‘Ik moet altijd lachen als Stam wordt genoemd bij die en die club’

Woensdag, 7 november 2018 om

Jaap Stam zit sinds maart zonder baan, nadat hij bij Reading de laan werd uitgestuurd. Henk Spaan verwacht niet dat voor de oud-international een imposante trainersloopbaan in het verschiet ligt. De columnist trekt die conclusie omdat Stam als trainer van Jong Ajax spelers als Abdelhak Nouri en Frenkie de Jong op de reservebank zette.

“Als jij spelers hebt als Nouri, Frenkie de Jong en Carel Eiting en die zitten op de bank naar de rest te gluren, dan snap je er echt niet veel van”, stelt Spaan in gesprek met Panorama. Stam werkte eerst bij PEC Zwolle, onder meer als assistent en trainer van de beloften, alvorens hij bij Ajax terechtkwam. In Amsterdam had hij tussen 2014 en 2016 het beloftenteam onder zijn hoede.

“Bij Reading kocht Stam ook geen spelers die het verschil maken, maar allemaal lopers. Ik moet altijd lachen als er ergens staat dat Stam wordt genoemd bij die en die club. Is helemaal niet waar. Dat stuurt hij zelf met alle plezier rond, omdat hij ergens wil werken. Maar hoger dan de tweede divisie in Engeland komt hij echt niet”, concludeert de columnist. Nadat Stam bij Ajax vertrok, werd hij aangesteld als manager van Reading.

In zijn eerste seizoen met the Royals miste hij op een haar na promotie naar de Premier League, door in de finale van de play-offs na strafschoppen te verliezen van Huddersfield Town. Zijn tweede seizoen verliep een stuk moeizamer en in maart werd Stam door Reading, dat op dat moment in degradatiezorgen verkeerde, uit zijn functie ontheven.


Poll

Zie jij Jaap Stam als trainer in de absolute top terechtkomen?


Gerelateerd

17 reacties (laatste reactie door barca.1)

Spaan heeft echt gelijk. Het was echt een drama die Jaap. Hij stelde altijd spelers op waarvan je wist dat zij nooit Ajax 1 zouden halen. Nouri, Frenkie, Eiting, Donny die moeten minuten maken. Dat zijn de top talenten die uit eindelijk Ajax 1 halen op basis van talent en kans. Een Quincy Menig, Becker, Warmerdam dat waren echt de favorieten van Stam. Spelers die je liever niet in de jeugd wil laten rondlopen.

7 november 2018 om 09:55

Een trainer die vooral voor resultaat gaat. Vond het verschrikkelijk voetbal wat hij liet zien en de opstellingen leken soms echt door Stevie Wonder gemaakt. Ik vraag mij ook af wie hij echt beter heeft gemaakt. Maar goed wellicht is de conclusie dat Stam niet bij Ajax past maar zal hij wel bij andere clubs passen.

7 november 2018 om 10:19

Resultaat doe je in Ajax 1. Verliezen en ontwikkelen doe je in Jong Ajax. Onbegrijpelijk inderdaad.

7 november 2018 om 12:32

Tja, welke coach heeft spelers wel beter gemaakt dan? De Ligt en Frenkie de Jong zijn sowieso geboren talenten daar waar De Jong niet eens een 'eigen product' is. De rest van de jongens uit eigen opleiding die nu in het eerste zitten zijn helemaal niet zo indrukwekkend.

7 november 2018 om 09:55

Iedereen,stam incluus wist toch hoe goed Nouri was. die kan dan echt wel eens tegen een laagvlieger op de bank naast Frenkie zitten. Stam kan dan goed die anderen bekijken.
Spaan slaat de plank alweer mis. komt waarschijnlijk nooit op sportpark de toekomst.

7 november 2018 om 10:24

Haha, ik ben geen fan van Spaan, maar hij is vaak genoeg op de Toekomst.
Bovendien was het geen incident.

7 november 2018 om 12:36

Het probleem is dat niemand nog objectief kan kijken naar een speler waarbij zo'n beetje het ergst denkbare is gebeurd. Uiteindelijk had die jongen het als speler in Ajax 1 nog steeds lastig en moest nog veel stappen maken. Als ik dan nu kijk naar de selectie, denk ik niet eens dat hij nu een basisplaats had gehad.

Het is niet leuk om dat over Nouri te vertellen en het 'was' een jongen die zeker de gun-factor had, maar als men het dan toch over hem heeft als voetballer, moet dat ook met objectiviteit gaan. Zo gemakkelijk had hij het namelijk niet. Hij had exceptionele kwaliteiten, maar ook zwakke punten.

7 november 2018 om 16:30

Vreemd dan dat Barcelona al jaren achter Nouri aanzat,want dat ie naar Barca zou gaan daar twijfelde niemand binnen Ajax aan.

7 november 2018 om 12:28

Neemt niet weg dat hij een goed punt heeft. 95% van de berichten van Henk Spaan zijn pure onzin, volledig subjectief of hij is ongegrond aan het spuwen. Nu ook weer zit hij lekker achteraf te spuwen, alsof hij het allemaal wel even wist.

Ik heb Henk Spaan ook niet gehoord over Frenkie de Jong en Eiting toen Stam nog trainer van Jong Ajax was. Dan hoor je hem namelijk niet. Je had 'm waarschijnlijk ook niet gehoord als Stam nu nog trainer van Reading was geweest.

Zit inderdaad een kern van waarheid in. Misschien nog wel een subtopper als Crystal Palace, Fulham of Watford maar meer niet

7 november 2018 om 11:25

Iemand aanspreken op het gebrek aan inhoud en dan zelf dit neerzetten.
Waarom zit er een kern van waarheid in vind je? En waarom noem je deze 3 clubs?
Passen die bij Stam als trainer?

7 november 2018 om 11:41

Meen je dit? Trainers met veel betere cv's krijgen dat zulk clubs niet eens op orde

Hij is nou een perfecte individuele trainer om de centrale verdedigers beter te maken. Maar laat hem niet de tactiek of opstelling bepalen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

197 fans
Coach, 46 jaar
SeizoenClub
2018- PEC Zwolle
2016-2018 Reading
2006-2007 Ajax
2004-2006 AC Milan
1996-2004 Nederland
Laatste voetbalnieuws

‘Ik was de zoveelste keus, toen heb ik afscheid genomen van Ajax’

Pelle Clement speelt sinds januari voor PEC Zwolle, nadat de 22-jarige middenvelder eerder actief was bij Reading en Ajax. De jongeling speelde jarenlang in de jeugdopleiding van de Amsterdamse club, maar...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 25 maart
Robin Olsen gaat AS Roma al na een seizoen verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren