‘Het is heel prettig, maar De Jong had ook op het veld wat kunnen zeggen’

Dinsdag, 6 november 2018 om

Frenkie de Jong liet zich na afloop van het duel tussen Ajax en Willem II (2-0) kritisch uit over het spel van de Amsterdammers. De middenvelder zei onder meer dat Ajax ‘op deze manier nooit kampioen zou worden’. Kenneth Perez vindt het mooi dat De Jong zich kritisch opstelt, maar stelt dat hij daar in het veld ook wat aan had kunnen doen.

“Het is mooi dat hij dat zegt, maar hij staat natuurlijk in het veld. Daar heeft hij invloed op. Hij kan ook mensen aansporen. Hij stond alleen voor de keeper, maar toen wilde hij de bal mooi stiften. Het is heel prettig, maar hij had ook op het veld wat kunnen zeggen. Veel aanvoerders zeggen dat het zo slecht was, maar je hebt invloed als je op het veld staat en je kunt zelf het voorbeeld geven”, zegt Perez bij Natafelen met Kees.

Ook Dusan Tadic was kritisch na de wedstrijd tegen Willem II, maar trainer Erik ten Hag toonde zich juist positief. “Hij is sowieso altijd heel positief over zijn spelers. Vorig jaar waren zijn spelers de meest fantastische ter wereld. Naar buiten toe is hij misschien positief, we weten niet hoe het binnenskamers is”, stelt de analist. Het valt Perez naar eigen zeggen op dat Ten Hag zich altijd positief uitlaat over het individu en het team.

“Als je weet dat twee spelers het helemaal niets vinden, dan zullen ze denken: nou trainer, ik weet niet, maar het was helemaal niet zo goed. Het gaat over waar je de lat legt. De trainer legt de lat lager dan de spelers, of ze hebben een ander gevoel”, besluit Perez. Voor Ajax wacht woensdag de ontmoeting met Benfica in de groepsfase van de Champions League. Bij een zege plaatsen de Amsterdammers zich voor de achtste finales van het miljardenbal.


Poll

Ben jij het met Kenneth Perez eens?


Gerelateerd

27 reacties (laatste reactie door nick danninga)

Beetje makkelijk lullen, die stift was in het begin van de wedstrijd toen Ajax nog goed speelde met veel intensiteit, energie en drang. Na 25 minuten werd het steeds minder. Ik heb Frenkie meermaals zijn frustratie zien tonen en andere non-verbale communicatie vanwege het gebrek aan tempo's, loopacties van o.a Tagliafico. Dit kan natuurlijk beter, wellicht met de Ligt praten/ten Hag/andere sleutelspelers. Maar vind dit slap gelul van Perez.

6 november 2018 om 09:08

Stiftjes en andere trucjes doe je juist einde van de wedstrijd en niet na 15 min als je 1-0 voorstaat en een andere speler er veel beter voor staat. En je weet bij Frenkie dat je bijna nooit een steekpass krijgt.

6 november 2018 om 09:13

Nou nou, wat een overdreven gedoe zeg, hij probeerde gewoon een goal te maken. Het was geen trucje, hij moest de bal van dichtbij over de keeper zien te lepelen en dat lukte helaas net niet. Hij had hem misschien ook kunnen afgeven inderdaad, zoals hij practisch altijd doet. Deed hij nu een keer niet, no big deal.

6 november 2018 om 09:23

0 assists dit seizoen en dit was ze eerste doelpunt dus het rendement is wel erg laag. En dat zien heel veel supporters niet wwnt die praten met de media mee.

6 november 2018 om 09:31

Sorry maar als jij de Jong gaat beoordelen op zijn goals en assists, terwijl hij meestal op de 6 positie speelt, of zelfs op de 3/4 positie, dan neem ik dat niet heel erg serieus. Als je op het spel van de Jong let en ziet hoeveel tempo hij in het spel van Ajax brengt en overtal situaties creã«ert, zou je weten dat die getallen er niet heel veel toe doen. "grote" clubs zijn niet voor niks in hem geã¯nteresseerd.

Edit: Typfout

6 november 2018 om 09:38

@leipek

Als jij het rendement van De Jong enkel wilt aflezen aan cijfertjes qua scoren en directe assists, dan heb je, met alle respect, weinig kaas gegeten van spelletje. De Jong is één van de spillen, waarom dit Ajax zo als een tierelier draait.

Dàt is wat supporters, kenners en media in hem zien en Frenkie de Jong zo goed maakt: zijn spelinzicht, zijn tactisch vooruitdenken, een man meer situatie creëren door, middenvelders uit te dribbelen, voorassists geven.

Dat je dat niet ziet en liever scorebordjournalistiek bezigd om hem op af te rekenen is triest. Zonder De Jong is Ajax een klasse minder. Ook Oranje is eindelijk in balans sinds zijn komst.

6 november 2018 om 09:57

Achja leipek, Frenkie heeft een paar wedstrijden centraal achterin gestaan en een paar duels als verbindingsspeler tussen de defensie en de aanvallende jongens die goals maken en assists geven. Als je niet ziet hoe belangrijk hij voor het voetbal is wat Ajax vandaag de dag speelt heb je simpelweg niet zo veel verstand van voetbal. Beetje hetzelfde als zeggen dat Busquets er geen klote van bakt bij Barca omdat hij niet scoort. Frenkie is een spelverdeler, hij (en Schöne ook) bepaalt hoe Ajax aan elke aanval begint. Zijn primaire taak is niet doelpunten maken, maar het is lekker als hij er zo nu en dan 1 mee pakt, dat is ook zeker nog een verbeterpunt voor hem waar hij keihard aan werkt.

6 november 2018 om 10:02

@Leipek Hij heeft al 2 keer gescoord hoor, tegen Feyenoord scoorde hij ook.

6 november 2018 om 10:05

Ik reageerde op het antwoord vansander dat hij aangeeft dat hij normaal een assist geeft inplaats van een stiftje te verkloten. De Jong mag door de media gehyped worden en genoeg geruchten dat hij in belangstelling staat van grote clubs maar die kopen ieder jaar veel spelers en dat wil nog niks zeggen of je het gaat maken. Ik vind dat hij nog heel veel kan leren van ziyech zoals een gedurfde steekpass hij stuurt niemand de diepte in of het spel openen naar de andere kant hij is meer de postbode.

6 november 2018 om 10:19

@leipek

De Jong is een uitzonderlijk getalenteerde voetballer, dat wordt unaniem onderkend en bevestigd door vriend en vijand, kenner en liefhebber.

De Jong heeft iets speciaals in zijn spel, ziet oplossingen die andere niet zien, heeft iets brutaals en ontspannen, en kan bovenal een aardig balletje trappen. Dat maakt hem bijzonder en om die reden wordt hij meer dan nationaal en internationaal meer dan eens besproken.

Noem het hypen, da’s best. Maar in zijn geval is het niet vreemd dat hij zo vaak onderwerp van gesprek is in de binnen-en buitenlandse media. En door heel de Europese top met verregaande interesse nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Niemand zegt, dat hij het onherroepelijk gaat maken. Maar wat hij tot op heden als voetballer laat zien is bijzonder. Dat men hem op basis daarvan een grote toekomst voorspelt is niet onlogisch.

Blijkbaar zie jij persoonlijk minder muziek in hem. Dat mag, maar als je niet ziet dat deze jongen iets speciaals heeft, dan ben je stekeblind.

6 november 2018 om 10:33

Laat hem de volgende wedstrijd tadic, dolberg, neres of zuyech 10x de diepte insturen met een gedurfde pass of een voorzet op maat geven dat wil ik zien en niet iemand die 30 meter heen en weer loopt en dan een pass van 5 meter geeft. Dat hij een groot talent zie ik ook maar hij moet niet gaan roepen ze hadden beter moeten voetballen laat dat aan de trainer over. Renato sanches, odegaard waren ook van die wereldtalenten maar die zijn nergens meer.

6 november 2018 om 10:35

Ik zeg toch ook niet dat hij vaak een assist geeft, ik concludeer enkel dat hij mormaliter vaker zal afgeven op een betere schutter/iemand die er beter voor staat áls hij een keer in die positie komt. Hij komt daar niet zo vaak, daarom heeft hij ook weinig assists (al had hij met scherpere aanvallers wel enkele assists kunnen hebben). Stellen dat hij nooit een diepe bal geeft of het spel opent naar de andere kant vind ik een bizarre conclusie, dit doet hij redelijk vaak hoor.

6 november 2018 om 11:09

Deze reactie geeft weer dat jij er geen pepernoot van snapt, De Jong is een verbindingsspeler ja hij geeft ook steek paasjes. Maar waar hij uitzonderlijk goed is is, is dat hij ruimte creëert voor zichzelf en zijn medespelers. Door die gecreëerde ruimte kunnen spelers als Ziyech en Tadic beter presteren en hun paasjes geven en kan een speler als van de Beek in de ruimte lopen die dan gecreëerd wordt.

Ji hebt een compleet verkeerd beeld van Frenkie.

6 november 2018 om 11:36

IK deel die mening ook een groot talent met durf,maar of hij het gaat redden in de top..Daar heb ik mijn twijfels.Het is ook onduidelijk wat nou werkelijk zijn positie is.Daarnaast betrap ik hem vaak op het zinloze meters maken.Vandaar dat ik het er mee eens ben dat hij wordt gehyped zeker in vergelijking met Kroos,Modric, Lampard of Kimmich die in opkomst is .Hij is nog jong dus wie weet

6 november 2018 om 12:05

@ajax33 dat is schone ook maar die loopt niet zoveel met de bal en hoe sneller de bal rond gaat hoe hoger het tempo kan worden dus misschien snap jij dat niet zo goed. Verdedigende teams speel je met tempo kapot niet met postbodes

6 november 2018 om 09:11

Het is zeker geen slap gelul, het is juist makkelijk lullen om achteraf maar te zeggen dat het beter moest. Frustratie tonen is iets anders dan zelf uitstralen dat je met meer intensiteit wilt voetballen, iets waar Perez gewoon gelijk in heeft. Berghuis loopt soms ook een hele wedstrijd te klagen, is dat dan iets veranderen in het veld? Gewoon goed lezen!

6 november 2018 om 09:53

Perez weet niet of De Jong ook tijdens de wedstrijd al niet zijn mondje roert en gaat er gemakshalve naar vanuit, dat hij zijn zegje enkel achteraf doet.

Bij Kenneth Perez krijg ik altijd het gevoel aan tafel bij ‘Natafelen’, dat hij vooraf met Kees Jansma heeft doorgesproken, waar hij in de uitzending een kritische noot zal plaatsen. Alles volgens een vast draaiboek in een vastomlijnde rol. Zogenaamd kritisch lullen om het lullen.

Dit keer had hij deze stelling bedacht. Hij zit er naar mijn idee vooral om kritiek te spuien als de kritische factor aan tafel, tegenover Jansma en naast de journalisten. Als er niks is vinden, dat wordt er wel was ‘kritisch’ bedacht.

Elke uitzending komt hij schijnbaar geënsceneerd met twee of drie puntjes van kritiek. Het komt me vaat nogal te gedwongen en onnatuurlijk over hoe hij erbij zit.

Ik zie liever de ongedwongen en spontane Kenneth Perez, zoals hij is als analist tijdens de wedstrijden, waar hij op gevoel zijn meningen en analyses geeft, dan de overgeïnstrueerde Tafelberg Perez, die hij bij Kees Jansma aan tafel acteert.

6 november 2018 om 14:48

Buitenspelval, je slaat zoals nagenoeg altijd de spijker op z'n kop. Daarom heb ik het naar twee afleveringen volgehouden.

Wie zegt Perez, dat De Jong dat ook niet al zegt op het veld? Kenneth staat niet tussen de jongens en kan er dus onmogelijk over oordelen vanaf zijn Ivoren toren in de studio.

Hij heeft natuurlijk gelijk over de Jong, die haf tijdens de wedstrijd zijn medespelers aan kunnen spreken. Hij heeft echter geen gelijk over ten Hag die ook gewoon heeft aangegeven dat Ajax neer had moeten scoren. Hij was echter wel positief over de overwinning, maar dat lijkt me logisch.

Wat mij betreft is de coach de hoofdverantwoordelijke voor zaken als deze. Natuurlijk kunnen spelers elkaar in het veld en tijdens de thee aansporen, maar het is de primaire taak van een coach. Een speler daar de schuld van geven, omdat hij voor de camera aangeeft dat het niet best was, is een zwaktebod.
En dat Frenkie een stiftje probeert heeft niets met trucjes te maken. Dat was gewoon een optie in die situatie, maar slecht uitgevoerd. Frenkie is (zoals Xavi bijvoorbeeld) een uitstekende voetballer, maar geen afmaker (ondanks zijn treffer).

Erik ten Hag is gewoon een beetje een vreemde vogel. Het communiceren met de media ziet er zo onnatuurlijk en ongemakkelijk uit, daar krijg je een soort plaatsvervangende schaamte van.

Echter gaat het momenteel heel goed bij Ajax en leggen ze ook goed voetbal op de mat, dus verder weinig reden tot klagen. Mocht er binnenkort een mindere periode aanbreken, dan zal het wel weer gaan rommelen. Met name omdat hij zoveel rouleert.

Ik moet hier opkomen voor Frenkie de Jong. Je kan alles zeggen wat je wilt over hem maar hij acteert tenminste geen boosheid zoals de meeste voetballers. Hij is oprecht voor de camera.
En als Perez goed geluisterd had naar het interview dan bedoelde de Jong ook zichzelf. Dat vind ik dus een goede eigenschap dat hij daar niet was om zichzelf te profileren en zich af te zetten van zijn teamgenoten.
Ik kan me geen andere voetballer herinneren die dat doet. Zo kan je zien dat de Jong een enorm sociale jongen is met een goed hart.
Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom hij zelden op doel schiet en heel erg veel aflegt.
De meeste voetballers acteren neppe boosheid met een neppe gelaatsuitdrukking hoe erg ze balen en dat het een schande is. Hadden we maar meer Frenkie de Jongs die met een normale gelaatsuitdrukking zonder te acteren hun mening geven en hun eigen rol als onderdeel van het team meenemen in de kritiek over de tweede helft.
Ik word moe van al die toneelstukjes voor de camera om de illusie naar het publiek te verkopen van 'kijk mij eens balen en een winnaar zijn'.
Frenkie de Jong baalt echt omdat hij graag combineert. Hij heeft het gevoel dat hij de tweede helft niet gevoetbald heeft.

6 november 2018 om 11:12

Juistem. De Jong heeft in het interview letterlijk gezegd dat hij ook veel meer had kunnen en moeten doen.

Daarvoor heeft Ajax juist spelers als Blind en Tadic aangetrokken , om ook op het veld te coachen. Je kan van een jonge soeler als de Jong niet verwachten dat hij spelers als Ziyech , Schone of Tadic corrigeert. Juist spelers als Blind, Tadic, de Ligt, Ziyech zouden dit moeten doen. Nu zal dat denk ik tegen Benfica wel gebeuren , als het nodig is. Dan zijn de belangen wel wat hoger....

Het is naar mijn mening erg goed dat Ten Hag positief praat over het team/het individu. Ik denk wel dat hij achter de schermen het team keihard aanpakt.

Zoals perez zelf zegt, wij weten niet hoe ten hag zelf tegen de spelers doet. Enkel hoe hij zich uitlaat naar buiten toe. Guardiola laat zich zelden tot nooit negatief uit over zijn spelers, maar bij hem is ook wel gebleken dat die hard kan zijn. Ten hag hoeft ook helemaal niet naar buiten toe negatief te zijn, zolang hij het intern maar goed regelt lijkt het me prima.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV6763
2.Ajax6266
3.Feyenoord4722
4.AZ4722
5.Vitesse4011
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs de LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

97 fans
Middenvelder, 21 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 23 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
2015/2016 Willem II 1 0 0 0

In de wandelgangen

Maandag 25 maart
Robin Olsen gaat AS Roma al na een seizoen verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren