'Ajax is verplicht om dit seizoen landskampioen te worden’

Donderdag, 25 oktober 2018 om 21:40Robin Bruggeman • Laatste update: 21:51

Ajax ontvangt Feyenoord zondag voor de eerste Klassieker van het seizoen en om in het spoor van koploper PSV te blijven, zal alleen een overwinning op de aartsrivaal voldoen. Aron Winter, assistent van Erik ten Hag, legt in onderstaande video uit waarom hij denk dat zijn ploeg uiteindelijk als winnaar van het veld af zal stappen.


Poll

Denk jij dat Ajax gaat winnen van Feyenoord?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door passionforpink)

Ik heb het nooit zo op dit soort "hang maar lekker op in de kleedkamer mocht je nog extra motivatie nodig hebben" uitspraken. Zorg maar dat je wint.

25 oktober 2018 om 21:39

Al hangen ze heel die kleedkamer vol. Zie dit Feyenoord niet winnen. Dit hebben jullie ook alleen maar van PSV.

25 oktober 2018 om 22:03

Lulkoek, die "psychologie van de koude grond' is zo oud als de weg naar Kralingen ...

Tja PSV doet het echt uitstekend en is in de Eredivisie echt onverslaanbaar. Helaas had Ajax echt een off day tegen Psv. Ook hielp het niet mee dat Blind en de Jong centraal stonden. Hopelijk verspilt PSV wat punten maar ik zie niet in wie ze gaat tegenhouden. Hopelijk wint Ajax thuis van PSV want dat moet dan.

25 oktober 2018 om 22:02

Misschien staan we tegen die tijd wel bovenaan. Maar in deze competitie is niet makkelijk om PSV in te halen.

25 oktober 2018 om 22:17

Gewoon tactisch falen tegen Psv.

26 oktober 2018 om 00:02

Of gewoon niet goed genoeg voor PSV.

26 oktober 2018 om 11:10

Echt weer een reactie van een Ajacied.
Als ze verliezen hebben ze altijd weer een offday.

26 oktober 2018 om 11:51

Dat kan dus niet volgens jou? Waarom speelt PSV dan beter in de wedstrijden tegen Inter en Barca, dan tegen Tottenham.
Natuurlijk kan het zo zijn dat de offday puur de verdienste is van de tegenpartij. Daar hoeven we niet over te discussiëren. Echter, als je de doelpunten bekijkt die Ajax tegen krijgt in Eindhoven, dan kun je moeilijk zeggen dat de doelpunten ontstaan door de kwaliteiten van Psv. Daar heeft Ajax wel degelijk aan meegeholpen. Dit in tegenstelling tot vrijwel alle andere wedstrijden dit seizoen.
In mijn optiek was het de zwakste wedstrijd van Ajax van het gehele seizoen. En PSV heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt.
Hoe verklaar je dat PSV met mazzel wint bij Zwolle? Ondanks dat PSV die dag een offday had, kwamen ze weg met de drie punten. Ook al stijgt Zwolle boven zichzelf uit. PSV moet wel een offday hebben om zo belabberd voor de dag te komen.

26 oktober 2018 om 12:58

Steek

Je kunt dat soort wedstrijden altijd op twee manieren benaderen. Had Ajax dan een offday, of was het gewoon zo dat het spel van PSV Ajax tot die offday dwong? Kip of ei dus.

Ik vond zelf vooral dat De Ligt niet meedeed (plus de tactische blunder om Blind/de Jong centraal te zetten) dé belangrijkste factor was. Vervolgens is het wel zo dat als PSV het niet kan maken, Ajax dus alsnog overeind was gebleven. Dus PSV heeft wel de kwaliteiten om Ajax over de knie te leggen én deed dat dus ook, toen die kans zich voordeed. Ik zou er echter nu, als we deze wedstrijd over zouden moeten spelen in de huidige vorm van Ajax en met alle spelers beschikbaar. geen stuiver op zetten dat PSV wéér met 3-0 zou winnen.

Maar, en nu komt de nuance, uiteraard kun je dit verhaal exact om omdraaien als we naar Ajax - PSV van december 2017 kijken. Toen werd het 3-0 voor Ajax. En had PSV niet veel in te brengen. Maar, jij weet ook nog wel dat PSV in die wedstrijd begon met Luuk de Jong op de bank en Locadia in de basis. De tactiek was afgestemd daarop, veel snelheid in plaats van de statische Luuk de Jong. Echter, Locadia viel al na tien minuten ongeveer uit en toen moest De Jong er alsnog in. Weg tactisch plan. En omdat Veltman Kung Fu en Karate inzette om Lozano het voetballen onmogelijk te maken werd het uiteindelijk 3-0. Oftewel, op die 3-0 was ook nog een boel af te dingen! Het was namelijk de zwakste westrijd van PSV van het gehele seizoen!

Dus ja, wat is de waarde van het afdingen op die 3-0 nederlaag van Ajax?

26 oktober 2018 om 14:14

Mijn punt is meer dat je doelpunten kunt afdwingen door soepel lopende aanvallen feilloos af te ronden. Je kunt ze ook cadeau krijgen door een van richting verandert schot en tweemaal amateuristisch verdedigen van de Jong, waarbij gezegd dat de 3-0 ook niet onfortuinlijk was aangezien de bal via Onana alle kanten op kon, maar precies in de voeten van Bergwijn terugkwam. Over de 2-0 hoeven we het niet te hebben. Dan is de opstelling van Ten Hag wellicht niet de juiste. Die fouten hoeft de Jong in het beginsel niet te maken.
Wat mij betreft het slechtste optreden (ook aanvallend gezien) van dit seizoen. Heracles was slecht, maar PSV uit was nog slechter. Kost je 5 punten, waarvan 3 ingecalculeerd. Kijk naar PSV tegen Zwolle. Alleen deed daar de factor geluk zijn werk en kostte het je niets.

26 oktober 2018 om 22:26

Willem II uit was de zwakste wedstrijd van PSV vorig seizoen, geen twijfel over mogelijk.

gezien de investeringen die gedaan zijn ben je dat wel verplicht idd. niet alleen dit seizoen maar het seizoen daarvoor is ook grof geinvesteerd

25 oktober 2018 om 22:28

Flinke investeringen roept iedereen. Tadic en Blind noem ik geen flinke investeringen.

26 oktober 2018 om 07:32

Voor Eredivisie begrippen wel

26 oktober 2018 om 12:18

@oker haha ok zo noemde meneer Overmars het anders wel..

26 oktober 2018 om 13:02

oker

Als je bijna 40% van je omzet investeert in het kopen van twee spelers dan heet dat voor bedrijfseconomen gewoon een flinke investering. En dat is het uiteraard ook.

25 oktober 2018 om 22:34

Vorig jaar voor 81 miljoen verkocht en voor 28 miljoen aangekocht, dat noem ik niet grof investeren. Dat jaar daarvoor voor 80 miljoen verkocht en 35 miljoen aangekocht, dat noem ik ook geen grove investering. Dit is het eerste jaar dat we flink in het team investeren in plaats van alles laten gaan.

26 oktober 2018 om 05:29

Dus voor 63 miljoen geïnvesteerd de afgelopen 2 jaar. Komt dit seizoen nog eens zo'n 40 miljoen bij. Zit je qua investeren toch al snel op subtop niveau Engeland. Buiten de Europese topploegen hebben volgens mij maar weinig anderen zoveel geïnvesteerd. Dan heb je nog voor Nederlandse begrippen het hoogste salarishuis, waardoor je de jeugdinternationals allemaal binnen kunt harken. Dat hoort ook bij investeren.

26 oktober 2018 om 08:33

Hoe weet jij zo zeker dat Ajax het hoogste salarishuis heeft? Volgens mij betaalt PSV ook goed.

26 oktober 2018 om 08:35

@Steef, jij noemt 63 + 40 miljoen, maar vergeet daarbij te vermelden dat Ajax in diezelfde periode zo'n 180 miljoen binnen haalde aan verkopen.

26 oktober 2018 om 13:04

Kyle66

De salarisgebouwen staan gewoon in de jaarcijfers van beide clubs. En ja, Ajax betaalt al een fors aantal jaren beduidend meer dan Psv. En dat is zelfs nog een fors stuk meer geworden sinds Ajax inmiddels al drie spelers heeft die vier miljoen per seizoen als inkomen ontvangen.

26 oktober 2018 om 13:13

Kyle66

Maar wat Steef, en jij, ook vergeten te noemen is dat je eerst de boekwaarde van de verkochte speler van de opbrengt moet aftrekken, daarop ook de afschrijvingen in mindering moet brengen en tenslotte pas kunt spreken van een resultaat op trnsfers als alle daarmee gepaard gaande kosten afgetrokken zijn.

Voor jouw begrip, het netto resultaat 'vergoeddingssommen' over het afgelopen boekjaar was 39,4 miljoen. Dus niet '180 miljoen aan verkopen', zoals jij dat stelt. Volgens de toelichting gaat het hierbij om de transfers van onder andere Sanchez, Tete Riedewald. Voor je begrip, die 27 miljoen voor Klaassen is door Ajax verwerkt in het boekjaar 2016-2017. Bovendien bestaat dat bedrag van 39,4 miljoen ook uit alle solidariteitsbijdragen, opleidingsvergoedingen en aandelen uit transfersommen bij doorverkoop.

Zet dat af tegen die bedragen die Ajax voor Tadic en Blind betaalde (nog even los van de salarissen die beide spelers ontvangen, en dan is het dus wel degelijk een 'forse investering'. Eentje die je kunt verantwoorden. Maar wel fors dus.

Heel realistisch is Psv ook verplicht kampioen te worden. Hopelijk blijft het tot het einde spannend.

26 oktober 2018 om 12:02

Precies! Ajax en PSV zijn het ieder seizoen verplicht om kampioen te worden. En het is niet zo dat de beste ploeg kampioen wordt, maar de ploeg met de meeste punten na 34 wedstrijden.

Realistisch is dat Ajax na de winterstop Europees verder gaat, en PSV zich dan volledig mag concentreren op de Nederlandse competitie. En dan is er ook een reële kans dat Ajax in Nederland af en toe punten morst.
Net als vorig seizoen vind ik Ajax het best voetballende team hebben, maar of ze er daarmee in slagen PSV voorbij te gaan lijkt me geen zekerheid. Het zal wel een nek aan nek race tussen die twee teams gaan worden.

26 oktober 2018 om 08:17

Daar ben ik het mee eens, maar toch heb ik bij Psv altijd het gevoel dat als het daar wat tegen gaat zitten het ook echt helemaal instort. Alles draait om de jong bv, maar is geen adequate vervanger voor. En ook die Mahlen is natuurlijk geen volwaardige vervangen in de voorhoede. Die jongen komt net kijken. Dan hebben ze nog een of andere akpo of zo, die kwam van de week invallen. Het is erg mager allemaal op de bank. Combineer dat met een trainer zonder ervaring en het gat kan onverwachts diep zijn

26 oktober 2018 om 09:40

Alleen dat gevoel van jou is niet op feiten gebaseerd. Wanneer is het bij PSV nou 'helemaal ingestort' de laatste jaren, behalve in Cocu's eerste seizoen? Daarnaast komt Romero er ook aan als vervanger van Luuk.

De prestatie van PSV tot zover is een zeldzame. Als zij zo doorgaan wordt het toch lastig om aan deze ‘verplichting’ te voldoen.

Ajax is verplicht dit jaar zeer goed te presteren en natuurlijk hoop ik op de titel. Maar stel dat Ajax nu alles wint in de competitie en PSV alles wint behalve Ajax uit, dan gaat PSV er alsnog met de titel vandoor. Toch kan je dan niet zeggen dat Ajax het slecht heeft gedaan. Zeker niet als ze daarbij nog kwartfinale of halve finale CL zouden halen. Hoe verder ze komen in de CL, hoe minder druk er wat mij betreft ligt op de nationale prestaties: uiteindelijk is Europees presteren belangrijker en heeft heel Nederland daar meer aan.

Maar liefst natuurlijk dan ook jezelf belonen met de titel...

26 oktober 2018 om 07:42

Kwart finale pf de halve finale haha jij denk al ver vooruit. Maar fat zou idd leuk zijn, zie het alleen niet gebeuren

26 oktober 2018 om 23:53

Een mens mag dromen nietwaar? 1/8 finale is al bijna binnen handbereik, dus dan moet je de doelen verleggen. En hoe verder ze komen, hoe meer ik er vrede mee zou kunnen hebben als ze dan net naast de titel grijpen. Hoewel ik juist dan vind dat ze die ook verdienen en hoop dat ze die pakken.

Laat mij de druk bij Aron wat weghalen: er zijn heel wat mensen zoals ik die helemaal niet vindt dat Ajax kampioen moet worden.

Ach, als je kijkt naar budgetten, aankopen enz. gaat het best vaak zoals je mag verwachten (bayern scenario) maar sport blijft sport en verrassingen zijn er altijd en ik heb het gevoel dat dat vaker gebeurd. Niet zozeer een Leicester scenario, maar wel b.v. Feyenoord een keer kampioen en dat PSV vaker kampioen wordt dan Ajax in the modern age waarin Ajax meer geld op de bank heeft dan Psv.

26 oktober 2018 om 02:52

Dat duurt op z'n minst nog 9 jaar en dat geloof je toch zelf niet. Wij zijn al jaren beter. Feit dat viergever in de basis staat bij jullie zegt genoeg

26 oktober 2018 om 06:39

Rens3xb
Wat zegt dat precies dan? Dat Ajax daar nu een veel betere speler heeft staan? Of bedoel je dat Viergever er bij Ajax helemaal niks van kon en bij psv nu belangrijk is?

Ik denk dat t ook zegt dat Ajax de man van 7 miljoen of zoiets (wober) moest gaan laten spelen (en intussen ook bereid was weer te investeren in een argentijn die niet kwam) en dat psv zodoende met de hand op de knip bij Ajax een goedkope optie heeft gevonden. Het zegt dus misschien wel iets over het verschil in financiã«le mogelijkheden tussen de clubs.

Maar goed ik weet t niet.

26 oktober 2018 om 12:21

@rens: Wat bedoel je dan precies? Want Viergever stond toch ook altijd bij jullie in de basis? Ik snap het even niet

26 oktober 2018 om 12:31

Ik weet niet wat je bedoelt bet die 9 jaar Rensbb, maar als ik er wat sarcastisch op reageer en er vanuit ga dat je met Wij Ajax bedoelt:

Ja. Al jaaaaaren beter. Intussen al 20.834 uur geen koppositie. En Op 8 mei 2016 (!) voor het laatst koploper en dat was de dag waarop Ajax de titel op de ultieme speeldag verspeelde aan Psv.

Maar Ajax is dus beter. Weten we dat ook weer.

PSV wordt simpel kampioen. Ajax wint weer helemaal niks dit jaar maar zulle goede wedstrijden spelen. Feyenoord wint de beker en wint deze wedstrijd van Ajax.

Ik zie inderdaad PSV vrij moeiteloos kampioen worden. Wie zal er namelijk nog van PSV gaan winnen? Ajax overwintert in de CL, maar vliegt er daarna in een tweeluik met Manchester City of Barcelona toch uit. Feyenoord wint zowel beker als JC-schaal, maar eindigt wel minstens 20 punten achter Ajax, dat zoals altijd wervelend speelt, de beste selectie heeft, het meeste geld, maar toch weer helemaal niets wint.

26 oktober 2018 om 12:23

Leuk dat wervelend en mooi spelen, lekker belangrijk allemaal. Aan het einde worden de knikkers geteld en niemand die over 3 jaar nog weet hoe slecht het tegen de Graafschap uit wel niet was dat seizoen.

O ja, en dat we zondag verliezen, dat lijkt wel vast te staan. Geeft ook niets, het gat moet minstens 20 punten worden. Zondag om 1620 hrs zijn het er dan 5, maar een derde van de competitie is dan al wel gespeeld. Misschien toch maar 15 ipv 20 punten.....

Het enigste wat Ajax kan doen is afwachten of PSV nog fouten gaan maken.
Ze hebben helemaal niets meer in eigen hand.

26 oktober 2018 om 12:00

In theorie klopt hetgeen je zegt. Maar je kunt moeilijk verwachten dat PSV van de komende 25 wedstrijden 24 gaat winnen. Dan ben je wel erg veeleisend.
Dat het verschil tussen Ajax, PSV en de rest redelijk groot is ben ik met je eens, maar als de wet van Murphy om de hoek komt kijken (blessures, rode kaarten etc.), dan kan de voorsprong snel omgebogen worden naar een achterstand.
Vooralsnog heeft PSV de zaakjes prima op orde en zie ik ze ook niet snel punten verspelen, maar om met zoveel wedstrijden voor de boeg al te spreken van "ze hebben het niet in eigen hand" vind ik theoretisch correct, maar praktisch kort door de bocht.

26 oktober 2018 om 13:17

Daarbij is er wel een beginvoorwaarde Steekie. Namelik die dat Ajax dus wel ongeveer echt álles zal moeten winnen. Is dat realistisch?

26 oktober 2018 om 14:06

Dat gaat niet gebeuren. Er is ook altijd een wedstrijd in Utrecht waar sowieso punten verspeeld worden. Maar het gaat zich mij om het principe dat ze helemaal niets meer in eigen hand hebben. Op een eindtoernooi in de poulefase met nog een wedstrijd te gaan vind ik het een realistische uitspraak. Maar na 9 van de 34 wedstrijden vind ik die uitspraak niet passen, ook al is het theoretisch correct.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7972
2.PSV6535
3.AZ6428
4.Vitesse6016
5.Feyenoord5528
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3114
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
7 fans
Coach, 54 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren