‘Bij Ajax krijgen toptalenten veel speeltijd en aandacht, dat kreeg hij minder’

Donderdag, 8 november 2018 om

Pablo Rosario beleeft dit seizoen zijn doorbraak bij PSV. De 21-jarige middenvelder is een vaste kracht onder trainer Mark van Bommel en wist in de vorige interlandperiode zijn debuut te maken voor het Nederlands elftal. Michel Kreek gaf Rosario een kans bij Almere City FC en is trots op de ontwikkeling van de middenvelder.

Kreek was hoofd opleidingen van de club uit de Keuken Kampioen Divisie toen hij Rosario in huis haalde. Een liesblessure was volgens Kreek de voornaamste reden voor het vertrek van Rosario uit de jeugdopleiding van Ajax. "En Pablo werd er ook niet echt gezien als hét toptalent", vertelt hij in een interview met Voetbal International.

"Hij zat in de jeugd in een geweldige lichting met jongens als Donny van de Beek, Appie Nouri en Noussair Mazraoui. Bij Ajax krijgen de toptalenten veel speeltijd en meer aandacht. Dat kreeg Pablo toch minder, maar daardoor ontwikkelde hij zich ook minder snel. De stap naar Almere City is daardoor heel goed geweest voor hem.”

"Hij kreeg direct veel speeltijd en daardoor ging hij met grote sprongen vooruit. Die kans had hij bij Ajax denk ik niet zo snel gekregen”, vervolgt Kreek, die ervan overtuigd was dat Rosario het ver zou schoppen. "Maar hoe hij zich nu manifesteert, verrast me toch in zeer positieve zin. En als ik hem zo zie, dan zit er nog veel meer rek in. Mark van Bommel is wat dat betreft een fantastische trainer voor hem.”


Poll

Verwacht jij dat Pablo Rosario in de toekomst een basisspeler wordt bij Oranje?


Gerelateerd

47 reacties (laatste reactie door njfromvol)

Begon erg sterk, maar oogt de laatste weken toch wat laconiek, maar dat geld voor een groot deel van het team. Een toptalent zie ik (nog) niet in hem, maar een leuke speler kan het zeker worden. Hij moet wel echt aan zijn timing gaan werken, want hij zit regelmatig goed mis of komt te laat in.

8 november 2018 om 15:55

Het is een beetje sinds zijn interland debuut minder geworden, dat vind ik overigens ook van Hendrikx. Wel jammer want ik vond het 'm heel leuk doen. Ik vermoed dat Guti snel meer minuten zal gaan maken.

8 november 2018 om 16:23

Sinds de interland periode inderdaad, al vind ik hem de laatste 2 wedstrijden weer een beetje beter presteren.

8 november 2018 om 17:51

@buitenspelgoal Dat kan ook niet anders. Dit is pas zijn eerste jaar. Hij is helemaal niet gewend om week in week uit op het hoogste niveau te spelen. Daar moet zijn lichaam aan wennen. Hij is een speler die veel energie gebruikt dus is het vrij logisch dat het nu wat minder is. Van Bommel moet meer wisselen voordat je straks weer die voorspelbare verhalen krijgt "goh hij is toch niet zo goed als we dachten". Dan komt er nog meer druk op hem. Van Bommel moet dat voor zijn.

8 november 2018 om 20:46

@bombanera:

Ik ben het met je eens dat jonge talenten als een Rosario ook af en toe wat rust moet gunnen, momenteel heeft PSV echter wel een bekend probleem; achter de 11e elf is de spoeling beangstigend dun. Er zal waarschijnlijk minder snel gerouleerd worden omdat van Bommel ook weet dat bij het inbrengen van het merendeel van de reserves de kwaliteit achteruit gaat. Hij (van Bommel) moet waarschijnlijk dus kiezen uit twee kwaaien: of Rosario laten staan met mogelijk vervelende gevolgen of een risico nemen met rouleren met een reservespeler voor zijn positie. Blijft een lastige en moeilijke keuze..

8 november 2018 om 20:54

@Dennis
Hij heeft Guti en Ramselaar. Hij hoeft ook niet perse met 2 controleurs te spelen. Hij kan toch een keer met de punt naar achteren spelen als hij geen vervanger heeft voor Rosario om te switchen.
Van Bommel is bang dat de kwaliteit omlaag gaat maar dat hoeft niet zo te zijn. Als Rosario minder is doordat hij zoveel wedstrijden gespeeld heeft dan is een frisse wisselspeler beter dan een vermoeide basisspeler.
Van Bommel houdt teveel vast aan 'succesformules'.
Voetbal kent geen formules want elke tegenstander en tegenspeler is anders.

8 november 2018 om 22:08

IK vond hem tegen Tottenham dan weer erg sterk. Zat overal goed tussen.

Op het begin was het een verrassing. Ineens een talent uit de jeugdopleiding komt in de selectie van PSV en speelt leuk en goed voetbal. Hij moest in Oranje komen en hij was het top talent. Dit is wat ik veel las op voetbalzone. Vervolgens nu een paar maanden verder vind ik hem tegenvallen. Hij speelt totaal niet sterk, heel veel bal verlies. Maakt domme overtredingen. Zal wel een dipje zijn.

8 november 2018 om 15:47

Is zelf wat minder gaan spelen maar moet ook extra werk opknappen omdat Hendrix al een tijd als een natte krant speelt en Pereiro vaak niet eens meedoet. Het wordt tijd dat er wat gerouleerd wordt in het elftal. Een passer als Guti naast Rosario of ervoor zal al heel wat schelen. Met 2 brekers en een enorm wisselvallige '10' is er in het centrum geen enkele vorm van creativiteit. Alles komt van de vleugels.

8 november 2018 om 16:02

@querento ik hoop ook dat van bommel die hendrix er een keer naast durft te zetten en dan guti op te stellen denk dat dit het spel ten goede komt want tegen bijvoorbeeld tottenham kan het met 2 verdedigend middenvelders maar tegen Groningen fortuna etc heb je gewoon voetballers nodig en voegt hendrix eigenlijk niks toe. Van bommel word de hemel in geprezen maar vind zijn wisselbeleid toch een beetje raar maar die ongeslagen reeks in de eredivisie verbloemd dat een beetje.

8 november 2018 om 16:13

Quirento

"met 2 brekers en een enorm wisselvallige '10' is er in het centrum geen enkele vorm van creativiteit. Alles komt van de vleugels."

En ziehier dé reden dat Van Bommel zijn team in een heel strak tactisch concept laat spelen en daar vervolgens niet meer van afwijkt. Het is totaal niet de bedoeling dat er in het midden creativiteit plaatsvindt. PSV heeft helemaal mgeen creativiteit voor dat midden. Vandaar dat het spel is gebaseerd op het inspelen van De Jong, met Lozano/bergwijn daar vlak omheen en de zijkanten vrij zodat na het inspelen van De Jong die bal snel ('van binnen naar buiten' naar de flanken kan voor de voortzetting.

Met Guttierez zou daar welicht verandering in kunnen komen omdat die wel creatief is, maar ik snap wel degelijk dat Van Bommel gewoon vast aan aan zijn concept en zijn basisspelers. Hij kan eigenlijk niet anders.

8 november 2018 om 16:41

Ik snap het ook wel Kante, hij doet het ook gewoon prima. Vind het wel belangrijk dat spelers wat meer rust moeten krijgen. Als je straks met een enorm vermoeid elftal naar de Kuip moet of tegen Heerenveen dan ga je absoluut de boot in. Met spelers als Mauro,Guti,Sainsbury en Malen kun je prima doorwisselen lijkt me. Een kern van 13 spelers is echt te risicovol.

8 november 2018 om 17:18

Die vermoeidheid is spoedig opgelost met de uitschakeling in de beker en de aankomende definitieve uitschakeling in Europa.

8 november 2018 om 17:23

Precies dit. Het middenveld draait niet, daar is Rosario een onderdeel van, maar het lijkt me vooral ook het gevolg van de mindere wedstrijden van Hendrix. Ben wel benieuwd of Rosario nou een blijvertje wordt voor de Oranje selectie. Er zijn mijns inziens toch nog wel wat middenvelders die hoger in d epikorde zouden moeten staan op dit moment, maar altijd goed om te zien dat er een nieuwe lichting aan komt.

8 november 2018 om 15:52

Mensen bombadeerden hem 2 maanden terug ook veel te snel tot een speler die Oranje moet dragen de komende 10 jaar waardoor hij alleen maar tegen kan vallen. Hij wordt over 2 maanden al 22 en heeft pas net 20 basisplekken bij psv gehad waar ook nog een hoop slechte tussen zaten. Voetballend zie ik ook geen hele speciale kwaliteiten bij hem. Het is een aardige speler, maar geen heel groot talent.

8 november 2018 om 16:01

Ik vind hem voetballend wel wat bijzonders hebben. Ook in deze periode zie je hem soms passes geven die meerdere stations overslaan (over de grond), en die zijn allemaal snoeihard en echt zuiver in de voeten. Daarnaast heeft hij oog voor lopende mensen en is hij ook redelijk goed in 1 keer raken.

Momenteel is het allemaal wat minder inderdaad, maar hij heeft al meermaals laten zien bijzonder goed te kunnen voetballen. Het is geen absoluut toptalent zoals Frenkie, maar toch denk ik dat zij op den duur in Oranje een goed koppel zouden kunnen vormen om voor de defensie te spelen.

8 november 2018 om 16:08

"mensen bombadeerden hem 2 maanden terug ook veel te snel tot een speler die Oranje moet dragen de komende 10 jaar waardoor hij alleen maar tegen kan vallen. Hij wordt over 2 maanden al 22 en heeft pas net 20 basisplekken bij psv gehad waar ook nog een hoop slechte tussen zaten."

Bijna precies dezelfde situatie als Frenkie de Jong dus. Is dat nu ook geen groot talent?
Oh nee, maar bij Frenkie kun je direct zien dat het een topper is, anders heb je geen verstand van voetbal hoor je dan.

8 november 2018 om 16:29

"oh nee, maar bij Frenkie kun je direct zien dat het een topper is, anders heb je geen verstand van voetbal hoor je dan."

Thanks voor je bevestiging Kyle66

8 november 2018 om 17:15

Frenkie zit op 58 officiele profwedstrijden voor Ajax 1 en rosario op 31 (waarvan 12 als wissel vorig seizoen). Daarnaast is rosario een half jaar ouder. Die tikt op zijn 22ste de 40 wedstrijden aan terwijl Frenkie mits fit de 90 wel gaat halen. Een verschil van 50 dus. Lijkt me redelijk wat.

Of hij als toptalent beschouwd werd of niet doet niet terzake. Hij heeft karakter getoond en speelt nu bij PSV, een topclub in NL. Knap. Ajax jeugdopleiding gaf hem een goede basis en bij Almere heeft hij vertrouwen getankt onder een trainer die het in hem zag zitten. Mooi toch. Er zijn meerdere wegen te bewandelen.

Rosario ís ook gewoon minder dan de namen die Kreek hier noemt. Hij is veel en veel te snel omhoog geschreven. Het was allemaal een beetje te veel gebaseerd op dat hij die ene bal er mooi inschoot tegen Inter. Maar hij moest zowel bij Feyenoord als Ajax weg, dat zal toch niet niks zijn geweest. Met wat we de laatste paar weken van hem zien moet ik het nog maar zien of hij wel zo'n topspeler en international wordt.

8 november 2018 om 16:18

Op basis waarvan is hij minder dan van de Beek of Mazraoui? Misschien in de jeugd destijds maar momenteel niet hoor.

8 november 2018 om 19:35

Op basis van de Europese prestaties. Dan zie je pas het verschil tussen de echte talenten en de 12 in een dozijn eredivisie spelers.

8 november 2018 om 23:07

Helemaal met je eens dat Mazraoui toch echt tekort komt in de Europese wedstrijden. Waar Rosario toch verrassend elke wedstrijd weer boven komt drijven en altijd voldoende scoort, ondanks dat de rest van zijn middenveld het laat afweten. Waar Mazraoui verdedigd uitermate zwak oogt en geen voorzet heeft

Speelt de laatste tijd minder goed maar dat is niet zo raar als je een middenveld hebt met Pereiro die weinig loopt (of alleen maar loopt) en een Hendrix, die de laatste hoop mensen door laat. Hij gaat mee in het malaise van het middenveld maar kom op. Speelt nog bijna altijd de 90 minuten vol en krijgt volle vertrouwen van de trainer. Vind het dus onbegrijpelijk dat er mensen zijn die hem na paar "slechte" wedstrijden afschrijven.

Fijn voor PSV dat ze Guti hebben want beiden Pereiro en Hendrix worden slechter met de wedstrijd, wat heel normaal is voor Pereiro. Ik zou me af vragen hoe Guti Rosario in de basis er uit zal zien. Hendrix is heel bruikbaar en goed voor de Eredivisie, maar die jongen staat al jaren stil in zijn ontwikkeling en word elke Europese pot overlopen.

8 november 2018 om 16:37

In de zomer zei ik nog dat Ajax Guti moest halen. En dat Psv daarmee dan in de problemen zou komen. Dat was niet goed blijven gegaan bij Psv met een middenveld van Rosario, Pereiro en Hendrix. Ik had een goede vooruitziende blik. Tjonge jonge wat heeft Overmars daar een kans gemist zeg!

8 november 2018 om 16:55

Guti speelt bij Ajax niemand uit de basis. En ook op de bank wordt het dan dringen. Nee, ajax heeft hem absoluut niet nodig.

8 november 2018 om 17:02

Waar moet Guti dan spelen?
Ten Hag vertikt het om Lasse op de bank te zetten, terwijl het beste middenveld Blind, Frenkie, Hakim is. Dus dan heb je Lasse, Hakim, Donny, Eiting, Frenkie, Blind, en daar achter ook nog De Wit en Matsuawa. Guti? Nee hoor, mooie voetballer, maar hebben we op dit moment niet nodig.

8 november 2018 om 17:07

Ja want Blind is beter. Guti zou per direct de plek van Schone, vdbeek of Blind in kunnen vullen op het middenveld.
Alleen Ziyech en de Jong blijven wat mij betreft staan.

Ik zie alweer dat er mensen vooraan staan om rosario naar beneden te praten door een mindere fase. Echt makkelijk. En dan weer de vergelijking met Frenkie... dat is in mn optiek niet te vergelijken, ondat het beide totaal andere type spelers zijn. Is de ene groter dan de andere? In Nederland vinden we alleen iemand een wereld talent als die een buitengewone techniek hebben, maar wat heeft Frankrijk dan alleen leuke talenten en is pogba ook maar een leuk talent? Frenkie heeft ook zwakke punten zoals fysiek. Rosario is gwn minder technisch, maar is ook gwn veel fysieker gebouwd. Nou dat moest ik ff kwijt haha Nou over rosario, Hij speelt minder maar dit komt ook gwn omdat het middenveld drama is: hendrix speelt waardeloos en voegt voetballend op het moment 0,0 toe, dat terwijl die al handelingssnelheid/techniek tekort kwam voor Cl niveaun; pereiro die in balbezit verstoppertje speelt of super nonchalant is en bij balverlies lekker in de spits loopt waardoor er een gat op het middenveld ontstaat. Dit was duidelijk te zien tegen de spurs die daardoor ondanks dat psv de bus parkeerde veel kansen kreeg de 1e helft. Gevolg: geen middenveld en het team werd overlopen, waar ze niet onderuit konden/probeerden te voetballen. En tot slot het ironische voor de mensen die alleen de cl van psv zien. Rosario is niet opgehemeld omdat die scoorde tegen inter, maar omdat die altijd vooruit probeert te voetballen en voor iemand met zijn fysiek een goede techniek, trap en inzicht heeft. De spaarzame kansen die psv tegen tottenham kreeg kwam doordat rosario wel probeerde te voetballen en ook bijna alle pases voor bij de aanvallen gaf (pass op de rode kaart van lloris). Ik denk daarom dat als guti naast hem komt te spelen ipv hendrix hij ook weer beter gaat voetballen, ondat die minder hoeft op te lossen voor anderen.

8 november 2018 om 17:28

Ten eerste, prima speler Rosario. Ten tweede, wanneer is iemand een absoluut toptalent. Vaak moet een speler daarvoor ergens absoluut in uitblinken. En ik vind, ondanks zijn fysiek, dat Rosario toch defensief wel steekjes laat vallen, kan ook deels door uit vorm zijn van Hendrikx en Pereiro komen. Als je dan een speler als Frenkie ziet (sorry voor de vergelijking maar jij had het over fysiek verschil), die verliest echt bijna geen duel, ondanks zijn fysiek. En ja, Rosario speelt heel veel vooruit maar verder kan ik niet echt iets specifieks noemen waarin hij echt uitblinkt.

8 november 2018 om 17:38

Defensief moet die idd een en ander ontwikkelen, maar wat je zegt over frenkie vind het een fenomenaal talent maar ajax speelde ook goed tegen bayern zonder hem. Wat ik probeer aan te geven dat de middenvelders van ajax allemaal veel voetballend vermogen hebben en juist dat van psv tekort komt. Waardoor het voor frenkie het ook makkelijker onder uit te voetballen wordt aangezien er altijd wel iemand aanspeelbaar is, terwijl dat op dit moment bijna niet lukt bij psv. Vindt frenkie een wereldtalent, maar ben het niet mee eens dat Rosario niet veel speciaals kan, want volgens mij zijn fysiek heel sterke spelers vaak technisch minder onderlegd maar hij kan ook nog eens goed passen en heeft inzicht. Maar ieder zijn mening natuurlijk. Vind beide heerlijke talenten/spelers en kan van beiden op een andere manier genieten

8 november 2018 om 17:56

@justpsv Mensen die Rosario met Frenkie de Jong vergelijken zijn op hun achterhoofd gevallen. Rosario is een balafpakker en passer. Frenkie de Jong is een dribbelaar. Nutteloos dribbelen op zoek naar een oplossing. Ik kan me zo aan Frenkie de Jong irriteren. Iedereen ziet zijn talent wat hij enorm heeft. Vervolgens zie je hem keer op keer dom dribbelen en niemand die hem tot de orde roept om de bal het werk te laten doen.

8 november 2018 om 18:01

Idd al kan ik wel echt van hem genieten, maar het zijn gwn andere type middenvelders dus heeft het geen nit om over talent kwaliteit te praten. Het zijn 2 Nederlandse middenvelders en dan houden de overeenkomsten op. Het kan wel een super complementair duo worden bij oranje.

8 november 2018 om 18:03

@bombanera heb jij je ook zo geïrriteerd aan het optimisme na de wedstrijden tegen tottenham dat kwam door tottenham, knap. ?

8 november 2018 om 20:43

@JustPSV95, zeker mee eens dat hij heel goed kan voetballen en technisch is voor de hoeveelheid fysiek die hij heeft, maar mijn punt was een beetje dat hij zijn fysiek misschien nog wel veel beter moet gebruiken. Ik denk dat hij uit zijn fysiek veel meer voordeel kan halen dan hij nu doet. En nee echt vergelijken doe ik de twee niet, totaal andere spelers en beide leuk om te zien... Ging me meer om het 'iets bijzonders hebben', ergens echt in uitblinken, en dat doet een Rosario (in ieder geval de laatste weken) niet echt meer naar mijn mening.

8 november 2018 om 21:02

Daar heb je idd een goed punt. Verliest de laatste tijd vaker onnodig de bal, maar hij zou het itt hendrix moeten compenseren met zijn fysiek idd. Dat is ook dat ik hem veel hoger in schat dan hendrix. Maar je hebt wel gelijk genoeg verbeterpunten. Hopelijk kan hij dat bijzonders ontwikkelen/aanleren, kunnen het goed bij nl gebruiken. Het was ook meer gericht op meerdere berichten dat het meteen weer een te veel geprezen 'leuk' talent is, niet zo jou gericht.

Deze jongen leek vroeger de nieuwe Ronaldinho te worden. Jullie koeten de documentaire over hem eens bekijken geschenk uit de hemel

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV6763
2.Ajax6266
3.Feyenoord4722
4.AZ4722
5.Vitesse4011
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jeroen ZoetKeeper10
Joshua BrenetVerdediger10
Daniel SchwaabVerdediger10
Santiago AriasVerdediger10
Jordy de WijsVerdediger10
Jorrit HendrixMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

4 fans
Middenvelder, 22 jaar

In de wandelgangen

Maandag 25 maart
Robin Olsen gaat AS Roma al na een seizoen verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren