De Jong ‘helemaal niet eens’ met kritiek Verbeek: ‘Vatten het te makkelijk op’

Maandag, 5 november 2018 om

Ajax won zaterdagavond van Willem II met 2-0 door treffers van Kasper Dolberg en Frenkie de Jong. Laatstgenoemde speler geeft toe dat het spel tegen de Tilburgers beter had gekund. “Er komt dan zo’n sfeertje over het team te hangen dat het plichtmatig wordt”, analyseert de middenvelder van de Amsterdamse club in gesprek met Ajax Life.

“Dan is er geen beweging meer en de wil om te winnen ontbreekt. Je mag van mij ook meer verwachten. Ik moet meer brengen, het team aansturen. En het tempo omhoog gooien. Dat moet ik doen met mijn mond, maar vooral met de bal”, aldus De Jong, die niet wil beamen dat er sprake is van een gebrek aan spelvreugde.

Gertjan Verbeek opperde onlangs dat hij weinig spelplezier kon detecteren bij Ajax, maar De Jong kan weinig met de woorden van de oefenmeester annex analyticus. Op de vraag of Verbeek gelijk heeft gezien de sobere zege tegen Willem II, antwoordt de international van het Nederlands elftal: “Nee, helemaal niet zelfs.”

“Het probleem is dat je dan denkt: het wordt toch wel 6-0. ik denk dat we het iets te gemakkelijk opvatten. De eerste twintig minuten zie je veel druk, diepgang, lopen zonder bal, veel energie. Dat is spelvreugde. Maar dan wordt het 2-0 en staan we vervolgens net iets minder diep, vragen we minder om de bal, bewegen we minder en schakelen we terug.”


Poll

Verwacht jij dat Ajax dit seizoen kampioen wordt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door titaantje)

Dit is al jaren het probleem bij Ajax. Alleen voorheen konden ploegen dan geregeld terugkomen tot 2-1 en werd het nog onnodig spannend. Dit seizoen win je dan alsnog moeiteloos en loop je soms inderdaad zelfs nog uit naar 4-0, 5-0. Ik hoop dat het snel doordringt dat alles winnen dit seizoen misschien niet genoeg gaat zijn. Slacht iedereen maar met 7-0 af, want PSV gaat ook weinig punten laten liggen. Het doelsaldo moet voor jou zijn. Ten Hag mag daar wat mij betreft ook meer aan doen door eerder te wisselen en nieuw energie te brengen.

5 november 2018 om 14:31

Zien jullie tegenwoordig het beste doelsaldo al als prijs? Daar wordt je dit jaar geen kampioen mee kan ik je vertellen. Ajax moet een achterstand goedmaken op een koploper die nog niets heeft laten liggen en aantoont dat 90 minuten + een beetje scherp te zijn, aangezien ze al meerdere malen toe hebben geslagen in de slotfase. Datzelfde team droogde Ajax vrij moeiteloos met 3-0 af en jij praat over doelsaldo? Nou succes, maar dan dan sta je voor het vijfde jaar op rij met lege handen, aangezien zelfs het winnen van alle wedstrijden met 7-0 jullie niet gaat helpen op dit moment.

5 november 2018 om 15:04

Hij ziet natuurlijk niet het beste doelsaldo hebben als prijs, maar hij bedoelt dat Mocht het kampioenschap aankomen op doelsaldo doordat Ajax en PSV aan het einde van de rit een gelijk aantal punten hebben, dat dit dan in het voordeel van Ajax zou moeten zijn. Hij ziet dus graag dat Ajax in zulke potjes het doelsaldo opschroeft, wat ze volledig in eigen hand hebben, waardoor je wat dat betreft wel op PSV kan inlopen.

5 november 2018 om 15:05

Op dit moment... PSV gaat het seizoen heus niet eindigen op 102 punten. Het enige wat je ju kan/moet doen als Ajax zijnde is winnen en aan je doelsaldo werken. 5punten of 6punten is toch een verschil

5 november 2018 om 15:24

Spelvreugde lijkt er idd wat minder vanaf te spatten dan eerder. In de ED zou Ajax ook aanvallender mogen en moeten spelen, oftewel; stel Neres gewoon op want daar gaat zoveel gevaar en (als ie op de juiste positie mag spelen) efficiã«ntie vanuit. Dat zorgt voor spelvreugde op het veld en op de tribune.

5 november 2018 om 16:34

Haha dit is echt de meest onzinnige reactie die ik in tijden heb gelezen @RomanEmpire010. Gelukkig lees ik hierboven dat er genoeg mensen zijn die wel gewoon snappen wat ik duidelijk maak.

5 november 2018 om 15:06

In principe mee eens, aan de andere kant brachten de wissels Huntelaar en vd Beek (redelijk op tijd beiden) en ook een Neres die er weer instond ook veel te weinig in de 2e helft

5 november 2018 om 16:35

Vooral van Huntelaar verbaast me dat. Bij hem zie je toch meestal wat extra energie en die wil om te scoren en te laten zien dat hij in de basis hoort.

5 november 2018 om 17:33

Helemaal eens, en een ander probleem was dat we de eerste 60 minuten soms niet scoorden. Nou liver wat gemakzucht en iedere week rustig uitspelen, dan iedere keer tanden bijten of we toch wel de 3 punten gaan meenemen. PSV gaat vanzelf ook nog wel punten laten liggen.

Zo bijzonder is het niet dat Ajax wat gas terug nam. Midweeks tegen Go Ahead gespeeld en tegen Willem II na een half uur 2-0 voor. Dan gaat de meesten toch wat rustiger aan doen met de wedstrijd tegen Benfica in het achterhoofd. Dat gebeurt gewoon en valt ook niet veel aan te doen.

5 november 2018 om 14:00

Tegen Go Ahead? Ja, Blind speelde, maar hij was de beste van het veld gisteren. De beker is echt geen excuus als je met een B-elftal op de proppen komt.

Daley blind bracht de ligt de 1e helft weer in de problemen door hem een onmogelijke bal aan te spelen. Tegen het zwakke willem2 ging dit nog goed maar tegen benfica wordt dit afgestraft.

Heel leuk dat PSV met 2-0 bij rust er na de pauze nog 4 inlegt tegen Emmen, of met 7-0 ging winnen bij Ado, maar als je dat maar 1 punt oplevert in de eerstvolgende Champions League-wedstrijden, ben ik toch overtuigd van deze 'voorbereiding'.

5 november 2018 om 13:48

@FExcl Welk verband zit er tussen de eredivisiewedstrijden en de CL wedstrijden? Dus als PSV maar met 0-1 had gewonnen bij Ado dan hadden ze wel de eerstvolgende CL wedstrijd gewonnen?

5 november 2018 om 13:50

Ja lekker de poules blijven vergelijken. Barca > Bayern, Spurs > Benfica, Inter >>>>> AEK dus wat wil je hiermee zeggen?

5 november 2018 om 14:01

Gewoon zielig provoceren, misschien nog een beetje zoutig over het verlies in Eindhoven? Ajax doet het prima in de competitie en prima in de CL, maar wel in een poule die realistisch haalbaar is. Die van ons is dat gewoon niet. Als wij in de Ajax poule hadden gezeten en zij in die van ons dan zouden de meeste Ajacieden dat ook telkens aandragen wanneer wij over de CL zouden beginnen. Drie jaar geleden werden onze CL prestaties nog omlaag gepraat, omdat het ''maar'' een poule was met een uit-vorm United, Wolfsburg en Cska. Opportunisme ten top.

5 november 2018 om 14:08

Wat ijl jij nou? Ajax heeft minimaal 2 betere ploegen, jij vergelijkt ze gewoon verkeerd. Benfica is beter dan Inter en Bayern is beter dan Tottenham. Dan blijven AEK en Barcelona over en dan is Barcelona inderdaad beter. Maar als je het juist vergelijkt, dan zijn 2 van de 3 tegenstanders van Ajax gewoon beter dan die van PSV .

5 november 2018 om 14:08

Ik lees al jaren reacties op VZ, en ik kan je zeggen dat van beiden kanten hypocriet wordt gereageerd op allerlei onderwerpen. Als Ajax fan ben ik blij dat we eindelijk een keer niet in een poule des doods zitten.

5 november 2018 om 14:29

Hoewel jouw vergelijking inderdaad de betere is, geloof ik niet dat Benfica dit seizoen beter is dan Inter, en of Bayern beter is dan Tottenham durf ik de laatste weken ook wel enigszins in twijfel te trekken.

5 november 2018 om 14:42

Benfica is echt niet beter dan Inter of Tottenham. En Barcelona schat ik echt wel een paar niveautjes hoger in dan dit Bayern. Over AEK ga ik naar niet zeggen. Voorheen zaten jullie in de poule des doods, nu wij helaas.

5 november 2018 om 14:07

Barcelona, Tottenham en Inter zouden in de poule van Ajax met twee vingers in de neus eerste eindigen. Ajax heeft een van de makkelijkste groepen van de Champions League dus je kan het moeilijk met elkaar vergelijken.

5 november 2018 om 15:09

Echt wat ik hier lees. Volgens mij mag de arrogantie titel van Amsterdam naar Eindhoven gestuurd worden.

Ja onze poule is zo moeilijk, ja Spurs en Inter zouden met 2 vingers in de neus eerste in de poule van Ajax worden.

Bayern stelt niets voor, Barca is pas moeilijk. Ajax heeft een van de makkelijkste poule. Bayern is uit vorm, bla bla bla.

Je kan het uitstekend met elkaar vergelijken, maar daar willen de Psv'ers niet aan. Dat zou namelijk keihard in het voordeel van Ajax uitkomen. Bayern is zogenaamd uit vorm (dat intussen Spurs constant keihard wordt afgedroogd in de CL omdat achterin de meest idiote fouten gemaakt worden is kwaliteit), Benifica zou Ajax kansloos laten, maar wordt nu opeens gezien als een ploeg die met twee vingers in de neus zou worden afgedroogd door alle ploegen in de poule bij PSV (waar die wijsheid vandaan komt is mij echt een raadsel). Blijf je vooral lekker vasthouden aan de 3-0 in Eindhoven. Hoop dat de spelers er ook zo over denken.

5 november 2018 om 15:41

Tottenham en Inter zouden met 2 vingers in de neus boven Bayern eindigen? Yeah right.

Ik heb bij Ajax niet het idee dat er spelvreugde ontbreekt. Ze spelen vaak redelijk frivool en vrij. Ik heb wel het idee dat ze een beetje gemakzuchtig worden, wat ik ook bij PSV heb gemerkt. Ajax sloopt de laatste tijd bijna elke ED tegenstander met speels gemak, uit of thuis, waardoor gemakzucht er in kan sluipen. Wie, behalve Psv, kan Ajax immers wat maken in de competitie? Dat gevoel zou er best, al dan bewust of onbwust, in kunnen sluipen bij de Ajax selectie.

Gertjan Verbeek verkoopt wederom onzin met zijn zogenaamde spelplezier. Ziyech schiet zeker op doel omdat hij geen plezier heeft? Als het niet loopt dan is het altijd mentaliteit en spelvreugde bij Verbeek. Dat zijn de enige woorden die in zijn woordenboek voorkomen. Ajax en PSV hadden gewoon geen antwoord op de omzettingen bij de tegenstanders. Er kwam simpelweg minder ruimte om kansen te creeeren. Bij Ajax is het vooral een gebrek aan diepgang probleem en bij PSV is er een opbouw van achteruit probleem waardoor de buitenspelers te laat aangespeeld worden en er al een dubbele dekking is. Er wordt simpelweg te traag gespeeld om de buitenspelers in 1tegen1 situaties te krijgen. Dat is het sterkste wapen van PSV de buitenspelers en hun snelheid. Speel je ze op tijd in in 1tegen1 situaties dan moet de dubbele man nog zijn positie verlaten waar een psver in kan duiken en zo krijg je beweging omdat de tegenstander steeds moet kiezen wie ze moeten dekken. Daardoor lijkt een team er meer zin in te hebben omdat er beweging is.

Toe zeg, gaan we nu uitspraken van Verbeek serieus nemen over wie er een beetje meer spelvreugde heeft?

Natuurlijk valt er op het spel van Ajax vaak wat aan te merken. Ze beginnen de wedstrijd maar al te vaak prima met veel druk naar voren. Alleen houden ze dat onvoldoende vol en is het scorend vermogen van de voorhoede bijzonder slecht gezien de velen kansen. Zo'n Ziyech is toch vaak gewoon een lachertje om te zien. Natuurlijk geeft hij af en toe een prima bal af maar dat weegt niet op tegen zijn het velen balverlies en slechte passing. Ook zijn schoten op doel lijken nergens op in de meeste gevallen. Kortom een over het paard getild mannetje. Het zal zeker moeilijk voor hem worden een andere club te vinden zoals hij nu voetbalt. Daarbij komt dat Ten Hag absoluut geen trainer voor Ajax is. Ondanks dat mag ik hopen dat Ajax verder komt in de CL en dat ze mee blijven dingen voor het kampioenschap. Zou geweldig zijn.

Ik zou graag iemand als Suarez weer zien spelen bij Ajax. Iemand die de bal er vanuit elke hoek in ramt. Ajax heeft weer zo'n killer nodig want nu worden teveel kansen verprutst.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2323
2.PSV2320
3.AZ2015
4.Vitesse205
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

167 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 8 1 1 0
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0

In de wandelgangen

Woensdag 16 oktober
Lionel Messi is geen fan van Junior Firpo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren