Nederland wordt gepasseerd op coëfficiëntenranglijst van UEFA

Vrijdag, 9 november 2018 om

Nederland is gezakt op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Ajax remiseerde bij Benfica (1-1) en deed daarmee goede zaken in de strijd om een plekje in de knock-outfase van de Champions League, terwijl PSV met 2-1 verloor bij Tottenham Hotspur. Oostenrijk is Nederland nu voorbij.

Red Bull Salzburg versloeg het Rosenborg BK van interim-trainer Rini Coolen in de Europa League met 2-5, terwijl Rapid Wien Villarreal op een doelpuntloos gelijkspel (0-0) hield. Oostenrijk staat met 28.850 punten op de elfde plaats en Nederland staat met 28.833 punten op de twaalfde positie op de coëfficiëntenlijst. Het verschil bedraagt dus 0,017 punten.

Nederland hoeft zich dan ook geen zorgen te maken. Als Ajax in de volgende speelronde wint van AEK, dan plaatst men zich voor de knock-outfase. Plaatsing levert het Nederlandse voetbal vijf punten op. Het heroveren van de elfde plaats op de coëfficiëntenlijst is belangrijk omdat de kampioen van de Eredivisie vanaf volgend seizoen dan waarschijnlijk weer rechtstreeks de groepsfase van het miljardenbal in kan.
Gerelateerd

Meer sportnieuws

145 reacties (laatste reactie door erodinho)

En zo zie je maar dat we allemaal voor een NL club zouden moeten zijn tijdens een Europa League en/of CL.

De laatste tijd zijn de punten dan ook aan Ajax te danken ( en dat zeg ik niet om te provoceren ). Ook al heeft PSV natuurlijk een ram zware poule maar dan snap ik weer niet dat ze de Knvb beker zo maar laten lopen (winnaar hiervan, toch vaker een club van pakweg de nummers 4 tot en met 8 aan het eind van het seizoen, krijgt dan gewoon een ticket voor de voorronde Europa League en halen het toernooi uiteindelijk nooit).

Wat ik ook onbegrijpelijk vind, en dat is aan de Knvb te danken, is dat de winnaar van de play-offs een Europees ticket krijgt. Dat slaat werkelijk nergens op.
Gewoon nummers 1 tot en met 3 / 4 op het eind van het seizoen moeten hier recht op krijgen (daar speel je verdomd ook het hele seizoen voor) en niet als je paar goede potten speelt en de play-offs wint en dan finaal op je bek gaat Europees omdat je niet beter kunt en NL het haasje is met de punten.

En sommige clubs, ga geen namen nu noemen, moeten eens Europees meer inzet gaan tonen i.p.v. zo met de pet ernaar te gooien.

9 november 2018 om 08:13

Dat veranderd alleen vrij weinig aan het resultaat dat zo'n club neer zet, maar ik ben het met je eens dat het uitlachen van PSV of Ajax na een Europese nederlaag best sneu is. Maar ja, iedereen heeft zo zijn voorkeuren toch!

9 november 2018 om 08:30

Ik denk eerder het (uitlachen van) de wanprestaties van Feyenoord en Az zijn die voor ons dit jaar de doodsteek zijn. Ja natuurlijk afgelopen jaar hebben Ajax en PSV het ook af laten weten, maar dat is eerder een uitzondering. Het nadeel is gewoon dat alles wat Ajax (en toch ook Psv) dit jaar Europees hebben bereikt wordt gedeeld door het aantal deelnemers (zijnde 5 Feyenoord AZ en Vitesse liggen er al uit). Zo heeft ook dat schitterende jaar met Go Ahead Eagles ons aardig wat punten gekost (ja die speelde toen Europees op basis van het Fair play klassement) en toen zijn al onze punten door 6 gedeeld. Dus al met al, moet je eigenlijk af van het play off systeem, gewoon de beste ploegen over de hele competitie sturen, ik bedoel de gene die na 34 wedstrijden bovenaan staat is toch ook de terechte kampioen? Waarom maken we daar niet even play offs voor op het einde in een knock out systeem, dat zou toch ook nergens op slaan.

9 november 2018 om 08:45

Ik ben het met je eens, biornha. Ik noem Ajax en PSV ook maar als voorbeeld.

Het is inderdaad een blok aan het been dat er meerdere clubs uit Europa liggen. Dat haalt de goede prestatie van Ajax weer wat naar beneden.

Ik ben ook voor het afschaffen van de play-offs, maar ook voor het afschaffen van een Europees ticket voor de beker winnaar. Af en toe krijg je nog wel eens aparte winnaar zoals bijvoorbeeld PEC Zwolle. Dit kost een broodnodige punten in Europa omdat die clubs vaak niet weten te overtuigen.

9 november 2018 om 09:51

@biorna:

Oww wacht als Ajax en PSV het vorig jaar lieten liggen op een schandalige manier is het een uitzondering.

Maar dit jaar Feyenoord en AZ niet?!?! Want die doen dit ieder jaar ofzo??? Laten we effe lekker niet de schijn ophouden Ajax en PSV hebben het vorig jaar net zo verziekt!

Grootste onzin aan dit alles is vooral de opzet van de Knvb met de play-offs en de beker inderdaad. Door die constructies komen er vaak zat teams in Europa die er niks te zoeken hebben. En helemaal niet de sterkste waren dat jaar er voor in Nederland.

Dit jaar voor PSV is extra kut dat letterlijk alle 3 de tegenstanders van hoog niveau zijn. Anders kan je altijd nog 3de worden en daar je punten pakken.
Maar nu is het snel over allemaal.

Dus laten we aub hopen dat Ajax hier na nog gunstig zal loten inderdaad! Want de punten zijn hard nodig

9 november 2018 om 10:03

Capis, het zijn gewoon feiten, terug te lezen in het aantal behaalde punten over de laatste 5 jaar. Je kan dan wel concluderen dat Ajax en PSV het zelden laten afweten. Ajax haalde zelfs 40 van onze punten binnen, dus die kan je moeilijk iets verwijten. =d

Ajax 53.500
PSV 36.000
Feyenoord 22.000
AZ 10.500
Vitesse 7.000

Aan de andere kant is het ook niet gek dat Ajax en PSV meer punten behalen dan de rest, want de andere clubs hebben gewoon minder mogelijkheden en zou je lagere verwachtingen van mogen hebben. De schuld ergens neerleggen is niet zo eenvoudig om die reden.

Als je het afzet tegenover prestaties in de Eredivisie is wel duidelijk dat of PSV het af laat weten Europees in vergelijking met Ajax, of dat Ajax het af laat weten in de Eredivisie. In ieder geval verwacht je een gelijker aantal punten tussen die twee.

9 november 2018 om 10:13

Uitzondering; [nederlands] speciaal, komt niet veel voor

Ja natuurlijk is het een uitzondering. Als we naar de afgelopen 5 jaar kijken heeft ajax 57 punten gehaald (die tellen volgens mij voor dit seizoen mee als coefficient) en PSV 40.5.. Feyenoord daar en tegen 19.5. Ik zeg ook nergens dat ze het niet slecht hebben gedaan vorig jaar. Is wel zo, maar het is gewoon uitzonderlijk dat ze beide niet tot het hoofdtoernooi zijn doorgekomen. Verder verloor ajax vorig jaar die wedstrijden net na het drama Nouri, ze mogen het niet als excuus aandragen maar denk je dat ze daar niet bij stil staan en aan denken bij zo'n wedstrijd? Nou dat lijkt mij dus wel en ik denk dat het zeker invloed heeft gehad.
En ja ploegen als Feyenoord en Az (en al die andere teams die wij met ons domme play off systeem europa in hebben gestuurd) laten het gewoon vaker afweten in de voorronde. Maar da is mijn mening.

Verder ben ik het helemaal met je eens, en daarom hoop ik dat ajax thuis kan stunten tegen Bayern, want als eerste door gaan in de groep is heel prettig voor een eventuele gunstigere loting.

9 november 2018 om 10:21

Heeft ook te maken dat PSV vaker CL heeft gespeelt dan Ajax. Ajax is in de EL een aantal keer behoorlijk ver gekomen, met zelfs in finale plaats. Hierdoor hebben ze, ook omdat het mindere tegenstanders zijn, meer punten behaalt dan PSV (die in de CL tegen sterke tegenstanders gespeeld hebben).

9 november 2018 om 10:40

@biornha:
Je kan AZ en zekere zin Feyenoord toch ook niet 1 op 1 afstrepen met Ajax en Psv...

Die zijn niet voor niks vaak sterker in Nederland dan de rest dus kan je daar ook meer van verwachten in NL. Dat je eenmaal in het toernooi het moeilijk hebt door een loting is gewoon pech. Maar zeker zoals nu Feyenoord en AZ er uit voor ze er zijn tegen niets zeggende teams en zo ook Ajax en PSV vorig jaar is wel echt een schande.

Nouri drama of niet (klinkt heel hard) maar je moet er gewoon staan en voetballen.

Maar de jaren er voor deed zeker AZ voor de mogelijkheden die ze hebben het nog erg goed.

9 november 2018 om 11:01

@djdiondj:

Je krijgt al bonuspunten voor meedoen in de CL, dat heb je niet in de EL.

9 november 2018 om 11:18

Dat komt omdat PSV meer aandacht besteed aan kampioenschap dan UEFA wedstrijden ivm geld. Ajax doet dat meestal in alle competitie.

9 november 2018 om 11:34

@murki,

De punten zijn een feit, maar je vergeet (bewust) hoe de punten zijn opgebouwd. Zonder randvoorwaarden kan je cijfers geen feit noemen.

Als PSV in een CL-poule zit met Man.city, Atl.madrid e.d., dan behaald het minder punten dan dat Ajax in een EL-poule zit met 3 onbekende oostblok ploegen. Ajax heeft zich namelijk de laatste 4 jaar niet geplaatst voor Cl.

Ook degene die VCL mag spelen is afhankelijk van loting. Door de behaalde resultaten van Ajax in het verleden, krijgt het een makkelijker loting dan bijvoorbeeld Feyenoord en Az. Feyenoord en AZ krijgen weer een makkelijkere loting dan Utrecht en Vitesse etc.

Door een zware loting VCL kan Feyenoord al uitgeschakeld worden voor Vel. Voor Ajax was in de oude opzet het ook heel moeilijk om via VCL de CL te halen, maar door hun goede coëfficiënt was het makkelijker om in ieder geval EL te halen.

Tevens dien je wel deel te nemen aan het toernooi incl. voorrondes om punten te kunnen verscharen. Indien je niet plaats voor Europees voetbal, wat Feyenoord, AZ en Vitesse de afgelopen 5 jaar is overkomen, kan je ook geen punten behalen.

Ja, het is een feit dat Ajax de afgelopen 5 jaar het beste heeft gepresteerd. Maar dat komt voornamelijk door de finale EL. Psv overwintert 1x de CL en wordt uitgeschakeld op penalty's tegen een grote Europese club. Financieel fantastisch, maar PSV had dat jaar beter naar de EL kunnen doorstromen voor de benodigde punten. En voor Ajax geldt dit jaar precies hetzelfde. Met deze selectie kunnen ze de prestatie van 2 jaar gelden misschien wel evenaren. In de CL is de kans groot om de volgende ronde uitgeschakeld te worden. Maar misschien loten ze weer gunstig.

9 november 2018 om 12:03

Vorig jaar hebben alle Nederlandse clubs het laten afweten. Feyenoord had directe plaatsing voor de CL door het kampioenschap en heeft daardoor nog wat punten gehaald. Maar dat had niets met de Europese prestaties zelf te maken. Als Fortuna was gegaan in Feyenoord waren dat precies evenveel punten geweest.daarna hebben ze nog 2 punten verdient door de laatste wedstrijd te winnen toen ze al uitgeschakeld waren voor de CL en de EL. Dat is nou ook niet bepaalt een wereld prestatie.

Met andere woorden, vorig jaar was iedereen ondermaats.

9 november 2018 om 12:34

@capis, De harde waarheid is het feit dat onze subtoppers struktureel falen in de voorrondes EL en dat Ajax en PSV hierdoor genoodzaakt zijn om zich door 2 of 3 voorrondes te knokken. Dat jij maar blijft wijzen naar eenmalige uitglijders is bespottelijk; de punten spreken voor zichzelf, die cijfers liegen niet. Dat jij blijft wijzen naar een incident is dan ook ronduit kinderachtig.

@4fredondo, slap verhaal. Die punten verdienen de clubs zelf en daarnaast waren AZ en Feyenoord ook geplaatst tegen kleine clubs. Vooral dat laatste haalt jouw hele betoog onderuit.

Verder is die laatste alinea al helemaal bizar: "jamaar dat komt omdat Ajax de EL finale heeft gehaalt" ..... Really? Dat was op eigen kracht, he? En misschien loten ze 'weer' gunstig is ook zo'n gelul. Ajax heeft in het recente verleden altijd enorm zwaar geloot en heeft eindelijk eens een normale loting, en dan is het 'weer'. Ajax zit helemaal niet in de zwakste poule, want dat is poule D. De meeste andere poules zijn gelijkwaardig aan poule E en ook deze 2e plek in de poule is op eigen kracht behaalt.

Om je eigen logica te volgen, die zgn randvoorwaarden waar jij het over hebt, het volgende. PSV mocht die ene keer in pot 1 bij de loting. Niet zo heel vreemd dat je dan beter loot dan anders en vervolgens overwintert. En die prestatie van penalties was best goed, alleen was het niet meer dan tegenhouden en een flinke dosis geluk dat de anders zo scherpe Griezman zo opzichtig faalde.

On topic:
Overigens vrees ik dat we Oostenrijk dit jaar niet meer gaan achterhalen, want Salzburg blijft winnen en won ook blij Leipzig uit. Salzburg krijgt net als Ajax en PSV 2 punten per overwinning, waar ze doordat ze makkelijkere tegenstanders hebben de bonuspunten die Ajax krijgt zo inlopen. Wat daarbij komt, is dat Salzburg na de winter het veel makkelijker gaat krijgen dan Ajax, want Ajax loot zeer waarschijnlijk een poulewinnaar uit de CL. Daarnaast is ook Rapid Wien nog in de race, terwijl PSV dat alleen op papier nog is.

9 november 2018 om 13:03

PSV miste voor het eerst in 34 jaar europees voetbal. Dat is nogal wat en vooral dus een uitzondering.

9 november 2018 om 13:04

@redondo:

Alles wat je zegt klopt, maar dan ook weer een paar kanttekeningen van mijn kant over het voordeel van CL t.o.v. El:

- PSV deed maar 1 keer meer mee aan de CL dan Ajax in de laatste 5 jaar.
- Elke CL ploeg start al met 4 bonuspunten en PSV kreeg er ook 5 omdat ze de poule doorkwamen, dergelijke bonussen zijn niet beschikbaar in EL. Dat verminderd/verwaarloosd het voordeel van de El.
- Men kan door het bemachtigen van een 3e plaats in de CL alsnog in de EL instromen en daar veel punten halen, iets dat Feyenoord en PSV de laatste keer niet deden en PSV dit keer waarschijnlijk weer niet (niet lullig bedoeld). Ajax eindigde de laatste 5 keer dat het mee deed wel als derde (waarvan het nog een keer genaaid werd).
- Als je derde eindigt mis je dus alleen de groepsfase van EL, wat qua punten dus al verzacht/verwaarloosd is door de 4 CL bonuspunten.
- Natuurlijk heeft de loting van dit seizoen enig invloed op de behaalde punten, maar dit gaat niet over 1 seizoen, maar over 5. Het jaar dat PSV doorging had het ook een gunstige loting (wolfsburg, Cska en het slechtse Manu in tijden).
- Dat Ajax en PSV in hogere potten zitten maakt het inderdaad makkelijker, maar het is wel een eigen verdienste. En zo moeilijk zijn de lotingen in de EL niet geweest voor pakweg een AZ en Feyenoord.
- Natuurlijk komt een leuk deel van Ajax' punten door de behaald EL finale, maar dat is toch eigen verdienste? Dus dat is geen verzachtende omstandigheid.

9 november 2018 om 13:06

Maak je niet druk om oostenrijk, op de lange termijn kunnen die nooit boven nl blijven. De nederlandse clubs gaan de komende jaren hun rug rechten. De bond zal ze ook meer tegemoet gaan komen. En de cl kwalificatie voor nummer 2 is makkelijker geworden dus het gaat vaker voorkomen dat we twee teams in de CL hebben.

9 november 2018 om 13:56

@murki,

Ik zeg nergens dat het niet de eigen verdienste van Ajax is dat ze een geplaatste status hebben. En daar mogen we alleen maar blij mee zijn, zodat andere eredivisieclubs ergens voor kunnen spelen (vanuitgaande dat Psv en Ajax onderling de titels verdelen met uitzonderingen daargelaten). Dat dat dan misschien weer ten kostte gaat van de coëfficiënt is een bijkomend gevolg. Hoe meer punten er worden gehaald door Ajax en Psv, hoe meer clubs er mogen deelnemen. Maar hoe minder punten er worden gehaald door beide, hoe moeilijker de tegenstanders worden om je te plaatsen. Het één sluit het ander niet uit.

Iedereen is het er toch over eens dat Ajax en Psv erboven uitschieten in de eredivisie. Psv heeft een aantal voetballers die niet zouden misstaan bij Ajax en Ajax heeft daarentegen een veel bredere bank met gelijkwaardige spelers (basismateriaal). Zou het dan fair zijn om te verwachten dat ook AZ, Vitesse of Feyenoord zich zouden hebben geplaatst voor de CL en zo ja, zij ook 8 punten zouden hebben gehaald. De vraag stellen is hem beantwoorden.

AZ en Feyenoord hebben dit seizoen opzichtig gefaald en het enige excuus wat zij kunnen gebruiken is wijzen naar vorig jaar. Ze zullen absoluut niet bewust hebben verloren en dat geldt ook voor Psv en Ajax een jaar geleden. Vitesse heeft er alles, naar hun kunnen, aan gedaan.

En Feyenoord is in Europa, net als in de eredivisie, altijd wisselvallig.

Ps: goeie post
10 november 2018 om 19:34

@capis

Je kan wel wijzen naar dat Ajax en PSV ook weleens fouten maken. Maar jouw Feyenoord heeft in 11 jaar 1x overwintert. In de afgelopen 13 jaar hebben ze 2x een uitwedstrijd gewonnen in Europa. In Knockoutwedstrijden (1x thuis/1x uit) hebben ze in 11 jaar 2 ontmoetingen tegen Zorya Loehansk en Kalmar FF gewonnen. Feyenoord presteert dus als 3e club van Nederland structureel geen ene rotmoer in Europa. Weet je wat een incident is? Die overwintering met Fred Rutten in 14/15. Niet de uitschakeling van dit jaar.

11 november 2018 om 23:09

Nederlandse clubs en Knvb moeten gewoon stoppen met steeds dezelfde fouten maken en gewoon al hun ego opzij zetten voor het lands -en clubbelang. Winnaar van KNVB-beker mag niet deelnemen aan Uefa Cup. Knockout-fase is ook erg onzin. Iemand die lager staat kan alsnog deelnemen aan de Uefa Cup, als die alles op alles zet om de Knvb Beker te winnen. Verder moet Psv, Ajax en Feyenoord permanent meedoen in de groepsfase van een Europees eindtoernooi. Ik zie nooit sancties in een vorm van ontslag van trainer. Dat zou namelijk de norm moeten zijn voor het managen van een topclub. Bij Feyenoord moeten ze gewoon Jong Feyenoord per direct laten deelnemen aan de Jupiler League. Feyenoord en AZ moeten per direct aanhaken. Dat een slechte club ineens deel mag namen aan een eindtoernooi is gewoon kapitaalsvernietiging. Je verliest punten daarmee en bovendien zit je de ontwikkeling van een grotere club in de weg die wel meer kwaliteit heeft op een groter toernooi. Bovendien moet Feyenoord stoppen met oude of middelmatige spelers te halen. Zet gewoon een talent uit eigen opleiding eens erin. En selecteer eens door totdat je een nieuwe Van Persie vindt of een Van Hooijdonk. Want die lopen er zeker, alleen Feyenoord is bang om die voor de leeuwen te gooien. Als Ajax met angstbeleid zou selecteren, dan waren Van de Beek, Frenkie en De Ligt nooit ontdekt. Gewoon doen en toon ballen. Of je vliegt eruit met al je aankopen of je verliest met zelfopgeleide talenten. Het enige verschil is dat je deze ervaring gunt aan een jonge speler die daar meer aan heeft en een hele carriere voor zich heeft.

9 november 2018 om 08:46

Als Nederlanders niet voor een Nederlandse club zijn Europees kan je ze niet serieus nemen... Het was natuurlijk niet de bedoeling van PSV om de beker te laten lopen, maar MVB wil natuurlijk ook wisselspelers aan het werk zien en kan moeilijke de vaste 11 voor competitie en CL erin zetten want dan wordt het veel te zwaar voor hun. En natuurlijk is het vervelend dat een club van nummer 4 t/m 8 Europa ingaat, maar dat is niet PSV's verantwoordelijkheid want die zijn 99% zeker van CL-voorrondes. Derde alinea ben ik eens. Ja Feyenoord had het met de EL-voorrondes veel beter moeten doen, maar het is echt niet alsof onze competitie (buiten Ajax en PSV) veel beter is dan de minder populaire competities in (het oosten van) Europa.

9 november 2018 om 08:53

Volgens mij was utrecht het team wat als hoogste eindigde van de play off teams vorig jaar en die begonnen dit seizoen werkelijk dramatisch. Zij zouden de voorronde dus niet doorgekomen zijn en ik denk niet dat het heel veel uitmaakt over het algemeen of plek 5 of 7 het ticket krijgt, 9 van de 10 keer halen ze het toch niet.

9 november 2018 om 09:10

Dat is makkelijk gezegd, maar ik zie ook prima in waarom iemand niet voor een Nederlandse club zou willen juichen.

Ik ben zelf van mening dat men allemaal veel te veel bezig is met wat Europa van ons denkt. Alles moet maar in dienst staan van een Nederlandse club in de CL, of op zijn minst Nederlandse clubs die een beetje aanhaken bij de subtop in Europa. Maar waarom moet dat allemaal zo belangrijk zijn?

Uiteindelijk zorgen die CL miljoenen er voor dat in kleine landen zoals Nederland ook een totale scheefgroei is. Ajax en PSV krijgen aan stargeld voor de CL een bedrag dat (soms vele malen) hoger is dan de totale begroting van tegenstanders in de Eredivisie.

Moet je als supporter van een gemiddelde Nederlandse club dan echt zo rouwig zijn als Nederlandse clubs niet direct geplaatst zijn voor de CL en dus een gigantische financiã«le injectie krijgen?

Ik vind het vaak wel ironisch om te lezen als supporters van Nederlandse topclubs roepen dat het allemaal zo oneerlijk is omdat topclubs zo'n enorme financiele voorsprong hebben en dat daar wat aan gedaan moet worden. Ironisch, omdat diezelfde mensen juichen als ze een bak geld binnen krijgen en eigenlijk nastreven om bij het zelfde elite groepje aan te sluiten.

Ik vind het persoonlijk jammer dat de Eredivisie geen competitieve competitie meer is maar door velen ogenschijnlijk al als vervelend tussendoortje tussen Europese wedstrijden wordt gezien. Meer en meer wedstrijden zijn een formaliteit geworden in onze competitie die eigenlijk gewoon een hegemonie van 2(.5) clubs is.

Dus tja.. hoe terecht is het dat je verwacht dat supporters van clubs als pakweg Utrecht moet verwachten dat ze allemaal zo hard voor Ajax of PSV juichen omwille van het behalen van directe CL plaatsing voor de kampioen? Het zorgt er immers alleen maar voor dat een mogelijk kampioenschap voor hun eigen club verder meer en meer een utopie zal worden.

9 november 2018 om 13:20

Die cl miljoenen komen al 20 jaar binnen, maar nog nooit was de ED zo slecht. Komt lijkt me meer door de falende clubs dan de clubs die het wel goed doen. Als iemand wil dat de rest het slecht doet omdat zijn club het ook slecht doet, mag diegene dat natuurlijk zelf weten. Vrij zuur wel vind ik.

11 november 2018 om 23:16

Er lopen genoeg miljardairs die deze Nederlandse clubs kunnen overnemen, ik zeg doen. Dan krijg je ook meer strijd en betere competitie. Van mij mogen ze vier miljardairs laten komen die een club overnemen. Alleen in Nederland zijn wij zo arrogant en willen wij altijd op ons manier doen, liever klein maar fijn dan groot en sterk. Kijk wij hebben zo weinig geld in dit land dat clubs zelfs voor kunstgras kiezen. Sja als je geen geld daarvoor hebt en je belangrijkste ding in het voetbal naast de bal is toch je veld, niet eens in orde kan krijgen vanwege beperkte financien, dan zit er maar een ding op. Je als club laten overnemen door een rijke stinkerd. Ja wij kunnen zeer goed klagen, maar er komt nooit een oplossing. Wij blijven steeds het probleem in stand houden, maar dat vreet ons gewoon op. Dat merk ik overal zo. Ook in een bedrijf, in het Nederlands elftal, maatschappij en dus ok in de Eredivise. Wij hebben erg veel moeite om ons naar de top te knokken. Generatie in dit land wordt steeds slapper man. Wij hebben strenge beleid nodig met mensen die knopen doorhakken. .

9 november 2018 om 11:40

Dat eerste deel is meer emotie. Als ik AZ ga steunen vanaf de bank, dan zal dat weinig impact hebben op de prestaties van AZ op het veld. Dat velen er erg kinderachtig op reageren bij verlies zegt meer over hen.

Maar het tweede deel heb je een punt. Het is echt de teloorgang van het NL voetbal die play-offs. Je haalt het niveau omlaag en bovendien kijk ik die play-offs niet eens. Dus het heeft mijnsinziens niet eens het gewenste effect. Het is het Mickey Mouse denken wat het een Mickey Mouse competitie maakt.

Al kun je ook niet ontkennen dat het geld een steeds grotere rol is gaan spelen en wij daarin gewoon niet kunnen meedoen. Ongeacht playoff of niet.

Vraagje he. Een overwinning in de EL is evenveel punten waard als een overwinning in de CL las ik van iemand ergens. Dat zou toch krom zijn omdat de tegenstand daar minder is. Iemand die dit weet?

9 november 2018 om 08:14

Dat klopt. Je krijgt daar alleen minder of geen bonuspunten voor overwintering, en in de groepsfase CL krijg je al 4 punten als start voor deelname.

9 november 2018 om 08:16

Ik weet niet of dat krom is. Zelf ben je dan namelijk ook geen CL niveau, dus een overwinning blijft ongeveer eenzelfde prestatie als wanneer een Cl team van een ander Cl team wint.

9 november 2018 om 08:16

Dit klopt echter krijgt NL 5 bonuspunten als Ajax de volgende ronde haalt - krijg je vgm niet in de EL. Overigens moet je die 5 punten wel weer delen door 5, het aantal deelnemers. Als PSV ook nog eens de volgende ronde zou halen dan zou je 10 bonuspunten krijgen. Maar dat gaat helaas niet gebeuren.

9 november 2018 om 08:23

Wedge, wat bedoel je met ‘overigens moet je die 5 punten wel weer delen door 5’?

9 november 2018 om 08:30

Elk punt die Nederland binnenhaalt in Europa moet worden gedeeld door vijf. Dit omdat Nederland vijf tickets voor Europees voetbal heeft. Daarom is het ook zeer vervelend als je zoals nu maar twee clubs in Europa hebt. Dan kun je veel punten halen, maar uiteindelijk moet je dit weer delen door vijf.

Kijk bijvoorbeeld naar Ajax in het seizoen dat zij in de EL finale kwamen. Zij haalden 22.000 punten binnen, maar Nederland haalde uiteindelijk maar 9.100 punten binnen omdat alle punten van Nederlandse clubs bij elkaar op werden geteld en gedeeld worden door vijf.

9 november 2018 om 08:31

De punten worden gedeeld door het aantal deelnemers dat een land heeft afgevaardigd. Als een wedstrijd wint krijg je 2 punten, gelijkspel is 1 punt. Bv nederland moet dit delen door vijf deelnemers. Met bonuspunten idemdito.

9 november 2018 om 08:32

Omdat 5 nl ploegen zich gekwalificeerd hadden voor Europees voetbal, worden alle punten door 5 gedeeld

9 november 2018 om 08:32

Alle punten behaald door Nederlandse teams worden op 1 hoop gegooid. Daarna wordt het gedeeld door het totaal aantal deelnemers van een land. Op dit moment hebben de Nederlandse clubs het volgende aantal punten behaald:
Ajax 15 punten
PSV 7 punten
Vitesse 1.5 punten
AZ 1 punt
Feyenoord 0.5 punt
Tel dit alles bij elkaar op en je komt uit op precies 25 punten. Dat moet dus worden gedeeld door 5. Zo kom je uit op een landscore van 5. Als Ajax de volgende ronde haalt van de CL krijgen ze 5 bonuspunten en behaald Nederland 30:5=6 punten

9 november 2018 om 08:35

Nederland begon met vijf clubs in Europa, nu zijn helaas alleen Ajax en PSV over die voor punten moeten zorgen. Dus alle punten die er nu gehaald worden, wordt dus door 5 gedeeld.

9 november 2018 om 13:25

Niemand legt uit waarom dit zo zit. Je komt op deze manier tot een gemiddeld aantal punten per club per land. Dit zegt dus hoe sterk een competitie relatief is, en bepaald zo hoeveel europese plaatsen naar dat land gaan.

9 november 2018 om 08:18

Ik denk dat de tegenstand voor een gemiddelde EL club hetzelfde is als voor een gemiddelde CL club. Je speelt immers tegen gelijkwaardige teams.

Daarnaast weet ik niet precies of er extra punten te halen zijn in de CL, maar zo ver ik het kan lezen niet. Wat natuurlijk het mooie aan de CL is zijn de bakken met geld die je kan binnenslepen.

9 november 2018 om 09:34

Plaatsing van de 1/8 finales levert Ajax 5 bonuspunten op. Dat betekent dat Nederland 1 punt in de coëfficiëntenlijst er bij krijgt. Iedere volgende ronde levert een bonus punt op. Wanneer Ajax 3e wordt en naar de EL gaat levert dat geen bonuspunten op. Ajax moet dan 2 rondes doorkomen om de kwartfinale te behalen en vanaf dan krijg je ook een bonuspunt bij iedere behaalde ronde. 3e worden betekent dus minimaal 2 wedstrijden winnen + 1 gelijk om de bonuspunten van de CL te kunnen evenaren.

Mij blijft het een raadsel hoe dit systeem toch precies werkt. Nu haalt enkel Salzburg dus meer punten in de EL dan onze twee clubs in de CL? Dit terwijl Ajax toch prima aan het presteren is in de CL, PSV wat minder maar dat is begrijpelijk met zo'n poule.

9 november 2018 om 09:59

De Oostenrijkse clubs wonnen deze ronde 1 pot en speelde er 1 gelijk = 3 punten (/5=0,6 punt).
De Nederlandse clubs verloren deze ronde 1 pot en speelde er 1 gelijk = 1 punt (/5=0,2 punt).

Daarom zijn we ingehaald.

PSV heeft gewoon een hele slechte loting gehad. Zij hebben wel punten binnen geharkt door kwalificeren voor de poulefase. Grappig is de scenario dat als Ajax overwintert in de CL en PSV kampioen wordt dat PSV dan weer rechtstreeks naar poulefase gaat. Na de winterstop kan PSV lekker op competitie concentreren. Ajax moet dan weer kwalificeren.

9 november 2018 om 08:25

Nou super grappig man.

Alleen spelen voor het kampioenschap en de rest boeit je geen flikker.

Zou toch liever eens Europees ver komen en NL hoog op de kaart willen zetten.
Dadelijk zakken we weer en speel je voorronde als kampioen.. Grappig he?

9 november 2018 om 08:48

Nou, het is niet zo dat ze bewust van Barcelona, Spurs en inter verloren om zich lekker op de competitie te richten. En het is wel enigszins ironisch dat Ajax wellicht ervoor zorgt dat PSV zich als kampioen rechtstreeks plaatst.

9 november 2018 om 09:37

Lijkt me nogal voorbarig, begin November al vaststellen dat PSV kampioen wordt

9 november 2018 om 11:40

Vandaar ook ‘wellicht’ 😉

9 november 2018 om 11:44

We zijn gewoon afhankelijk van een Europees wonder iedere editie, want elke keer aan de start van het Europees seizoen zijn 2 of 3 teams na 2 wedstrijden in de voorronde EL al uitgeschakeld.
Kan iedereen wel leuk roepen ja ze hebben minder kwaliteit dan Ajax en Psv, maar je maakt mij niet wijs dat die ploegen in de vroege voorronde EL potjes wel van hoog niveau zijn. God zij dank doet Ajax het (alweer) bovenverwachting goed.

Als nou iedere club 1 of 2 tegenstanders eruit kan wippen in de voorronde EL dan zijn deze positieve uitstekers van Ajax bonus en kunnen we ook eens een keer stijgen op die ranglijst ipv iedere keer proberen die achterstanden weg te werken.

9 november 2018 om 08:26

Dat lijkt me een heel realistisch scenario. Als ze Ajax-uit niet verliezen zie ik PSV niet meer bedreigd worden

9 november 2018 om 08:47

Valt wel mee als je zag dat PSV met mazzel won bij Fortuna, Zwolle en Groningen. Daarentegen had Ajax dat tegen Vvv. Reken je al die wedstrijden als gelijke spelen, dan had PSV 6 punten minder en Ajax 2 punten minder en zou het verschil op de ranglijst 1 punt zijn. Ik kan met niet voorstellen dat PSV 33 wedstrijden gaat winnen en Ajax 31.

9 november 2018 om 10:16

Dit is natuurlijk ook wel weer een kul verhaal, het altijd erbij halen 'met mazzel winnen'. Je hebt aan de andere kant dan tegen de favoriet wel met 3-0 gewonnen, waarin je heer en meester was. De Ligt was inderdaad toen een aderlating, maar rechtvaardigt het verlies niet. Al ben ik er inderdaad wel bang voor dat het in de volgende wedstrijden een keer fout gaat

9 november 2018 om 11:00

Je bent niet erg consequent valt me op. Eerst val je mijn mening/reactie frontaal aan (omdat je niet wilt horen dat PSV geluk heeft gehad in de genoemde wedstrijden) door het een kul verhaal te noemen om vervolgens te bekennen dat je er bang voor bent dat het in de volgende wedstrijden een keer fout gaat.
Je doet alsof geluk geen parten speelt in het voetbal. Dan sluit je je ogen voor de werkelijkheid. Kijk naar Ajax - Benfica en vergelijk dat met PSV - Inter. Bij Ajax scoort Nous middels een van richting verandert schot in blessuretijd en bij PSV-Inter maakt de arbitrage twee cruciale fouten door eerst de keeper van Inter te sparen met geel, waar rood op zijn plaats was om vervolgens bij de gelijkmaker buitenspel over het hoofd te zien.
Of ben jij ook zo ene dat je het doelpunt van Ajax tegen Benfica typisch Lucky Ajax noemt en de treffer van de Jong tegen Zwolle pure wilskracht en doorzettingsvermogen?

9 november 2018 om 11:12

Dus omdat PSV alle wedstrijden wint (met of zonder in de laatste 10 minuten te scoren) moeten ze dat maar blijven doen. Nee ik noem het totaal geen geluk meer. Wedstrijden zoals vorig jaar tegen Zwolle, waarin Isimat nog even scoort noem ik geluk. Ik zie echter de laatste wedstrijden wel verschil in het spelbeeld van Psv. Veel beter in de wedstrijden tegen Fortuna, Zwolle en Groningen, waar het tegen Vitesse in mijn ogen echt door de mand viel. En om die reden zie ik ze wel een keer verliezen. De CL kan ik niets nuttigs over zeggen, ik ben als supporter blij dat je deze potten speelt, en de resultaten vallen mij alleszins mee, alleen het voetbal niet. Maarja, het is CL dus partijen op zich. Als supporter vond ik het nog niet eens rood van de keeper bijvoorbeeld.

Dus ja, ik vind (mening) het kul gezegd dat PSV met mazzel wint, en de what-if statistieken helemaal. Ik doel ook niet persoonlijk op jou, alleen het stukje mazzel wel.

De goal van Ajax vond ik trouwens ook geen geluk, heerlijk balletje van Ziyech. Verder nauwelijks de wedstrijd gezien!

9 november 2018 om 11:43

Ik doelde op de goal van Nous in de thuiswedstrijd. In blessuretijd een van richting veranderd schot. Ik noem dat mazzel.

Maar natuurlijk mag jij jouw filosofie op voetbal hebben, dat lijkt me logisch. Maar dat het aspect geluk een vrij grote factor speelt in voetbal in mijn optiek, daarin verschillen we duidelijk van mening en gelukkig mag dat.

Ook die keeper van Inter. Duidelijk meningsverschil. Zeer slecht ingeschat van de scheidsrechter door te stellen dat nog vier verdedigers tussen Bergwijn en de bal konden komen. Als er al één tussen had kunnen komen, had die ene moeten keepen. Hoe 100% wil je een kans hebben zeg maar. Was in mijn optiek een duidelijke rode kaart.

En even serieus, vond je PSV beter tegen Zwolle?

9 november 2018 om 12:25

Ja, vergeet voor het gemak lekker die 1-1 in de 88ste minuut van de Ligt tegen Heracles.

9 november 2018 om 12:29

Ik zie iedereen roepen dat 5 punten een grote voorsprong is en dat Psv het kampioenschap al kan vieren. We zijn nog niet eens op 1/3e deel van de competitie. Wie er kampioen wordt kan nog geen zinnig woord over gezegd worden, behalve dat Psv op dit moment het voordeel heeft.

P.s. Ik vond dat Pec erg weinig in te brengen had de 1e helft als ik eerlijk ben en als de score al was opgelopen tot een 3-0 voor Psv heeft niemand het meer over dat Pec de 2e helft domineerde. Puur omdat Psv laat scoort wil niet zeggen dat het onverdiend was.

9 november 2018 om 08:26

Komend seizoen moet de kampioen sowieso (helaas) voorronde CL spelen... pas in seizoen 2020/2021 hebben we dacht ik iets aan deze gesprokkelde punten.

9 november 2018 om 09:20

Je UEFA coëfficiënt gaat over het seizoen ná het volgende seizoen. Dus in 2018/19 behaalde punten en ranking tellen mee voor 20/21

Wat is dit nou voor kortzichtige reactie zeg. Deze lijst is het resultaat van meerdere jaren. Dat Nederland zo laag staat heeft dus niet enkel met dit seizoen te maken.

9 november 2018 om 08:34

Ja, laten we alles afschuiven op een club, Feyenoord, terwijl Ajax en PSV (en ook de andere deelnemers) in de laatste vijf jaar toch ook wel tegen bedenkelijke tegenstanders verloren hebben. Blijkbaar zit het je toch diep en dat doet deze jongen goed. Dat jullie nog maar lang prijsloos mogen blijven.

9 november 2018 om 08:50

Ajax maakt het incident van afgelopen jaar dit jaar al meer dan goed, naast dat ze natuurlijk die finale ook al gehaald hebben. Je kan absoluut niets afdwingen op de prestaties van Ajax en PSV in Europa, die staan respectievelijk 28e en 40e, tussen clubs als Spurs, Lyon en Lazio; Europese subtop dus. Feyenoord, dat 4 van de 5 jaar Europees voetbal kon spelen, staat 64e (2x zo laag dus), daar waar ze door Ajax en PSV afgedwongen punten direct CL konden spelen en door de bekerwinst ook direct geplaatst waren in 2016-2017. Wel de lusten, niet de lasten.

9 november 2018 om 08:50

Maar met alle respect het is toch vaak Feyenoord die er uit vliegt in de voorrondes.

9 november 2018 om 08:56

Het slaat nergens op om dat te zeggen aangezien Ajax al meerdere jaren tegen bedenkelijke tegenstanders het inmiddels Miljardenbal niet heeft weten te bereiken, terwijl de mogelijkheden voor Ajax (budgettair gezien) veel rianter waren dan voor Feyenoord. Meestal kwam dat doordat Ajax alleen keek naar transferinkomsten en de eigen selectie veel te laat op orde had, waardoor ze én Europees klaar waren en een belangrijke achterstand in de titelstrijd opliepen.
Het is wel zonde dat geen NL club zich heeft weten te plaatsen voor de EL, want die extra punten zouden natuurlijk mooi meegenomen zijn. Daarnaast verlies je status en loot je dus steeds sterkere tegenstanders. Maar om dan maar de schuld in de schoenen van één of meerdere clubs te schuiven, vind ik te gemakkelijk. Als we nu collectief beter presteren, heeft NL misschien snel weer directe tickets en dat maakt de zaken toch iets eenvoudiger om punten te scoren. Jammer dat PSV zo slecht geloot heeft en ook die belangrijke beslissing tegen Inter tegen had en dat late doelpunt moest slikken op Wembley, anders hadden we weer iets meer gehad.

9 november 2018 om 09:13

Het is ook de schuld van Feyenoord. In de laatste 5 jaar maar 14! punten. Dit terwijl Ajax al zonder de bonus op 62!! staat en Psv op 35!!

9 november 2018 om 09:41

Feyenoord heeft van de afgelopen 10x dat ze voorronde moesten spelen maar 3x het hoofdtoernooi bereikt. In die tussentijd hebben ze zich maar 2x rechtstreeks geplaatst door de beker te winnen of kampioen te worden.

10 november 2018 om 19:39

@feydon

Je kan wel wijzen naar dat Ajax en PSV ook weleens fouten maken. Maar jouw Feyenoord heeft in 11 jaar 1x overwintert. In de afgelopen 13 jaar hebben ze 2x een uitwedstrijd gewonnen in Europa. In Knockoutwedstrijden (1x thuis/1x uit) hebben ze in 11 jaar 2 ontmoetingen tegen Zorya Loehansk en Kalmar FF gewonnen. Feyenoord presteert dus als 3e club van Nederland structureel geen ene rotmoer in Europa. Weet je wat een incident is? Die overwintering met Fred Rutten in 14/15. Niet de uitschakeling van dit jaar. Hoe durf je met dit soort schandalige cijfers naar Ajax en PSV te wijzen.

9 november 2018 om 08:36

Geen dank! Een mooie reden om jezelf een schouderklopje te geven toch. Stel je voor dat Feyenoord niet zo dramatisch presteerde, dan zou het opvallen dat de twee succesvolste clubs van Nederland ook vaak niet thuis geven.

9 november 2018 om 08:37

Feyenoord, AZ, Vitesse, Groningen, maar ook Ajax en PSV doen het nog wel eens slecht in Europa. Op die campagne van Ajax naar finale EL en PSV dat strandde tegen Atletico heb ik de afgelopen jaren weinig mogen genieten van Nederlandse clubs in Europa.

9 november 2018 om 08:38

Blijkbaar ben je vergeten dat feyenoord samen met vitesse vorig seizoen europees speelde, en ons ajax en psv eruit lagen tegen rosenborg en dr nr 5 van kroatie. Tevens zit het feyenoord ook niet mee met lotingen. Europees in een groep met man city, napoli en shakthar is gewoon pech. Jaar daarvoor ook in een groep met man utd en fenerbahce die op dat moment in vorm was. Ja ze hebben ook gefaald, maar elke club heeft schuld hieraan. Hopen op beter tijden

9 november 2018 om 08:53

Blijkbaar ben je vergeten dat zowel Feyenoord als Vitesse direct geplaatst waren in respectievelijk de CL en EL door de behaalde punten in Europa van Ajax en Psv. Ajax en PSV gaven inderdaad vorig jaar een jaar niet thuis in de voorrondes, zowel Vitesse als Feyenoord doen dat jaarlijks als ze voorrondes moeten spelen maar ook als ze geplaatst zijn zoals vorig jaar slaan ze een flater. Daardoor mochten Ajax en PSV dit jaar en ook komend jaar lekker voorrondes spelen.

9 november 2018 om 08:54

feyenoord speelde europees omdat ze rechtstreeks de CL in mochten dankzij punten die andere ploegen gepakt hadden die jaren ervoor.
Feyenoord heeft naast de bonuspunten voor het mee doen, nagenoeg geen punt gepakt. dus je hoeft echt nergens trots op te zijn.

Ajax was vorig jaar natuurlijk drama, maar dit jaar en 2 jaar geleden pakten ze meer punten bij elkaar dan feyenoord sinds 2002

9 november 2018 om 09:28

Ja joh, Ajax is geweldig en zo ook PSV. Laten we gewoon jaarlijks die 2 clubs mee spelen en de rest niet meer, want de andere clubs waaronder de mijne presteert toch niet... Toch?

CL poule waarin ze terecht kwamen was voor Feyenoord niet te doen, maar toch in ieder geval 1 overwinning, ff kijken of PSV ook nog een puntje kan pakken.

Trencin uit was een blamage, niks meer of minder. Maar thuis hadden we na een half uur al met minimaal 5 -0 voor moeten staan. Maar ach, Feyenoord ... alweer.. zou verboden moeten worden dat ze meedoen... *off*

9 november 2018 om 09:39

@fr_jc: gezien de prestaties van die clubs mogen van mij inderdaad Ajax en PSV de boel uitmaken Europees gezien.

Je kan wel klagen over de moeilijke poule van Feyenoord en dat is ook heel vervelend maar Feyenoord heeft dat puur en alleen aan zichzelf te danken. Juist door die slechte prestaties in de Europa League van Feyenoord, komt het in pot 4. Ajax en PSV zitten doorgaans in pot 3 omdat ze Europees nog wel iets voorstellen.

Daarbij; Ajax is kampioen in moeilijke lotingen. Dit jaar heeft Ajax een keer geluk maar in een absolute poule des doods met kampioenen van Engeland, Spanje en Duitsland (city, Real en Dortmund) wordt Ajax ook 'gewoon' 3e waardoor ze overwinteren.

9 november 2018 om 10:00

Waar in mijn reactie klaag ik over de moeilijke poule?

Ik erger me gewoon aan alle reacties die tegen me cluppie zijn. (Kloppend of niet) Tis alleen maar hozanna omtrent Ajax en PSV. De andere clubs in de ED zijn 'dramatich en slecht'. *on* Zou dus verboden moeten worden dat andere clubs nog mee doen. *off*

Laat ik voorop stellen dat doorgaans Ajax het prima doet en dat ook ik als Feyenoorder kan genieten van ze in Europa (chauvinistisch als ik ben) maar, zoals velen schrijven dat andere clubs er niet toe doen is kolder want dan kun je de ED ook wel alleen spelen met respectievelijk Ajax en PSV want dat komt op hetzelfde neer.

9 november 2018 om 10:24

@fr_jc.... Goed idee, dan hebben we tenminste 2 clubs die Europees voetbal wel serieus nemen. (ondanks dat dit ook wel eens mis kan gaan) En geen clubs die alleen maar bezig zijn hoe moe ze wel niet worden als ze 2x per week moeten voetballen.

9 november 2018 om 10:38

Myvision, Vitesse heeft inderdaad niet veel punten gehaald voor het Nederlandse voetbal. Ze hebben alleen in mijn ogen 1 keer echt een flater geslagen, 2013/2014 toen ze in de kwalificatie eruit gingen tegen petrolul. Jaar ervoor gingen ze eruit tegen Anzhi, toen nog met onder andere Eto'o en Roberto Carlos(az vloog de ronde erna eruit tegen Anzhi toen). Jaar na de blamage vlogen ze eruit tegen het succesvolle Southampton van Koeman, jaar daarop poulfase met Nice, Lazio en Zulte Waregem en dit jaar vlogen ze eruit tegen Basel.

Nogmaals, Vitesse haalt niet veel punten binnen voor Nederland, maar Vitesse slaat in mijn ogen geen flater keer op keer zoals jij dat wilt doen geloven. Ik zou maar eens gaan kijken naar de resultaten van Ajax wanneer ze weer uit de Champions League vlogen onder Fdb. "competitie is het belangrijkst, want dat geeft recht op Champions League". Dat is iets wat ik keer op keer hoorde uit de mond van zowel jullie coach als veel van jullie supporters. Jullie zijn toen zeker een paar keer een goede tegenstander tegengekomen, maar willens en wetens werd er een b-team opgesteld en slechts 1 keer de 1/8ste finale toen behaald, dus het is erg makkelijk om het af te schuiven op clubs als een Vitesse.

9 november 2018 om 11:04

Bress: speel.de competitie dan ook met enkel die 2 geweldige clubs. O wacht... Lees even voor de gein het laatste gedeelte van 026Vitesse.

9 november 2018 om 11:19

Fr_jc.....volgens mij moet je beter lezen, had het over Europees voetbal....

9 november 2018 om 13:07

Ik zou Vitesse dit jaar ook zeker niet de schuld geven in deze. Vitesse heeft tijdens de voorrondes even veel punten gepakt als AZ en Feyenoord samen. En daarna speel je tegen Basel wat gewoon een heel erg goede ploeg is. Dan kun je er af gaan. Net als toen tegen Anzi.

9 november 2018 om 13:43

FR_JC jij kan er niks aan doen dat Feyenoord het europees niet goed doet. Alleen Van Geel kan dat. Dat jij hier zit te janken is daarom een raar aanzicht. Feyenoord onwaardig.

9 november 2018 om 14:54

Fijn dat jij dat inziet @kilum. Enige nadeel blijft wel dat ik dit consequent voorbij zie blijven komen. Vitesse speelt sinds 4 jaar weer Europees met daarvoor laatste keer 2002/2003 en hebben simpelweg niet genoeg punten om een geplaatste status te krijgen. Hierdoor kom je al snel sterke tegenstanders tegen in de Play-Offs.

Voor mijn club, maar ook het Nederlandse voetbal, hoop ik dat wij weer wat directe plaatsen krijgen voor EL, zodat clubs als Vitesse meer punten kunnen sprokkelen om zo een geplaatste status te krijgen.

Dus Ajax moet er voor gaan zorgen dat PSV zich volgend jaar rechtstreeks plaatst. Beetje wrang is het wel. Door de CL campagne gaat Ajax punten verspelen die PSV kampioen gaat maken.

9 november 2018 om 08:49

Dat is ook voorbarig, want hoogstwaarschijnlijk zijn dat twee extra wedstrijden. De beker mag je niet meetellen (voor het geval dat je daaraan wilt refereren), want dan speelt Ajax B.

9 november 2018 om 09:00

Nee daar hoeft Ajax niet alleen voor te zorgen. Het zijn ook punten voor de langere termijn dan 1 jaar he. Mocht PSV kampioen worden dan kan het het jaar erop weer voordelig zijn voor Ajax zelf.

9 november 2018 om 10:45

@ Rochus.....ja dat zou kunnen, maar wel goed voor het Nederlandse voetbal. Dus ook goed voor Ajax.

9 november 2018 om 13:12

Nee hoor, Ajax wordt gewoon kampioen dit seizoen. PSV gaat echt niet deze competitie afsluiten met uitsluitend overwinningen. Het is nu al hakken over de sloot soms. Dus dat gaat en nog wel een paar keer fout. PSV heeft sowieso meer wedstrijden tegen het rechter rijtje gespeeld dan tegen het linker rijtje. Dus dat punten verlies komt nog wel. Heracles doet het dit seizoen goed bijv. en Feyenoord wint ook vaak van PSV daar moeten ze ook nog tegen. De competitie is echt nog niet gespeeld.

Ach ja, we hebben de laatste vijf jaar inderdaad een paar rot jaren gehad. Als Nederland doorgaat zoals het nu doet, dan sta je binnen twee a drie jaar weer een stuk hoger.

Wel is het zorgelijk dat de punten vooral van Ajax moeten komen. PSV heeft dit seizoen pech gehad met de loting, maar kon ook meer laten zien. Toch geloof ik er wel in dat PSV punten kan binnenhalen. Maar de rest van Nederland stelt enorm teleur in Europa. AZ, Feyenoord, Utrecht en Vitesse zijn clubs waarvan ik meer had verwacht. Hoe kan het toch dat deze clubs gewoon niks klaar spelen?

Het is elk jaar weer hetzelfde liedje. Het overgrote deel van deelnemende Nederlandse clubs haakt af in de voorrondes van de Europa League. Dit notabene tegen clubs uit landen zoals Luxemburg. Ik hoop echt dat hier verandering in gaat komen en ik ben dan ook wel fan van het idee dat clubs zoals Ajax en PSV een deel van hun Europese winst afgeven aan de rest van de Eredivisie.

Daarnaast moeten we ook echt af van het play-off systeem.

9 november 2018 om 08:48

Normaal gesproken zou Feyenoord meer punten moeten halen, AZ zet nu in op jeugd dus die zouden in de toekomst sterker moeten worden en voor de rest is dat het wel qua ploegen die wat te zoeken hebben in Europa. Dat is momenteel de keiharde waarheid in Nederland. Maar er zijn veel ploegen die inzetten op een goede jeugd dus dat kan heel gunstig zijn voor het algehele niveau.

10 november 2018 om 19:43

Feyenoord haalt al 11 jaar geen punten, dus haal dat normaal gesproken alsjeblieft weg. In 11 jaar 1x overwintert. In de afgelopen 13 jaar hebben ze 2x een uitwedstrijd gewonnen in Europa. In Knockoutwedstrijden (1x thuis/1x uit) hebben ze in 11 jaar 2 ontmoetingen tegen Zorya Loehansk en Kalmar FF gewonnen.

Is dit nou echt zo erg als we nog iets zakken? Nederland heeft een heleboel ploegen die niks te zoeken hebben in Europa dus dan is het misschien maar beter als die ook niet deelnemen. Zolang PSV, Ajax en misschien Feyenoord kunnen deelnemen is het voor ons juist gunstiger. We kunnen wel hopen dat die andere ploegen mee mogen doen maar wie was de laatste niet topploeg die echt iets haalde in Europa? (om zelf daar een antwoord op te geven, ik denk AZ ooit eens een keer)

9 november 2018 om 09:04

Dat is één manier om het te bekijken, maar dan doen die clubs (al weet je het bij Feyenoord nooit) het goed, stijgen we weer en komen we gewoon weer in hetzelfde schuitje terrecht. Daarnaast kan je je ook afvragen. Hebben Oostenrijk en België dan wel zoveel clubs die wat in Europa te zoeken hebben?

9 november 2018 om 09:29

Hoe ze in Oostenrijk voetballen weet ik niet maar België speelt over het algemeen verdedigend en resultaat gericht. En de teams zijn gemiddeld vaak wat ouder. Helpt allemaal mee als je wil presteren in het buitenland.

Het is jammer dat ajax bijna altijd voor alle punten moet zorgen.
Alle andere clubs zijn altijd zo zwak in europa.

Aangezien de ranking wordt gebaseerd op het behaalde aantal punten van de laatste 5 jaar vond ik het wel interessant om uit te zoeken hoeveel punten er door de traditionele top 3 en AZ de laatste 5 jaar zijn behaald voor Nederland.
Ajax 62 punten
PSV 35 punten
Feyenoord 22 punten (waarvan 10.5 5 jaar geleden)
AZ 16.5 punten

Het is voor mij heel duidelijk dat we Ajax erg dankbaar moeten zijn. Zonder hen zou Nederland nog veel lager staan dan dat we nu staan.

9 november 2018 om 08:59

Natuurlijk moet je ook maar even doen, maar Ajax heeft ook de meeste middelen ter beschikking (met dank aan Marc). Als Feyenoord, AZ, of Vitesse dergelijke middelen had, konden zij ook meer kwaliteit op de mat brengen.

9 november 2018 om 09:01

5 Jaar geleden werd bij ajax echt nog de hand op de knip gehouden en was er zeer weinig mogelijk. Die middelen komen nu pas echt ter beschikking.

9 november 2018 om 09:04

Dat is absoluut waar. Echter heeft PSV ook de nodige middelen. Zij laten het de laatste jaren behoorlijk liggen in Europa (Al snapt iedereen dat ze er dit jaar weinig aan kunnen doen)

9 november 2018 om 09:21

Ajax staat momenteel op 53,5 punten. Hoe kom jij op 62 punten?

9 november 2018 om 09:46

Punten behaald in voorrondes worden wel meegeteld voor de score van t land, maar niet voor het team. Zo heeft Ajax dit jaar in totaal 15 punten gehaald, maar daarvan zijn 10 punten behaald in de groepsfase. Die 10 punten tellen alleen mee voor de teamranking.
In totaal heeft Ajax in de laatste 5 jaar dus 8.5 punten in voorrondes behaald.

9 november 2018 om 09:40

Een deel van die punten moet je dan wel weglaten, want die krijg je automatisch bij deelname al - de punten die je krijgt voor automatische Cl/el deelname heb je feitelijk verdiend tegen Nederlandse clubs kampioen/bekerwinnaar te worden, niet door Europees ploegen te verslaan.

9 november 2018 om 09:48

Je krijgt geen punten voor deelname in de EL. Ieder team dat deelneemt aan de EL start op 0 punten en verdient alleen punten dmv gelijke spelen (1punt) en overwinningen (2 punten). Voor de CL krijg je wel 4 punten voor plaatsing.

Als je deze lijst zo ziet is het toch voornamelijk Ajax die Nederland Europees draagt, wellicht dat we daardoor steeds geen kampioen worden, Europees goed ons best doen en dan te veel punten verliezen in de competitie.

9 november 2018 om 09:51

Haha, wat is de Ajax fan veranderd in de laatste 20 jaar zeg...... Man man man, ik weet nog toen ik zelf voetbalde, Mijn coaches vaak voor Ajax waren. Die hoorde je zulke uitspraken niet maken hoor! Zij waren de beste, al moesten ze 4 wedstrijden in de week voetballen, dan nog eiste ze dat ze de beste waren en dus moesten winnen. Tegenwoordig als ze 4 wedstrijden in de maand moeten voetballen, lees je al zulke reacties.

9 november 2018 om 11:02

Ik zeg nergens dat "we" de beste zijn. Ik geef alleen aan dat de meeste punten de laatste jaren van Ajax komen, wat ook gewoon waar is. Dat het mogelijk in verband staat met verlies punten in de competitie is naar mijn idee ook meermaals geanalyseerd. Je hoor mij toch nergens zeggen dat Psv/feyenoord of wie dan ook onterecht kampioen is geworden?

9 november 2018 om 14:49

Is toch beter zo frans? Niemand houd van die arrogantie toch?

Opzich vind ik de huidige situatie wel prima: Nummers 1 en 2 die voorrondes moeten spelen in de CL. Gezien Ajax en PSV goed tot zeer goed presteren in Europa, betekent dat dat ze in de voorrondes relatief een makkelijke loting hebben. Daarbij krijg je in de voorrondes geen clubs meer uit de top 4 van Europa, gezien die al direct geplaatst zijn.

Wanneer een Feyenoord kampioen wordt zijn ze in de huidige situatie gewoon de dupe van hun eigen slechte prestaties. Zij loten sowieso sterkere tegenstanders in de voorronde CL. Daardoor mogen ze eens hun eigen boontjes doppen in tegenstelling tot vorig jaar, toen ze de CL deelname gewoon in hun schoenen geschoven kregen.

Clubs naast Ajax en PSV mogen vanaf komend seizoen weer eens gaan presteren. Zo niet: dan hoop ik dat jaarlijks alleen Ajax en PSV Europees spelen want die bewijzen dat je daar op kan bouwen.

Probleem van NL blijft de voetfilosofie. Die werkt alleen met topspelers. Daarom dat eigenlijk alleen Ajax en PSV af en toe punten halen als ze toevallig op hun top zitten.
De "kleinere" clubs die de EL halen hebben niet de kwaliteit om met dat soort voetbal resultaten te halen.
Lelijke gelijkspelletjes en 0-1tjes en zo die gewoon heel veel punten kunnen opleveren. Dat zouden clubs uit de subtop ook kunnen maar dan moeten ze helemaal anders gaan voetballen en een ander soort spelers gaan opleiden en halen.
Je krijgt aan Nederlanders niet uitgelegd dat 90 minuten heldhaftig verdedigen en loeren op 1 of 2 dodelijk counters ook mooi kan zijn. Zo'n Feyenoord publiek zou daar van smullen, ben ik zeker van. Mouwen opstropen, zuivere mandekking over het hele veld, fysieke duels, tegenstander helemaal gefrustreerd krijgen en je geen ene donder aantrekken van wat de kranten erover schrijven de volgende dag. Dat kan je op mentaliteit en discipline. Feyenoord zou dat eigenlijk ook gewoon tegen Ajax en PSV moeten gaan doen. Laat Ajax maar snobistisch lullen over "mooi voetbal".

9 november 2018 om 09:23

Ajax mooi voetbal. Heb je de 2 wedstrijden tegen Benfica gezien. Niets moois aan. Zo veel mogelijk dicht houden en met spaarzame aanvallen resultaat behalen. 100% een uitstekende tactiek. Het leverde immers 4 punten op. Mooi voetballen als het kan, maar resultaat staat Europees gewoon voorop. Feyenoord krijgt een nieuwe kans tegen PSV, in de JC schaal was het al voornamelijk tegen houden en niets anders, echter was er toen geen Lozano bij. Kijken of er nu weer een resultaat in zit.

9 november 2018 om 09:33

Misschien was de uitwedstrijd tegen Benfica niet helemaal des Ajax maar Ajax had gewoon wel 58% balbezit, dat is niet de boel dichthouden; het resulteerde alleen niet in veel kansen. Dichthouden, dat probeerde PSV (terecht) bij Spurs. Thuis was Ajax-Benfica een voetbalshow, zoveel tempo en kansen over en weer.

Ik denk dat we ook op deze positie blijven aan het einde van het seizoen. Nederland zal natuurlijk een bonuspunten krijgen (5/5=1), maar ik zie Salzburg en Rapid Wien de komende twee speelrondes meer punten pakken dan ajax en PSV. Daarnaast acht ik de kans aannemelijk dat Salzburg minimaal een ronde doorkomt en is dat voor ajax een stuk moeilijker. Hopen dat Feyenoord en AZ volgend jaar ook in de groepsfase komen, zodat we weer eens een jaar hebben met 4 Nederlandse teams in de groepsfases. Dan moet die 11e plek toch wel behaald kunnen worden.

Je hoeft als KNVB zijnde toch niet perse 5a6 clubs af te vaardigen? Misschien is er een systeem te bedenken waarbij er sprake is van een minimale limiet die behaalt moet zijn los van de stand, waaraan een club dient te voldoen alvorens Europa in te mogen. Het constante afvaardigen van de nl subtop levert ons weinig tot niets op.

Oostenrijk heeft net als NL nog twee van de vijf teams in de race. Rapid Wien staat momenteel laatste in haar poule, maar de clubs in die poule staan zo dicht bij elkaar dat de club zelfs nog groepswinnaar kan worden. De tweede Oosterijkse club RB Salzburg staat ongeslagen bovenaan en is al bijna door. Als Ajax zich plaatst voor de Knock-Out-Fase krijgt NL 5 bonuspunten, die echter wel gedeeld moeten worden door de vijf deelnemers. In de twee wedstrijden die nog komen in de groepsfase kunnen beide landen nog maximaal 8 punten verdienen, die moeten worden gedeeld door vijf. Er van uitgaande dat Ajax doorgaat in de CL, is de kans is heel reeel dat de club een zware tegenstander loot en in de achtste finale wordt uitgeschakeld, waardoor NL geen teams meer in de competitie heeft. De kans is ook reel dat Red Bull nog een aantal rondes overleefd en daarmee punten verzamelt voor Oostenrijk. Nederland is inmiddels alweer gepasseerd door Oostenrijk, maar de achterstand is te verwaarlozen. Het zal er dus om gaan spannen, wat wel zeker lijkt, is dat het verschil tussen beide landen aan het eind van de rit bijzonder marginaal zal zijn. Het zou mooi zijn als Ajax groepswinnaar wordt, waardoor de kans dat er bij de loting een behapbare tegenstander uitrolt, aanzienlijk zal toenemen. Plaatsing voor de kwartfinales van de EL en CL leveren beiden 1 bonuspunt op naast de eventuele wedstrijdpunten.

Toch moeten ze die punten die je krijgt per overwinning ook laten afhangen van de tegenstander. Het is natuurlijk voor sommige teams makkelijk in de EL om te winnen dan in de CL, als je even RB Salzburg vergelijkt met Ajax (el ten opzichte van cl). We moeten gewoon hopen dat Feyenoord, Az en Vitesse gewoon goede teams in de EL kunnen worden en minimaal de groepsfase haalt elk jaar en Ajax en PSV minimaal EL en eigenlijk CL haalt dan blijf je toch makkelijk in de top 10 staan.

Analyse punten Nederlandse clubs in Europa de afgelopen 5 jaar.

Ajax:
2014-2015 (14): CL geplaatst, vervolgens 3e in een poule met Barcelona, PSG & Apoel Nicosia. Vervolgens EL na de winter 1 ronde door tegen Legia Warschau, ronde erna eruit tegen Dnipro (latere finalist).
2015-2016 (8): Voorronde CL: verloren van Rapid Wien. Vervolgens uitgeschakeld in EL in poule met Fenerbahce, Molde & Celtic.
2016-2017 (24): Voorronde CL: gewonnen van Paok, verloren van Rostov. EL poulefase vervolgens 1e in een poule met Celta da Vigo, Standard Luik & Panathinaikos. Daarna rondes verder tegen: Legia Warschau, Kopenhagen, Schalke 04 & Lyon. Finale verloren tegen Manchester United.
2017-2018 (1): Voorronde CL: verloren van Nice. Voorronde EL, uitgeschakeld door Rosenborg.
2018-2019 (15): CL plaatsing na 3 voorrondes CL (sturm Graz, Standard Luik, Dinamo Kiev). Vervolgens plaatsing CL bij laatste 16 door overleven poule met Bayern Munchen, Benfica en AEK Athene(?).

2 jaar slecht, 2 jaar top en 1 jaar redelijk.

Psv:
2014-2015 (10): EL poulefase behaald via Sankt Polten & Sjachtjor Salihorsk. Hierna 2e in een poule met Dinamo Moskou, Estoril en Panathinaikos. Laatste 32 uitgeschakeld door Zenit St. Petersburg.
2015-2016 (18): CL geplaatst. 2e in poule met Wolfsburg, Manchester United en Cska Moskou. Laatste 16 uitgeschakeld door Atletico Madrid.
2016-2017 (6): CL geplaatst, 4e in poule met Atletico Madrid, Bayern Munchen en Rostov.
2017-2018 (0): EL voorronde: uitgeschakeld tegen NK Osijek.
2018-2019 (7): Voorronde CL: winst op Bate Boresov. CL vervolgens 4e in poule met Tottenham Hotspur, Internazionale en Barcelona.

1 jaar top, 3 jaar redelijk, 1 jaar slecht

Feyenoord:

2014-2015 (10,5): Voorronde EL, winst op Zorja Loehansk. Vervolgens 1e in poule met Sevilla, Rijeka en Standard Luik. Laatste 32: verlies van AS Roma.
2015-2016: n/a
2016-2017 (5): EL geplaatst. 3e in poule met Manchester United, Fenerbahce en Zorja Loehansk.
2017-2018 (6): CL geplaatst. 4e in een poule met Manchester City, Napoli en Shakhtar Donetsk.
2018-2019 (0,5): Voorronde EL, uitgeschakeld tegen Trencin.

1 jaar goed, 1 jaar slecht, 2 jaar matig.

Overige clubs met scores in jaren van 2018-2019 naar 2014-2015.
AZ: 1 + n/a + 9,5 + 6 + n/a = 16,5 punten (gem. 5,5)
Vitesse: 1,5 + 4 + n/a + 0 + n/a = 5,5 punten (gem. 1,83)
FC Utrecht: n/a + 3,5 + n/a + n/a + n/a = 3,5 punten (gem. 3,5)
Groningen: n/a + n/a + n/a + 2 + 0,5 = 2,5 punten (gem. 1,25)
Heracles: n/a + n/a + 1 + n/a + n/a = 1 punt
FC Twente: n/a + n/a + n/a + n/a + 1 = 1 punt
Go Ahead Eagles: n/a + n/a + n/a + 0,5 + n/a = 0,5 punt
PEC Zwolle: n/a + n/a + n/a + n/a + 0,5 = 0,5 punt

Conclusie:
Focus bij Nederlandse ploegen moet worden gelegd op de voorrondes EL. Plaatsing voor de poulefase is cruciaal bij het betalen van punten. Door 6 wedstrijden te spelen pak je toch minimaal wel een punt of 3/4, juist deze punten zijn van belang om een constante factor in Europa te worden. Uitschieters omhoog zijn bonus, plaatsing groepsfase EL is i.m.o. het belangrijkste. Alledrie onze topclubs hebben zich 1x niet weten te plaatsen voor de El.

Uitschieters omhoog werden te weinig behaald door vooral Feyenoord. Daarnaast is het voor Nederland van belang dat AZ zich weet te plaatsen voor EL, zij weten als enige subtopper punten te pakken in Europa. Het is daarom ook zo teleurstellend dat juist AZ haar selectie deze zomer niet tijdig op orde had, terwijl daar wel de financiële middelen voor aanwezig waren.

9 november 2018 om 12:12

Mooi verhaal, al vind ik je redenatie qua goed, redelijk en slechte prestaties discutabel. Bij PSV zeg je 3x redelijk gepresteerd, terwijl hun op 2 na beste prestatie 7 punten is. De op 3 na beste prestatie van Ajax is 8 punten en schaar jij onder slecht. Dat vind ik een kromme redenatie.

9 november 2018 om 14:46

Zal ook te maken hebben met tegen wie je speelt. Niet uitsluitend de punten.

9 november 2018 om 13:24

Topverhaal dit, en goede conclusies, al moet je eigenlijk het jaar ervoor meenemen aangezien dit jaar nog loopt. Ajax kan net als PSV nog 3e worden in hun CL poule, dus om nu al een conclusie te trekken dat bij de 1 het seizoen mislukt is en bij de ander niet, dat is nogal tricky.

Daarnaast, er zit een jaar tussen de coefficientiepunten en de landen ranking - de punten uit het huidige jaar telt niet mee voor de plaatsen voor seizoen 19/20.

Wordt straks een probleem want in de komende 2 jaar valt de laatste 16 CL kwalificatie van psv weg en het jaar erna de finale Europa league weg van Ajax. Hopen dat Ajax porto loot voor het Nederlands voetbal en dan hopen op de kwartfinale!!

Door de vooronders moeten de selecties van de Nederlandse clubs gewoon tijdig in orde zijn. Misschien moet de Knvb eens bepalen dat de transfer deadline in Nederland niet is 31-8 maar 31-7. Clubs zullen dan eerder hun selecte op orde hebben en daardoor beter presteren in Europa.

Het maakt ook even niet uit wie wat heeft gedaan in Europa de laatste jaren maar het is wel van belang dat alle clubs buiten Ajax en PSV zich beter moeten leren wapenen in Europa. Feyenoord mag niet meer zomaar door de ondergrens zakken. AZ kan niet verwachten dat ze 40 miljoen aan doelpunten verkopen en dan voor 3 miljoen een spits terug halen dat ze het dan goed gaan doen. En de overige subtop die weleens Europees speelt moet leren hoe je dat aanpakt

Echt diep triest hoe teams met de pet naar de Europa League hebben gegooid. Ik snap het hoor als de nummer 1 elke keer de CL in mag etc. Maar Ajax zit elk jaar met de extra belasting van de wedstrijden en haalt alle punten voor Nl zodat de andere teams lekker de CL in mogen om er weer een potje van te maken.

De kleinere landen zijn niet meer zo klein als vroeger.
En grote landen zijn alleen maar sterker geworden.
Nederland zit daar allemaal tussenin en heeft het gewoon zwaar nu.
Niveau zal omhoog moeten.

9 november 2018 om 13:26

Ik heb nou niet het idee dat de clubs uit Oostenrijk, Denemarken, Griekenland of Tsjechie nou zoveel beter zijn dan vroeger.

Ik snap dat puntensysteem, zegmaar hoeveel punten krijg je als je een wedstrijd wint in de ucl? Kan iemand dat uitleggen?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2624
2.PSV2317
3.Vitesse239
4.AZ2013
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 21 oktober
Real Madrid wil zich versterken met oog op de toekomst. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren