FC Den Bosch in handen van 24-jarige Jordania: ‘Ze willen naar de Eredivisie’

Maandag, 12 november 2018 om

DEN BOSCH - Danny Verbeek keerde in de zomer van 2017 terug bij FC Den Bosch. Een stap achteruit, om vervolgens weer een paar stappen vooruit te zetten, zo was het idee. Afgelopen zomer kwam de club plots in handen van de 24-jarige Kakhi Jordania. Met de zoon van Merab Jordania, voormalig eigenaar van Vitesse, aan het roer moet de verrassende nummer drie op den duur weer terugkeren naar de Eredivisie. Verbeek legt in een interview met Voetbalzone, de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, uit dat Jordania grootse plannen heeft met de club.

Door Yanick Vos

Formeel is de overname nog niet afgerond, maar afgelopen zomer bleek dat Jordania, eigenaar van een bedrijf dat olie verkoopt op de Russische markt, FC Den Bosch zo'n beetje van de ondergang had gered. “Dit was de enige manier om de club te laten voortbestaan”, liet directeur Paul van der Kraan destijds weten. Op 26 juli maakte FC Den Bosch bekend dat Jordania de nieuwe grootaandeelhouder was geworden. Hij neemt de club naar verluidt voor circa 2,5 miljoen euro over. Een akkoord werd bereikt over de overname van 99,9 procent van de aandelen. Alleen het prioriteitsaandeel wordt niet overgenomen door Jordania. Dit betreft rechten over de identiteit van de club, zoals de naamgeving, clubkleuren en vestitingsplaats. Het is nu aan de KNVB om de overname goed te keuren. “Ik heb hem zelf een of twee keer gezien, het is duidelijk dat hij hier grote plannen heeft”, vertelt Verbeek over Jordania. “Alleen is de overname nog niet helemaal afgerond. Als ik het goed heb wordt het binnenkort duidelijk. De KNVB wilde wat extra informatie.”

Hoewel de overname nog niet officieel is afgerond, duurde het niet lang voordat de selectie van trainer Wil Boessen aanzienlijk werd versterkt. De ene na de andere speler werd naar De Vliert gehaald en de doelstellingen werden bijgesteld. Versterkingen kwam uit onder meer Estland, Bulgarije, Italië en Argentinië, en kwamen allemaal uit de koker van de nieuwe technisch directeur Anton Evmenov. Hij werd aangesteld door Jordania en was eerder werkzaam als technisch directeur bij CSKA Moskou en hoofd scouting van Zenit Sint-Petersburg. Met hem aan het roer hoopt Den Bosch op betere tijden. Dat kan ook haast niet anders, want de afgelopen jaren waren de prestaties niet om over naar huis te schrijven (zestiende, zeventiende, veertiende). Boesen liet aan het begin van het seizoen al weten dat er nu meer van hem gevraagd wordt: "We willen bovenin meedraaien en minimaal een play-offplek veroveren”, was hij duidelijk na gesprekken met zijn nieuwe bazen.

Verbeek vindt het goed dat er iets is veranderd bij de club waar hij werd opgeleid en op jonge leeftijd doorbrak. “Het gaat al jaren bergafwaarts met FC Den Bosch. Het wordt steeds minder en minder, de laatste jaren worden de play-offs niet eens gehaald. Uiteindelijk was dit de laatste redding”, vertelt de buitenspeler, die dit seizoen door Boessen op het middenveld wordt geposteerd. “Ik kom zelf uit Den Bosch en dan krijg je redelijk veel mee. Nu merk ik om mij heen dat het weer meer begint te leven. Het is een tijd lang zo geweest dat ik in de stad riep en er naar me werd geroepen: ‘Danny, tegen wie moet je vrijdag?’ Nu merk je dat ze allemaal weer willen komen. Het begint weer te leven.”

FC Den Bosch bivakkeerde de laatste jaren steevast in het rechterrijtje in de Eerste Divisie. Zonder geldschieter had de club misschien wel opgehouden te bestaan. Jordania is niet alleen de redding van de club, maar is ook iemand die ambitieus is. “Verrassend dat je dit op je 24ste al kan bereiken”, aldus Verbeek. “Ik wist wel dat we dit als club nodig hadden. Ik denk dat het in het voetbal steeds meer deze kant opgaat, zeker in de Keuken Kampioen Divisie. Er is bijna geen club die zijn eigen broek kan ophouden. De supportersaantallen nemen af, de sponsoring loopt terug. Nou, zeg het maar: hoe ga je dan je inkomsten nog genereren? Den Bosch is een grote stad, maar je hebt hier in de buurt zo veel clubs: RKC Waalwijk, FC Eindhoven, Willem II, TOP Oss, NAC Breda... er zitten zo veel clubs in de buurt kort op elkaar. En dan heb je PSV nog waar het grote geld naartoe gaat. Dus zeg het maar?”

Hoewel iedereen bij FC Den Bosch het erover eens is dat de overname een goede zaak is, levert het ook gemengde gevoelens op bij de aanvoerder van het eerste elftal. “Het is een beetje dubbel. Er zijn heel veel jongens die denken: hoe is het nu voor mezelf, hoe ziet mijn toekomst eruit? Je weet dat als er een nieuwe koper is, een nieuwe eigenaar, dat hij ook zijn eigen spelers gaat halen. Mensen die hier al lang lopen vragen zich af: wat gebeurt er met ons? Het is een beetje dubbel, aan de ene kant denk ik dat de club het nodig heeft, aan de andere kant vraag je jezelf ook af: waar ligt mijn toekomst?”, aldus Verbeek, wiens contract in Den Bosch doorloopt tot de zomer van 2020.

Als captain praat Verbeek regelmatig met Evmenov, de nieuwe technisch directeur. “Hij komt op mij heel serieus over. Het is iemand met heel goede plannen”, klinkt het. “De overname kwam vrij laat rond, de transferperiode was al lang op gang en liep al op zijn einde. Hij heeft nu een aantal spelers gekocht of gehuurd, waarvan er veel ook echt veel kwaliteit hebben. Alleen je merkt wel dat hij op een hoger niveau gewerkt heeft doordat hij de randvoorwaarden wil aanpassen. De voeding, de shakes, de rust. Vorig jaar waren die plannen er ook wel, maar toen was er geen budget. Tegenwoordig is iedereen veel bezig met goede voeding en shakes. Nu zijn de financiele mogelijkheden er voor. Qua trainingen is er verder weinig veranderd, we hebben nog steeds dezelfde trainer die gewoon nog steeds hetzelfde werk doet.”

Dat er meer budget is bij FC Den Bosch is ook te merken aan de spelers in de selectie. Met Danny Holla werd een ervaren speler in huis gehaald en ook aan Stefan Velkov en Nicolás Romat wordt veel plezier beleefd. “Een groot gedeelte van de nieuwe spelers is ook wel écht een versterking”, laat Verbeek weten. “Het is alleen ook moeilijk om dat allemaal goed in te passen, want het zijn een hoop buitenlandse jongens. Van die jongens kan je niet verwachten dat ze er meteen staan. We hebben twee jongens uit Argentinië, dat is voor iedereen een hele omschakeling natuurlijk. Het is nu nog te vroeg om te concluderen welke spelers de echte versterkingen zijn, maar je ziet wel dat een heel groot gedeelte echt veel kwaliteit heeft.”

FC Den Bosch viert feest na de 2-1 overwinning op FC Twente

Dat er meer kwaliteit in de ploeg van Den Bosch zit, is terug te zien aan de stand op de ranglijst. FC Den Bosch staat na de 2-1 overwinning op FC Twente van afgelopen vrijdag op een knappe derde plaats. Verbeek wil niet te vroeg juichen. “We zijn nog niet eens op de helft van de eerste competitiehelft en krijgen nog heel veel moeilijke wedstrijden. Ik denk dat je pas kan kijken naar waar je staat als je tegen iedereen een keer hebt gespeeld. Aan het begin van het seizoen heeft het niet meegezeten, met jongens die we op het laatste moment nog moesten inpassen. Dat is heel moeilijk en dat zag je ook in het begin. Maar nu winnen we vier keer op rij en dan zie je dat er een beetje geloof begint te komen. Dan wordt het ook makkelijker voor die jongens om in het team te komen”, zegt hij. Na de winterstop bestaat de kans dat er opnieuw nieuwe spelers in de ploeg moeten worden ingepast. Ik denk dat ze in januari weer gaan doorselecteren en in de zomer de echte stappen gaan zetten.”

Verbeek verliet FC Den Bosch in 2012 voor Standard Luik. Hij speelde daarna voor NAC Breda en FC Utrecht, om in 2017 terug te keren bij de club waar het voor hem begon. Door blessureleed kwam hij niet helemaal uit de verf. Het liep niet meer zoals hij wilde en bij Den Bosch kon hij weer veel aan spelen toekomen. “We zetten een stap achteruit, met de bedoeling om er daarna weer een paar vooruit te zetten”, aldus Verbeek. Die stap vooruit zet hij binnenkort misschien wel mét Den Bosch, al had hij dat op voorhand nooit gedacht. “Dat is nu wel een mogelijkheid. Dat was eerst niet mijn bedoeling. Ik kwam niet terug naar Den Bosch met het idee, met de positie waar ze destijds stonden, dat ze op korte termijn konden promoveren. Dat gevoel had ik niet. Op dit moment is dat nog steeds moeilijk, maar daar gaan wij wel naartoe groeien. Dus ik denk wel dat Den Bosch binnen nu en een jaar of twee jaar een serieuze kandidaat is om te promoveren. Ze willen Den Bosch naar de Eredivisie hebben, absoluut.”

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.

Feiten op Tafel | DTV: Wat is de meest succesvolle club ooit in de Eerste Divisie?
Meer video's


Gerelateerd

29 reacties (laatste reactie door waagplein)

Kan aan mij liggen, maar Den Bosch heeft voor mij als voetbalclub (niet als stad, die is prachtig) al z'n charme verloren. Compleet lege tribunes en een armtierig bestuur. Nu kan het met Jordania anders worden, maar de vraag is of je dat als neutrale liefhebber moet willen. Iemand die er zoveel geld in pompt zonder enige band met de club. Van Seumeren begrijp ik, vrienden van Feyenoord ook, maar een buitenlander die ineens aanklopt zonder hart bij de club en overal ter wereld versterkingen vandaan haalt gaat mij iets tever. Against modern football!

12 november 2018 om 00:42

De complete oosttribune (waar camera op staat) was lange tijd gesloten. Afgelopen vrijdag weer geopend en het stadion zat zo goed als vol. Natuurlijk ook omdat Twente de tegenstander was. Maar ik ga er vanuit dat de heropening van de tribune, de M-side, weer een hoop supporters aantrekt. Overigens lijken de investeringen van Jordania weldoordacht. Zo gaat op termijn het kunstgras vervangen door natuurgras en wordt er bijvoorbeeld een substantieel bedrag extra in de jeugdopleiding gepompt. Maar goed, eerst maar eens zien hoe het allemaal uitpakt. En ben benieuwd hoe vol het stadion tijdens de volgende thuiswedstrijd eruit ziet. Er zit in ieder geval meer leven in de club en gezond idee achter de overname dan dat je in eerste instantie denkt!

12 november 2018 om 07:17

Dit is precies wat Nederland nodig heeft om weer aan te kunnen haken op sportief gebied. Buitenlandse investeerders die de clubs naast Ajax en PSV wat sterker maken.

12 november 2018 om 16:34

@michael90;

Alsof supporters erop zitten te wachten dat één of ander figuur uit Rusland hun club opkoopt omdat het niveau dan wellicht iets omhoog gaat.

FC Twente is mijn club maar zo gauw ze hun ziel verkopen aan een Jordania zien ze mij nooit weer.
Niet voor elke supporter draait alles om 'het niveau' maar de gezelligheid tijdens de wedstrijd van hun club.
Oprotten met die buitenlandse investeerders.

12 november 2018 om 08:11

Klopt wat je zegt. Die lege tribune komt ook omdat het daar niet veilig meer is on te staan. Maar verder zitten er maar weinig mensen. Als Fc Den Bosch snap ik wel dat ze het met Jordania gaan proberen, zonder investeerder waren ze vroeg of laat toch wel ongevallen. Persoonlijk zit ik niet op die tokkie club te wachten. Altijd alleen naar gezeik daar.....

12 november 2018 om 15:25

Ik kan mij nog een bekerwedstrijd herinneren van AZ tegen FC Den Bosch. Deze wedstrijd werd nog stil gelegd vanwege racistische spreekkoren van de harde kern van Den Bosch richting Jozy Altidore. Enige sympathie was direct verdwenen.

12 november 2018 om 23:13

Och och want bij AZ lopen alleen maar lievertjes... Je sympathie voor ajax psv feyenoord twente etc zal dus ook wel verdwenen zijn dan?

13 november 2018 om 20:46

Heb ik nooit gehad.

En bij AZ heb ik nog nooit oerwoud geluiden gehoord.

Waarom zou het niet werken? Als je als club ieder jaar bijna failliet ben en ieder jaar structueel in het rechter rijtje staat kan ik dit wel begrijpen tuurlijk wordt het een selectie met verschillende nationaliteiten maargoed iedere top club heeft zo ze eigenaar en verschillende nationaliteiten maar stel dat het werk is het geniaal als t niet werkt verklaar je de club alsnog failliet en ga je met een andere clubnaam verder

Artikel is al eerder geschreven? Den Bosch staat inmiddels 3e en niet 5e zoals genoemd in het artikel...

Combi van Van der Kraan en Jordania is toch opvallend. Eerst vader aan club helpen bij Vitesse. Nu zoon bij Den Bosch. Volgend jaar talenten van Vitesse bij Den Bosch?

Den Bosch wordt/is nu een speelballetje van wat personen met veel geld. Nergens, behalve als je zelf wat opricht, staat een 24 jarige aan het roer. Pappies boy, wie bij pappie aanklopt als mensen hem niet zijn zin geven (en hop paps stuurt de Balkan maffia op je af).

Nee, dit is niet een kwestie van geef hem een kans. Dit maakt voetbal kapot, geld pompen en jan alleman kopen en opstellen. Bah, heb je dalijk een vreemdelingen legioen bij Den Bosch. Jammer en schande, nog ff en je kan Bossche Bollen bij ali kopen bij een stand buiten het stadion.

12 november 2018 om 09:45

Jij gaat wel heel ver.
Moesten ze van jou over 2 jaar failliet zijn en dan geen FC den bosch meer?

12 november 2018 om 11:08

Joh, als je er geen verstand van hebt Spijkernisser en toch alleen maar aan het gissen bent, zeg dan gewoon niks met je inhoudsloze reactie.

Vanaf het moment dat bekend werd dat Jordania het zou overnemen zijn er gelijk rondom en in het stadion aanpassingen gedaan die voor de club beter zijn. De oosttribune is weer geopend die compleet afgekeurd was. Er zijn hekken rondom het stadion geplaatst die voor betere doorloop moeten zorgen voor de supporters en ik las hier boven dat ze het kunstgras gaan vervangen met natuurgras. Dus als de beste man uiteindelijk er voor kiest om de club te verkopen dan is het echt niet zo dat hij deze mee zal nemen. Dus hoe bedoel je hij ziet het alleen als een speeltje? Als zo'n voorzitter iets aan de infrastructuur aanpast dan is dat alleen maar mooi meegenomen voor de club en stad van Den Bosch.

12 november 2018 om 16:39

Joh M.pjanic, als je het niet met iemand eens bent ga dan niet als een kleuter schreeuwen dat z'n reactie inhoudsloos is.

Het zal mij persoonlijk in ieder geval een zorg zijn of het door Jordania komt dat er hekken om het stadion staan..
Het is een speeltje ja, wat denk jij dan dat het is? Denk je nou echt dat die gast ook maar één moment denkt aan de supporters, die er bij wijze van 30 jaar komen, als hij een keus maakt?

Schijnbaar boeit het jou vrij weinig als je club wordt verkocht aan zo''n figuur maar ik moet er niet aan denken in ieder geval.

12 november 2018 om 12:32

Wist je dat er ook een 2 Spijkenissers in de selectie zit? Den Bosch is bezig met een inhaalslag en er spelen nog genoeg NLse spelers, dit zal in de toekomst niet veranderen mits ze kwaliteit hebben natuurlijk. Zijn namelijk bezig met verlengen van contracten van bepaalde spelers. En je ziet bij Vitesse wat er van kan komen, die spelen nu al een aantal jaren steevast mee in de subtop. Zou toch mooi zijn als wel een club erbij krijgen, die op den duur ook mee kan doen met de subtop.

12 november 2018 om 23:14

Vreemdelingen legioen? Tegen twente stonden er 9 nederlanders in en beltrame die we al eerder in de vliert hebben gehad.

Op zich ben ik niet tegen investeerders. Alleen dit slaap toch nergens op man. Meneertje is 24 jaar. Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat dit niet de echte eigenaar is.deze gast, 24 jaar en zogenaamd in Moskou op zijn 19e een bedrijf dat in olie handelt gestart. en succesvol. Ik geloof het niet. Ik denk niet dat het mogelijk is een succesvol olie bedrijf te starten op je 19e waar ook ter wereld. Het feit dat hij wel CEO of wat dan ook is geeft aan dat het er is. Ik denk alleen dat de waarheid anders ligt. Er volgens mij waarschijnlijk iemand achter die al een te groot belang in een andere club heeft. En dat vind ik wel kwalijk. Het grote kapitalisme wat nu in het voetbal is doorgebroken is niet gezond en draait op geldstromen die worden rond gepompt. De eigenaren verdienen hier grof geld mee. Ik ben er niet tegen dat eigenaren verdienen en dus rendement op hun investering maken. Het punt is echter alleen dat het voetbal stilletjes aan wordt over genomen door een paar kapitaal krachtigen en dit verbloemen via constructies zodat het lijkt dat er veel verschillende investeerders zijn. Het gevolg is dat iedereen in de voetbalwereld het wel door begint te krijgen maar zoiets heeft van zolang ik er deel van uitmaak pik ik mijn graantje mee. Heel begrijpelijk natuurlijk alleen de echte pure sport verdwijnt. Het draait niet meer om waarde, eer en romantiek.

12 november 2018 om 13:48

Wat loop je nou slap te zwetsen. Heb je ook maar enig bewijs van alle onzin die je hier uitkraamt?

12 november 2018 om 14:17

Natuurlijk heb ik daar geen bewijs voor. Ik spreek toch mijn gedachte en gevoel uit. Ik zeg toch denk, voel en geloof en stel toch ook niet dat ik daar bewijs voor heb.

Ik ben hier blij mee, Een mooie club als Den Bosch wordt toch gered van de dood. Voor hoe lang dan ook. Gezien Jordania gaat investeren in de jeugdopleiding en stadion is het ook iets wat blijft, ook al gaat hij weer weg.

Ze hebben hier gelijk in het feit dat het moeilijk geld "vinden" is.
Ik hoop wel dat ze daar beseffen dat ze nu hun club verkopen als speeltje voor de rijken, want zeg nou eerlijk.....een 24 jarige die "even" een voetbalclub koopt spoort toch niet.
Maar ja....mkchten ze ooit daardoor weer Eredivisie spelen dan is er geen haan die er naar kraait in Den Bosch.

Tinus45, dan zit Wazza er als de kippen bij, Kom nou Wassa, Iff you can't beat them , t is toch jou cluppie man, die jongen is 24, als blijvertje is hij over 24 jaar een echte Boschenaar, veel plezier met de aankomende promotie.

Waarschijnlijk was er weinig leus meer kwa andere optie's.
En is dit met beide handen aangepakt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Den Bosch

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.FC Twente8033
3.Jong PSV6318
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
S. BlummelAanvaller3410
D. VerbeekAanvaller345
R. SappinenAanvaller306
O. BouyaghlafenAanvaller222
J. van der SandeAanvaller213
M. DeijlVerdediger190
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Den Bosch.

9 fans
Aanvaller, 28 jaar

In de wandelgangen

Zondag 19 mei
Vincent Kompany gaat Manchester City na een lang dienstverband verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren