Klaassen en consorten bestormen Duitse top na vijfde seizoenszege

Werder Bremen is in de Bundesliga opgestoomd naar een tweede plaats. Het elftal van trainer Florian Kohfeldt boekte zaterdagavond op bezoek bij Schalke 04 de vijfde zege in acht competitieduels dit seizoen: 0-2. Maximilian Eggestein nam in Gelsenkirchen beide doelpunten voor zijn rekening namens Werder Bremen, waar Davy Klaassen de negentig minuten volmaakte.

De eerste helft in de Veltins-Arena hield niet over. Schalke vergaarde in zijn eerste zeven competitieduels slechts zes punten en maakte ook tegen Werder Bremen een machteloze indruk. Het elftal van de geplaagde Domenico Tedesco kwam in de eerste helft niet verder dan twee gevaarloze pogingen van Guido Burgstaller en ook de bezoekers stichtten nauwelijks gevaar.

Toch kwam Werder Bremen twee minuten voor rust aan de leiding. Eggestein werd op een meter of achttien van het doel bereikt door Max Kruse, waarna de 21-jarige middenvelder met een laag schot de 0-1 liet aantekenen. Het betekende voor Eggestein zijn derde treffer dit seizoen in de Bundesliga, nadat hij in de wedstrijden tegen FC Nürnberg en FC Augsburg ook al het net had gevonden van buiten het strafschopgebied.

Kersvers Duits international Mark Uth begon bij Schalke op de reservebank, maar de voormalig aanvaller van Heracles Almelo en sc Heerenveen maakte direct na de onderbreking alsnog zijn opwachting als invaller. Werder Bremen overleefde de korte stormloop van de thuisploeg echter en wist de zege halverwege de tweede helft uiteindelijk veilig te stellen. Theodor Gebre Selassie bereikte na een counter Eggestein, waarna de uitblinker succesvol afdrukte voor de 0-2.

1
2

Had gedacht dat dit een hele moeilijke wedstrijd zou worden. Maar heerlijk deze overwinning! Je staat nu gewoon op een 2e plaats.

De laatste jaren ver weg gezakt het werder, maar mooi dat deze club zich met een degelijke selectie weer in de top meld. Europeesvoetbal zou toch weer eens haalbaar moeten zij.

Een goede samenvatting zou zijn: Schalke doet een poging tot aanvallen en Bremen scoort vervolgens twee keer uit het niets.

Helaas vallen dit soort wedstrijden voor Schalke al het hele seizoen de verkeerde kant op, al roepen ze het wel over zichzelf af. Vorig seizoen was Tedesco tactisch sterk, maar dit seizoen bakt hij er niet veel van. Ik heb het idee dat hij zich te zeer aanpast aan de tegenstander, wat bij een club als Schalke niet zou moeten zijn. Iedere week weer minstens 3 andere spelers in de basis.

De basisopstelling was al veel te defensief, met maar 1 echte aanvaller en 2 aanvallende middenvelders. De verdediging en het middenveld speelden best aardig, maar aanvallend is het hopeloos: maar 5 goals in 8 wedstrijden. Hij moet gewoon vasthouden aan een vaste opstelling met een vaste basiself (bijv. een aanvallend ingestelde 4-3-3 met buitenspelers waaronder Konoplyanka). Di Santo nooit meer opstellen graag.

Bremen zie ik wel Europees voetbal halen en dat is ze gegund na al die jaren. Hun manier van spelen (en winnen) doet me denken aan het Schalke van vorig seizoen.

20 oktober 2018 om 21:09

Alvast succes met de doordeweekse CL-wedstrijd tegen Gala. Hoop zelf op een mooie wedstrijd, alhoewel ik dat zeer betwijfel. Schalke presteert dramatisch en ook wij zijn zo inconsistent. Ik las op diverse Turkse media dat Fahrmann geblesseerd raakte in de warming-up en zodoende niet kon meespelen. Zijn jullie wel op volle oorlogssterkte as dinsdag, op de keeper na?

20 oktober 2018 om 21:47

Ik hoop ook op een leuke wedstrijd en ik denk dat het team dat woensdag de beste vorm heeft, zal winnen. Al is een gelijkspel voor Schalke ook nog een goed resultaat. In principe zijn de (op papier) beste spelers van Schalke gewoon fit ja. Bij Fährmann is het even afwachten hoe ernstig het is, maar ik verwacht niet dat hij zal spelen.

20 oktober 2018 om 21:42

Hoe spelen Harit en Mendyl? Heb het gevoel dat Harit geen vertrouwen krijgt van Tedesco..

20 oktober 2018 om 21:53

Harit heeft de eerste paar wedstrijden op de bank gezeten, maar de laatste tijd speelt hij weer regelmatig. Vandaag was hij wat minder. Hij krijgt het vertrouwen wel, maar ik vind dat Tedesco onnodig vaak zijn systeem en basiself aanpast, waardoor Harit er soms naast staat. Hij zou met zijn creativiteit elke week moeten spelen vind ik, want hij brengt daardoor wel wat extra's.

Mendyl was vandaag ook wat minder maar hij heeft de laatste weken een prima indruk achtergelaten. Hij brengt veel loopvermogen en energie met zich mee. Aanvallend gezien een prima back, alleen zijn voorzetten moeten beter. Hij is regelmatig ook nog te wild in zijn verdedigende acties (veel gele kaarten).

21 oktober 2018 om 12:39

Dank je wel gast! Hoop dat Schalke doorstoot naar de knockout fase in de CL, aangezien competitie hem denk ik niet wordt dit jaar. Mooie club om naar te kijken!

Ik zie dat Klaassen een basisplaats heeft. Ik hoop voor het Nederlands elftal dat hij weer op niveau komt/is. Zijn er Duitsland kenners die mij kunnen vertellen hoe hij het daar doet?

20 oktober 2018 om 23:03

Groeit langzaam maar zeker naar z'n Ajax-niveau toe en bij Werder waarderen ze zijn mentaliteit en directe spel. Kan natuurlijk perfect de ruimte bespelen tussen de linies en niet vies van werken. Dus onder de Bremen-fans is Davy absoluut wat harten aan het veroveren.