Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Zuid-Amerika in de ban van historische finale: ‘Een echte vulkaan van emotie'

Laatste update:

Met de Superclásico tussen Boca Juniors en River Plate krijgt de Copa Libertadores dit jaar zijn gedroomde climax. Voor even zullen de ogen van de hele wereld gericht zijn op de eindstrijd van het meest intense clubtoernooi ter wereld, als de Argentijnse aartsrivalen tegenover elkaar staan. Wat maakt de Zuid-Amerikaanse Copa Libertadores mooier dan de Europese Champions League?

Door Chris Meijer

In de 85e minuut van de halve finale van de Copa Libertadores tussen Grêmio en River Plate nam Ignacio Scocco het Braziliaanse doel onder vuur. Scheidsrechter Andrés Cunha zag dat de bal via Matheus Simonete Bressaneli over ging, maar had niet gezien dat de Grêmio-verdediger de bal met de hand beroerd had. Na tussenkomst van de videoscheidsrechter besloot Cunha de bal op de stip te leggen. Er gingen vijftien minuten aan protesten overheen alvorens Gonzalo Nicolás Martínez River Plate vanaf elf meter naar de finale schoot. Ondertussen had zich buiten het veld al een politiemacht verzameld, die ervoor moest zorgen dat Cunha ongeschonden het veld kon verlaten. Onder begeleiding van veertien (!) politieagenten verliet het arbitrale kwartet uiteindelijk het veld van de Arena do Grêmio in Porte Alegre.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Het bijzonder tumultueuze einde van de halve finale is haast exemplarisch voor de waanzinnige passie die bij het toernooi komt kijken. “Dat is typerend, je ziet dat iedereen daarop is voorbereid. Op het moment dat hij de strafschop geeft, is er al iemand aan de zijkant bezig om de politiemacht te instrueren. Zij moeten ervoor zorgen dat de scheidsrechter het veld kan verlaten. Bij ons is dat ondenkbaar. Die gemoederen zijn zo verhit, dat er van alles kan gebeuren”, legt David Endt uit in gesprek met Voetbalzone. Hij verzorgt voor FOX Sports het commentaar bij de wedstrijden in de Copa Libertadores en zal zaterdag ook verslag doen van de heenwedstrijd in de finale tussen Boca Juniors en River Plate. “Er komen weleens andere krachten of emoties los. Er wordt af en toe op ingehakt. Beheersing is een van de belangrijkste wapens die je moet hebben om op dat niveau om staande te blijven. Dat is niet altijd op te brengen, omdat je zo wordt meegesleept door de vurigheid van het spel en de belangen.”

“Er zijn altijd momenten waarop de beheersing het verliest van de passie en zich excessen voordoen, zowel op het veld als in het publiek. Er zit altijd een gebiedende wijs van winnen in. Dat is in Europa wat meer gestroomlijnd, binnen perken”, vervolgt Endt. Deco zei ooit dat hij zijn beide Champions League-medailles, die hij won met FC Porto (2004) en Barcelona (2006), zou inruilen voor één Copa Libertadores. “De wensdroom om dit toernooi te winnen, lijkt iets groter. Misschien ook omdat de landen iets dichter bij elkaar liggen, in taal bijvoorbeeld. Het heeft zeker te maken met de passie die in Zuid-Amerika voor voetbal leeft. Nog meer dan in Europa is de Copa Libertadores de ultieme triomf. Het betekent eeuwige glorie, dat is ook de bijnaam van de beker. Die heet Glória Eterna, zo zien spelers dat vanaf hun jongensjaren al. Dat gevoel is een beetje in het kwadraat van hoe het in Europa zit. Op voetballend gebied is het niet altijd even mooi als het kan zijn in de Champions League.”

In sportief opzicht kan de Copa Libertadores uiteraard niet tippen aan de Champions League. De wereldsterren van het voetbal spelen over het algemeen in Europa, waar het prijzengeld ook een stuk hoger is dan in Zuid-Amerika. De Champions League staat niet voor niets te boek als miljardenbal. De winnaar strijkt een slordige 66,25 miljoen euro op, alleen aan vast prijzengeld. Daar komen wedstrijdpremies, televisiegelden en recettes nog eens bovenop. In de Copa Libertadores ligt dit bedrag vele malen lager, waar de winnaar totaal 10,05 miljoen kan bijschrijven aan vast prijzengeld. Het zorgt er wel voor dat de verschillen in het Zuid-Amerikaanse toernooi vele malen kleiner zijn dan in de Europese evenknie.

Grêmio viert het winnen van de Copa Libertadores in 2017.

In de Champions League bereiken ieder jaar praktisch dezelfde acht ploegen de kwartfinale van het toernooi, verrassingen daargelaten. Daardoor strijken dezelfde clubs ieder jaar een flink deel van het prijzengeld op, dat dusdanig hoog is dat het gat met de overige clubs spoedig oploopt. Als het prijzengeld niet torenhoog is, ontstaat er minder snel een elite zoals er nu in Europa bestaat. Het resultaat: een spannender en meer onvoorspelbaar toernooi. “Als de Champions League begint, weet je welke teams min of meer meedoen om de winst. In Zuid-Amerika weet je dat absoluut niet, er is altijd een verrassing”, zei Tim Vickery, kenner van het Zuid-Amerikaanse voetbal en journalist voor de BBC, tegenover Copa90. De laatste elf edities van de Copa Libertadores leverden evenzoveel verschillende winnaars op, al was het grootste deel daarvan wel afkomstig uit Argentinië en Brazilië. Sinds 2007 stonden er tevens 21 verschillende clubs in de finale, afkomstig uit 8 verschillende landen.

De onvoorspelbaarheid zorgt soms voor prachtige succesverhalen, zoals dat van Independiente del Valle. De club uit Ecuador speelde in 2007 nog op het derde niveau en bereikte drie jaar later voor het eerst in de clubgeschiedenis de Serie A. In 2016 nam Independiente del Valle voor het eerst deel aan de Copa Libertadores, waarin afgerekend werd met onder meer River Plate en Boca Juniors. In de finale bleek het Colombiaanse Atlético Nacional, destijds nog met Davinson Sánchez in de gelederen, te sterk voor de Ecuadoraanse verrassing. Overigens is de verdediger van Tottenham Hotspur niet de enige topvoetballer die eerst in de Copa Libertadores speelde, alvorens de overstap naar Europa te maken. “Het is alsof je naar de bioscoop gaat en een trailer te zien krijgt van de toekomstige sterren van het voetbal”, legde Vickery uit. “De Champions League heeft ongelofelijk veel kwaliteit, herbergt de beste spelers ter wereld. De Copa Libertadores heeft dat niet, omdat de beste spelers verkocht worden. Maar daardoor is de competitie wel onvoorspelbaar. Het is onmogelijk om succesvol te blijven, omdat de teams tijdens het toernooi kunnen veranderen.”

Bovendien wordt er in Zuid-Amerika onder behoorlijk verschillende omstandigheden gespeeld. “Iets dat simpelweg niet bestaat in de Champions League gebeurt in La Paz. In Europa speelt iedereen op dezelfde hoogte, onder dezelfde omstandigheden. Er gebeuren buiten het veld dingen, waardoor het op een gevecht lijkt”, zei Zico daar ooit over, doelend op de omstandigheden in de hoofdstad van Bolivia. Die stad ligt op ruim 3600 meter hoogte. De finale van de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League wordt tevens over twee wedstrijden gespeeld, dus niet op neutraal terrein. Dit heeft er deels mee te maken dat een deel van de fans het zich niet kan veroorloven om naar een finalestad te reizen. Endt: “De lokale atmosfeer van beide clubs is aanwezig, dat is een belangrijke extra. Het is geen wedstrijd op neutraal terrein, met alle problemen van dien. Ik vind dat een probleem, wanneer de UEFA een derde van de kaarten beschikbaar stelt aan bedrijven en kennissen. Er is dan niet echt het fanatieke publiek, wat er in dit geval wel is in de finale van de Copa Libertadores.”

Wanneer is de Copa Libertadores-finale tussen Boca Juniors en River Plate?

Komende zaterdag zal Boca Juniors zijn aartsrivaal eerst in La Bombonera ontvangen. “Dat is een echte vulkaan van emotie, van support. Dat is onvergelijkbaar. Er mogen geen uitsupporters mee, omdat het stadsbestuur van Buenos Aires dat heeft verboden. Dat heeft een reden, want anders loopt het geheid helemaal uit de hand. Die sfeer zal onwaarschijnlijk zijn, dat zal in El Monumental (het stadion van River Plate, red.) hetzelfde zijn”, vertelt Endt. De laatste keer dat de Superclásico in de Copa Libertadores werd afgewerkt, was in 2015. Destijds werd Boca Juniors uit het toernooi genomen, omdat een fan tijdens de return in La Bombonera pepperspray in de spelerstunnel had gespoten. De wedstrijd werd gestaakt, omdat de spelers van River Plate last hadden van de ogen. “Boca heeft River nu verboden om de kleedkamer enigszins rood-wit te kleuren, een beetje aan te kleden. Dat hadden ze bij de vorige wedstrijd wel gedaan. Boca wil dat absoluut niet hebben, ze willen niks van rood-wit binnen hebben in het stadion.”

Endt beschouwt Boca Juniors als de favoriet voor de eindstrijd, die voor het eerst in de geschiedenis van de Copa Libertadores tussen de aartsrivalen uit Buenos Aires gaat. “Als ik met mijn koele, Europese oog kijk, heeft Boca de beste ploeg. Het meest pure talent en een behoorlijke eenheid, met snelle aanvallers. Dat is iets waar het River een beetje aan ontbeerd. Maar ja, ik dacht dat River ook Grêmio niet ging verslaan, want dat is een van de beste ploegen van het continent. Dit is iets waar geen logica meer aan te pas komt, er kunnen zulke krachten loskomen. Het onverwachtse kan werkelijkheid worden”, aldus Endt. De Superclásicio zal in ieder geval een prominente plaats krijgen in het dikke geschiedenisboek van de Copa Libertadores. “Alle magische, mythische en normale krachten zullen worden gebundeld. Dit is meer dan een normale finale, het is iets exceptioneels. De historie van de Copa Libertadores is een schatkist van vertellingen, sages en mythes. Er zit zoveel in, dat is echt fantastisch.”

Vind jij de Copa Libertadores een mooier toernooi dan de Champions League?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ze zijn onvergelijkbaar. Qua voetbal is de Champions League onevenaarbaar, qua ambiance en sfeer zijn heel veel competities mooier.

9 november 2018 om 03:44

Sfeer? Die honderde vechtpartijen? Alleen al het stuk over al die extra politie die nodig is omdat een scheids een terechte penalty geeft? Ik heb deze week al meermale keren gehoord dat er weer extra geweld is in Argentinië en ze mogen ook al jarenlang niet een uitpubliek meenemen naar geen enkel uitstadion.

9 november 2018 om 10:50

Terechte penalty?! Vanaf een halve meter een bal op je hand geschoten krijgen is nou niet bepaald een terechte handsbal.

Daarnaast heeft Zuid-Amerika zeker geen monopoly op voetbalgeweld en dat geldt ook voor het niet mee mogen nemen van uitpubliek. Deze week werd nog bekend dat Ajax supporters nog steeds niet mee mogen naar Ado. Het enige verschil is dat de veiligheid en infrastructuur beter is in Europa, maar geef ze de kans en dan krijg je dezelfde taferelen als in ZA.

9 november 2018 om 11:48

Voetbalgeweld in zuid Amerika is toch behoorlijk, maar ik denk dat Oost Europese landen nog wel erger zijn.
Ajax fans bij Ado is dan weer het verkeerde voorbeeld, dat is dan weer het andere spectrum. Willen ze niet omdat de politie inzet te duur zou worden, terwijl er echt geen 14 agenten klaar staan om een scheid op te vangen. Ook als je ze de kans geeft krijg je geen soort gelijke taferelen. Toen Ajax naar legia moest, stonden de Ado fans klaar in Polen. Ging er heftig aan toe, maar nog niet van het niveau zuid Amerika.

10 november 2018 om 13:21

Qua ambiance en sfeer vind ik de CL juist geweldig. Kijk maar is als een Nederlandse topclub in de CL speelt, die sfeer is hartstikke mooi. En ja die sfeer heb je ook in klassiekers in Schotland, Polen, etc. maar overall levert de CL een veel betere sfeer op dan zulke competities, want Celtic-Aberdeen heeft niet zo'n sfeer als Celtic-Rangers terwijl er in de CL bij Ajax elke wedstrijd een goede sfeer is.

Ik vind Zuid-Amerikaans voetbal vooral zo prachtig omdat het nog veel intuïtiever is dan het Europese. Er worden bizar veel fouten gemaakt, maar omdat ze die durven en mogen maken komen ze vaak ook met geniale ingevingen die het spel zo mooi maken.

9 november 2018 om 00:46

Ik vind het vooral de passie. In Zuid Amerika is voor velen voetbal nog steeds de enige uitlaatklep. Dat was in de jaren 70 80 en 90 nog extremer. In Europa zien we het over het algemeen meer als een schouwspel en we gaan over tot de orde van de dag. Daar heb je gewoon veel grotere groepen mensen die voetbal leven en voetbal ademen.

Zou dit toernooi wel meer op tv Willen zien, altijd gecharmeerd geweest van zuid Amerikaans voetbal, die passie strijd en kiezelharde wedstrijden. Puur voetbal. Echt puur. Hoe kan ik het beter omschrijven.
Boca gaat dit winnen hoop ik. Heb er een shirtje van, het het is een van de mooiste die ik heb.
Vamos de Boca!

9 november 2018 om 06:44

Doe van river is anders ook niet lelijk!

9 november 2018 om 16:57

mee eens hoor. ook een schitterend stadion. al zullen de Boca's dat zelf niet zeggen, maar ik ben nog geen die hard fan ofzo. i vind die van Boca gewoon mooier. en La bombonera helemaal! goh wat een stadion zeg

9 november 2018 om 21:55

Bedoel je een mooier shirt? Of stadion?

9 november 2018 om 11:19

Als ik me niet vergis zijn bijna alle wedstrijden op Fox Sports Internationaal te zien. Al is dat wel veel geld natuurlijk voor een paar Copa Libertadores wedstrijd waar je een nacht voor op moet blijven.

9 november 2018 om 16:58

inderdaad, dat wordt lastig, maar misschine gewoon een livestreampje een keer.
denk dat ik de retunr wel kan zien dus koop ik hem gewoon.

CL-voetbal is gewoon pure commercie en marketing. Er zit nauwelijks echt iets van passie of sfeer in op een paar uitzonderingen na. Grote, rijke clubs hebben vaak zelfs een muisstil publiek. Het draait tegenwoordig ook meer om de fans in Shanghai, Miami en Tokio zoals Mulder al zei.

In zuid-amerika lijkt voetbal nog in zijn pure vorm te zitten. Puur spektakel, passie en vuur, iets wat je nauwelijks zit hier in Europa.

9 november 2018 om 06:54

Dat is dus ook de reden dat ze de super league erdoor willen drukken. Barcelona Juventus word straks in Tokyo gespeeld en Real Madrid Bayern in LA. Als ze dan in een seizoen echt 10 wedstrijden thuis spelen, mag je als lokaal supporter blij zijn. Ik vind dat veel te ver gaan. De echte supporters worden dan in de steek gelaten. Ja er zullen in Amerika en Japan ook wel echte supporters zijn, maar die moeten dan maar naar een veredeld toernooi gaan of een thuis wedstrijd in de stad van de club.

9 november 2018 om 19:31

Inderdaad ja, speel je nu voetbal voor de supporters in je eigen land of voor die paar in een ander continent, het is gewoon een minachting naar de supporters die je jarenlang gesteund hebben en die dan voor wat meer geld aan de kant geschoven worden, slaat nergens op

9 november 2018 om 14:30

Niet mee eens. Jouw club, engelse clubs, italiaanse, duitsland waar er in de 2e devisie 50000 man op de tribune zitten. Overal passie voor voetbal hier.

10 november 2018 om 12:50

Er wordt vaak zo overdreven.. Duitsland 2e divisie, 50000 man op de tribune.. ben 2 keer bij Düsseldorf geweest, stadion beide keren minder dan de helft gevuld, amper sfeer.. ja, als het er uiteindelijk draaid en ze play-offs spelen voor promotie, dan zit het vol, maar zeker niet altijd!

10 november 2018 om 13:12

Omdat jij 2x op een half lege tribune indusseldorf zat overdrift iedereen over de competities in engeland en Duitsland.. niet echt representief. Het is gewoon een feit dat veel clubs in die competies wel gewoon een goes gevuld stadion hebben (op te zoeken op transfermarkt bijvoorbeeld). En ja, er kan dan ook een goede sfeer zijn.

Heerlijk, ga er voor zitten zaterdag en laat de Mickey Mouse competitie even voor wat het is!!

Mooi dat er zoveel passie in zit. Ik kan me ook echt verheugen op het zien van zuid Amerikaanse teams op de Wk’s, maar de politiemacht waarschuwen als er een pingel wordt gegeven dat gaat voor mij echt veel te ver. En we zitten er in Europa, ook in Nederland steeds dichter tegenaan wat dat betreft. Geen enkel relativeringsvermogen wanneer de favoriete club wordt benadeeld. Dat je zo agressief wordt kan ik niet begrijpen.

Maar kijkend naar de wedstrijden, heerlijk. Zuid Amerika heeft zoveel mooie spelers, techniek, kracht, geweld, passie en saamhorigheid.

"Wat maakt de copaliberatores zo prachtig?" En dan beginnen met dat er een macht van politie ingeschakeld moet worden om de veiligheid van spelers te kunnen garanderen. Dat lijkt me juist een groot minpunt van de competitie. De sfeer lijkt me wel geweldig dus ik ga zeker kijken!

Ik kijk er echt naar uit. De Superclasico is iets unieks en onder het zuil van een Copa Libertadores-finale moet je dit zien als voetballiefhebber.

We zullen in Europa veel moeten doen om voor wat meer gelijkheid te kunnen zorgen. Vroeger, toen was bij lange na niet alles beter dan nu, maar had je toch een paar oplossingen die nu haast onmogelijk zijn. Een echt toernooi voor kampioenen, een toernooi voor net niet kampioenen en een toernooi voor bekerwinnaars. Het samenvoegen van de bekerwinnaars met de net niet kampioenen is te begrijpen. Maar er zal toch echt wat moeten worden gedaan met het aantal ploegen dat de Champions League ingaat. Het is te gek voor woorden dat sommige landen maarliefst 3 of 4 "kampioenen" hebben of 6 a 7 Europese deelnemers. Dit beter verdelen hoeft overigens echt niet ten koste te gaan van het aantal wedstrijden dat we te zien krijgen.

Verder mochten bepaalde landen ook gewoon een leeftijdsgrens hebben voor het verlaten van de eigen competitie voor een buitenlandse club.

Ook mogen de maximale prijzen voor merchandise en de wedstrijden zelf ook wel omlaag, het prijzengeld zelf inclusief. De wedstrijden en clubs waren 30 jaar geleden net zo geliefd als nu, schaarste is geen reden voor het opdrijven van prijzen.

De Champions League zal nooit meer worden wat het was, want in Europa regeert geld meer dan waar dan ook. En Champions League is geld. Het eerlijker verdelen van de clubs die Europees mee mogen doen is misschien de enige oplossing die nu mogelijk is, maar de rijkste clubs/landen zullen hun plekjes nooit opgeven. Ookal zou zoiets de competities in die landen spannender en gelijkwaardiger maken tellen de inkomsten meer mee dan de kans dat andere clubs ook eens kampioen worden in Spanje/Duitsland/Italië/Engeland/Frankrijk.

10 november 2018 om 16:22

Brazilië en Argentinië mogen allebei 6 teams inschrijven per jaar dus jouw argument over her eerlijker verdelen van plaatsen geld snijdt niet veel hout

11 november 2018 om 12:32

Zuid Amerika heeft toch een stuk minder dan de 55 leden die er in Europa zijn. Voor het maken van een redelijk uitgebreide competitie zijn toch een aantal landen nodig en daar ontbeert het aan in Zuid Amerika. Volgens mij is elk land wel met een paar clubs vertegenwoordigd en een enkel land met maar één club. Dat is automatisch een stuk eerlijker dan bij de UEFA.

Bij 55 leden een competitie maken waarbij 6 landen 3 of 4 "kampioenen" leveren terwijl er 32 meedoen is onvergelijkbaar met de spreiding in de Copa Libertadores.

Bocaaaaa Bocaaaa Viva La Boca!!!! Kan niet wachten. Heerlijke wedstrijd gaat het worden.

10 november 2018 om 15:48

Vamos las gallineras vamos river💪💪💪

Hahaha inderdaad terechte penalty????????????????
Waanzin dit.

La bombonera gaat daveren !! Vamos Boca !!!

Toch net de wedstrijd maar besteld.
Staat al de gehele week in de agenda, maar was in de veronderstelling dat hij "gewoon" op Fox 3 of 5 zou komen.
Hoop wel op een mooie/harde wedstrijd tussen deze 2 rivalen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren