Onana gaat de mist in: ‘Ik ben een jonge keeper, die maken weleens fouten’

Donderdag, 8 november 2018 om 00:32Yanick Vos • Laatste update: 00:35

André Onana was woensdagavond de meest besproken speler rondom de wedstrijd tussen Benfica en Ajax (1-1). De sluitpost ging voor rust in de fout, waarna de thuisploeg de score kon openen. Na rust hield de keeper zijn ploeg een aantal keer goed op de been, met een fantastische redding in blessuretijd als hoogtepunt. Onana stond na afloop met gemengde gevoelens Ajax TV te woord.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door constant kante)

Ik heb het idee dat hij gewoon pissig was van zijn nonchalance bij de aanname in de actie ervoor. Daardoor kwam hij veel te druistig in bij de ingooi die daarop volgde. Maar het zij hem vergeven. Hij is jong en zolang hij hiervan leert is er niets aan de hand. Het blijft, zeker voor eredivisie begrippen, een geweldige keeper.

8 november 2018 om 00:39

Gelukkig hertelt hij zich met geweldige reddingen, daar ligt zijn kracht ook meer dan ik duels in de lucht. Ik had ook het idee dat hij zich wilde herstellen van de situatie daarvoor. Ik ben iig erg blij met Onana, als hij dit soort momenten niet had hadden wij hem allang niet kunnen behouden. Overigens lijkt hij mij voor elke topploeg interessant.

8 november 2018 om 07:41

Slaat totaal nergens op om Onana er zo negatief uit te lichten,terwijl de Ajax verdedigers gewoon vrijuit gaan,en niet eens bij naam genoemd worden.
Goal nr 1 van Benfica was slecht verdedigd,maar niemand noemt namen.
De terugspeelbal op Onana was vol risico,maar alleen Onana krijgt de schuld.
Onana helpt zn verdedigers die net zoals Onana over de bal heen maaiden,maar alleen Onana krijgt de schuld. Ja mensen, Het is Onana Onana Onana.terwijl Blind en De Ligt,tagliafico en De Jong ook opzichtig de fout in gingen. Noem hen dan ook. evenals vd Beek die alweer zn hoofd en benen niet kon finetunen voor open goal.

8 november 2018 om 01:20

Eenopinie, ben het helemaal met je eens. Hij wilde te graag zijn fout goed maken. Te druistig. Maar dat kan voor een jonge keeper. Gelukkig heeft ie er in het vervolg geen last van. En noemt ie het realistisch na de wedstrijd geen little maar een big mistake. Vind het een geweldige keeper en een minstens zo leuk persoon in zijn interviews.

8 november 2018 om 06:49

Het deed mij een beetje denken aan de Onana die net bij Barca vandaan kwam en in Jong Ajax blunder op blunder maakte. Niemand had ook verwacht dat hij zich zo zou profileren in het eerste. Dat hij na zo'n fout nog in dezelfde wedstrijd zo'n redding maakt, getuigt toch van mentale kracht. Al is die fout juist aan mentale zwakheid te wijten denk ik. Maar ik ben er zeker van dat hij zulke fouten nog wel ontgroeid.

8 november 2018 om 10:56

MRB-Vlogs

Ja klopt, daar heeft hij zijn bijnaam 'circus Onana' ook aan te danken!
Maar sorry hoor, wat heeft die Onana zich na dat wijfelende begin ontwikkeld tot een klasse doelman! Echt best wel raar dat hij, ogenschijnlijk, zoveel kritiek krijgt dit seizoen, terwijl hij gewoon fenomenaal staat te keepen. Als je die drie goals tegen PSV even wegdenkt, heeft hij in de eredivisie dus in totaal in tien wedstrijden precies éã©n doelpunt tegen gehad. Dat wonderschot van Petterson in de eerste wedstrijd van het seizoen.

In de CL kreeg hij dus twee goals tegen in vier duels. Waaronder die zeperd van gisteravond, waar hij natuurlijk gewoon schuldig aan was door volledig mis te tasten op die hoge bal, nadat hij al onnodig had lopen goochelen met de bal vlak voor zijn doel. En ja, dat waren twee hele slechte acties, maar als dat maatgevend zou moeten zijn voor het niveau en de prestaties van Onana van dit seizoen dan slaat dat nergens op. Hij is dit seizoen echt uitstekend bezig. En voor hem gelukkig kreeg hij de unieke kans om van zero weer hero te worden door die bal in de slotseconden op de doellijn te keren.

Je hebt vaak genoeg zekere doelpunten uit het doel gehaald dus deze fout is je meer dan vergeven.

8 november 2018 om 06:34

Inderdaad wat een topper is dit. Lijkt me met De Ligt de speler die het moeilijkst te vervangen is na het gevreesde vertrek. Een goede keeper is zo essentieel. Kotarski heeft talent maar 9/10 met een jonge keeper ga je in eerste instantie echt wat punten inleveren. Hoop dat ze de band met Cilessen warm houden.

IK ben geen Ajaxied maar hij heeft na zijn fout absoluut top gekeept.
Ik vind dat hij vergeven moet worden.

Ajax heeft eigenlijk genoeg aan 1 punt. want ik zie Benefica niet echt winnen bij Bayern.

Ajax moet proberen te winnen van AEK zo niet dan maar gelijk spel. Daarna hopen dat Bayern van Benfica wint.

Verliest Ajax dan hebben ze een grote probleem.
want ik zie Ajax niet winnen van Bayern.

8 november 2018 om 01:06

Zodra Benfica verliest volgende week zijn we hoe dan ook door maakt niet uit wat we dan nog doen

8 november 2018 om 01:11

Als Benfica niet wint zijn we al door. Neemt natuurlijk niet weg dat we tegen AEK gewoon moeten winnen

Ja maar sodeju, dit zag er wel extreem knullig uit :P Slaat zo met twee handen compleet mis, echt een clowns actie.

Pakt wel gewoon een punt natuurlijk uiteindelijk, dat heeft iedereen ook mogen zien.

Dit kan gebeuren als jonge keeper. Ik heb Neuer ook dit soort fouten en kaprioolen zoen uithalen en dat is ook wereld top dus dat zegt niet zoveel. Verder uitstekend gekeept en zó goed hoe hij Ajax die laatste minuten door sleept. Deze jongen gaat een grote worden!

Natuurlijk is Onana op weg een top keeper te worden. En wanneer een keeper een fout maakt is dat meestal gelijk een doelpunt. Maar het is niet de eerste keer dat Onana deze fouten maakt met terugspeelballen. Hier moet hij zakelijker in zijn. Dat onnodig inspelen van een verdediger die in de dekking staat.Het onnodig alles voetballend op willen lossen. Hij moet het simpel houden. Cruijff zei altijd; voordat ik een fout ga maken maak ik hem niet. Gelukkig is het allemaal nog goed gekomen. Wanneer Benfica verliest van Bayern is Ajax door.

Ik blijf het maar vreemd vinden. Onana maakt echt een gigantische blunder, maar blijft daarna een topkeeper die gewild is voor elke topclub. Zoet maakte tegen Inter een fout, en die kan er gelijk helemaal niets meer van. Dan hoor je altijd reacties van dat is dus waarom die ongeschikt is. Volgens mij word het puur bepaald voor welke club je bent. Ik denk niet dat hij echt eerste keeper gaat worden bij een topploeg heeft te veel van dit soort vreemde fratsen.

8 november 2018 om 09:25

Verschil tussen Zoet en Onana is gigantisch groot.

Onana maakt nu een gigantische fout dat klopt. Maar diezelfde Onana heeft in de afgelopen 3 jaar echt gigantisch vaak zijn ploeg op de Been gehouden. Heeftecht al vele malen punten gepakt voor de ploeg en maakt niet vaak grove fouten. Straalt ook veel zelfvertrouwen uit.

Zoet Heeft echt maar 1 seizoen echt top gekeept bij PSV en is nu gewoon een degelijke keeper. Zoet maakt ook meer fouten en pakt ook beduidend minder punten voor zijn ploeg en word ook niet merkbaar beter.

Zoet is een prima keeper hoor voor PSV !

Onana zie ik wel bij een topclub op den duur onder de lat staan want er zijn niet gigantisch veel keepers die zoveel punten en uitstraling hebben als hij Onana moet zeker nog het nodige leren maar ik denk dat hij er wel komt maargoed ieder zijn mening

8 november 2018 om 09:26

Het grote verschil is, is dat Zoet een fout maakt bij goal één van Inter, zich niet herpakt en vervolgens nog een fout maakt die PSV de wedstrijd kost. Onana maakt een fout en wint op het einde een punt en wellicht plaatsing tweede ronde CL.
Ik wil hiermee Zoet niet tekort doen, want die keepte dinsdag ook een puike pot, maar ik wil wel even de puntjes op de "i" zetten.

8 november 2018 om 09:36

Ja dat is maar hoe je het bekijkt, je pakt er 1 wedstrijd uit. Je kan ook de wedstrijd PSV-Ajax nemen. Waar Onana ook 2 x in de fout gaat, terwijl Zoet later bij 1-0 een bal van Ziyech uit de hoek pakt. Daarom zeg ik het is maar net voor welke club je bent. Ze hebben er allebei evenveel tegen in de Eredivisie, dus zo groot is het verschil niet wat jij zegt. Bij Zoet word altijd nadruk gelegd op de fouten die hij maakt. Wanneer je na de statistieken kijkt van dit jaar zit er maar heel weinig verschil in. 0.26 om 0.28 redding schot ratio.

8 november 2018 om 09:56

Nee, jij vind dat Onana twee keer in de fout gaat tegen Psv. Ik heb Onana geen fouten zien maken tegen Psv. Wel Frenkie de Jong overigens.
Doelpunt één: een van richting verandert schot die door een menigte van spelers komt, volstrekt kansloos;
doelpunt twee: Frenkie de Jong kopt lucht weg en laat zodoende de Jong alleen op doel afgaan en scoren en
doelpunt drie: intikker na een bal die gelukkig caramboleert in de voeten van Bergwijn.

8 november 2018 om 11:08

De Steek

"het grote verschil is, is dat Zoet een fout maakt bij goal één van Inter, zich niet herpakt en vervolgens nog een fout maakt die PSV de wedstrijd kost. Onana maakt een fout en wint op het einde een punt en wellicht plaatsing tweede ronde CL. "

Sorry Steekie, maar uiteraard is dát absoluut niet 'het grote verschil'. Want dat je je in de laatste seconde alsnog kunt onderscheiden, zoals in dit geval, is louter toeval. Dat had, bij wijze van spreken, Zoet uiteraard ook kunnen gebeuren. Want aan die goal van Spurs in de laatste minuut kon Zoet echt niks doen, die bal verandert twee keer van richting.

Het grote verschil is dat alleen al in aanleg Onana gewoon een veel betere doelman is. Ik zal in deze bijdrage maar niet ingaan op alle details van het keeperswerk, maar vooral aanstippen dat je aan Zoet kunt zien dat hij een bange doelman is. Hij is bang voor pijn en bang voor het raken van medespelers en tegenstanders. En jij, als voormalig doelman, snapt denk ik precies wat ik daarmee bedoel. Als Onana uitkomt en daarbij een medespeler of tegenstander mee moet nemen, dan doet hij dat. Zoet slaat nogal wat flaters omdat hij in dat soort gevallen toh iets inhoudt of niet vol door durft te gaan.

En ja, natuurlijk maakte Onana gisteren een enorme blunder bij die hoge bal waar de goal uit viel! Evident. Maar Zoet heeft bijna iedere wedstrijd wel een paar van dat soort gevalletjes. Niet altijd valt daar een goal uit, gelukkig, maar het gebeurt dus wel.

Jeroen Zoet is een prima doelman, maar is niet van het topniveau dat bij PSV onder de lat thuishoort en die Psv, tot en met het tijdperk Gomes ook altijd had. Onana is wel een doelman van topniveau. Dát is in essentie het verschil.

8 november 2018 om 11:10

Arnino

Onana is helemaal niet twee keer de fout in gegaan tegen Psv. Bij die eerste goal kan Onana de bal niet eens zien, die gaat vervlgens tussen twee stel benen door en wordt van richting verandert, dus dat kan je nooit een fout noemen. Bij die tweede goal gaat de schuld naar Frenkie de Jong. Eerst daar een beetje lopen 'kingen' met die overstapjes over de bal, vervolgens alsnog, maar veel te laat, die bal naar Onana terug spelen en dan labbekkakkig verdedigen waardoor Luuk de Jong zo vrij voor Onana mag opduiken. Nee hoor, gewoon de fouten van Frenkie de Jong.

8 november 2018 om 11:28

@enig
Zo ver wilde ik al niet gaan, maar Arnino vroeg zich af waarom Zoet bakken vol kritiek kreeg na zijn éne (?? ik telde er twee) blunder tegen Inter, terwijl Onana nu nog altijd een gewilde topkeeper wordt genoemd.

Wij zijn het erover eens. Ik neem de eerste bal op doel van Ajax gisteren. Een ogenschijnlijk eenvoudige vangbal. Zijn atletische vermogen i.c.m. met zijn reactiesnelheid doet vermoeden dat het een eenvoudig houdbare bal was voor iedere keeper. In de herhaling zie je dat dat schot eigenlijk best wel goed was.

8 november 2018 om 11:47

...ja mooi voorbeeld! Ik had exact hetzelfde. Die Portugees raakte de bal echt perfect, mooie zwabbertrap, bal draait van de buitenkant van de wreef mooi van de keeper af en hij plukte hem ogenschijnlijk alsof het niks was klemvast uit de lucht. Bij veel keepers zeilt zo'n bal er gewoon in. Was al een klasseredding.

Maar nog even terug naar de Onana vs Zoet 'discussie' (want in mijn ogen is dat helemaal geen dicussie). Punt is vooral dat je wel vaker het argument hoort 'ja maar dat zeg je nu op basis van één wedstrijd/voorval/incident'. Terwijl ik mijn oordeel over Zoet (en Onana) absoluut niet laat afhangen van één wedstrijd, maar baseer op vijf seizoenen Zoet (zoals je weet zie ik ook veel wedstrijden in het stadion zelf, dan staat hij dus gewoon 45 minuten lang vlak voor mijn neus en kan ik hem goed beoordelen) en twee seizoenen Onana. En zeker niet op één geval of wedstrijd.

Onana is een redelijke keeper voor Ajax, maar veel te wild. Straalt geen rust uit. Gelukkig is er De Ligt. Die redt zowat de hele verdediging bij Ajax.

Hij is zonder meer een jonge keeper, maar inmiddels wel al een die twee volle seizoenen bij Ajax heeft meegedraaid, inclusief een Europa League finale. Dus eerlijk gezegd vind ik dat dit soort fouten bij iemand van zijn statuur inmiddels eigenlijk juist niet meer mogen, en al helemaal niet in de Champions League. Daar staat dan wel tegenover dat hij in de tweede helft weer werelds heeft gekeept, waarmee de blamage uit de eerste helft wel is weggepoetst.

Beter zo'n blunder dan die van bijlow tijdens ajax - feyenoord . Dat noem ik pas een echte blunder!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7266
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2814
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

76 fans
Keeper, 25 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 20 0 1 0
2019/2020 Ajax 24 0 1 0
2018/2019 Ajax 33 0 3 0
2017/2018 Ajax 33 0 3 0
2016/2017 Ajax 32 0 2 0

In de wandelgangen

Woensdag 21 april
Tottenham Hotspur moet voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer na het ontslag van José Mourinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren