‘De frustratie begon met het bizarre gedrag van André Onana’

Donderdag, 8 november 2018 om

Ajax speelde woensdagavond niet zijn beste wedstrijd van dit Champions League-seizoen, maar toch wisten de Amsterdammers er een 1-1 gelijkspel uit het vuur te slepen tegen Benfica. Henk Spaan vond enkele spelers goed voor de dag komen, zoals Noussair Mazraoui, maar vond veel Ajacieden vooral tegenvallen in Lissabon.

“De frustratie begon met het bizarre gedrag van André Onana, die eerst dacht dat hij kon goochelen om na de uit zijn gegoochel ontsproten ingooi als een roofvogel met staar over de bal heen te klapwieken. Gelukkig was hij in de 94ste minuut weer de handbalkeeper zoals we hem kennen”, schrijft Spaan over de wedstrijd van de doelman in Het Parool.

De columnist vond dat Lasse Schöne eveneens niet zijn beste spel etaleerde tegen de Portugese topclub. “Schöne was de eerste om Onana toen te feliciteren, de lamme die de blinde een hand gaf. Verdedigend had Schöne weer zijn gebruikelijke problemen: in de 52ste minuut pakten ze hem op tien meter van de zestien gewoon de bal af.”

Dusan Tadic wist op aangeven van Hakim Ziyech alsnog een punt veilig te stellen voor Ajax. Spaan vond de aanvallende middenvelder niet goed spelen woensdagavond: “Het leek erop dat hij expres de hele wedstrijd onzichtbaar wilde blijven om opeens te exploderen in het verblindende licht van een pass die je normaal alleen van Eriksen ziet.”


Poll

Verwacht jij dat Ajax overwintert in de Champions League?


Gerelateerd

37 reacties (laatste reactie door hansje1969)

Ik geef Spaan wel gelijk wat betreft Mazraoui. Die speelde goed en haalde ook in de eerste helft een goed niveau. De rest is wel open deuren intrappen.

8 november 2018 om 19:29

Hij schrijft het wel mooi op vind ik. Altijd veel geklaag over Spaan hier, zijn wel mooie zinnen die hierboven. En sowieso mee eens, al is het wat voor de hand liggend.

8 november 2018 om 21:04

Ik vind hem ook altijd wel oké. Hij slaat vaak de spijker op z'n kop.
Wat mij vooral ergerde was niet zo zeer de blunder van Onana. Maar met 93.34 op de klok vond Ziyech het nodig de bal in te leveren door zinloos op doel te schieten in plaats van de bal nog even twintig seconden in de ploeg te houden. Gelukkig schoot de speler van Benfica slecht in en trok Ajax een gelijk spel over de streep.

9 november 2018 om 01:36

"Het verblindende licht van een pass", dat slaat niet eens ergens op.

Mazraoui goed voordedag komen? Kan aan mij liggen hoor maar vondt hem juist gister avond de zwakste schakel verloor constant de bal en bezweek onder de druk van Benfica

8 november 2018 om 15:31

Dat kwam meer door het zwakke meeverdedigen van Ziyech, waardoor Mazraoui vaak tegenover Servi én Grimaldo stond.

8 november 2018 om 15:32

Denk dat je toch een andere beleve is hebt, want Schöne vond ik zoals Spaan al aangeeft een erg slome schakel. Ik vraag me echt af wanneer hij echt diep door de mand zal vallen, want op dit niveau heb je op elke positie een (potentiele) topper nodig.

8 november 2018 om 15:35

Ik vond hem verdedigend echt niet verkeerd, maar hij kon de bal nergens kwijt. Ik heb hem gisteren vaak genoeg ballen zien verspelen omdat er gewoon niemand aan te spelen was. Ik schuif dit vooral af op het goede verdedigen en druk zetten van Benfica, want wat waren ze daar goed in zeg.

8 november 2018 om 22:03

Mazraoui heeft idd twee keer onnodig balverlies geleden, maar had veel meer goede verdigende acties. Als je de balans opmaakt heeft hij best goed gespeeld.

"verdedigend had Schöne weer zijn gebruikelijke problemen: in de 52ste minuut pakten ze hem op tien meter van de zestien gewoon de bal af.”

Dit is typerend voor Schone in Europa. Bijna elke Europese wedstrijd laat Schone zich van de bal lopen. Je ziet het gewoon aankomen. Hij houdt de bal veel te lang bij zich terwijl hij 'm ook gewoon kan afgeven aan een medespeler. Het is alsof hij zijn overzicht helemaal kwijt is tijdens Champions League wedstrijden.

8 november 2018 om 20:10

Volgens jaar wordt ook interessant op het middenveld. Vermoed dat ziyech en de jong weg zijn. Schone dan echt over the hill is. Middenveld met labyad, blind en van de beek

8 november 2018 om 20:24

Als Ziyech en de jong weg zijn gaat overmars de portemonnee wel trekken hoor

Schone komt handelingssnelheid tekort. Hij wacht soms veel te lang met passen en is te traag. Ziyech, Vd.Beek en Tadic deden ook weinig goed gisteren. Alleen De Ligt en Frenkie De Jong vond ik echt goed spelen gisteren en Tagliafico degelijk.

8 november 2018 om 15:44

Ik vind Tadic sowieso niet heel veel soeps meer sinds zijn eerste maand. Ik denk dat hij wel baat kan hebben bij twee weken rust. Hij heeft immers amper vakantie gekregen na het WK.

8 november 2018 om 15:53

Tadic heeft zijn statistieken mee. Was in zijn eerste 21 wedstrijden voor Ajax betrokken bij 19 goals door middel van een goal of een assist. Er zullen weinig spelers in de Ajax historie zijn die zulke statistieken hadden vanaf hun debuut. Die gaat de trainer er natuurlijk niet uithalen. Ziyech en Tadic zijn spelers die een draak van een wedstrijd kunnen afleveren maar toch beslissend kunnen zijn met een actie, doelpunt of een assist.

Ik ben het eigenlijk nooit met Henk Spaan eens, maar nu slaat hij voor de verandering eens de spijker op zn kop. Hij noemt idd precíes dé 2 spelers die verantwoordelijk waren voor die heel moeizame wedstrijd. Onana met zn werkelijk schandalige optreden, tot twéé keer toe(!), bij de goal. Daarnaast speelde Schöne een bizár slechte wedstrijd. Het is voor mij sowieso een compleet raadsel waarom Schöne nog steeds een basis plaats heeft. Schöne heeft het al die jaren uitstekend gedaan bij Ajax, maar het is nu gewoon over, hij kan het niet meer bij benen.

8 november 2018 om 15:51

Omdat zijn vrije trap bijna wereldtop is en hij verder sowieso een goede traptechniek heeft denk ik, heeft ook redelijk wat krediet in dat team.

8 november 2018 om 16:04

Haal dat bijna maar weg. Zijn trap is wereldtop. Maar in open spel kan Schøne echt niet meer...

Waarom krijgt deze kerel nou nog steeds een podium? In de tijd dat hij en Harry Vermeegen uit elkaar gingen (ergens in de jaren 90) was hij al een verschrikking.

Die kerel snapt niks van het spelletje en lult net zo slap uit zijn nek als bijvoorbeeld Arno Vermeulen. Schei toch eens uit met dit soort Dinosauriers maar een platform te blijven geven en gun de jonge garde ook eens wat kansen om een carriere te maken, al veel te lang zitten we naar de zelfde figuren te luisteren die er niks van snappen.

8 november 2018 om 16:45

Wat is er dan aan gelogen? Ik heb Real zitten kijken dus ik kan er niet goed over oordelen, maar als je de mensen om je heen hoort, dan is het voornamelijk veel kritiek? Dit terwijl ik denk dat een punt uit in Benfica toch gewoon een prima resultaat is ongeacht hoe het spel was?

8 november 2018 om 17:26

Het was gewoon ook slecht. Ajax heeft 10 minuten in de 2e helft serieus gas gegeven en toen ging het echt serieus hard. Kan ook deels door de wissels komen waardoor Benfica het ff kwijt was. Maar Ajax klapte erop, combineerde erdoor heen en het tempo werd serieus opgeschroefd. En boem goal. Zette nog ff aan, grote kansen bleven uit en het kate weer in. Maar aan alles voelde je dat Ajax niet maximaal presteerde. Het kon gewoon beter dan dat eruit kwam.

8 november 2018 om 19:06

Duurde geen 10 maar 20 minuten

Schone is gewoon te traag op dit niveau, kan mooi voetballen als hij daar de tijd voor krijgt.
Noussair was ook niet goed gister, Hakim ook niet. Blind, De Jong, en Onana waren het beste gister avond

Schone zijn vrije trappen en afstandschoten zijn bijna van het niveau Messi. Zijn handelingssnelheid lijkt meer op dat van een schildpad. Tikkie links en tikkie rechts dat lukt nog wel, maar we moeten verwachten dat hij de rol van Litmanen kan vervullen op die positie. Litmanen was de perfecte schakel op het middenveld en die had ook nog een perfecte pas en scorend vermogen. Bovendien had hij juist een hoge handelingssnelheid en was hij ballast. Zo’n soort speler mist Ajax nog. Schone zijn handelingssnelheid is niet zo heel erg snel meer, maar ik vraag me ook af of hij door de Ligt of Blind gecoached word als ze zien dat 2 man in zijn rug op hem af komen rennen. De Jong lijkt ogen in zijn achterhoofd te hebben, want die draait altijd op tijd weg naar de kant waar ruimte is. Misschien kan Schone van hem ook nog wat leren. Masraoui vond ik verdedigend beter dan normaal en ook aanvallend had hij de tweede helft zijn bijdrage. Helaas wel een paar keer slordig balverlies, maar Schone en Blind waren gister nog iets slordiger de eerste helft.

Dat krijg je als je voorzichtig en afwachtend voetbal wilt gaan spelen. En tegen Willem II speelt Ajax matig, omdat zij al in de eerste helf wisten dat ze de wedstrijd zouden gaan winnen. Willem II was totaal niet gevaarlijk. Ajax gaat dan nonchalant en op halve krachten spelen.

Ajax speelde gisteravond matig, maar tot het geknoei van Onana was er niks aan de hand. Benfica moest winnen en komen, maar wilde alleen maar wachten op de fouten van Ajax. Dus Ajax hoefde geen risico’s te nemen, het was wachten op wat Benfica zou bedenken. Na de 1-0 was Ajax van slag en bleef vooral De Ligt overeind. Na rust ging Benfica in de wachtstand en vooral tijdrekken om zo de wedstrijd uit te spelen. Ajax had aan een briljant moment genoeg om gelijk te komen en toen moest Benfica wel komen. Ajax had tot een minuut of tien voor tijd controle, maar moest op het laatst terug. Vooral omdat het middenveld werd overlopen. Van de Beek stond in de laatste minuten te schutteren, de Jong zat er doorheen en Schone had al veel eerder moeten worden gewisseld. Ongelooflijk stom en onnodig balverlies omdat meneer in de seniorenstand stond te spelen. Met meer geluk dan wijsheid en omdat Benfica ook niet het normale niveau haalde, trok Ajax (onana) het o zo belangrijke punt over de streep. En als een buitenlandse club dat tegen een Nederlandse club lukt, hebben we het over professioneel uitspelen. En als je tien wedstrijden voorrondes en groepswedstrijden CL niet verliest doe je het meer dan voortreffelijk. Dus ook weer de duim omhoog voor Ajax - ondanks dat niet iedere wedstrijd opwindend en hoogstaand is...

8 november 2018 om 18:46

Uit de interviews met de spelers na de wedstrijd kun je concluderen dat dat afwachtende voetbal er door ten Hag is ingepraat. Inderdaad Benfica moest en Ajax hoefde niet zozeer, dus dan maar rustig rondtikken totdat zij er genoeg van hebben en met man en macht erui komen. Allereerst zal Benfica nooit met man en macht aanvallen, maar gewoon counteren en hoog druk zetten. Ten tweede is al vaker gebleken dat het niet goed gaat als Ajax rond tikt achterin, de bus parkeert en de tegenstander het spel laat maken. Ajax heeft de spelers om aanvallend voetbal te spelen, het initiatief te nemen en op de helft van de tegenstander rond te tikken totdat er kansen ontstaan. Het is geen team om voor de eigen goal rond te tikken met de Ligt en Daley in het centrum. Dat zijn prima verdedigers maar geen spelers die met 3 spelers om hun heen er tussendoor weten te komen net als Frenkie. Ben ook blij dat ze tweede helft gewoon met lef hebben gespeeld zoals we dat van Ajax gewend zijn. Waarschijnlijk had ten Hag het niet zo bedoeld, want ze speelden eerste helft wel heel timide en afwachtend, maar het waren wel zeker zijn instructies om het rustig aan te doen en af te wachten. Nooit meer doen!

8 november 2018 om 18:52

Ik irriteer me ook mateloos aan het feit dat ten Hag zo lang wacht met wisselen of zelfs 1 of 2 wissels niet gebruikt terwijl de helft van het team erdoorheen zit of geen knikker raakt. Donnie en Lasse Schone had ik er idd al lang uit gehaald. De Jong zou ik het liefst zo lang mogelijk laten staan, maar hij heeft gister echt een paar zware beuken gehad tegen z’n zij dus ik begrijp wel dat hij eraf ging.

Het eerste momentje vond ik nog niet zo heel ernstig. Hij ruimt die bal op nog over de zijlijn. Tuurlijk zie je dat liever niet en het was ook close met die speler maargoed weg is weg dacht ik toen nog. Dat het zo mis kan gaan bij een ingooi. Al gooide die kerel wel ver maar goed totaal verkeerd getimed. Niet handig! In Amsterdam kwam hij er een aantal keren wel goed uit en bokste hij er meerdere weg.

Schöne is een prima speler, maar mist in zulke topwedstrijden de snelheid en het gif om mee te kunnen. In mijn ogen missen we een ouderwetse kuitenbijter op het middenveld, iemand die de ballen afpakt en inlevert bij Frenkie/Ziyech/Tadic. Een type zoals Anita voorheen.

Dat zou zomaar Mazraoui kunnen zijn. Hij is veel te goed voor de rechtsachter positie. Ik denk dat in hem zomaar een type Patrick Viera zou kunnen zitten. Een balafpakker die ook nog eens het atletisch vermogen heeft om het middenveld te domineren en het voetballende vermogen om aanvallend belangrijk bij te dragen. Ik denk dat hij op die positie superdominant zou kunnen zijn. Gisteren speelde hij overigens een superpot.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV5758
2.Ajax5358
3.Feyenoord4219
4.AZ4020
5.Vitesse336
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs de LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

49 fans
Keeper, 22 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 21 0 2 0
2017/2018 Ajax 33 0 3 0
2016/2017 Ajax 32 0 2 0
2015/2016 Ajax 0 0 0 0
2014/2015 Ajax 0 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Frenkie de Jong: ‘We gaan niet beter voetballen als er gefloten wordt’

Ajax won zondagmiddag in eigen huis uiteindelijk met 5-0 van NAC Breda, maar de Amsterdammers moesten wel even geduld tonen voordat de score op begon te lopen. Na een openingsfase waarin...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 20 februari
Matthijs de Ligt is in beeld om bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren