Go Ahead is alléén koploper; Teze laat na incident voeten spreken

Go Ahead Eagles heeft goede zaken gedaan in de strijd om de eerste periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie. Kowet was vrijdag met 0-1 te sterk voor nummer drie Almere City en zag Sparta Rotterdam punten verspelen bij Roda JC Kerkrade: 1-1. In de strijd om de eerste periode heeft Sparta nog wel één punt meer dan de reguliere koploper. NEC was met ruime cijfers te sterk voor Telstar (0-3), terwijl de beloften van Ajax met tien man wonnen van RKC Waalwijk: 2-1. Jordan Teze scoorde voor PSV, maar kon puntverlies (2-2) tegen MVV Maastricht niet voorkomen.

Almere City - Go Ahead Eagles 0-1
Almere en Go Ahead tastten elkaar in de beginfase af en grote kansen waren dan ook schaars. Na ruim een half uur werd het bijna 0-1 nadat Orhan Dzepar een kopduel in het strafschopgebied had gewonnen, maar de thuisploeg kon tijdig opruimen. Even later, in minuut 42, was het wel raak: Istvan Bakx scoorde na een pass van Julian Lelieveld. In het eerste kwartier na de pauze toonde Dzepar tweemala dreiging en halverwege de tweede helft had Richard van der Venne er 0-2 van moeten maken, maar hij mikte voorlangs. Go Ahead trok de voorsprong over de streep en heeft goede papieren in de strijd om de eerste periode.

Roda JC Kerkrade - Sparta Rotterdam 1-1
Sparta had in het eerste kwart het meeste balbezit, maar kwam nauwelijks tot serieuze mogelijkheden. De grootste kans was na 26 minuten voor Mario Engels, die over de kooi van Tim Coremans mikte. Namens Sparta deed Mohammed Rayhi een poging, maar ook hij miste het doel. Na de pauze was het gauw raak voor de Kasteelheren: Lars Veldwijk schoot uit de draai binnen met zijn linkerbeen. In de voorgaande drie duels scoorde de spits ook al. Na een klein uur was Ilias Alhaft dicht bij de 0-2, maar hij stuitte op Tom Muyters. Sparta bleef het gevaarlijkst, maar na 77 minuten werd het gelijk. Mitchel Paulissen mocht aanleggen voor een strafschop en maakte geen fout. Bij die 1-1 bleef het ook in Limburg.

TOP Oss - FC Den Bosch 0-1
Den Bosch was in de openingsfase sterker en beloonde zichzelf na achttien minuten spelen. Bryan Smeets verstuurde een te korte terugspeelbal en daar kon Oussama Bouyaghlafen van profiteren: 0-1. Stefano Beltrame, Sven Blummel, Hüseyin Dogan en Ragnar Oratmangoen kregen hierna kansen, maar het bleef bij 0-1. Na de pauze had Dennis Janssen er, na een uur, 1-1 van moeten maken, ware het niet dat de verdediger de bal over volleerde. Beide partijen kregen hierna de nodige mogelijkheden, maar er werd niet meer gescoord in het Frans Heesen Stadion.

FC Dordrecht Jong AZ 1-1
Calvin Stengs maakte zijn officiële rentree en was meteen belangrijk. De aanvaller, die is hersteld van een kruisbandblessure, verdiende een strafschop die werd benut door topscorer Ferdy Druijff. Dordrecht was eerder op voorsprong gekomen via Savvas Mourgos. In de tweede helft waren de beste kansen voor Oussama Zamouri, maar ook hij wist het net niet te vinden. Stengs werd na een uur naar de kant gehaald en lijkt zich op te kunnen maken voor speelminuten in het eerste elftal van John van den Brom op de korte termijn.

Telstar - NEC 0-3
NEC nam al na vijf minuten voetballen de leidingVelsen-Zuid. Jonathan Okita legde de defensie van Telstar in de luren met een fraaie beweging en schoot vervolgens raak vanaf een meter of vijftien. De geplaagde formatie van trainer Jack de Gier was de bovenliggende partij in de eerste helft en deed zichzelf tekort door niet verder weg te lopen van Telstar. Zo werd een schot van Anass Achahbar over het doel getild doorJeroen Houwen en leverde diverse scrimmages in het strafschopgebied van de thuisploeg evenmin een treffer op. NEC bleef in de tweede helft zoeken naar een tweede treffer en kreeg twintig minuten voor tijd ook loon naar werken.Ole Romeny werd in het strafschopgebied van Telstar neergehaald door Jasper Van Heertum, waarna Sven Braken vanaf elf meter raak schoot. De spits stelde de zege zo veilig voor NEC en pikte in de slotfase ook nog zijn tweede doelpunt van de avond mee.

SC Cambuur - Helmond Sport 3-1
Cambuur had wat goed te maken voor eigen publiek, nadat het zijn drie laatste competitiewedstrijden had verloren. De Friezen waren de bovenliggende partij en wisten het krachtsverschil in de slotfase van de eerste helft uit te drukken in een riante voorsprong. Kevin van Kippersluis was binnen vier minuten tweemaal trefzeker en leek er zo voor te zorgen dat Cambuur met een 2-0 voorsprong aan de thee kon. Helmond Sport wist de marge in de blessuretijd echter nog te verkleinen via Bram Zwanen. De bezoekers startten vervolgens vol goede moed aan de tweede helft, maar via Nigel Robertha wist Cambuur zijn voorsprong na een uur weer uit te breiden. Helmond Sport kreeg in de slotfase nog wel enkele kansen, maar wist Cambuur uiteindelijk niet meer pijn te doen.

MVV Maastricht - Jong PSV 2-2
Bij Jong PSV maakte Maximiliano Romero zijn eerste minuten sinds 31 augustus. De Argentijn kon in De Geusselt rekenen op een basisplaats en stond na een klein halfuur aan de basis van de openingstreffer. Romero stuurde met een fraaie steekpass Matthias Verreth de diepte in, waarna laatstgenoemde Cody Gakpo in staat stelde de bal in een leeg doel te schuiven. Het antwoord van MVV liet echter niet lang op zich wachten, want nog in de eerste helft trok Joeri Schroijen de stand gelijk met een van richting veranderd afstandsschot.

Kort na rust wist PSV zijn voordelige marge in ere te herstellen: de opgestoomde Jordan Teze werd aan de rechterkant van het veld bereikt door Marlon Frey en schoot vervolgens hard raak in het dak van het doel. In de slotfase zette Ramon Pascal Lundqvist namens PSV Koopmans nog aan het werk, terwijl Schroijen aan de overzijde een kans op de gelijkmaker miste. De veelbesproken Teze, vorige week uit de selectie van Oranje Onder-20 gezet vanwege het spugen jegens een Duitse opponent, leek daardoor uit te groeien tot matchwinner. MVV toonde achter karakter en wist in de slotminuut van de officiële speeltijd via Schroijen alsnog een punt uit het vuur te trekken. Schroijen teisterde daarna nog de lat uit een vrije trap.

Jong Ajax - RKC Waalwijk 2-1
De beloften van Ajax namen vanaf het startsignaal het heft in handen. Perr Schuurs was al vroeg in de wedstrijd dicht bij de openingstreffer, maar zijn afstandsschot trof tot tweemaal toe de paal. Na ruim een halfuur wisten de Amsterdammers alsnog op voorsprong te komen. Václav Cerný had in het strafschopgebied van RKC oog voor Danilo, waarna de Braziliaan van dichtbij eenvoudig afrondde. Het bezoek uit Waalwijk wist echter nog in de eerste helft op gelijke hoogte te komen. Na goed voorbereidend werk van Darren Maatsen tikte Anas Tahiri van dichtbij binnen.

Vlak na de onderbreking moest Ajax verder met een man minder, vanwege een vermeende elleboogstoot van Navajo Bakboord aan het adres van Paul Quasten. De ploeg van Michael Reiziger leek met tien man genoegen te moeten nemen met een punt, maar in de slotfase zorgde Danilo er toch nog voor dat de punten in Amsterdam bleven, door een voorzet van Dennis Johnsen van dichtbij binnen te lopen.

Denk jij dat Go Ahead Eagles dit seizoen kampioen wordt?