‘Het bestaat niet dat het simpele Heracles doet alsof het onschendbaar is’

Zaterdag, 10 november 2018 om

De clubs uit de Eredivisie zijn naar verluidt tot een akkoord gekomen wat betreft het uitbannen van kunstgras vanaf 2021, maar Heracles Almelo ligt vooralsnog dwars. De Twentenaren zijn geen voorstander van het verbieden van kunstgras en dat brengt de nodige complicaties met zich mee. Henk Spaan heeft geen goed woord over voor het standpunt van de Almeloërs.

“Het bestaat niet dat het simpele Heracles zich zou gedragen alsof het onschendbaar is, zonder protectie van de Godfather van de kunstgrasmaffia”, begint de journalist in zijn column in Het Parool. Spaan voegt toe graag te willen weten wat Jan Smit, voormalig voorzitter van de club en inmiddels voorzitter van de Raad van Commissarissen van de KNVB, en kunstgrasfabriek Ten Cate met elkaar bespreken en is van mening dat er hard moet worden ingegrepen als Heracles bij zijn standpunt blijft.

“Heracles is dwars voor een nieuwe financiële overeenkomst tussen de clubs gaan liggen, die als voorwaarde afschaffing van het kunstgras heeft. Iedereen is voor, behalve Heracles. De oplossing ligt voor de hand: of jullie doen mee of je gaat terug naar de amateurs met je kunstgras, dan hebben de profclubs geen last meer van gescheurde kruisbanden en stelselmatige kwalitatieve achteruitgang”, is hij duidelijk.

De columnist heeft ook geen goed woord over voor Smit, die achter de schermen de touwtjes in handen zou hebben: “Dat die Smit dit vanuit zijn uitkijkpost in Zeist allemaal kan tegenhouden is bij de wilde spinnen af. Wie heeft deze man ooit zo veel macht bij de KNVB gegeven?”, vervolgt Spaan, die graag meer onderzoek zou zien, zijn verhaal: “Dat deze man een vuile rol speelt in de oorlog om echt gras, zou moeten worden aangetoond door Football Leaks want de journalistiek kan het kennelijk niet.”


Poll

Vind jij dat er moet worden ingegrepen ten opzichte van Heracles Almelo?


Gerelateerd

35 reacties (laatste reactie door meandmyself)

Haha, ben benieuwd hoe ze Heracles hiermee überhaupt kunnen beboeten of dwingen om die keuze te maken. Misschien dat de bond zelf beslist hoe en wat. Ik zou niet begrijpen waarom je mee moet gaan met de rest van de kudde als je nog steeds vrij bent om te kiezen en als het je club baat natuurlijk.

10 november 2018 om 09:12

Heracles laat ons zien dat je niet moet solle met een kleintje. ze hebbe netzoveel recht als de andere om voor zichzelf op te kome. Klasse club ! hoe zij het doen. ik hoop dat ze het winne in hun grasmat gevecht.

10 november 2018 om 10:12

Als Heracles niet gesponsord zou worden door Ten Cate maar pak ‘m beet Groningen dan had Groningen dwars gelegen.

10 november 2018 om 13:14

Pfft nee Heracles laat zien dat er niets van klopt. 17 voor 1 tegen overal op de wereld waar er enige vorm van democratie heerst is dan het voorstel aangenomen. In dictaturen en bij de navo is het niet het geval (navo heeft veto recht, maar dat zit dan weer niet bij de kleinste, maar juist de grote). Het is dus verre van klasse en wat mij betreft het failliet van de KNVB en de eredivisie cv, misschien tijd om een nieuwe competie onder de vlag van de knvo op te richten, waar een club niet aan mee kan doen. Hebben ze eindelijk terecht een veto recht.....

10 november 2018 om 13:13

Hoe kan de KNVB over een eerder goedgekeurde regel (die van kunstgras) een 15 jaar later een boete uitdelen? Maar ja, veel mensen hier lijken te vergeten dat in het Polman stadion in 1999 op gras werd gespeeld (ook nacompetitie trouwens met Fritz) alvorens onder Verbeek in 2003 het kunstgras is geïntroduceerd met toestemming van alles en iedereen. Zelf nooit voorstander geweest trouwens maar de kwaliteit vh kunstgras is altijd zeer hoog geweest. Spaan klinkt als een verongelijkte grachtenpander i.m.o. Tevens zie je dat de kranten een hoog copy-paste gehalte hebben..

Gaan we hier nu mee door? Er is nog niets bekend, Sjoerd Mossou komt met een bericht naar buiten dat grotendeels verzonnen is en een halve week later moet meneer Spaan ook nog even zijn gal spugen. Jan Smit heeft hier, in deze situatie, geen zeggenschap in wat de club Heracles wil. Als Heracles het als club niet eens is met de aangeboden deal, dan is hen dat goed recht. Dat Sjoerd Mossou vervolgens aangeeft dat Heracles niet zou willen onderhandelen en dreigt met juridische stappen slaat dus nergens op. Dit is daarnaast ontkracht door zowel de Eredivisie CV (waar Jan Smit niet in zit) en Heracles zelf (die aangeven dat de club nog geen uitspraken doet zolang men nog in ONDERHANDELING is). De gehele hetze op Heracles is ondertussen gebaseerd op een onzin verhaal en gaat vele fatsoensnormen. Daarnaast hoor ik niemand over een eerlijke verdeling van de TV-gelden. Heracles moet dus de aangeboden deal (dat een lachtertje is) maar aannemen en anders oprotten uit de Eredivisie? Totale flauwekul en Heracles heeft alle recht om hier niet mee akkoord te gaan.

10 november 2018 om 10:51

Dat clubje moet blij zijn dat ze wat tv gelden krijgen met die 500 kijkers per wedstrijd...

10 november 2018 om 11:59

Dankzij dit soort opmerkingen krijgt iedereen een hekel aan Ajax supporters. Weet dat zonder de kleine clubs de grote clubs ook niets zijn. Begin maar eens een competitie met alleen Ajax, Feyenoord en PSV, eens kijken hoe lang dat duurt voordat het niet meer interessant is.

10 november 2018 om 12:33

Net zo respectloos als Spaan met zn 'simpele Heracles'.

Het is eigenlijk te belachelijk voor woorden dat zo'n laagvlieger (ze staan alleen zo hoog door hun kunstgras en door wat geluk) de hele eredivisie kan gijzelen. Gewoon laten stemmen door de Eredivisie clubs en de meederheid telt. Dan is het snel gedaan en als een club dan niet mee wilt dan is het gewoon Keukenkampioen divisie.

10 november 2018 om 09:23

Verantwoording in deze zou niet bij de clubs moeten liggen, maar bij de knvb. Blijf het van de zotte vinden dat er notabene in Nederland op kunstgras wordt gespeeld en dat in de rest van Europa vrijwel nergens het geval is. Dat terwijl het juist Nederlandse bedrijven zijn die internationaal bekend staan om hun hoge kwaliteits (sport)grasmatten.

Gewoon in reglementen doorvoeren dat Nederlandse bvo's verplicht zijn zorg te dragen voor een kwalitatief goed verzorgde grasmat.

Er zijn zoveel regels waar je als Nederlandse bvo's aan moet voldoen. Regel tegen kunstgras zou naar mijn mening een enorme verrijking betekenen voor het vaderlandse voetbal.

10 november 2018 om 09:38

Laten we dan ook even stemmen over een betere verdeling van de TV gelden met een meerderheid geldt constructie. Zo lossen we meteen alle problemen op..

10 november 2018 om 11:24

Nou die regeling ligt er klaar

Is te gek voor woorden als het waar is dat een club (welke dan ook) de wens van de andere 17 clubs kan dwarsbomen. Te gek voor woorden dat daar uberhaupt over gepraat wordt.
Ik zou zeggen, je doen mee of niet. Dan maar terugzetten naar de Kkd.

10 november 2018 om 09:38

Te gek voor woorden dat 50 Randstadgekkies die never nooit ook maar een deel van de meerderheid vertegenwoordigen de hele Sinterklaas verkloot. Maar Heracles heeft gewoon gelijk. Die gebruiken hun recht (FIFA) om te onderhandelen met de KNVB. Niks mis mee.

10 november 2018 om 09:38

Het is fake nieuws van onze vriend Sjoerd.

Ik vind de reactie van Spaan erg rancuneus. Hij doet wel erg veel aannames om daar direct conclusies aan te verbinden, zonder de aannames geverifieerd te hebben. Niet de journalistiek die je mag verwachten.

Alleen al hoe denigrerend dit fossiel van een Henk Spaan zich over een kleine club uitlaat zegt veel over hoe verheven hij zichzelf en zijn favoriete clubje Ajax zich blijkbaar voelen. Heracles heeft als wapen in de eredivisie hun eigen kunstgrasmat, een middel om thuis elk seizoen wat extra punten te vergaren en weer een seizoen te overleven of zelfs goed mee te komen. Ik snap best dat deze club er alles aan gelegen is om hun kunstgrasveld te mogen behouden.

Waar het ging om doorspelen in de KKD bij interlandperiodes vonden de heren daar in Zeist een democratisch besluit uitermate belangrijk. Zullen we dit nu ook maar ff democratisch oplossen?

10 november 2018 om 10:30

Laat dat democratische maar gewoon weg. Er kan niet gestemd worden basicly doordat de Fifa/Uefa tegels zich anders voordoen. Heracles staat in een machtspositie rn zal de huid enkel duur verkopen.

10 november 2018 om 10:46

Dat maakt het helaas wel erg beroerd. Blijft jammer dat Heracles het voetbal niet zo professioneel neemt. Als spelen op beton met plastic bal gedoogd werd, hadden ze zelfs dat nog gedaan.

Meneer Spaan,

Ik snap dat Heracles maar een middelmatig clubje is uw ogen, maar wellicht dat er ook met iets meer respect gekeken mag worden naar de beslissing van Heracles.

Voor Heracles en haar relatief lage begroting is het van belang om op kunstgras te blijven. Niet alleen is dit veld gelegd door een van de grootste sponsoren van de club, waardoor de kosten hiervan zeer beperkt zijn, ook betekent dit voor Heracles dat er geen ander trainingscomplex betaald hoeft te worden aangezien zij het hele jaar op dit veld kunnen trainen. Hierdoor vallen er weer gelden vrij voor nieuwe spelers en de daarbij behorende salarissen. Op deze manier kan Heracles bouwen aan de toekomst en ik moet eerlijk zeggen dat dit de laatste jaren vrij aardig gaat. Ook zonder inmenging van buitenlandse investeerders. Alleen met gezond boerenverstand.

Dit is (volgens mij) bij veel supporters van andere clubs en overige liefhebbers van het spelletje altijd met bewondering aanschouwd.

Echter wanneer Heracles nu voor zichzelf en haar eigen toekomst op durft te komen wordt de club opeens gezien als dwarsligger en “arrogant” .

Heracles is bezig om een stabiele eredivisieclub te worden en daar slagen ze de laatste jaren meer dan behoorlijk in met de middelen die zij hebben. Laat ze dan aub ook voor zichzelf opkomen en blijven vechten voor een mooie toekomst !

Vriendelijke groet,

Een liefhebber

10 november 2018 om 11:07

Ik vind het geweldig hoe Heracles nu bezig is maar wel vreemd dat ze geen trainingsveld hebben en hoop dat er een goede oplossing voor gevonden kan worden zodat alle partijen er op vooruit gaan. Het zou ook fijn als hun sponsor hier aan mee zou werken.

10 november 2018 om 12:30

Een club die een normaal veld niet kan betalen heeft geen bestaansrecht.

10 november 2018 om 12:34

Alle andere clubs moeten ook een trainingscomplex hebben, die kunnen dus geen extra spelers halen of spelers net dat beetje meer salaris bieden waardoor ze voor jou club kiezen. Ik snap je verhaal, maar het stukje over trainingscomplex en extra spelers is onzin. Voetbal hoort op gras, vooral op het hoogste niveau van Nederland!

Er kan veel over gepraat worden maar er zijn gewoon regels gemaakt over het stemmen. Blijkbaar mag er alleen unaniem voor iets gestemd worden, als niet iedereen het eens is dan gaat het niet door. Regels zijn regels en voor deze regel (iedereen moet unaniem eens zijn) zal in het verleden vast ook gestemd zijn door alle clubs.

Je kan dan verwachten dat er een keer discussie gaat komen als slechts één club tegen stemt. Er kan dus veel gepraat worden over kunstgras maar misschien moet er meer gepraat worden over de regels.

Als je niet in staat bent , om het meest elementaire onderdeel van het voetbal, zijnde een grasveld, te bekostigen, wat doe je dan in godsnaam in het betaalde voetbal??? En waarom worden er bij overtredingen gele en rode kaarten uitgedeeld omdat de gezondheid van een speler in gevaar wordt gebracht en mag men wel op deze kunstgrasvelden spelen waarbij de gezondheid van spelers ook bewust in gevaar wordt gebracht? Snel weg met die rommel....met of zonder Heracles.

10 november 2018 om 13:09

Dit is toch wel heel erg kort door de bocht.. kan me nog een periode herinneren dat het ijs van Thialf minder glad was dan de grasmat in de Arena.. met alle gevolgen van dien voor de spelers... er zijn maar enkele clubs in staat om een goede grasmat neer te leggen.. bovendien kijk ik liever in de herfst en winter naar een pot voetbal dan naar een pot modderworstelen...kunstgras geeft misschien niet het ultieme voetbalgevoel en je ruikt niet die heerlijke geur van gras, maar in een tijd dat de hele voetbalwereld om geld draait zal het toch niet helemaal uitgebannen kunnen worden volgens mij.

Je zou zeggen meeste stemmen gelden, maar zelfs als 1 club dwarsligt gaat het dus niet door. Dat is heel raar, want je zal altijd een partij hebben die andere motieven heeft en meer kijk naar zijn eigen voordeel dan naar het algemeen belang. Dat is in de politiek ook zo.

Je kunt het Heracles niet kwalijk nemen dat zij kiezen voor die plastic troep. Dat is natuurlijk onder druk van de sponsor en dat geeft niks. Wat wel veranderd moet worden is de manier van besluitvorming. Dat zou bijvoorbeeld met een 2/3 (dus ruime) meerderheid moeten gebeuren en niet met een unaniem besluit. Maar het is duidelijk: die troep moet weg en wel zo snel mogelijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Heracles Almelo

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7478
2.PSV7466
3.Feyenoord5628
4.AZ5222
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. KuwasAanvaller309
K. PetersonAanvaller3012
J. BlaswichDoelman310
S. van der WaterAanvaller110
M. BrouwerDoelman10
T. BreukersVerdediger240
L. CzyborraVerdediger180
Voor de complete selectie: Clubpagina Heracles Almelo.

In de wandelgangen

Zaterdag 20 april
Manchester City kampt met een ontevreden selectie. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren