Bayern juicht ondanks treffer Boëtius; Weghorst belangrijk in Düsseldorf

Bayern München is koploper Borussia Dortmund tot twee punten genaderd in de Bundesliga. De ploeg van Niko Kovac boekte zaterdag op bezoek bij FSV Mainz 05 de derde officiële overwinning op rij, ondanks een tegendoelpunt van Jean-Paul Boëtius: 1-2. Tegelijkertijd wist BVB niet te winnen van Hertha BSC, door treffer in de blessuretijd van de bezoekers (2-2). VfL Wolfsburg boekte een 0-3 zege op Fortuna Düsseldorf en stijgt naar de negende plek. Wout Weghorst was goed voor een goal en een assist.

FSV Mainz 05 - Bayern München 1-2
Arjen Robben ontbrak vanwege een schorsing, na zijn rode kaart in de vorige speelronde tegen VfL Wolfsburg. Met Boëtius in de voorhoede bij de thuisploeg stond er desondanks nog wel een Nederlandse aanvaller op het veld. Boëtius was in de openingsfase veel betrokken bij het spel, maar gaandeweg de eerste helft werd Bayern steeds gevaarlijker. Joshua Kimmich vuurde na 26 minuten tegen de onderkant van de lat, terwijl een doelpunt van Thiago Alcántara even daarna werd afgekeurd vanwege een overtreding van Serge Gnabry op Stefan Bell in de opbouw.

Zes minuten voor rust wist Leon Goretzka de ban alsnog te breken. De middenvelder nam de bal vanuit het strafschopgebied op de slof, na knap voorbereidend werk van Joshua Kimmich aan de rechterflank. Direct na rust was het echter Boëtius die de stand in evenwicht bracht. De ex-aanvaller van Feyenoord stond op de juiste plek na een voorzet van Daniel Brosinski en troefde bewaker Kimmich af: 1-1. Lang kon Mainz daar niet van genieten, want Thiago maakte er 1-2 van op aangeven van Robert Lewandowski. Al glijdend bezorgde hij Bayern de volle buit.

Borussia Dortmund - Hertha BSC 2-2
Dortmund is dit seizoen nog ongeslagen en leek vastberaden om die reeks uit te breiden. Al vroeg kwam Jadon Sancho tot scoren met een fraaie hakbal, maar vanwege een buitenspelsituatie in aanloop naar de treffer zette de arbitrage er een streep door. Niet veel later was het alsnog raak via Sancho, en ditmaal bleef de goal staan. Op aangeven van Mario Götze kon de achttienjarige buitenspeler eenvoudig afronden: 1-0. Nog voor rust kwam Hertha echter langszij. Dortmund verloor de bal op de vijandelijke helft en de bezoekers waren er snel uit; Salomon Kalou dook op voor het doel van Roman Bürki en maakte gelijk.

In de tweede helft was het opnieuw Sancho die optrad als redder van Dortmund. De jongeling, die in de voorgaande twee wedstrijden tegen VfB Stuttgart (0-4) en Atlético Madrid (4-0) ook al tot scoren kwam, profiteerde na een uur van een fraaie hakbal van Marco Reus. De Duitser zette de voltallige defensie op het verkeerde been en stelde Sancho in staat om van dichtbij af te ronden in een leeg doel. Dankzij reddingen van Bürki leek die voorsprong het restant van de wedstrijd intact te blijven, maar in de blessuretijd werd het offensief van Hertha toch beloond. Een strafschop van Kalou, na een overtreding van Dan-Axel Zagadou, zorgde ervoor dat Dortmund niet de vijfde competitiezege op rij boekte.

Fortuna Düsseldorf - VfL Wolfsburg 0-3
Het doelpunt van Weghorst viel in minuut 41 uit een strafschop. Wolfsburg kreeg een penalty nadat Rouwen Hennings de bal met de arm toucheerde, toen hij in de muur stond om een vrije trap van William te verdedigen. Weghorst stuurde doelman Michael Rensing de verkeerde kant op en opende de score. Ook bij de 0-2 speelde de ex-aanvaller van AZ een hoofdrol. Weghorst pikte de bal op aan de rechterflank en vond zijn ploeggenoot Josip Brekalo, die zichzelf de ruimte verschafte om doeltreffend uit te halen. De eindstand werd tien minuten voor tijd bepaald door Daniel Ginczek. Fortuna blijft onderaan staan in de Bundesliga.

Hannover 96 - FC Augsburg 1-2
Een fikse fout in defensief opzicht leidde tot een vroege openingstreffer van Augsburg, dat met Jeffrey Gouweleeuw in de basis aantrad. Anton Waldemar beoordeelde de bal na een corner in de achtste minuut volledig verkeerd, waardoor Rani Khedira kon profiteren: 0-1. Hannover zat in het restant van de eerste helft niet lekker in de wedstrijd en kreeg een kwartier na de pauze de 0-2 om de oren. Na een handsbal van Genki Haraguchi werd de hulp van de videoscheidsrechter ingeroepen en was het uiteindelijk Alfred Finnbogason die vanaf elf meter raak schoot. Een rake knal van Ihlas Bebou in de 72e minuut bracht de spanning in de wedstrijd terug, maar tot meer waren die 96er niet in staat. Augsburg stijgt naar de achtste plaats, terwijl Hannover onder de rode streep te vinden is.

Wordt Borussia Dortmund dit seizoen kampioen van Duitsland?