Wisselvallig Vitesse komt dramatisch uit interlandonderbreking

Vitesse is met een nederlaag uit de interlandonderbreking gekomen. De ploeg van trainer van Leonid Slutsky verloor zaterdagavond op pijnlijke wijze bij Excelsior: 2-0. Een eigen doelpunt van Max Clark brak de wedstrijd op slag van rust open, waarna Jurgen Mattheij de zege in de tweede helft veiligstelde voor de Kralingers. Excelsior is door de zege opgestoomd naar een zevende plaats in de Eredivisie en heeft nu net als Vitesse twaalf punten uit negen wedstrijden.

De laatste vijf competitieduels met Excelsior leverden twee nederlagen, twee gelijke spelen en slechts één overwinning op voor Vitesse en het mocht dan ook nauwelijks een verrassing heten dat de Arnhemmers het lastig hadden in Kralingen. Excelsior was de bovenliggende partij in de eerste helft en was na precies een halfuur voetballen bijzonder dicht bij de openingstreffer. Na goed doorzetten van Marcus Edwards nam Jerdy Schouten het doel van Vitesse onder vuur, maar de paal redde het elftal van Slutsky uiteindelijk.

Kort erna leek Excelsior alsnog op voorsprong te komen. Na een hoekschop van Ryan Koolwijk viel de bal binnen, maar doordat Mattheij buitenspel stond, werd de treffer afgekeurd. De thuisploeg bleef echter zoeken naar een doelpunt en kreeg op slag van rust alsnog loon naar werken. Vitesse slaagde er niet in een vrije trap onschadelijk te maken, waarna Clark de bal in eigen doel werkte.

Via Bryan Linssen had Vitesse vervolgens al snel in de tweede helft wat terug kunnen doen, maar zijn schot trof uiteindelijk de paal. De druk van de Arnhemmers bleef aanhouden, met meer mogelijkheden tot gevolg. Zo werd een kopbal van Oussama Darfalou gekeerd door Sonny Stevens, terwijl Clark rakelings naast kopte na een hoekschop van Martin Ödegaard.

Excelsior had in de tweede helft in aanvallend opzicht weinig in de melk te brokkelen, maar wist zijn voordelige marge twintig minuten voor tijd wel te verdubbelen. Een afvallende bal belandde voor de voeten van Mattheij, die vervolgens van buiten het strafschopgebied succesvol afdrukte voor de beslissing in de wedstrijd. In de blessuretijd mocht Vitesse nog aanleggen voor een strafschop nadat Stevens Roy Beerens onderuit had gehaald en mocht inrukken met een rode kaart, maar het buitenkansje was uiteindelijk niet besteed aan Darfalou.