Man City viert rentree De Bruyne in stijl; Spurs winnen stadsderby

Manchester City is voorlopig alleen koploper in de Premier League. Het elftal van manager Josep Guardiola won zaterdagmiddag op eigen veld met ruime cijfers van Burnley (5-0). De regerend landskampioen vierde bovendien de rentree van Kevin De Bruyne, die als invaller zijn eerste minuten sinds 12 augustus maakte. Liverpool kan later dit weekeinde in punten weer op gelijke hoogte komen met Manchester City. Tottenham Hotspur wist tegelijkertijd de Londense derby tegen West Ham United met minimaal verschil te winnen (0-1).

Manchester City – Burnley 5-0
Na een enigszins chaotisch begin nam Manchester City het heft stevig in handen. Joe Hart redde in de openingsfase nog wel knap op een intikker van Sergio Agüero, maar na zeventien minuten voetballen moest de doelman van Burnley alsnog zijn meerdere erkennen in zijn voormalig ploeggenoot. Agüero werd in het strafschopgebied van de bezoekers vrijgespeeld door David Silva, waarna de Argentijn eenvoudig kon binnen tikken. Manchester City had weinig te duchten van Burnley, maar ontsnapte tien minuten voor rust wel aan de gelijkmaker. Jeff Hendrick kon van dichtbij afdrukken, maar het schot van de aanvaller werd voor de doellijn uiteindelijk gekeerd door verdediger John Stones.

Na de onderbreking nam Manchester City razendsnel afstand van de bezoekers. Bernardo Silva zorgde na 54 minuten voetballen met een schot in het dak van het doel voor de 2-0, waarna de 3-0 van Fernandinho vrijwel onmiddellijk volgde. De Braziliaanse middenvelder schoot een afvallende bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de kruising en bracht the Citizens zo definitief in veilige haven. Guardiola plezierde het Etihad Stadium daarna nog met de rentree van De Bruyne, die een halfuur speeltijd kreeg. Manchester City speelde de wedstrijd vervolgens professioneel uit en sloeg in de slotfase nog eens tweemaal toe. Riyad Mahrez vond de bovenhoek met een fraaie uithaal vanaf ongeveer zeventien meter, waarna Leroy Sané in de slotminuut de eindstand bepaalde.

West Ham United – Tottenham Hotspur 0-1
De eerste helft in het Oympisch Stadion leverde weinig grote kansen op en leek dan ook zonder doelpunten te gaan eindigen. Erik Lamela zorgde er in de voorlaatste minuut echter toch nog voor dat Tottenham met een nipte voorsprong aan de thee kon. De Argentijnse middenvelder verschalkte doelman Lukasz Fabianski door het hoofd tegen een voorzet van Moussa Sissoko te zetten. In het eerste kwartier na de onderbreking werden the Spurs tweemaal op de been gehouden door Hugo Lloris, die beide keren met knap keeperswerk Marko Arnautovic van een doelpunt hield. West Ham United wisselde aanvallend en vond via Javier Hernández ook nog het net, maar de treffer van de Mexicaan werd uiteindelijk afgekeurd omdat Arnautovic eerder buitenspel stond.

Newcastle United - Brighton & Hove Albion 0-1
Newcastle United is na de negende speelronde in de Premier League de nieuwe hekkensluiter. The Magpies zagen concurrent Cardiff City winnen van Fulham, terwijl er zelf verloren werd van Brighton & Hove Albion. De enige treffer van het duel op St. James’ Park kwam op naam van Beram Kayal, die een afgeslagen hoekschop voor de voeten kreeg en de bal vervolgens met een volley tegen de touwen werkte. The Seagulls, bij wie Alireza Jahanbakhsh een basisplaats had en Jürgen Locadia als invaller in het veld kwam, wisten de minimale voorsprong te behouden en drukken het dolende Newcastle United zo nog verder in de problemen. De ploeg van manager Rafael Benítez verzamelde slechts twee punten uit de eerste negen competitiewedstrijden.

Wolverhampton Wanderers - Watford 0-2
Het duel tussen Wolverhampton Wanderers en Watford werd binnen één minuut beslist. Na twintig minuten spelen kwamen the Hornets op voorsprong door een treffer van Étienne Capoue, die Wolves-doelman Rui Patrício met een streep wist te verschalken. Amper een minuut later verdubbelde Watford de score. Roberto Pereyra dook vrij op in het strafschopgebied en rondde overtuigend af: 0-2. Watford zag die opgebouwde marge in het restant van het duel niet meer in gevaar komen en klimt zo op naar de zevende plaats in de Premier League, met zestien punten uit negen wedstrijden.

Cardiff City - Fulham 4-2
Het duel tussen de promovendi Cardiff City en Fulham kende een spectaculaire eerste helft. The Cottagers kwamen al na elf minuten op voorsprong in Wales, na een fantastische knal van André Schürrle. Lang konden de bezoekers niet genieten van de voorsprong, want vier minuten later was het via een schuiver van Josh Murphy alweer gelijk. Na twintig minuten spelen bracht Bobby Reid Cardiff City, dat als hekkensluiter van de Premier League aan het duel begon, op voorsprong. Nog voor rust tekende Ryan Sessegnon namens Fulham voor de 2-2. Cardiff City greep een kwartier na rust andermaal de voorsprong. Callum Paterson ontving de bal in het strafschopgebied en werkte de bal via een Fulham-verdediger in het doel. Drie minuten voor tijd besliste Kadeem Harris het duel door de 4-2 aan te tekenen, waardoor Cardiff City zijn eerste overwinning van het seizoen boekte. The Bluebirds hebben de rode lantaarn in de Premier League overgedragen aan Newcastle United.

Bournemouth - Southampton 0-0
Bij Bournemouth stond Nathan Aké aan de aftrap, terwijl Wesley Hoedt bij opponent Southampton een basisplaats had. The Cherries gingen in het Zuid-Engelse onderonsje sterk van start en kregen kansen via onder meer Adam Smith en Callum Wilson. Namens Southampton kreeg Charlie Austin in de eerste helft een goede mogelijkheid om de score te openen, maar Asmir Begovic voorkwam een treffer. Ook na rust vielen er over en weer kansen te noteren. Zo waren Junior Stanislas en Aké namens de thuisploeg gevaarlijk, terwijl Pierre-Emile Højbjerg en Shane Long kansen kregen namens the Saints. In de doelpuntloze stand kwam desondanks geen verandering meer.

Met Kevin De Bruyne is Manchester City titelfavoriet nummer één in de Premier League