‘In mijn tijd was de sfeer bij FC Groningen fantastisch, nu is het leeg’

Vrijdag, 9 november 2018 om

FC Groningen staat na elf speelronden onderaan in de Eredivisie. Erik Nevland speelde met De Trots van het Noorden Europees voetbal, volgt de club nog altijd op de voet en de situatie gaat hem dan ook aan het hart. Hij verwacht echter wel dat de ploeg van trainer Danny Buijs de weg omhoog gaat vinden.

“Het doet me pijn om te zien hoe Groningen er nu voorstaat, dat had ik me een paar jaar geleden niet kunnen voorstellen”, aldus de veertigjarige Nevland in een interview met Voetbal International. De Noor debuteerde in november 2004 voor FC Groningen en speelde 114 wedstrijden, waarin hij 48 keer scoorde.

Met Nevland bereikte FC Groningen in 2006 en 2007 Europees voetbal en tegen Fiorentina kwam hij nog tot scoren. Nevland vertrok naar Fulham en zette bij Viking een punt achter zijn carrière. Hij zal begin december aanwezig zijn bij de wedstrijd tussen FC Groningen en NAC Breda en is benieuwd naar de sfeer in het stadion.

“In mijn tijd was de sfeer in het stadion fantastisch, nu is het leeg. Dat vind ik heel jammer, want ik herinner me Groningen als een heel mooie club met supporters die de club altijd en overal steunden. Dat is ook de reden waarom ik denk dat het uiteindelijk goed gaat komen. Ik kan me niet voorstellen dat Groningen degradeert.”


Poll

Beschouw jij FC Groningen als een serieuze degradatiekandidaat?


Gerelateerd

25 reacties (laatste reactie door reds1965)

Tja, overal lijken de stadions wat leeg te lopen, maar bij Groningen en Heerenveen is het verdwijnen van de sfeer wel heel opvallend.

9 november 2018 om 09:35

Echt zonde!
Vroeger was Groningen voor elke topclub een angstgegner qua voetbal maar ook om de sfeer. Heereveen wel hetzelfde.

Vind het wel knap van Brabant als je ziet dat er 3 eredivisie clubs zitten en 2 daarvan bijna altijd vol zitten (psv en Nac) zonder Willem 2 wat te kort te doen.

9 november 2018 om 09:47

"tja, overal lijken de stadions wat leeg te lopen"

Dat is dus niet zo. Als je de gemiddeldes van de afgelopen seizoenen bekijkt, dan zijn de toeschouwersaantallen bij de meeste clubs behoorlijk stabiel. Behalve inderdaad bij Groningen en Heerenveen.

9 november 2018 om 10:08

Ik vind het ook hoor dat de stadions leger dan ooit zijn.

9 november 2018 om 10:14

Misschien kruipen ze dan meer de tweede ring op, of de tribune waar de camera staat Ik zeg ook lijken, als ik de nummers bekijk heb je inderdaad gelijk. Het kan er natuurlijk ook mee te maken hebben dat seizoenskaarthouders minder komen, maar bij sommige (alle) clubs wel geteld worden als toeschouwer.

9 november 2018 om 10:21

Ik heb de aantallen eens vergeleken van vorig jaar met seizoen 2010-2011.. veel clubs scoren inderdaad een plus. minder publiek trekt ; Heerenveen, Groningen, Twente, Utrecht, Willem II en Vvv. Sterkste dalers zijn Heerenveen met 5000 en Groningen met 3000. Stijgers zijn Ajax, Feyenoord, Psv, AZ, Vitesse, Ado, Heracles en Excelsior. Gelijk gebleven is Nac.

9 november 2018 om 11:21

"ik heb de aantallen eens vergeleken van vorig jaar met seizoen 2010-2011.. veel clubs scoren inderdaad een plus."

Als je terugkijkt naar dertig jaar geleden (1988-1989), dan is het zelfs ronduit verbazingwekkend hoeveel voller de stadions nu zijn:

Ajax: toen 11.926, nu 52.982
Feyenoord: toen 13.821, nu 45.120
Psv: toen 24.932 nu 33.917

En daar moet je dit nog bij bedenken:
- Ajax en PSV waren destijds Europese top (psv won in 1988 de Europa Cup I).
- Er was destijds nog geen internet of Netflix, er waren zelfs maar drie Nederlandse TV-zenders. Commerciële zenders bestonden hier nog niet, en van betaalzenders had nog niemand ooit gehoord.
- De enige manier om een competitiewedstrijd live te zien was door gewoon naar het stadion te gaan.

Dus toen ik laatst las dat de directeur van Heerenveen laatst Netflix de schuld gaf van het teruglopen van de toeschouwersaantallen, moest ik daar wel toch wel even om lachen.

9 november 2018 om 11:48

@blackpool

Twente heeft nu meer bezoekers dan in het seizoen 2010/2011 vanwege de uitbreiding van het stadion. Vergeleken met een seizoen later zitten er wel minder mensen.

9 november 2018 om 12:23

Ik heb seizoen 2010-2011 genomen omdat Groningen, waar het in dit stuk om gaat, alweer wat jaren in het nieuwe stadion speelde. Dan is de aanloop van dagjes mensen wel weg. Je kunt seizoen 1988-1989 toch niet vergelijken met nu. Stadions waren toen over het algemeen veel kleiner. Tevens vierde het hooliganisme hoogtij in die dagen. Om over de faciliteiten nog maar te zwijgen in de stadions. Nu is voetbal, of we het nou leuk vinden of niet, een beleving. Eten, drinken, zakelijke besprekingen, artiesten, er gebeurd nu van alles in en rond een station. Seizoen 2010-2011 is iets makkelijker te vergelijken met nu aangezien er niet heel veel veranderd is vergeleken met 30 jaar geleden.

9 november 2018 om 12:38

Heb zelf ook van me 6e tot 17e een seizoenkaart van Heerenveen gehad. Helaas hebben ze het bij Heerenveen zwaar verpest, die hadden net als AZ en Twente al eens kampioen kunnen worden. Jarenlang gigantische bedragen binnen gehaald, wat helaas grotendeels is verdwenen in het stadion. Ook durfde Heerenveen nooit echt de portemonnee te trekken voor directe versterkingen. Elk jaar werden er 10 spelers gehaald voor een miljoen per stuk, en een contract van ongeveer 3ton per jaar. Als er dan een paar jaar niks doorbreekt, dan verdampt al je geld, dat is bij Heerenveen gebeurt. Er staat nu geen speler meer op het veld, waar je als fan voor na het stadion komt.

Dan is de steun van het publiek er ook niet altijd. Gaat het goed, dan staan ze vooraan, gaat het minder dan loopt het leeg. Helaas gebeurt dit bij 80% van de clubs in het betaald voetbal in Nederland.

9 november 2018 om 09:14

Precies. Erg veel gloryhunters in Groningen, is gewoon zo. Na de bekerwinst werden er ineens weer meer seizoenkaarten verkocht

9 november 2018 om 09:29

Ach dit gebeurt overal. Na de jaren vol passie en strijd onder Jans werd het voetbal minder en vooral met minder passie, dus liepen de cijfers terug. Toen wonnen we de beker en werd het weer iets voller. Nu loopt het weer terug. Zou ook wel erg slecht zijn als je cijfers nog steeds teruglopen als je de beker wint.

9 november 2018 om 09:46

Dat is niet de enige reden dat het leeg is. Supporters zijn het gewoon beu om elke keer maar naar de mooie praatjes van Nijland te luisteren. Daarnaast zijn er meerdere problemen geweest met de harde kern, waardoor de Groningen Fanatics er niet eens meer waren. Daar is de sfeer ook hard mee achteruit gegaan. Daarnaast is het spel de laatste jaren super hard achteruit gegaan, zelfs mensen met seizoenskaarten denken, ja dat kan ik ook op tv zien.
Nu lijkt het team wel weer meer een team en wil er voor vechten, dus zie ik de mensen ook wel weer terug keren.

Als er ook maar een paar spelers waren met half de passie en inzet van Nevland, zat het stadion nog steeds bomvol.

Degraderen misschien niet, maar dat Groningen aan het afzakken is de laatste seizoenen is wel duidelijk. Nijland heeft het prima gedaan bij Groningen alleen de laatste jaren zijn zijn beslissingen toch twijfelachtig kwa trainers : Maaskant, Faber en nu Buijs. Die laatste moet wel de kans krijgen hoor. Mimoen niet verkopen maar El Idrissi wel. De ploeg is ook alleen maar kwalitatief achteruit gegaan. Hoop niet dat ze weer naar de Eerste Divisie gaan zoals in de jaren 90 (dat vergeten veel mensen)

Dat heeft ook te maken met de tijd waarin we leven. Toen we nog in het Oosterparkstadion speelden en ieder seizoen 13e of 14e eindigden, was het altijd uitverkocht huis. Maar dat was een generatie die ook een werkgever jarenlang trouw bleef. Tegenwoordig gaat het alleen nog maar om genieten. Als de huidige generatie niet meer kan genieten van het spel, vertrekken ze. Kleine tegenslag op het werk of ergens anders 0,50 cent meer, dan vertrekken ze. Iets als loyaliteit en verbintenis bestaat niet meer. Wat nu overblijf in het stadion zijn de supporters die al jarenlang een seizoenskaart hebben. Alle andere supporters zie je pas weer terug bij succes.

9 november 2018 om 14:02

Ach, wat een zure reactie zeg. Huidige generatie, huidige generatie dat. Wordt daar zo moe van dat een hele generatie continu over 1 kam wordt geschoren. Ik ben 28 jaar, werk nu 5 jaar bij dezelfde werkgever en heb juist zoiets dat ik desnoods de rest van mijn carriere bij dezelfde werkgever blijf, vanwege het feit dat ik graag loyaal ben naar de mensen die mij de kans hebben gegeven. En er zijn er zat zoals ik. Dat geldt ook voor voetbal, niet iedereen kan iedere week of kan zich een seizoenskaart permitteren. Verbinding en clubliefde (bij supporters) bestaat nog steeds, er is alleen minder van, maar dat ligt echt niet perse aan de ‘nieuwe generatie’.

Zo wat wordt deze man gemist. Niet alleen zijn voetballende kwaliteiten, maar iemand voor wie je naar het stadion kwam. Zulke spelers heb je niet meer, spelers die een team op sleeptouw kan nemen. Misschien moeten ze toch maar weer eens wat beter gaan scouten en zo iemand halen, iemand met ervaring en een laatbloeier is. Hij heeft wel wat teweeg gebracht in Groningen, iedereen had op den duur wel een viking muts op

9 november 2018 om 10:20

Tja, toen hij er was kwam er een zoete inval van Scandinaviërs en spelers die daar vandaan kwamen. Granqvist, Stenman, Lindgren, Berg,andersson, Sparv en ga maar door.

Groningen heeft ook altijd te maken met een vrij hoog verwachtingspatroon. Mensen verwachtten dat Groningen wel even zesde of achtste wordt. Nu is dat vanzelfsprekend even minder, maar ik heb het idee dat ploegen als Pec, Heracles en ADO iets meer vrijuit kunnen voetballen wat dat betreft.

En we hebben de laatste jaren trainers gehad die redelijk op resultaat voetbalden. Ik denk dat veel supporters liever zijn dat je er een keer met 2-4 afgaat tegen Excelsior (en vervolgens dan met 4-1 van Willem II wint), dan dat beide potjes saaie gelijkspellen (0-0 of 1-1) opleveren.

Ik ben in de jaren negentig diverse keren bij Groningen geweest, maar het was daar altijd hooguit halfvol. Alleen de jaren direct na het nieuwe stadion zat er een enorme piek in toeschouwersaantallen, maar dat zie je bij de meeste clubs die een mooi groot nieuw stadion betrekken. Na een aantal jaar loopt het dan weer wat terug. Nevland speelde toevallig in die jaren bij Groningen en heeft een onjuist referentiekader.

9 november 2018 om 12:55

Nou ik heb in de jaren 90 gewerkt bij FC Groningen in het Oosterpark, kan me niet vinden in jouw verhaal dat het stadion halfvol was.

Wat ik zo jammer vind is dat er alleen Sfeer achter de goal is en de andere vakken nagenoeg geen sfeer heeft alleen klappen ze mee. Moet wel zeggen in Excelsior hebben we 90 min gezongen dat was wel geweldig. en vergeleken bij de laatste jaren waren daar meer supporters aanwezig dan de voorgaande jaren.

Ik ken mensen die 30 jaar lang een seizoenskaart hebben gehad en die zitten dit jaar bij Emmen op de tribune🤔. Zijn ze dan glory hunters of waren ze schijt ziek van het saaie spel van de FC met valse beloftes..? Als de voorzitter elk jaar spektakel beloofd en thuis weer wil vlammen en je speelt vervolgens bijv tegen VVV thuis en je ziet bij de eerste corner gelijk weer 11! Man in eigen zestien dan zakt je broek toch af. Het zegt alles dat bij de nederlagen tegen zowel Utrecht/PSV het publiek bijna een staande ovatie geeft! Omdat we strijd en passie zien en er alles aan gedaan hebben. Dat is niet een jaar weg geweest nee dat is echt vanaf Maaskant weg geweest je praat gewoon over jaren lang beton voetbal totaal geen beleving bij elke voorsprong gelijk volledig op de kont hangen. Bij een achterstand een spits voor een spits en nooit meer 2 spitsen. Druk zetten leek wel verboden! Zo kun je wel doorgaan dan nog Nijland die niet op komt voor zijn fanatieke supporter. Vanaf de brand tegen Ajax het gedoe met die camera palen. stadion verbod gaf (kratjes bier incident in Waalwijk). Onderlinge frictie op Noord. Splitsing in de sfeer beleving. Ouwe garde Z-side ik gok zo 300 man wat weg bleef (is geen rumeur/rellen meer dis niks aan zeg maar..). Club wil groen uitstraling met een ideale schoonzoon uitstraling dus de binding veranderd de trots was ook gewoon weg! Spelers die om het jaar vertrekken bij elke kans weg willen helpt ook niet. Dan Fox sport met die kut tijden waar ook een boel oudere supporters op afhaken (en die waten er bij Groningen ook best veel). Rond het stadion schoot het parkeren ook niet op en was alles ook jaren lang kut geregeld. Al met al kun je een scala aan factoren opnoemen waarom het mis gaat! En ja daar horen ook gloryhunters tussen die elk excuus aangrijpen! Kan alleen maar hopen dat zondag weer wat reclame gemaakt word met een goeie sfeer. De laatste 2 potten gaat het gelukkig op alle fronten weer wat beter.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.Willem II34-7
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Sergio PadtKeeper10
Todd KaneVerdediger10
Mike te WierikVerdediger10
Django WarmerdamVerdediger10
Kasper LarsenVerdediger10
Etiënne ReijnenVerdediger10
Juninho BacunaMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

Noorwegen
31 fans
Aanvaller, 41 jaar

In de wandelgangen

Maandag 25 maart
Robin Olsen gaat AS Roma al na een seizoen verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren