Spaan: ‘Echt ongelooflijk dom van Ajax, een minachting voor zijn talent’

Woensdag, 7 november 2018 om

Henk Spaan blikt in gesprek met Panorama terug op de jeugd van Abdelhak Nouri. De columnist en sportjournalist zag de middenvelder op zijn negende voor het eerst in actie en herinnert zich dat Nouri toen een bijzondere klik had met Steven Bergwijn. Laatstgenoemde verruilde de jeugdopleiding van Ajax in 2011 voor die van PSV en is inmiddels een belangrijke basisspeler bij de koploper van de Eredivisie.

"Die combinatie met Bergwijn was echt ongelooflijk", aldus Spaan. "Zo dom van Ajax dat ze die jongen zomaar hebben laten lopen. Echt ongelooflijk dom, een minachting voor zijn talent." Volgens Spaan hebben opleiders er een handje van om talenten die niet hun 'favoriete spelertjes' zijn voortijdig af te schrijven. Dat gebeurde in zijn ogen met Bergwijn, voor wie Ajax geen opleidingsvergoeding kreeg. "Heel dom van Orlando Trustfull, zijn trainer toen."

Spaan spreekt van een 'heel dure vergissing' van Ajax. "En hetzelfde is gebeurd met Pablo Rosario. Kun je nagaan: je had een team met Nouri, Bergwijn, Rosario, Donny van de Beek en Noussair Mazraoui. Dat zijn nu al internationals en dat was Nouri ook geworden", aldus de journalist. "Die lichting, de generatie 1996/97, was zó goed. Gek genoeg hoor je daar eigenlijk nooit iemand over."

Bergwijn miste vorige maand drie officiële wedstrijden door een enkelblessure, maar is inmiddels weer fit. De tweevoudig international van Oranje kwam dit seizoen tot tien competitiewedstrijden, waarin hij vier keer scoorde en vijf doelpunten voorbereidde. Dinsdagavond deed hij 85 minuten mee tegen Tottenham Hotspur in de Champions League (2-1 nederlaag).Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door holland8)

Ja en als het niks was geworden met Bergwijn had je er niemand over gehoord. You win some, you lose some. Bergwijn speelt voor PSV, so be it. Ajax heeft zelf ook prima spelers. Zullen vast meerdere spelers weggestuurd/weggegaan zijn die het niet gemaakt hebben.

7 november 2018 om 19:52

Ajax had 'm prima kunnen gebruiken, maar vrees dat hij in het huidige team gewoon zou banken. Ik vind Bergwijn niet beter dan Tadic, Ziyech en/of Neres.

7 november 2018 om 20:01

Haha, alsof Bergwijn bij Ajax op de bank zou zitten. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Bergwijn ontwikkelt zich stormachtig en deed het in Oranje ook meer dan goed.

7 november 2018 om 20:02

De vraag is of je dan neres gekocht had als je hem had. Tadic zou wel gekomen zijn en zyjech is naar mening meer een 10 dan een buitenspeler. Maar prima dat hij goed doet bij PSV en Ajax zijn spelers heeft die het goed doen.

7 november 2018 om 20:25

Hij ontwikkelt zich inderdaad goed, maar is in mijn ogen (nog) niet beter dan die drie ajacieden

8 november 2018 om 12:27

Psv18, vond jij Bergwijn goed presteren voor Oranje? Ik persoonlijk niet.

7 november 2018 om 19:53

Ja zo gaat dat nu eenmaal, soms heb je het achteraf verkeerd gezien, dat is bij alle opleidingen zo. Bij Ajax loopt vaak dusdanig veel talent rond dat je als jochie ook misschien wat sneller ondersneeuwt.

Bergwijn was vorig seizoen niet veel. Dit jaar bewjst hij zich opeens. Dat hou je altijd als club soms kies je voot iemand anders. Hij is wel een geweldige voetballer.

7 november 2018 om 19:59

Was vorig seizoen niet veel? Nog gescoord tegen jouw club in de Kuip notabene. Vorig seizoen was zijn doorbraak, toen nog niet zo stabiel als nu, maar wel al bij vlagen heel goed en dat is alleen maar nog beter geworden, zoals je zelf ook al aangeeft.

7 november 2018 om 20:31

In de Champions League laat hij anders nog verrekte weinig van die stabiliteit zien. Ook in de nl competitie zie ik hem nog te vaak briljante acties met knullig balverlies afwisselen.

8 november 2018 om 04:01

Speelde vanaf de winter eigenlijk alleen maar beter en beter...

In eerste instantie zou ik ook zoiets zeggen, maar als je er over nadenkt konden ze er misschien vrij weinig aan doen. Misschien kwam hij bij Ajax gewoon niet lekker uit de voeten, en aangezien PeeSjeeVee een andere spelwijze heeft, kan het ook gewoon zijn dat hij net daar wel die stap heeft kunnen zetten. Denk eens bij jezelf na over je jeugdcarrière bij je plaatselijke FC, hoe hard je ook trainde, de trainer zag het niet in je, totdat je een andere rol kreeg of een nieuwe trainer kwam. Ik mis trouwens wel de hopeloze berichten over Frenks, voor iemand van 100 miljoen duurt zijn hype erg kort.

Bergwijn is een speler die ruimte nodig heeft en heeft ook minder oog voor zijn medespelers en ook nog heeft hij geen hoge uithoudingsvermogen.

Het voetbal van Ajax heeft een hoge uithoudingsvermogen nodig en ook die oog heeft voor de medespelers en ook iemand die kleine ruimte nodig heeft om uit te komen. Dat is Bergwijn niet, zonder de bal laat Bergwijn wel weinig zien.

7 november 2018 om 20:06

Sorry? Ik zag bergwijn gisteren nog net voor zijn wissel een sprint inzetten over het halve veld om mee te verdedigen. En op basis van waar heb je bij Ajax meer uithoudingsvermogen nodig? Voor dat rondgetik en balletjes breed? Denk dat continu omschakelen en op snelheid eruit meer energie kost.

8 november 2018 om 18:33

Hierdoor komt zijn kwaliteit niet naar voren, omdat hij geen energie meer heeft.

In de Eredivisie zie je zijn kwaliteit wel naar voren komen maar daarentegen doet hij wel weinig zonder de bal.

Wat Ajax betreft heb je gisteren wel kunnen zien dat alle spelers wel iets gedaan hebben, zonder de bal. Daarnaast hebben ze ook beetje kunnen voetballen. Bij Bergwijn heb ik helemaal niets gezien. En om maar niet te vergeten is Benfica een zeer moeilijke tegenstander.

7 november 2018 om 20:33

Ben ik op het uithoudingsvermogen na wel redelijk met je eens Vermeulen. Hij is echter wel bij machte en bovenal bereid om veel vuile meters te maken.

Hij was 13 of 14 dat ie wegging. Lekker nutteloos doorgaan over iets dat 7 jaar geleden is gebeurd. Leuk ontwikkeld, talentvolle speler. Hopelijk een mooie toekomst in Oranje.

Ik snap Spaan echt soms to-taal niet. Bergwijn ging weg omdat hij moest en zou spelen in de spits, waar hij niet speelde maar op de flanken. Vader en zoon waren boos, hij ging naar PSV waar hij eerst wel in de spits speelde. De rest is bekend.

Ach zo gaat dat toch je kunt niet alles houden PSV had ook ooit Huntelaar ja dat is nu eenmaal zo en misschien had hij zich niet zo ontwikkeld als nu , er zijn wel maar talenten hoor die van Ajax naar PSV gaan en andersom en die zich dan goed ontwikkelen . Spaan zijn column moet ook vol en er staat wel eens onzin in .

Lol toevallig had ik het vanmiddag op voetbalzone over de generatie 97/98,henkspaan zeg 96 maar dat klopt niet..

Slaat denk ik nergens op Henk Spaan. Je kan nu eenmaal maar 11 spelers opstellen en niet 30. Dus er zullen ongetwijfeld ook talenten afvallen als je zoveel hebt. En het zal echt niet alléén maar bij Ajax gebeuren maar bij elke club. En er zijn nu eenmaal talenten die het eerst verpesten voor zichzelf en later bij een andere club gaan inzien dat het anders moet. Zo kan je uren doorgaan, maar Spaan is nou eenmaal anti Ajax

Bergwijn, Rosario, Malen, Dilrosun, Fosuh Mensa, Van Aanholt, Elia, Amrabat, Narsing, Boussoufa, Promes en nog veel meer. Allemaal spelers die door Ajax niet goed genoeg werden bevonden en geen vertrouwen kregen. Donny van de Beek speelde al twee jaar in het eerste van Ajax onder Frank de Boer en Nouri heeft nooit z'n debuut mogen maken onder Frank de Boer terwijl van de Beek, die in de jeugd gewoon twee klassen minder was dan Bergwijn en Nouri, alle vertrouwen kreeg. Leg dat maar uit aan al die jongens.

7 november 2018 om 23:24

Van Aanholt heeft bij Den Bosch en PSV heeft gevoetbald. Ajax kent ie alleen van uitwedstrijden.

7 november 2018 om 23:35

Malen, fosuh en boussoufa gingen zelf weg, bij dilrosun idem omdat Ajax niet vlug genoeg een contract uitdeelde. Bij bergwijn was het eveneens eigen keuze, omdat hij in de spits wou spelen, voor rest elke club kan er wel eens naast zitten, waarbij sommige op je lijst ook aangegeven hebben dat ze na de afwijzing mede in spiegel keken.

Achteraf weten we het allemaal beter. De kunst is het te zien wanneer de rest het niet ziet. En ik kan me niets van de heer Spaan in het verleden herinneren over Bergwijn.

Wat een onzin Speedyafc Het is niks achteraf praat. Iedereen wist het op de Toekomst dat Bergwijn van die lichting samen met Nouri het grote talent was en niet al die middelmaat waarin Ajax wel investeerde. Investeren in de Mitchel Dijks etc. en niet in al die toppers in de jeugd die via een omweg hun weg naar boven moesten knokken omdat ze om vreemde redenen zijn weggestuurd of geen vertrouwen kregen. Het was gewoon op zn minst vreemd of zullen we het eerlijk zeggen dubieus beleid.

Stop die Spaan nu eindelijk eens in een verzorgingstehuis en het liefste op een gesloten afdeling. Het gebeurt bij alle clubs dat talenten verkeerd ingeschat worden of pas een paar jaar later goed gaan presteren. Dit soort dingen zijn niet altijd vooraf te zien. Achteraf is het erg makkelijk praten natuurlijk, ik heb gekke Henkie echter niet gehoord op het moment dat Bergwijn overstapte.

Hij zal het wel zeggen naar aanleiding van het boek over Nouri, maar ik word een beetje moe van Spaan. Ik hoor hem zelden een zin uitspreken zonder dat er 'Nouri' in voor komt. Ontzettend tragisch, het ongeval. Maar om daar nou constant op terug te komen..

@aegrath zo kun je alles wel bagatelliseren. Dit is geen gevalletje van er een keer naast zitten dit is een patroon dat Ajax bepaald soort jongens geen vertrouwen gaf en niet in investeerde. In zichtbaar minder getalenteerden werd wel geinvesteerd en het vertrouwen aan gegeven. dat sommige jongens dan zelf beslissen om weg te gaan lijkt mij begrijpelijk als je elke dag merkt dat mindere talenten die binnen een bepaald profiel passen werden voorgetrokken. Die gingen weg omdat ze wisten dat ze bij Ajax toch niet de kans zouden krijgen die andere jongens wel kregen. Waarom heeft een toptalent als Mazraoui jaren in het tweede moeten voetballen, zonder enige begeleiding en vertrouwen van de club, toen matige talenten als van de Beek al jaren in het eerste zaten? Ik kan nog even doorgaan hoor.

8 november 2018 om 00:38

Leuk dat mazraoui het nu goed doet, maar hem gelijk tot toptalent bombarderen gaat wel ver, vd beek gold al jaren als grotere talent, daarnaast ene speler is gewoonweg niet gelijk goed en moet via omweg de top bereiken, terwijl weer andere zeer vlug al goed is maar een zeer korte periode top is. Tevens welke middelmatige talenten zijn er dan bevoordeeld ten faveure van je lijstje?, Fischer, Kishna, bazoer? Deze golden altijd als toptalent. En sommige spelers wilden weg doordat ze ergens anders meer konden verdienen, niet wegens gebrek aan perspectief (malen en fosuh vooral)

Met andere woorden, Henk Spaan heeft 100% gelijk.

8 november 2018 om 00:40

Met andere woorden is jouw mening, feitelijk gezien heeft hij niet 100% gelijk.

Elke keer als ik op een artikel van Spaan klik heb ik weer spijt.
Het linken van Stevie aan Ajax begint al bijna net zo'n dagelijkse kost te worden als de berichten over Frenkie en de Ligt, wordt er een beetje moe van.
Dan al helemaal met deze nutteloze opmerking van Spaan. De grootste reden voor het vertrek van Stevie was niet het sportieve. Hij schijnt toen lastig geweest te zijn en wilde zelf weg. Ajax heeft zijn voetballend vermogen nooit verkeerd ingeschat, wel zijn vermogen om zijn koppie nog juist te krijgen.
Daarnaast kan je ze nooit allemaal hebben. Als PSV De Gea, Carvajal, v Dijk, Ramos, Marcelo, Kanté, Busquets, Dyballa, Messi, Ronaldo en Neymar gewoon al op hun 3e gescout hadden en had weten te behouden tot het eerste, dan hadden ze nu één van de beste elftallen ooit, toch een verkeerde inschatting van PSV om deze jongens niet allemaal zo jong al op te pikken...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoreAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

46 fans
Aanvaller, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 PSV 13 5 3 0
2018/2019 PSV 33 14 4 0
2017/2018 PSV 32 8 5 0
2016/2017 PSV 25 2 0 0
2015/2016 PSV 5 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

Fraai gebaar van Malen: ‘Ik denk dat iedereen Mo's situatie wel kent’

PSV boekte zaterdagavond een ruime overwinning op Fortuna Sittard. De Limburgers keerden met een 5-0 nederlaag op zak huiswaarts en het vierde doelpunt in het treffen werd verzorgd door Mohamed Ihattaren....Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 9 december
Real Madrid moet op korte termijn tweehonderd miljoen euro aan uitgaande transfers binnenhalen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren