Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Dat kan ertoe leiden dat meerdere kunstgrasvelden in de Eredivisie verdwijnen’

Laatste update:

Toon Gerbrands is redelijk tevreden met de gemaakte afspraken in het nieuwe Eredivisie-akkoord, zo vertelt hij tegenover het Eindhovens Dagblad. Grote veranderingen bleven donderdag tijdens de vergadering tussen de Eredivisie-clubs uit, maar desondanks spreekt de algemeen directeur van PSV van een ‘eerste stapje’.

“Veranderingen gaan vaak via stapjes. Soms is een klein stapje de eerste aanzet naar uiteindelijk veel meer”, aldus Gerbrands. Eén van de agendapunten was het terugbrengen van het aantal clubs in de Eredivisie. Hierover werd geen akkoord bereikt, waardoor de Eredivisie voorlopig nog achttien clubs zal tellen. “Soms is het goed om over je eigen schaduw heen te springen en is kijken naar het algemeen belang gewenst.”

“Tegelijkertijd is het ook jammer dat een aantal clubs niet akkoord wenste te gaan met een kleinere competitie. Dat is donderdag ook niet meer op tafel geweest”, vervolgt de algemeen directeur van de Eindhovenaren. Bovendien kwam er nog geen kunstgrasverbod, al worden clubs die weer willen overstappen naar natuurgras wel financieel tegemoet gekomen. “Daarvoor staan de Europees spelende clubs behoorlijke bedragen af.”

“Dat zie ik als een doorbraak en kan ertoe leiden dat meerdere kunstgrasvelden in de Eredivisie verdwijnen. Andersom is nu ook veiliggesteld dat de Jong-teams in de Eerste Divisie blijven en daar zijn we bij PSV heel tevreden over. Hier praat je echt over een algemeen belang”, aldus Gerbrands, die vertelt dat Manchester City bijvoorbeeld blij was dat Oleksandr Zinchenko bij PSV in het tweede elftal kon spelen. “Een aantal topclubs in Engeland zou maar wat graag willen dat ze met een tweede elftal in bijvoorbeeld de League One actief kunnen zijn.”

Zie jij het kunstgras op deze manier snel verdwijnen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Iedereen heeft het nu steeds over het algemeen belang maar dat vind ik zo’n nietszeggend iets als de belangen van sommige partijen van levensbelang zijn. Wat is het bewezen nut van een kleinere competitie? Over een paar jaar wordt er dan misschien weer gesproken over dat clubs te weinig wedstrijden spelen. Of dan zijn we weer verdrietig omdat de volgende Haarlem of Veendam is omgevallen. Ik snap best er veranderingen moeten zijn om de Eredivisie kwalitatief te verbeteren, maar dat kan toch ook niet zomaar over de rug van een ander?

16 november 2018 om 11:05

Ik geloof niet dat er verandering kan komen zonder het over de rug moet van een ander. Bij elke verandering zal er wel een club zijn die er iets negatief aan overhoud. Soms zijn er gewoon clubs die zich moeten opofferen voor het algemene belang.

Neem de recente oplossingen. Clubs die Europees spelen moeten nu een (klein) deel van hun inkomen afstaan om grasvelden van kleinere clubs te onderhouden. Het direct gevolg hier van is dat bijv. Ajax en PSV minder geld binnenkrijgen. Dat is negatief. Indirect zullen er meer echte grasvelden komen en wordt de competitie iets aantrekkelijker voor spelers. Europees spelende clubs offeren dus een deel van hun inkomsten voor het algemene belang.

En tja, een kleinere Eredivisie weet ik persoonlijk ook niet van of dit gaat helpen. Eigenlijk heeft geen één van de top 5 competities minder dan 18 teams in de competitie zitten. Welke landen hebben wel minder teams? Alles er onder. Er is inderdaad geen bewijs dat dit voor verandering gaat zorgen. Daar mag best een onderzoek naar komen.

Wat ik wel denk dat voor een positieve verandering gaat zorgen is de Beneliga waar je daadwerkelijk sterkere teams op alle niveaus krijgt. Maar dit vraagt ook wat offeringen van de kleinere clubs aangezien er een deel zal moeten acteren op het tweede niveau. Maar dit zorgt er dan wel weer voor dat Nederlandse en Belgische clubs en het voetbal er op vooruit kan gaan. Maar of dit ooit gaat gebeuren, ik denk het niet.

16 november 2018 om 11:19

"soms zijn er gewoon clubs die zich moeten opofferen voor het algemene belang. "
Whaha. Noem één goede reden waarom? Wat verwacht je nou eigenlijk? Dat een club en al haar leden de stekker er uit trekken omdat het niveau van de Eredivisie dan misschien iets omhoog gaat?

"maar dit zorgt er dan wel weer voor dat Nederlandse en Belgische clubs en het voetbal er op vooruit kan gaan. Maar of dit ooit gaat gebeuren, ik denk het niet."
Gelukkig niet nee. Wie zit hier in godsnaam op te wachten? Daarbij trap je met zo'n actie de helft van de Nederlandse Eredivisie clubs financieel de grond in.

16 november 2018 om 11:44

"whaha. Noem éã©n goede reden waarom? Wat verwacht je nou eigenlijk? Dat een club en al haar leden de stekker er uit trekken omdat het niveau van de Eredivisie dan misschien iets omhoog gaat? "

Ik noem nu net op dat Ajax, Psv, Feyenoord, etc. delen van hun inkomsten afstaan om de competitie op gras te laten spelen. Waardoor er weer betere spelers naar Nederland willen komen die normaal misschien niet willen komen vanwege het kunstgras. Niemand dwingt Ajax, Psv, etc. dit te doen, maar ze doen het. Zij offeren zich dus op om van het kunstgras af te komen. Kijk, ik snap dit een kleinere offering is dan vrijwillig een divisie lager te spelen.

Maar als je mijn comment goed leest, dan kun je zien dat het mij vrij weinig uitmaakt of de competitie kleiner, groter of gelijk blijft. Ik heb verwacht dus niks. Misschien dat je daar overheen gelezen hebt.

Maar ik blijf bij mijn punt. Zijn er ooit veranderingen geweest waar iedereen blij mee was? Zijn er ooit veranderingen geweest waar niet iemand zich voor moest opofferen, moest compenseren of moest aanpassen? Het gaat gewoon niet lukken om iedereen blij te maken met een plan. Uiteindelijk hoef jij je ook geen zorgen te maken, want grote veranderingen gaan er ook niet komen als er een unaniem besluit over dingen genoemen moet worden.

En nogmaals, het maakt mij echt niet uit of de Eredivisie nou met 16,18 of 20 clubs wordt gespeeld. Het enige wat ik duidelijk wil maken is dat er nooit grote veranderingen gaan komen als er een unaniem gestemd moet worden voor goedkeuring.

"gelukkig niet nee. Wie zit hier in godsnaam op te wachten? Daarbij trap je met zo'n actie de helft van de Nederlandse Eredivisie clubs financieel de grond in."

Ik zit er op te wachten. Ik kijk liever naar Ajax - Genk dan ik kijk naar Ajax - Excelsior. Met mij zijn er vast meer mensen die zo denken. Maar ik weet dat er genoeg mensen zijn die niet warm worden van dit idee. En dat clubs financieel de grond in worden geduwd ben ik het niet mee eens. Ik geloof dat een nieuwe tweede divisie ook weer meer geld opleverd dan de KKD nu doet. Maar goed, dat is speculeren. Er zijn geen plannen, feiten of wat dan ook over de Beneliga dus jij en ik weten allebei niet wat voor geld er in om zou gaan.

16 november 2018 om 11:55

In mijn ogen zit er een enorme misvatting in deze hele discussie.

Steeds maar weer gooien mensen het op "het Algemeen Belang".
Wat extra belasting betalen voor een betere politiemacht, iemand die zijn huis helaas uit moet vanwege een nieuwe snelweg of mensen die last hebben van een nieuw vliegveld dat de hele regio een economische boost geeft, zijn zaken van algemeen belang.

Leg mij eens uit, hoe is het feit dat PSV en Ajax meer geld kunnen verdienen in Europa en wellicht een ronde verder kunnen komen in de CL, een zaak van algemeen belang?
Waarom zouden 8 tot 9 clubs in de eredivisie en nog eens zo veel in de KK divisie maar moeten slikken voor het algemeen belang van Ajax en Psv?

Tuurlijk is het leuk als deze clubs groter worden, rijker worden, en een rondje verder komen in Europa, maar algemeen belang? Wat een onzin, het zal mij verder een rotzorg zijn.

Ik verwacht dat ons Nationale Efltal van deze hele actie vooral nadelige effecten zal ondervinden, en dat vind ik veel eerder een "algemeen" belang dan de prestaties van Ajax en PSV in Europa. Meer geld voor Ajax en PSV zorgt er waarschijnlijk voor dat ze nog meer in het buitenland gaan scouten en nog meer buitenlandse jeugdspelers aan trekken. Als de eredivisie inkrimpt komen een flink aantal clubs in de problemen en zullen ondanks een paar ton extra inkomsten, minder kunnen investeren in de jeugdopleiding, waardoor het niveau van de Nederlandse spelers alleen maar zal dalen.

Als je bijvoorbeeld de opstelling tegen Duitsland van een paar weken terug bekijkt, hebben de spelers hun roots voor een flink deel niet bij Ajax en PSV liggen. In de basis stonden een speler uit de jeugd van Nec, 2 uit de jeugd van Willem II, 1 van Feyenoord, 2 van Sparta, 3 van Ajax en 2 van Psv.

16 november 2018 om 12:30

@nolimit

Hij zegt toch dat er offers gebracht moeten worden. Ajax en PSV staan een deel van hun inkomsten af, die echt niets met de andere clubs te maken hebben, om herintreding van gras te stimuleren. Ook zijn ze akkoord met een herverdeling van tv inkomsten (vraag me af hoe dat uit ziet). Twee dingen die volledig in het nadeel zijn van die club. Kan namelijk zo maar 2 miljoen schelen op de begroting (gewoon het jaarsalaris van een betere speler). Dat is dus consequent de begroting met 2 miljoen omlaag. Maar voor andere clubs is een offer van een half miljoen al te veel gevraagd. Nogmaals jij zit niet te wachten op een beneliga, top 3 heeft er veel voordeel bij. Vertrekt de top 3 stort je eredivisie in. Als zij nu eens lekker alleen aan zichzelf denken. Zij zitten namelijk niet te wachten op kunstgras wedstrijden en niets zeggende wedstrijden waar de tegenstander vooral bezig is met niet verliezen met grote cijfers....

16 november 2018 om 17:16

Ik ben het met je eens dat er compromissen worden gesloten. Ook ben ik het met je eens dat er geen unanieme besluiten moet worden genomen. Je gaat naar mijn idee alleen volledig voorbij het feit dat een kleinere competitie betekend dat er geen plaats meer is voor sommige clubs, dat is geen compromis maar opoffering. Daar is naar mijn idee nog geen oplossing voor

wat mij bevreemd is de zeggenschap van clubs. Volgens mijn zou de Knvb de richtlijnen strakker moeten trekken. Maar vooral; 3/4 stemmen gelden als je allemaal iets te zeggen wil hebben. Nu kan 1 club dwars liggen omdat het belang van deze club in het gedrang komt. Dat is vervelend, maar de eredivisie als geheel is belangrijker.

16 november 2018 om 09:37

Hoewel ik een tegenstander ben van kunstgras snap ik best dat er bij dit soort gevallen unanimiteit is vereist bij het stemmen. Een Heracles gaat dit veel geld kosten als ze kiezen voor echt gras, ondanks de tegemoetkoming. Het gaat namelijk niet alleen om een grasmat in het stadion voor hun maar ook het op een andere plek creëren van trainingsvelden met bijhorende faciliteiten. Iets waar eigenlijk al geen plek voor is in de gemeente en waarnaast andere verenigingen eigenlijk nog eerst recht hebben op een nieuwe locatie of uitbreiding van de huidige locatie. Voor de plaatselijke honkbalvereniging zijn ze al 20+ jaar op zoek naar een nieuwe locatie.

16 november 2018 om 09:47

Heracles en Twente hebben/hadden toch een gezamenlijke jeugdopleiding? Kan daar niet getraind worden dan?

16 november 2018 om 10:03

Er is vast wel een wei te vinden in Twente waar de heren op kunnen ballen. Sterker, aan de overzijde van de a35 bij twentepark ligt nog zat land waar nu ook grote bedrijven bouwen. Dat is ook mijn punt als Heracles supporter, doe eens onderzoek naar de mogelijkheden. Men kan echt wel een grasspriet kweken met weinig licht als ze al sla in flats kunnen verbouwen met speciale verlichting e.d. Hoe langer de boot wordt afgehouden, des te beperkter je wordt qua mogelijkheden. Heracles moet inzien dat kunstgras nu niet meer de toekomst is...

16 november 2018 om 11:14

Ik vraag mij ook altijd af waarom KKD clubs wel echt gras kunnen hebben, maar voor sommige Eredivisie clubs is het weer te duur. Ik snap dat als je het duurste gras neemt en het jou doel is om de beste grasmat van Nederland te hebben dat het dan duur wordt. Maar het hoeft toch niet een geweldige grasmat te zijn? Het hoeft niet het duurste gras te zijn.

16 november 2018 om 11:23

Dat is vrij simpel uit te leggen. De KKD clubs met gras hebben hier op begroot en de Eredivisie clubs met kunstgras ook.
Als je het geld wat je bespaart met kunstgras ergens anders voor gebruikt zul je dit geld nu dus ergens vandaan moeten halen.

Kortom, Heracles zal eerst inkomsten moeten creëren of ergens op moeten besparen alvorens ze aan de slag kunnen met een grasveld.
Niet dat dat verkeerd is overigens want dat moet elke club met gras.
Ze hebben al jaren kunnen profiteren van het geld dat ze besparen ten opzichte van clubs die wel op gras spelen.

16 november 2018 om 11:26

@nolimit

Dat is natuurlijk ook zo. Daar keek ik over heen. Nogmaals, ik weet niet wat de kosten zijn van het onderhouden van een grasveld, maar ik denk dat 1 miljoen van de begroting van 11.7 miljoen van Heracles toch naar gras kan.

17 november 2018 om 15:04

Bij Heracles speelt ook mee dat hun grootste sponsor een producent van kunstgras is

Wat een onzin. Ondertussen maken de grote voetballanden reuzenstappen vooruit, en Gerbrands is tevreden met een nietszeggend stapje.

Eredivisie staat al jaren stil, het is dat Ajax en PSV het op eigen kracht nog iets er van maken, maar de rest is echt zo zaadloos oninteressant.

Typisch Nederlands en maar lullen en maar dralen en uiteindelijk weer niets opgeschoten, maar naar buiten toe toch uit weten te dragen of er heel wat bereikt is...

16 november 2018 om 11:12

Er is toch ook wat gebeurd wat normaal niet snel zou gebeuren? Clubs als Ajax, PSV en Feyenoord staan een deel van hun inkomsten af om het gras van andere clubs te onderhouden. Dat vind ik mooi en laat zien dat er moeite wordt gestopt in het verbeteren van de Eredivisie. Er is zelfs gezegd dat Nederlandse clubs meer geld gaan krijgen bij transfers naar andere Eredivisie clubs (persoonlijk ben ik het hier niet mee eens). Daarnaast is er een herenakkoord tussen de top 6 jeugdopleidingen om niet elkaars spelen te jatten. Het overgrote deel van de clubs wilt van kunstgras af, behalve Heracles. We staan aan het begin van goede veranderingen. Ik vind dat Gebrands gelijk heeft. Veranderingen worden meestal doorgevoerd in kleine stappen.

Van alle grote landen is er geen 1 die een competitie van 16 teams heeft. Engeland 20, Duitsland 18, Italie 20, Spanje 20 en dan heb je nog Portugal met 18 en Frankrijk met 20. 16 Teams is echt onzin, ga beter naar 20 en zorg voor een betere degradatie regeling zoals bv in Engeland.

16 november 2018 om 11:08

Rusland heeft een competitie met 16 teams en staat een plek hoger dan Portugal in de ranking. Dus onzin is het zeker niet.

Of het aantal teams nou echt invloed heeft op het niveau, dat weet ik niet maar ik denk van niet.

16 november 2018 om 15:11

Het is eigenlijk schandalig dat een land met zoveel inwoners als Rusland niet op de 1e plaats staat in de coëfficiënten lijst, nu zal dat niet liggen aan of er 16 of 20 clubs in de premjer spelen, maar toch. Dat Portugal met zo weinig inwoners maar 1 plaats achter Rusland staat vind ik veel opmerkelijker

17 november 2018 om 15:10

Wat heeft die lijst met inwoners te maken? Dan zou china volgens jou de beste competitie ter wereld moeten hebben

16 november 2018 om 13:48

Het inkorten naar 16 clubs zorgt ervoor dat de clubs onderling meer geld kunnen verdelen en dus meer kunnen investeren. Daarnaast filter je nogeens clubs eruit die op dit niveau niets te zoeken hebben.

Ik hoop dat in ieder geval dat het aantal kunstgrasvelden minder worden in de Eredivisie. Intern wordt bij Excelsior hierover nagedacht, hopelijk gaat Heracles ook overstag. Als zij groei alleen maar kunnen realiseren door financieel profijt uit een kunstgrasveld, verdienen ze geen Eredivisie voetbal. Het viel mij trouwens bij Heracles - Feyenoord wel erg op dat de bal geen natuurlijk rolmoment had. Heel veel simpele passes kwamen minder goed aan (lees: minder vaart achter de bal). Erg opvallend.

Daarnaast maakt de Eredivisie zijn status als Mickey Mouse weer waar. Mini stapjes worden gevierd als een Spartaanse (niet refererend naar Sparta Rotterdam) overwinning. Teveel gelul in de top van Eredivisie CV, heren die elkaar hoog houden, en weinig daadkracht.

16 november 2018 om 12:14

Omdat je over Excelsior hebt ga ik er vanuit dat je daar fan van bent.
Stel we maken een reuze stap en er komt een Bene Liga, zou jij dan nog graag naar de wedstrijden gaan als ze op het 2e-3e niveau moeten spelen?
Stel je neemt de huidige ranglijst, en nummers 1 t/m 10 mogen op het hoogste niveau spelen.
Dan komen de nummers 11 t/m 18 al op het tweede niveau uit. Als je dan een slecht seizoen hebt degradeer je daar uit en speel je zomaar op het 3e niveau.
Clubs die nu onderaan het linkerrijtje staan zullen dan opeens degradatie voetbal gaan spelen. Nu vind ik wedstrijden van een Heerenveen, Vitesse, Utrecht soms best leuk om te kijken, maar als het tegenzit gaan ze opeens als degradatie kandidaat gedragen en alleen maar de pot achterin dicht gooien.
Waar clubs als Feyenoord en AZ nu nog eens kunnen dromen van een titel, omdat alles net goed valt in het team en bijv. een Ajax en PSV laten afweten moet je ook hopen dat opeens een Genk, Brugge, etc het laten afweten. De kans dat je ooit CL gaat spelen is wel heel klein, er zullen meer seizoenen zijn dat je helemaal niet europees actief bent.

Het blijft allemaal speculeren hoe het samenvoegen uitpakt, maar voor je het weet verlies je 20-30% voetbal fans in het algemeen. Dan lopen je tv gelden ook opeens een stuk achteruit.

Ik heb het idee dat de mensen die om meer daadkracht schreeuwen soms niet overzien welke gevolgen deze beslissingen kunnen hebben. Voor het samenvoegen van competities zie ik ook nog andere zaken die negatief kunnen uitpakken bijv. belastingen. Ik weet niet hoe die in Belgie zijn. Maar stel in Belgie is het veel voordeliger, dat zou zomaar kunnen betekenen dat de belgische clubs met dat voordeel de competities gaan domineren. Omdat ze hogere salarissen kunnen betalen(netto) en de goede spelers daar eerder naartoe gaan. Leuk om als NL fan te kijken naar wedstrijden waar het er eigenlijk niet meer toe doet. Hoeveel mensen zullen dan nog Fox sports afnemen voor het voetbal?

Ik zou eigenlijk wel benieuwd zijn naar een onderzoek vanuit een Fox of iets dergelijks die zullen echt objectief kijken zonder club sentiment maar alleen naar zoveel mogelijk geld verdienen aan de abonnementen. Zullen zij verwachten dat met het samenvoegen het zo simpel is als Nl + Belgie of verwachten ze dat er dan nog meer wordt verkocht omdat het voetbal van een veel hoger niveau is of zullen ze minder verkopen omdat mensen interesse verliezen in het voetbal omdat hun clubje toch voor bijna niks meer speelt.

Wat een hypocriet gedoe vanuit psv. Hoop commentaar op kunstgras maar wel al jaren een kunstgras club in de eerste divisie zetten met jong psv.

Er moet een einde komen aan de gedachte dat eredivisie clubs geen grasveld kunnen veroorloven en daarom op plastic spelen. Probleem is dat de clubs het geld liever uitgeven aan speler. NAC bulkt ook niet van het geld maar kan wel een prima mat neerleggen en onderhouden. In de KKD spelen clubs ook op echt gras.

Zoals het er nu uit ziet blijft alleen de showroom van Ten Cate in Almelo nog op plastic spelen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren