Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Van Dijk: ‘Ik mag het misschien niet zeggen, maar ik vind het echt schandalig’

Laatste update:

Virgil van Dijk vindt het ‘schandalig’ dat er in de Eredivisie nog altijd op kunstgras gespeeld wordt. De aanvoerder van het Nederlands elftal is net als de bondscoach van Oranje fel tegenstander van kunstgras op het hoogste niveau, zo laat hij weten aan het Algemeen Dagblad.

Bondscoach Ronald Koeman gaf onlangs al aan dat hij tegen kunstgras is. “Ik zit voor de televisie naar wedstrijden op kunstgras te kijken en schakel dan naar duels met internationals over de grens op echt gras. Een enorm verschil”, aldus Koeman eerder deze week op een persconferentie. Van Dijk komt in de Premier League geen enkel kunstgrasveld tegen en is ook tegenstander. “Ik mag het misschien niet zeggen, maar ik vind het echt schandalig dat er in de Eredivisie nog steeds op kunstgras wordt gespeeld.”

Donderdag staat er in Stadion De Galgenwaard een vergadering op het programma over de toekomst van het Nederlandse voetbal. Er wordt onder meer gesproken over de eventuele afschaffing van het kunstgras in de Eredivisie. Verder wordt er gesproken over de verbetering van de kwaliteit en bescherming van de jeugdopleiding en de verdeling van de tv-gelden.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Zolang wij het debiele competitietje zijn dat op kunstgras speelt zullen we nooit de stappen maken die we zouden moeten en willen maken. Spelers zullen huiverig zijn om naar de eredivisie te komen terwijl de financiele middelen en aantrekkingskracht van Ajax en PSV wel groot kunnen zijn. Wegwezen ermee, iedereen kan wel een fatsoenlijke grasmat betalen, kwestie van prioriteiten.

15 november 2018 om 10:16

Dusdat. In vergelijkbare competities kan het ook, dus het argument 'geld' is onzin. Dat het niet van de ene op andere dag kan snap ik. Maar binnen enkele jaren moet gewoon kunnen.

Afschaffen die handel. Wij hebben hier evenveel kunstgrasvelden als over heel Europa.

Wat ik niet snap is hoe het er hier in Nederland in is gekomen. Je ziet nu dat het moeilijk is om het er weer uit te krijgen, maar hadden ze dit destijds niet tegen kunnen houden?

15 november 2018 om 08:24

Te laat dit soort opmerkingen; daar kunnen we vandaag niet veel meer mee. Laten we maar eens kijken hoe we er vanaf komen.

15 november 2018 om 08:26

Nou Wouterke, da's nogal simpel er was eens een club die als (sub)sponsor een firma in kunststofproducten waaronder kunstgras had, deze club deed ergens onderaan de 1e divisie mee en daar werd niet zo zwaar getild aan het kunst-/natuurgras verhaal. Toen deze club ging groeien en andere kleinere clubs zagen dat deze club 2 voordelen had met hun veld. 1 ze bespaarden kopsten en 2 en dat was nog mooier ze hadden een ontieglijk voordeel als ze thuis speelden want de tegenstander was de ondergrond niet gewend en zo gingen steeds meer clubs en uit oogpunt van kostenbesparing en uit oogpunt van mogelijk thuisvoordeel overstappen en voila nu speelt (bijna de helft van de BVO op kunstgras.

15 november 2018 om 12:55

Je zwetst maar wat, dat blijkt wel maar snap dat dit een populaire gedachte is. Heracles zat al in de lift met Folkert Velten in de jaren 90 die vaak topscoorder werd, hij wou alleen nooit op zondag voetballen. In 10 seizoenen werd 6 keer de nacompetitie gehaald, op gras dus. Daarop in 1999 kwam het nieuwe stadion wat weer een nieuwe boost en groei gaf. In 2003 kwam het kunstgras maar de opgaande lijn was echt al wel ingezet met tal van nacompetities, vervolgens volgde promotie. Ik snap heus wel dat we de schijn tegen hebben. Maar om ons hele hebben en houwen op het kunstgras te gooien vind ik goedkoop scoren...

15 november 2018 om 13:14

Folkert Velten, dat is mooi om die naam weer eens tegen te komen. Volgens mij heeft hij heel wat goals gemaakt tegen mijn cluppie

15 november 2018 om 13:58

De beste man kreeg niet voor niets meteen een tribune naar zich vernoemd. De statistieken waren bijzonder, in 377 wedstrijden heeft hij 221 doelpunten gemaakt en dat in 9 seizoenen (van 1988 tot 1997; nog allemaal voor het kunstgrastijdperk). Hij speelde dus niet alleen echt alles, maar scoorde daarin ook nog eens bijzonder veel.

Overigens heb ik het altijd doodzonde gevonden dat 1 vd oudste club van Nederland, in ook nog eens een grotere stad, kennelijk verloren moest gaan....

15 november 2018 om 08:29

Omdat het destijds ‘revolutionair’ zou zijn. Een product dat zich zou gaan ontwikkelen en op termijn gras één op één kon vervangen, met de voordelen van onderhoud. Achteraf blijkt dit product zich helemaal niet zo te ontwikkelen. En geef die clubjes ongelijk, het scheelt honderden duizenden euro’s, een grasmat komt veel bij kijken. Maar nu zijn we op een punt dat het er uit moet, eigenlijk op hele korte termijn.

15 november 2018 om 10:41

Volgens mij is kunstgras in Nederland ontworpen.

15 november 2018 om 16:02

Het was destijds deels een marketing stunt bij een kleinere club die een belangrijke fabrikant van kunststoffen als hoofdsponsor had (en nog heeft). Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een stuk goedkoper dan echt gras, die financiele voordelen zag de Knvb ook. Waarschijnlijk heeft de Knvb onderschat hoeveel andere clubs over zouden stappen. Daarnaast waren er meer landen waar kunstgrasvelden werden aangelegd en was de verwachting dat het kunstgras steeds meer op echt gras zou gaan lijken en dat er steeds meer clubs, ook internationaal op kunstgras zouden gaan spelen.
Dat is ook deels uitgekomen. Het kunstgras is beter geworden, en wordt nog steeds beter, het is alleen ook nog lang niet hetzelfde.
In Scandinavie & Rusland wordt vanwege het klimaat veel op kunstgras gespeeld, maar bijvoorbeeld ook in Belgie (stvv speelt nog steeds op kunstgras) en Frankrijk (o.a. FC Lorient in de League 1 totdat ze degradeerden). Op lagere niveaus en in de jeugd wordt tegenwoordig in bijna alle landen ook op kunstgras gespeeld, zelfs in de grotere voetbal landen waar ze helemaal niets van kunstgras moeten hebben.

Het was toen dus ook niet zo onlogisch als het nu lijkt dat de Knvb de overstap naar kunstgras toe liet.

Allen, zijn de verwachtingen van toen slechts deels uitgekomen. Kunstgras is nog steeds anders, en in de meeste landen mag er op het hoogste niveau niet op kunstgras worden gespeeld. In plaats van dat we een voorloper werden zijn we daardoor eerder achterop geraakt.

Waarom zou je dat niet mogen zeggen? Is gewoon slecht voor de aantrekkingskracht van je competitie en dus zullen er minder snel stappen gezet kunnen worden om aan te haken bij de rest van Europa. Spelers baseren onder andere hier hun keuze op. Weg ermee.

Weg met die troep. En dan altijd dat gezeur van die 'kunstgras clubs' die dan zeggen dat ze niet de financiële middelen hebben om een normaal grasveld te betalen en onderhouden... Dat vind ik altijd zo'n onzin. Hoe kan het dan dat hele kleine nietszeggende clubs in de Ligue 2 in Engeland en de 3e Bundesliga in Duitsland wel een normaal veld kunnen hebben? En een club als pak hem beet PEC Zwolle niet?
Een normaal veld moet gewoon een licentie vereiste worden! Moet je eens kijken hoe snel ze dan op gras spelen.

15 november 2018 om 09:02

Omdat daar grondverwarming niet een vereiste is voor een gewoon grasveld. Dat is het grootste opstacle voor Eredivisie clubs althans.

15 november 2018 om 09:59

Het vriest in Engeland en Duitsland ook hoor...

15 november 2018 om 10:35

Wat dus eigenlijk gewoon betekent dat clubs die zich geen veldverwarming kunnen veroorloven ook niet geschikt zijn voor het spelen van Betaald Voetbal. Betaald Voetbal kost veel geld, heb je dat als club niet, dan kun je niet met de grote jongens mee doen. Simple as that.

15 november 2018 om 12:14

Gewoon met 6 clubs gaan voetballen. De rest weg ermee.

Lekker 8 x tegen elkaar

Verder wordt er gesproken over de verbetering van de kwaliteit en bescherming van de jeugdopleiding en de verdeling van de tv-gelden.

Gewoon net zo dwars gaan liggen over de andere punten, zolang er zo dwars wordt gedaan over het afschaffen van kunstgras. En ook gewoon dreigen met een onderzoek naar de haalbaarheid van een beneliga. Moet eens afgelopen zijn met het polderen.

15 november 2018 om 08:41

Het probleem is inmiddels wel iets groter natuurlijk aangezien er veel amateur clubs inmiddels ook beschikken over kunstgras. Dus de jeugd, die later zouden doorstromen naar betere clubs en/of bvo's....zij leren het in de basis op kunstgras. Dus eigenlijk moet ook daar alles weer vervangen door echt gras.

15 november 2018 om 09:26

In alle europese landen speelt de jeugd wel grotendeels op kunstgras. Moet ook niet zo'n probleem zijn. Cruiyff leerde voetballen op stenen en kon het later ook op gras. Dat is gewoon logisch omdat amateurclubs niet het geld hebben om meerdere velden goed te houden. Dan heb je aan het eind van het seizoen jonge spelers die trainen op modder, is dat dan beter? Op de hoogste afdelingen moet een goed natuurveld wel mogelijk zijn. Dat levert over het algemeen het beste voetbal op dus daar moeten we naar streven in de hoogste afdeling.

15 november 2018 om 08:55

Helemaal mee eens Ninjakai, die beneliga mag er ook wel eens komen! Meer sponsoren in de grote competitie. De vraag is natuurlijk: wat gebeurt er met de andere clubs die in de tweede league terugkomen?

15 november 2018 om 09:28

Als je discussies zo ingaat dan bereik je uiteindelijk een soort zwarte pieten discussie achtig iets. Dan wil niemand meer ergens iets toegeven en bereik je helemaal niks meer. Gewoon normaal doen en onderhandelen Aub.

15 november 2018 om 12:18

Daar geldt ook een vergelijkbaar probleem. We zijn ons in de besluitvorming te veel het belang van een minderheid gaan aantrekken. Dan kun je nooit een slagvaardig beleid voeren. De basis is in Nederland nog altijd dat als een meerderheid voor een bepaald voorstel is dat het besluit dan tot stand komt. Dat zou ook hier (en in de zwarte Pieten discussie) moeten gelden. Als de meerderheid kunstgrasvelden er uit wil dan gaan de kunstgrasvelden er uit en is het jammer voor clubs als Heracles. Helaas gijzelen de minderheden nu dit soort besluitvorming waarvan de meerderheid de dupe is. Dat kan niet de bedoeling zijn.

15 november 2018 om 12:43

Ik ben het er niet echt mee eens dat het een goede vergelijking is. Het spelen op kunstgras benadeelt ook alle andere partijen en het wel of niet hebben voor roetveeg piet is voor niemand een probleem lijkt me. Bovendien heeft het wel of niet hebben van kunstgras te maken beleid om een topsportklimaat te kunnen maken en heeft het wel of niet veranderen van zwarte piet niks te maken met beleid. Dat is een vrij inhoudsloze discussie over hoe je een kinderfeest moet vieren, das toch wat anders dan een discussie over hoe wij het voetbal naar een hoger niveau kunnen brengen. Laten we dus ook op een hoger niveau de discussie voeren.

Groot gelijk, vind het echt waardeloos dat kunstgras.

Je zou als speler moeten kunnen zeggen dat je geen contract wil hebben bij een club die op kunstgras speelt. Misschien dat een betaalde voetbalclub organisatie dan er anders over gaat denken. Als je het geld niet hebt om een normaal grasveld te kunnen betalen dan heb je ook niets te zoeken in het betaalde voetbal.

15 november 2018 om 15:36

Dat is makkelijk wanneer je opties hebt als speler...
De meeste clubs die op kunstgras spelen zijn toch de iets kleinere clubs. Ado is de club met de hoogste begroting die op kunstgras speelt en daarna worden de clubs toch snel kleiner.
De meeste spelers bij die clubs zitten daar niet omdat ze veel te kiezen hebben in het betaalde voetbal.

"Ik zit voor de televisie naar wedstrijden op kunstgras te kijken en schakel dan naar duels met internationals over de grens op echt gras. Een enorm verschil."

Welke competities kijkt hij dan? Als je switcht van PEC - AZ naar Hertha - Leipzig, dan heeft dat meer te maken met de competitie dan met gras/kunstgras.

Veel competities die zonder kunstgras zitten, zijn sowieso van een hoger niveau. Competities van een vergelijkbaar niveau zijn dan bv. de Jupiler Pro League. Daar spelen ze grotendeels op gras.

Zijn zij beter dan de Eredivisie? Zo ja, komt het daardoor? Zouden zij slechter zijn met kunstgras? Zouden wij beter zijn met natuurgras? Zouden competities als de Noorse Tippeligaen, de Zweedse Allsvenskan en de Deense (....)Superliga(?) beter zijn dan de Eredivisie, als ze iets simpels zouden doen als massaal switchen naar natuurgras? Ik kan me niet voorstellen dat het impact op het niveau zo groot zou zijn op competities van ons niveau of van een vergelijkbaar niveau.

Hoezo "mag je het misschien niet zeggen" Je mag dus geen eigen mening hebben, omdat je in Oranje speelt? Wat belachelijk toch hoe voetballers tegenwoordig schuilen in hun schulp. Bang voor commentaar van deze belachelijke media en alle meningen van mensen die maar oordelen van buitenaf. Bah.

Ja het is belachelijk dat je in een competitie op het hoogste niveau, met teams die CL spelen bij clubs langskomt die op rubber spelen. Dat weet iedereen die een balletje kan trappen en op niveau heeft gespeeld. En wie zich niet daarin kan vinden, helaas voor diegene.

15 november 2018 om 10:58

Echt hè, de maatschappij begint steeds triester te worden. Zeg gewoon wat je denkt.

Ze moeten gewoon bij de nieuwe start van de competitie een regel maken. Of je speelt op normaal gras of je doet niet mee en gaat bij de Jupiler League voetballen. Dan komt de beste van de Jupiler met normaal gras maar lekker in de Eredivisie. En ja dat geld ook voor Heracles.

Alle speler die modaal en ver daar boven spelen klagen over deze milieu onvriendelijke plastic troep. Het zijn voornamelijk de hobbyclubs die niets te klagen hebben of zoals bij Heracles de grootste leverancier (ten Cate) van deze troep, heel veel invloed heeft bij deze club.

Ben blij dat onze internationals inclusief bondscoach zich nu ook open uitspreken over deze kwestie.
Wellicht helpt dit om het process te versnellen om kunstgras definitief te verbieden.
Het is allemaal leuk geprobeerd, maar buiten een goedkopere oplossingen heb ik nooit enig voordeel gezien van kunstgras.
Het zou ten aller tijden bespeelbaar zijn, maar met regen en vorst word het er allemaal nog gevaarlijker op.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren