praktijk te ervaren, zodoende. Ben wel benieuwd.

5 december 2018 om 06:22

Sexuele aantrekkingskracht wordt pas een probleem op de werkvloer als diegene in een machtspositie daar op ingaat. Ik denk dat het hele SJW klimaat het juist heel lastig maakt. Nu zal ze altijd als vrouwelijke trainer beoordeeld worden, wellicht durven ze haar daardoor niet zo hard aan te pakken of te ontslaan. De tijd zal het leren, ik ben positief, het kan ook verhelderend werken of nieuwe visies tot stand laten komen.

5 december 2018 om 12:53

Als je rekening moet gaan houden met seksuele aantrekkingskracht, dan moeten we allemaal maar als individu aan het werk. Lopen bij mij op het werk (loetje) genoeg homoseksuelen rond en dat zou natuurlijk ook tot eventueel ongewenste intimiteiten kunnen leiden.
Wat overigens niet wil zeggen dat er goed over nagedacht moet worden hoor. Ik vind alleen dat er zulke kul redeneringen naar boven komen zodra het om de intrede van vrouwen in een doorgewinterde mannenwereld gaat.

5 december 2018 om 10:23

Jaspersj

Maar waarom is dat een goede ontwikkeling? Ik word altijd bijzonder moe van dat gelul dat er meer vrouwen en/of allochtonen in managementfuncties moeten komen te staan, wat je weleens in de media hoort. Sinds wanneer is geslacht of afkomst belangrijker dan kwaliteit? Natuurlijk snap ik ook dat het voor vrouwen en allochtonen lastiger is om aan de bak te komen bij topfuncties, maar uiteindelijk valt of staat alles met kwaliteit of je wel of niet een dergelijke functie aan kan en hiervoor gekozen wordt.

5 december 2018 om 11:09

Had niet verwacht zoveel gezond verstand op Voetbalzone tegen te komen. De media/Social media/kranten doen me nog wel eens geloven dat iedereen gek is geworden

5 december 2018 om 17:59

@twenteov

Inderdaad toch iemand met gezond verstand.

Maar dat vrouwen en allochtonen het lastiger hebben om aan de bak te geraken bij topfuncties is ook niet echt waar , zijn logische verklaringen voor maar dat ga ik hier niet zeggen want het blijft tenslotte "voetbalzone".

5 december 2018 om 18:03

@Twenteov: natuurlijk moeten mensen worden aangenomen op basis van hun kwaliteiten. Het moet dan ook niet gebeuren puur op basis van geslacht of afkomst zelf. Echter, waarom zouden vrouwen of allochtonen per definitie minder kwaliteiten hebben dan mannen of autochtonen? Je zou redelijkerwijs verwachten dat er genoeg vrouwen zijn die kwaliteiten hebben om mannen te trainen — andersom is dat toch ook het geval? Toch zijn er nog helemaal geen vrouwelijke trainers. Dus is het een goede ontwikkeling als die er toch komen, mits zij dus inderdaad die kwaliteiten hebben maar, nogmaals, waarom zouden die er niet zijn? Om te trainen hoef je niet zelf op het allerhoogste niveau gespeeld te hebben, daarvan zijn genoeg voorbeelden.

5 december 2018 om 19:58

Twenteov, dit is misschien off topic maar het onderwerp nodigt ervoor uit. En het is ook wel relevant voor vrouwen en minderheden in topfuncties in het voetbal. Dus komt mijn argument tegen jouw idee: natuurlijk gaat het om kwaliteit. Het probleem is dat er genoeg kwalitatieve vrouwen en minderheden zijn om topfuncties in te vullen, maar dat deze geen kans krijgen door (onbewuste) vooroordelen in de samenleving. Juist als geslacht of afkomst belangrijker zijn dan kwaliteit, wil je meer vrouwen en minderheden op topposities. Want je gaat ervan uit dat iemands kwaliteit niet wordt bepaald door zijn of haar geslacht of afkomst. Als je het daar niet mee eens bent, zeg je dus eigenlijk dat witte mannen kwalitatief beter zijn dan vrouwen en minderheden, en dat lijkt me flauwekul.

5 december 2018 om 22:27

Bedankt Leidsehood, precies het punt dat ik probeer te maken in dit topic! Als we ervan uitgaan dat mensen ongeacht hun huidskleur of geslacht de juiste kwaliteiten kunnen hebben, is het raar als we maar van overwegend één subgroep mensen in de top tegenkomen. Dat vraagt dan dus ook om meer mensen uit andere groepen om het stigma te doorbreken.

5 december 2018 om 22:30

LeidseHood ben het zeker met je eens dat wanneer er uit alle segmenten van de samenleving evenveel kwaliteit zou zijn topfuncties ook eerlijker verdeeld zouden moeten zijn onder in dit geval mannen en vrouwen. Echter wil ik mijn schoonmoeder er wel om verwedden dat het aantal vrouwen met kwaliteiten voor topfuncties in welk segment dan ook zwaar achterblijft tov mannen. Dat heeft heel veel redenen zoals vrouwen die meer parttime werken ivm kinderen maar helaas ook vooroordelen (waar allochtonen helaas ook mee te maken hebben). Heb het gevoel dat er tegenwoordig krampachtig en geforceerd wordt gezocht naar minderheden, om de primeur maar te hebben. Maar dat kan ik ook mis hebben natuurlijk. Punt wat ik probeer te maken is dat de beste persoon op een topfunctie hoort, of diegene nu geel, groen, eenhoorn of cavia is.

5 december 2018 om 17:45

Wat voor goede ontwikkeling vind je het dan. Dat vrouwen binnenkort in het mannenvoetbal komen??? Ik heb helemaal niets tegen vrouwen integendeel zelfs. Ook niet tegen het vrouwenvoetbal, want dat kijk ik ook weleens. De ek's en wk's. Maar dat we gaan mixen straks ..... nee hoor sorry. Geen enkele echte voetbalfanaat die van mannenvoetbal houd zit daar denk ik op te wachten. Ik zie de nut er sowieso niet van in. Straks word het 'n 2e korfbal. Nou van dat hou ik al helemaal niet. Dus laat het maar lekker in Denemarken blijven. Dan hoef ik me er niet aan te storen.

5 december 2018 om 17:58

1) Je zegt niet te willen mixen.
2) Je zegt niets tegen het vrouwenvoetbal te hebben.
3) Het vrouwenvoetbal heeft mannelijke trainers en is dus gemixt.

Kortom: je spreekt jezelf tegen.

5 december 2018 om 18:05

Mannelijke trainers staan tot nog toe niet in het veld bij de vrouwen. We gaan toch ook niet 1 of 2 mannen droppen bij de vrouwen in het elftal??? Nee, ik spreek mezelf helemaal niet tegen.

5 december 2018 om 18:47

Droppen in het elftal is ook helemaal niet aan de orde. Dit gaat allemaal over trainers, niet spelers. Dat is uiteraard een ander verhaal vanwege de fysieke verschillen. Mijn punt was dat in het vrouwenvoetbal wel degelijk veel mannelijke trainers zijn, dus als dat prima is, waarom dan andersom niet?

5 december 2018 om 21:09

@V.oetbal

Mijn fout dit. Te haastig gelezen. Als een vrouwelijk trainer voor de groep zou staan, zou ik er geen bezwaar tegen hebben. Zie dat alleen nog niet gebeuren bij de topcompetities. Zelfs in Nederland niet. En al helemaal niet bij topclubs. Maar als een club zich er goed bij voelt, tja waarom niet als ze de kwaliteiten heeft.

5 december 2018 om 22:21

Ah oké, we waren dus langs elkaar heen aan het praten haha. Ik zie het ook niet snel gebeuren, maar vind dat het niet bij voorbaat ontmoedigd moet worden.

5 december 2018 om 17:56

@jaspersj

Leg is uit waarom jij denkt dat het een goede ontwikkeling is ?

5 december 2018 om 18:27

Volgens mij moeten we niet vergeten dat juist door de verschillen tussen man/vrouw dit voor een totaal andere dynamiek kan zorgen binnen een organisatie, en dus ook binnen een voetbalclub. Ik ben het er helemaal mee eens dat kwaliteit voorop moet gaan, maar mannen denken nou eenmaal anders dan vrouwen; wellicht is een vrouw in je technische staf wel een ontzettende toevoeging door een frisse blik en andere kijk op bepaalde zaken.

Is Fortuna Hjørring daadwerkelijk de grootste club in Denemarken als het gaat om damesvoetbal? Ik lees namelijk dat ze tien jaar lang bij Fortuna Hjørring heeft gespeeld, maar toch maar twee landtitels? 200 wedstrijden in 14 seizoenen lijkt me ook niet veel.. Maar als ze goed genoeg is om voor de club te werken, waarom niet? Ik heb ook liever gekwalificeerde vrouwelijke baas dan een mannelijke oetezel zonder kwaliteit, of andersom.

5 december 2018 om 08:43

Ik ken de Deense damesleague niet, maar ze heeft gemiddeld meer dan 14 wedstrijden per seizoen gekeept. In een competitie met 8 teams is dat op een enkele blessure na, vrijwel elke wedstrijd. Over het aantal landstitels, Van Persie heeft ook jarenlang in de spits gestaan van Oranje voordat hij met Man U zijn eerste landstitel pakte. Lijkt me dus geen beslissende factor.

5 december 2018 om 13:10

Feyenoord is ook een van de grootste clubs van Nederland, maar alsnog hebben die in de laatste 10 jaar 1 titel gepakt.

Als ze als trainer de spelers beter kan maken, beter dan andere mogelijke opties, is het alleen maar goed. Iemand moet ooit de eerste zijn. Alle randzaken zoals kleedkamercultuur en acceptatie op het veld komen dan mettertijd.

We kunnen wel uitgaan van positieve discriminatie maar dat weten we niet, of er moeten hier een aantal experts van het Deense vrouwenvoetbal meelezen. Mocht ze de spelers iig niet beter maken kan ze dezelfde behandeling als een mannelijke trainer verwachten. Het blijft toch een mannenberoep waar ze in wilt werken. Zij zal zich dus in eerste instantie moeten aanpassen aan die cultuur. Bij lusten horen nou eenmaal ook de lasten.

5 december 2018 om 13:11

"positieve discriminatie"

Dit is echt één van de domste woorden ooit. Staat een beetje bovenaan naast "positief racisme". Er wordt geïmpliceerd dat het goed is, maar eigenlijk is dat het helemaal niet. Er wordt nog steeds gekozen op basis van geslacht, geaardheid, ras etc., alleen wordt nu bewust voor een minderheid gekozen. Je moet gewoon gekozen worden op het vermogen een bepaalde taak uit te voeren.

Een goede trainer hoeft niet per se zelf een goede voetballer te zijn. Daarnaast hanteren de vrouw over het algemeen een andere managementstijl dan de man (even generaliseren, I know). Omdat er nog nooit een vrouw heeft gestaan, weet niemand wat de impact kan zijn. Misschien is het wel juist een daverend succes! Een goede trainer/managers is een goede trainer/manager, ongeacht ras, geslacht of religie.

De voetbalwereld wordt gekenmerkt door dogma’s, stereotyperingen en vooroordelen. Of zij een succes wordt, weet ik natuurlijk niet, maar ik juich ‘verandering’ toe!

Gaat idd niet om wie je bent, maar wat je bent in dit geval.
En het wat staat voor een goede trainer ...

Hier zat ik laatst ook over na te denken, toen de Oranje Leeuwinnen zich voor het WK plaatsten. Ik dacht: hoe zou Sarina Wiegman het doen bij een 'correcte' en respectabele Eredivisieclub (Heerenveen, Willem 2, AZ)? Mooie kans voor een verstandige en innoverende club. Opvolger van Van den Brom bijvoorbeeld?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren