Ten Hag: ‘Ze provoceren, lokken overtredingen uit, maken schwalbes’

Donderdag, 8 november 2018 om 00:43Yanick Vos

Erik ten Hag is blij dat Ajax de doelstelling om Europees te overwinteren heeft behaald. De Amsterdammers speelden met 1-1 gelijk op bezoek bij Benfica en zijn hoe dan ook zeker van de derde plaats in de groepsfase, die recht geeft op deelname aan de Europa League na de winterstop. Ajax wil echter meer en gaat voor overwintering in de Champions League, beaamt Ten Hag.

"Het was een van de doelstellingen om Europees te overwinteren. Zeker na vorig seizoen. Dat was natuurlijk een blamage. Nu gaan we Europees door. Dat is mooi, maar we moeten de lat wel ietsje hoger leggen”, aldus Ten Hag na afloop. De trainer van Ajax was niet helemaal tevreden over de manier waarop zijn ploeg zich presenteerde in Lissabon. “We hadden ons vandaag voorgenomen om met geloof en initiatief te spelen. Dat hebben we in de eerste helft te weinig."

Ten Hag was niet onder de indruk van het spel van Benfica. “Maar wij hielpen ze in het zadel. Ze kwamen op 1-0 door een fout van ons”, doelt de trainer op de fout van doelman André Onana. “Wij hebben zelf weinig afgedwongen. Dat kwam ook door ons. We hadden te weinig initiatief en het tempo was te laag. Geen diepgang, we lieten de drukmomenten voorbij gaan. De eerste helft vond ik gewoon matig.”

Onana verwerkte voor rust een terugspeelbal verkeerd en moest een ingooi weggeven. Bij het moment dat volgde ging de keeper opnieuw de fout in, waarna Jonas kon scoren voor de thuisploeg. “Zulke fouten kun je je niet veroorloven", stelt Ten Hag. "Hij was ongecontentreerd. Wat ik geweldig vind is dat hij op het einde een punt voor ons redt. Daar moet je hem een groot compliment voor geven. Zo'n fout past niet bij André, zeker niet gezien de vorm waar hij nu in steekt.”

De wedstrijd in het Estádio da Luz stond bol van overtredingen. Beide ploegen gingen er hard in bij de duels. "Natuurlijk moet je op het randje spelen. Je moet je niet laten provoceren. Allerlei factoren gaan een rol spelen. Ze provoceren, lokken overtredingen uit, schwalbes en het thuispubliek laat zich daardoor beïnvloeden. Dat is allemaal heel irritant, maar je moet bij je taak blijven. Dat hebben we goed gedaan."Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door lucasandersen)
8 november 2018 om 03:00

De classificatie van Benfica van Ten Hag is 100 juist: irritant. Portugese ploegen zijn zo zuur, schwalbes, harde overtredingen, klagen, kaarten vragen, tijdrekken. Mooi land, leuke mensen (al kan je dar niet van een heel land zeggen) maar het voetbal is verschrikkelijk. De mentaliteit en daaruit voortvloeiende uitwerking bedoel ik.

8 november 2018 om 10:09

Nee ik ben serieus.. met een andere trainer is er veel meer uit te halen. Onbegrijpelijke keuzes maakt deze trainer.. zet 3 aanvallers op posities waar ze niet horen, neres links? Tdic spits? Zijech rechts? Laat me niet lachen. De selectie houdt hem op de been.. maar gister bijna verloren in laatste min door een wilde zijech die hij nooit durft te wisselen. Overduidelijk dat het hem heet onder de voeten werd met donny op de bank. Terwijl die het in eerste instantie goed had gezien.. behalve dat hij dan neres op 10 zet, ook weer omdat neres eruit kan met de minste weerstand.. terwijl laten we heel eerlijk zijn, neres op rechts is je beste en gevaarlijkste aanvaller, enige met diepgang. Je ziet nu ook dat de middenvelders geen idee hebben met zijech en tadic die alles in de voeten willen en neres die niet snapt hoe die op links moet lopen. Wat begrijpelijk is want hij speelt zn hele leven op rechts. Over schone ga ik niet beginnen want die komt op dit niveau handelingsnelheid en kracht tekort. Als je bang bent voor donny.. probeer donny dan eens op schone zn plek. Want de diepte acties van donny zijn zwaar overschat, je kan me niet vertellen dat hakim op 10 de ruimtes niet in kan duiken(en beter afmaken) donny is totaal niet creatief en dat heeft ook invloed op de aanvallers.. aangezien lasse en frenkie voor hun verdedeging staan

8 november 2018 om 10:50

Amen, ik had t niet beter kunnen verwoorden. Exact mijn gedachte. Over alles. Bang voor donny, dat ie eerste instantie wel goed zag. Schone die blijkbaar altijd moet spelen. Met middenvelders voorin spelen. Dat eth echt wel op de been wordt gehouden door individuele klasse van de selectie. Eriks basis is frigging raar. Zn wissels zijn raar. Met jou kan ik praten

8 november 2018 om 07:14

Net nog een filmpje gezien waar ten hag ruim na de wedstrijd in een stadion wat verder leeg is nog de Ajax fans ging bedanken. Alleen. De supporters zongen hem toe. Mooi om te zien na al dat gezeik op hem.

8 november 2018 om 08:18

Waar kan ik die vinden? Ben er best benieuwd naar. Thanks

8 november 2018 om 10:30

www[punt]twitter[punt]com/ajaxlife/status/10602993...

Hele domme en onbegrijpelijke fout inderdaad van Onana en die zat er volledig naast. Verder gewoon een heel vervelende wedstrijd, volop strijd maar weinig goed voetbal en veel overtredingen en schwalbes.. had er toch meer van verwacht.

8 november 2018 om 01:15

Onana vond het ook een big mistake. Terecht. Wilde zijn actie ervoor te graag goedmaken leek het. En die rar ew schwalbes en tijdrekken van die Portugezen toen ze voorstonden... vreselijk!!!! Vond de scheids ook niet best. Maar dat een Nederlandse ploeg dit uit het vuur sleept hebben we al een eeuwigheid niet gezien. Echt heel goed gedaan van (dit toch nog steeds jonge en onervaren) Ajax.

8 november 2018 om 08:28

Ik vond de scheids echt fantastisch fluiten

8 november 2018 om 05:36

Vond het vooral ook een groot contrast met twee weken geleden. Toen speelde zowel Benfica als Ajax heel sterk. Gister waren beide ploegen heel matig. Waarbij Ajax te weinig kansen afdwong en Benfica vooral in de passing erg slordig was; niet normaal hoeveel ballen ze bijvoorbeeld zomaar over de zijlijn speelde.

Ben heel blij dat we na de winterstop iig nog actief zullen zijn in europa. Kwalificatie volgende ronde CL is zelfs binnen handbereik. Wat dat betreft, goed gedaan ten hag. En een winnende coach heeft natuurlijk altijd gelijk. Echter, aangezien hij ervan houdt om te experimenteren met de basis opstelling, probeer eens een keer wober en de ligt centrum. Blind 6, frenkie 8 ziyech ernaast(in t as van t veld, waar die hoort), neres op 7. Dolberg 9 en tadic 11. Backs uiteraard tagliafico en mazraoui. Onana doel... We hebben bijna alle soorten samenstellingen gehad, behalve deze meneer ten hag. Probeer ff, voor een wedstrijd of 2...

8 november 2018 om 01:58

Heerlijk man, jij begrijpt het. Precies zoals ik Ajax zou willen zien spelen, dan heb je alles in elftal zitten eigenlijk. Donny is gewoon niet goed genoeg voor de basis en Schone is te traag. Het zijn goede spelers en zeker belangrijk, maar niet goed genoeg tegen de Europese top. Het elftal wat jij opnoemt is zeker het beste in mijn visie.

8 november 2018 om 06:13

Schone heb je gewoon nodig, laat hem traag zijn, maar hij haalt veel ballen weg, voor mij een contract voor zolang hij wilt spelen

8 november 2018 om 07:10

Serieus? Als je Europees stappen wil maken moet je hem zo snel mogelijk vervangen. Elke Europese wedstrijd leidt die balverlies omdat die teveel tijd nodig heeft. Tot nu toe is het nog niet afgestraft, maar het gaat echt nog een keertje fout.

8 november 2018 om 07:40

Hij haalt wel ballen weg, maar hij is verdedigend zo onwijs zwak. Gisteren na een minuut, die linksback komt op, kijkt alleen naar rechts en schone stapt.
voetballend is die echt wel goed hoor, maar ik zie er toch graag een speler als blind naast staan die het verdedigend aspect beetje in het oog houdt.

8 november 2018 om 08:08

Hoe kan je zoiets zeggen man. Op hoog niveau waar de tempo moordend is, kan hij t niet belopen. Onderdruk, als hij de bal ingespeeld wordr, is hij zo kwetsbaar. Heeft hij een keer ff wat tijd met de bal aan zn voeten, duurt t alsnog te lang voor hem om iets te verzinnen, wat doet hij breed en totaal geen snelheid. In top wedstrijden kan je hem wellicht inbrengen in 80e minuut oid. Als de tegenstanders dan ook al op zijn, dan kan hij t nog bijhouden. En daarbij de laatste 10 minutem miss idd zn vrijtrap nog nuttig. Tegen met alle respect een fortuna mag hij nog wel spelen wat mij betreft. Mijn respect heeft hij namelijk ook wel. Maar niet meer in topwedstrijden aub.

8 november 2018 om 02:32

Hebben jullie überhaupt de wedstrijd bekeken? En dan met name zyech.. Een geweldenaar maar ook met heel veel risico in zijn spel. Niet voor niks dat in in de top wedstrijden niet in de as van het veld staat. Verder ben ik het zeker met je eens! Blind doorschuiven naar het middenveld maar hij zal de eerst volgende wedstrijd in de champions league wel op linksback staan.. iig een plekje voor wober dan

8 november 2018 om 06:30

Ten hag kennende zal hij wöber wel weer linksback zetten.... mag toch hopen dat die gewoon in het centrum mag starten

8 november 2018 om 08:11

Niet mee eens. We hebben onder bosz en aan het begin van dit jaar toch gewoon gezien dat hij op 10 t beste rendeneert. Zoveel kansen creert hij. Voetballend brengt hij zoveel dan een donny of zelfs neres op die positie. Daar kies je toch voor, dat hij afentoe balverlies lijdt neem ik maar voor lief. Want schone doet dat telkens zonder aamvallend veel toe te voegen, eigenlijk vrijwel niks.

8 november 2018 om 07:16

Zeker met je eens ik denk ook dat het de beste opstelling is met de bestecspelers op hun beste plek.

8 november 2018 om 07:25

Tot op heden toe zijn de opstellingen van Ten Hag met de daarbij behorende tactiek gewoon de juiste. Ten Hag is op dit moment het beste wat er voor deze groep kan staan. Hij zal daar waar nodig is zijn opstelling aanpassen. Voor nu is het altijd logisch en straft hij de critici genadeloos af (muv tegen psv). Laat die man nog maar wat jaren bij Ajax. Beter ga je echt niet krijgen.

8 november 2018 om 09:50

Ik zeg toch nergens dat TH het niet goed doet, ik geeft alleen Mijn mening dat ik denk dat de opstelling met Blind op 6 en verder zoals hier boven aangegeven wordt mijn inziens de beste opstelling is.
Omdat dan de meeste spelers op de positie staan waar ze het beste renderen.

Ik vind dat Ten Hag het erg goed doet, maar dat wil niet zeggen dat je geen kritiek mag hebben, toch?

Ik wil het wel eens zien die opstelling.

Ik vond het provoceren voor Portugeze begrippen meevallen vandaag. Al met al een zeer gezapige wedstrijd. Benfica kon het niet en Ajax hoefde/wilde niet. Hoewel ik Ajax en ook Ten Hag zeker alle credits geef voor hoe ze er in deze poule voor staan, wil ik toch een punt van kritiek uiten.

Feyenoord en Willem II had je met 5 tot 10-0 kunnen oprollen. Daarmee bedoel ik niet dat je 10-0 had moeten winnen van een van beiden, maar op z'n minst had je toch die motivatie moeten hebben. In beide wedstrijden zakte de motivatie na de 2-0 volledig weg. Zo'n gevoel had ik vandaag ook. Ajax speelde totaal niet agressief. Benfica zit in de spreekwoordelijke hoek waar de klappen vallen en je zag en voelde dat ze te pakken waren, als je er gewoon bovenop klapte. Ajax liet daarentegen Benfica het spel maken, totaal niet des Ajax. Ajax had Benfica gewoon kunnen uitschakelen door net een tandje agressiever/arroganter te beginnen. Jammer.

Tuurlijk komt het door Onana's fout dat het op deze manier ging en natuurlijk is de 1-1 een prima resultaat. Echt alle credits wederom voor Ajax en Ten Hag. Maar ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat er hier echt meer in had gezeten, als je misschien niet 100% druk had gezet, maar tenminste met iets meer pressie had gespeeld. Vanuit neutrale supporters oogpunt was het echt een ruk wedstrijd. Nu boeit dat niet zo voor Ajax, maar ook voor Ajax zelf denk ik dat er meer in had gezeten als er vanaf minuut 1 met meer pressie werd gespeeld.

Ik mis een soort van Ajax'se arrogantie, Benfica leek vandaag te pakken, maar ze liet de aal glippen, zo iets. En ik wijt het toch aan Ten Hag. Frenkie wist na Willem II precies te zeggen hoe het zat, terwijl Ten Hag het allemaal wel prima leek te vinden.

Ik wil alleen maar zeggen, Ajax kan nog beter dan dit, vandaag had je de poule kunnen killen, maar ze hebben het achterwege gelaten. Je kunt Ten Hag met de huidige resultaten weinig kwalijk nemen, maar ik doe het toch

8 november 2018 om 07:41

Ik denk dat ajax gewoon niet veel beter kon gisteren. Ze hadden gewoon moeite met netjes onder de druk uit te voetballen. En vice versa zette Ajac Benfica ook af en toe vast daardoor bleef het speelveld veel te compact. Pas toen er iets meer ruimte kwam in de tweede helft zag je dat Ajax beter tot zijn recht kwam. Maar vioral eerste helft hadden ze zoveel moeite om de combinatie te vinden. Ik denk dat ze gisteren het maximale eruit hebben gehaald. Ben het wel met je eens dat ze in de eredivisie wel wat eerzuchtiger mogen zijn en iets meer dat doelsaldo opjagen.

Ajax speelde ook vrij stevig, vooral De Ligt en Nico. Dat kan ook wel goed zijn, om je niet weg te laten drukken door deze jongen. En ze lieten zich gelukkig niet teveel opnaaien, maar de gele kaarten gingen in de 1e helft wel snel.
Verder was het een matige wedstrijd met weinig goed voetbal van beide kanten, erg jammer na die zo spannende en snelle heenwedstrijd. Ik heb Neres en vooral Donny nauwelijks gezien. Ik vind Donny sowieso vaak onzichtbaar voor iemand die op 10 speelt, maar dat kan ook komen omdat Frenkie oveel opeist en er meer vanachter wordt opgebouwd naar de zijkant dan dat Donny een verdelende rol krijgt.

Ik begrijp wel waarom EtH niet de favoriete opstelling van bijna 85% van dit forum probeert: ik denk dat hij Ziyech niet centraal wil hebben, omdat hij dat niet vindt werken qua balverlies en terugverdedigen. En gek genoeg moet ik hem gelijk geven, Ziyech speelt meestal prima als rechtsbuiten en trekt toch wel naar binnen indien nodig. Zijn passing blijft goud voor Ajax, hoe hij diepte vindt en het spel snel kan verleggen.

8 november 2018 om 06:29

Ik vind Ziyech beter terug lopen dan Donny bijvoorbeeld. Ziyech als rechtsbuiten is goed, maar zit wel Neres in de weg.

Nico was onnodig hard. Domme gele kaart, met name die eerste overtreding was onbesuisd. Speelde verder inderdaad wel lekker pittig.

Over wel team heeft hij inzake overtredingen, provoceren en schwalbes ? Ik vond dat beide teams op dit gebied weinig voor elkaar onder deden.

8 november 2018 om 09:04

Ajax speelde op het randje met overtredingen, echter waren de schwalbes en de provocaties aan het adres van Benfica zeker meer aanwezig. Die gehele linkerflank van hun was alleen maar aan het simuleren en aan het janken. Bij Ajax vond ik Tadic daarin eigenlijk de enige dissonant.

En de Ligt doet precies het zelfde met zijn elleboog. Veltman vorig jaar bij Lozano en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De pot verwijt de ketel in dit geval.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7266
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2814
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

76 fans
Keeper, 25 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 20 0 1 0
2019/2020 Ajax 24 0 1 0
2018/2019 Ajax 33 0 3 0
2017/2018 Ajax 33 0 3 0
2016/2017 Ajax 32 0 2 0

In de wandelgangen

Woensdag 14 april
Lisandro Martínez is op de radar verschenen bij Paris Saint-Germain. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren