‘Ajax is niet één of twee, maar misschien wel tien maatjes te groot’

Zondag, 11 november 2018 om

Excelsior had gehoopt te kunnen stunten tegen Ajax, maar verloor zondagmiddag met 1-7 van de runner-up in de Eredivisie. Ryan Koolwijk moest na afloop erkennen dat het team uit Kralingen niets in de melk te brokkelen had. “Vandaag was Ajax beter”, aldus Koolwijk.

“Ze zijn niet één of twee, misschien wel tien maatjes te groot voor ons. Ze zijn veel, veel beter. Dit zegt iets over Ajax, maar ook iets over onszelf. Dit zijn wedstrijden die ik zelf graag speel, maar ik had er meer van verwacht”, aldus Koolwijk voor de camera van FOX Sports.

Door de ruime nederlaag heeft Excelsior nu vijftien doelpunten tegen gekregen in de laatste drie duels: “Dat kan natuurlijk niet”, aldus de aanvoerder. Excelsior verloor eerder met 2-4 van FC Groningen en met 4-1 van De Graafschap.

Het team van Adrie Poldervaart had nog nooit eerder een thuisduel in de Eredivisie met minimaal zes doelpunten verschil verloren, zoals tegen Ajax het geval was. Bovendien liet men tegen Ajax meer balcontacten in de eigen zestien van de tegenstander toe dan elk ander team in een thuisduel in het huidige seizoen: 53 stuks.


Poll

Denk jij dat Excelsior zich dit seizoen handhaaft?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door jaakke)

Natuurlijk is ajax een stuk beter, maar ik heb momenteel het idee dat o.a. door de media ook wel een soort van wordt aangepraat, zelfde geldt voor psv. De clubs gaan nu al de wedstrijd om de schade te beperken ipv proberen te winnen. De verliespartijen worden gewoon al ingecalculeerd en heb het idee dat daarom teams niet het maximale presteren tegen ajax en psv.

11 november 2018 om 21:20

Klopt helemaal. Teams durven geen druk meer naar voren te geven en gaan achteruit lopen terwijl het tegen Ajax beter is om druk naar voren te zetten omdat Ajax geen diepgang heeft. Nu lopen ze achteruit en speel je Ajax in de kaart omdat Ziyech en Tadic gevaarlijk zijn rondom de 16 en ze daar de ballen ontvangen. Heb je ze verder van het doel dan missen ze diepgang om gevaarlijk te worden en vallen ze door de mand.

11 november 2018 om 21:30

Mwah, ik draai het om. Ajax heeft in de omschakeling wel degelijk genoeg diepgang. De backs van Ajax willen niks liever dan ruimte aan de zijkant en achter de laatste linie. Geef Ziyech 1 tegenstander voor zich die achteruit moet lopen en dan heeft Ajax zat diepgang. Willem II waagde vorige week een poging met druk naar voren zetten en ruimte achter de laatste linie laten. Het was dat Koster ingreep na een half uur want anders dan zou Willem II met een gigantisch pak slag naar huis zijn gegaan. Go Ahead hield ook aardig stand, tot ze vanuit de omschakeling twee keer de deksel op de neus kregen.

11 november 2018 om 21:39

Ik denk wel dat Ajax in de eredivisie in staat is om onder de druk uit te voetballen. En zeker als ze dan bv een Nerez opstellen in de aanval.
Je moet gewoon hopen dat Ajax en PSV een slechte dag hebben , of het allemaal te licht opvatten.

11 november 2018 om 21:52

@adzevedo
Dat kwam niet door het druk zetten naar voren maar door de keuze om aan mandekking te doen ipv te pressen in zone.
Die domme Palacios van Willem 2 als 1 van de 3 verdedigers liep Ziyech overal achterna en daar vielen alle kansen uit het gat wat hij achterliet. Ze zetten niet gegroepeerd druk in 1 lijn maar pressen dom vaste tegenstanders waardoor die 3 mans verdediging constant uit elkaar viel.
Loop je als verdediging in 1 lijn zonder je positie te verlaten gegroepeerd naar voren om druk te zetten en het centrum altijd bezet te houden dan kan je het veel tegenstanders moeilijk maken.
We hebben ontzettend matige trainers in NL die matige teams willen leren hoe ze in balbezit moeten spelen en hoe ze de bal in de ploeg moeten houden. Dit soort teams gaat tot het bittere eind proberen op te bouwen. Als ze gepresst worden door topteams gaat de bal terug naar de keeper die op zijn beurt ook weer wil bewijzen dat hij de bal in de ploeg kan houden waarna hij een speler inspeelt die geen kant op kan.
Het is echt belachelijk hoe trainers van mindere clubs hun teams neer zetten.
Mindere teams moeten vooral trainen zonder bal. Hoe zet je druk en hoe val je als team nooit uit elkaar. Als je dat beheerst ga je pas aan balbezit denken.
PSV en Ajax scoren ontzettend vaak door domme fouten aan de bal in de opbouw van deze mindere teams. Dit soort trainers overschat het voetballend vermogen van hun teams enorm.
Na afloop staan ze weer voor de camera en verkondigen zonder zich te schamen 'persoonlijke fouten hebben ons genekt'.
Helemaal geen persoonlijke fouten. Gewoon dom gecoacht van een coach die zijn team iets laat doen wat ze niet kunnen met balverlies tot gevolg.
Trainers zijn zulke egoisten die graag de schuld afschuiven op hun spelers.
We laten hier in NL spelers tegen hun natuur spelen en gaam dan verbaasd doen dat ze persoonlijke fouten maken.

11 november 2018 om 21:58

@Bossie
Deze mindere teams geven ontzettend makkelijk doelpunten weg doordat trainers hen tot het bittere eind laat opbouwen.
Verzorgd voetbal noemt men dat zogenaamd.
Als er geen voetballende oplossing is in de diepte dan gaan deze mindere teams breed spelen. PSV en Ajax pressen dan en nog blijven ze breed spelen en achteruit totdat ze geen kant opkunnen en bezwijken onder de druk die ze zelf veroorzaakt hebben door eindeloos achterin rond te spelen en PSV en Ajax uitnodigt om druk te zetten.
Er volgt een fout en doelpunt.
Mindere teams moeten alleen ballen in de diepte spelen over de grond en in nood door de lucht.
Nooit breed en terug.
Het is de NLse ziekte en we hebben ontzettend matige trainers die hun spelersmateriaal overschatten en opbouwende kwaliteiten helemaal overschatten.
Een minder team moet nooit in haar zwakte voetballen.

11 november 2018 om 22:57

Mensen die denken dat ploegen bewust achteruit lopen (bombanera99), moeten de wedstrijd van psv tegen Tottenham van deze week eens terugkijken en het commentaar van van Bommel horen. Soms zijn tegenstanders simpelweg te sterk en ga je achteruit.

11 november 2018 om 23:20

@jaakke
Ja daar heb je gelijk in. Je wordt achteruitgedrukt omdat de je overal tekort komt om druk te zetten.
PSV zou ontzettend veel progressie kunnen boeken als ze gaan leren om in de zone te verdedigen en in de zone druk te gaan zetten. Nlse teams volgen hun man en lopen constant uit positie om tegenstanders te markeren. Hierdoor word je van het kastje naar het muurtje gestuurd omdat de tegenstanders constant passen en doorbewegen op dat niveau.
Je kan geen man gaan volgen want je komt gewoon te laat. Je moet gegroepeerd in zone verdedigen en druk zetten en spelers overgeven.
Van Bommel verkoopt hier dus een beetje onzin.

11 november 2018 om 22:27

Dus het is de schuld van de media dat Ajax de eredivisie wegspeelt, dit vind ik wel de meest originele excuus van de laatste jaren.

Nou Ryan, Ajax speelde niet eens goed, best slecht zelfs en toch winnen ze met 1-7. Dat heeft natuurlijk te maken met klasse verschil maar ook de manier waarop Excelsior voetbalt. Ze doen niks met de ruimte en kansen die ze krijgen want ze hadden zeker nog 2x kunnen scoren en geven de doelpunten ook wel heel makkelijk weg. Dan is er al het grote verschil in kwaliteit + de manier van goals weggeven ja dan wordt het 1-7. Het had echt geen 1-7 hoeven worden. Tuurlijk dik en dik verdiende overwinning voor Ajax maar Excelsior hielp ze ook wel een handje..

We blazen het ook wel erg op, de enorme overmacht vandaag van Ajax ten opzichte van Excelsior. Ajax scoorde precies op de juiste momenten vandaag, zoals PSV dat gisteren ook in de eerste helft deed. Ja, kwaliteit van de spelers maar toch ook de factor geluk moet je niet uitvlakken. Vlak voor de 1-4 viel bijna de 2-3, De Graafschap had zomaar na 4 minuten tegen PSV voor kunnen staan maar waar De Graafschap de lat raakt scoort PSV wel uit het niets.

En zo zijn er nog wel meer wedstrijden te noemen waar het niet tegen zit.

11 november 2018 om 22:09

Wat jij aangeeft is inderdaad precies waarom het verschil tussen Ajax en PSV enerzijds en de rest zo groot is. Ik vind dat ze beiden vooral verdedigend en in de omschakeling naar balverlies regelmatig steken laten vallen. Hierdoor krijgen ze (vind ik) nog te veel kansen tegen, alleen zijn veel tegenstanders te zwak om hier serieus iets mee te doen. Daarnaast scoren ze beiden natuurlijk wel heel makkelijk en creëren ze heel erg veel. Ik vind het echt een wonder dat ze beiden zo weinig tegendoelpunten hebben.

Het gekke is dat Ajax vandaag helemaal niet goed was, Excelsior was eigenlijk ook niet zo slecht tot de 1-4. Nog gekker is eigenlijk dat we 7 goals maken en nog voel ik dat we niet echt blij zijn. Het had veel beter moeten zijn maar goed kom op 1-7 tegen Excelsior dat altijd tricky is met dat kunstgras is gewoon een goede prestatie waar we tevreden mee moeten zijn.

Het niveau verschil met dit soort clubs wordt ook alleen maar groter en groter als Ajax en Psv zo blijven doorgaan. De beste oplossing om dan nog spannendere wedstrijden te krijgen is om een BeneLiga op te starten naar mijn mening.

Dat de huidige top drie zo goed is en rest van de clubs niet, komt natuurlijk allemaal door het kunstgras...

12 november 2018 om 01:42

Top 3?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Excelsior

Actuele wedstrijden

9 fans
Middenvelder, 34 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 16 oktober
Toni Kroos wordt al langer gelinkt aan een overstap naar Manchester United en de Engelsen krijgen in januari mogelijk hun zin. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren