PSV moet zich zorgen maken: ‘Hij kan doorgroeien naar de Europese top’

Vrijdag, 19 oktober 2018 om 07:00Daniel Cabot Kerkdijk

Dennis Haar ziet Mark van Bommel ver komen in zijn loopbaan als hoofdtrainer. De coach van Jong PSV maakte in het verleden trainers als Dick Advocaat, Gertjan Verbeek, Ronald Koeman en Phillip Cocu mee en nu heeft hij intensief contact met de oud-middenvelder, die sinds afgelopen seizoen voor de Eindhovense hoofdmacht staat. “De clubs waar hij heeft gevoetbald, volgen nu ongetwijfeld zijn verrichtingen”, stelt Haar.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Bij welke ex-werkgever past Mark van Bommel het beste?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door nolimit)

Heb ook vertrouwen dat van Bommel de Europese top gaat bestormen. De uitstraling en de zelfzekerheid wat hij heeft is zoooo belangrijk als trainer.

19 oktober 2018 om 07:51

We zijn goed in het positive zijn. Als het even minder gaat zijn we ook goed in. Het gaat nu goed, maar de mindere periodes komen er ook aan. En als trainer moet je het ook laten zien over een lange periode.

Waarom zouden we ons zorgen maken? Van Bommel is een verstandige vent, die springt niet meteen al van dit schip af omdat er een grote club langs komt. Hij heeft genoeg voorbeelden van Nederlandse trainers die met succes op zak uit Nederland vertrokken en vervolgens op hun smoel gingen in het buitenland. Die blijft wel een paar seizoenen, en als hij vervolgens vertrekt staat zijn opvolger al klaar!

19 oktober 2018 om 08:59

Aan wie denk je dan? Van Nistelrooy?

19 oktober 2018 om 09:06

Yup. Die doorloopt hetzelfde traject als Van Bommel destijds. Nu bij de o19 en daarna doorschuiven.

Hij heeft een winnaarsmentaliteit, blijft rustig en kan het goed overbrengen. Gecombineerd met zijn verleden als voetballer in de top heeft hij de goede eigenschappen. Ik denk echter dat hij bij PSV nog veel kan leren, met name het managen van het team. In het buitenland kun je ook weer zo afgebrand worden, zie Frank de Boer en ook Cocu. Van Bommel heeft echter wel kets speciaals.

19 oktober 2018 om 07:37

Ik ben vooral benieuwd hoe Van Bommel zich manifesteert als de resultaten een tijdje tegenvallen. Nu bij PSV is alles koek en ei, en dat is natuurlijk deels zijn verdienste.. maar er gaat een keer een periode komen waarin alles tegen lijkt te zitten. En dan moet je de 'mood' zien om te schakelen. Ben benieuwd hoe hij daar mee om gaat.

19 oktober 2018 om 07:50

Hij was als speler buiten het veld ook altijd verstandig en rustig. Ik ga er van uit dat dat als trainer niet anders is.

19 oktober 2018 om 07:58

Dat waren Van Bronckhorst, Cocu en De Boer ook.

Van Bronckhorst had een jaar of 3 geleden bij Feyenoord nog een reeks van 10 wedstrijden zonder overwinning en had de hulp van een 'oude rot' nodig om uit het slop te komen.
Frank de Boer leek ook niet met een slechte reeks om te kunnen gaan bij respectievelijk Inter en Crystal Palace.
Cocu moet het tij nog maar zien te keren bij Fenerbache.

Een verstandige speler buiten het veld wil niet zeggen dat je ook de negatieve spiraal bij een team kan omdraaien.

Die uitstraling komt op mij geacteerd over. Geforceerde Mr. Know it all houding. Doet het met zijn team in de eredivisie natuurlijk goed. De vraag is of dat met het spelersmateriaal nou zo’n prestatie is. De verschillen tussen de rest zijn wel heel groot.

Internationaal valt het allemaal wel mee. Weggespeeld door Barcelona dat in wandelrempo op 75 procent speelde. En thuis kansloos tegen Inter.

Heeft er zeker een duidelijke speelwijze in gekregen. Maar waarom durft hij met het aanvallende potentieel nou geen 20 meter verder naar voren te spelen.

19 oktober 2018 om 07:44

Kansloos tegen Inter? We hebben lange tijd voor gestaan in die wedstrijd.
Waarom moet je een team met 8x het budget verlaaan om het goed te doen.

19 oktober 2018 om 08:22

3x het budget volgens mij. Inter heeft een omzet van 262mln in 2016/2017 PSV van 86mln in datzelfde jaar. Just sayin'

Maar ik vind het wel kansloos verloren. Er zit een groot verschil tussen nationaal en internationaal voetbal. Gek genoeg heeft Ajax dit jaar nationaal meer moeite en PSV dit jaar internationaal

19 oktober 2018 om 08:38

Ajax maakt in Europa indruk, dat voorop, maar ik snap nog steeds niet dat mensen de prestaties van Ajax in Europa dit seizoen zonder nuances vergelijken met die van Psv. De poule van PSV is lood en loodzwaar. Inter tref je op het moment dat dat elftal helaas weer is gaan draaien en Barcelona uit is natuurlijk bijna altijd een kansloos verhaal met Messi nog in de gelederen, kijk maar naar wat voor grote teams daar in het recente verleden nog flink hebben verloren. En dan krijgen we Tottenham nog, een team vol ervaring en kwaliteit (kane, Son, Eriksen, Moura enzovoorts); ga er maar eens aan staan.

Ajax heeft een poule met perspectief. AEK is een veredelde Europa League tegenstander. Benfica kun je ook niet echt vergelijken met topclubs uit de grote competities, maar dat zal wel een mooie test worden om te zien waar Ajax nu echt staat. Het gelijkspel tegen Bayern was knap, daar niet van hoor, maar zelfs daar deed Ajax zich nog tekort door niet te winnen en als je weet dat een Augsburg ook met 1-1 vertrok daar en Gladbach er met 3-0 wint moet je gewoon bekennen dat het wel deels aan de vorm van de tegenstander ligt.

Dat betekent nogmaals niet dat Ajax het niet goed doet. In de voorbereiding deden ze precies wat er van hen verwacht werd; mindere (sturm Graz en Luik) en ongeveer gelijkwaardige (kiev, kwa recente reputatie dan, ik vind dit Ajax wel beduidend sterker) tegenstanders verslaan. Dat was gewoon klasse van ze. Maar dat deed PSV ook met Bate. Sterker nog, PSV won ook de uitwedstrijd. Dat lukte Ajax alleen tegen Sturm Graz. Natuurlijk, Ajax domineerde Kiev uit en Bayern bij vlagen ook, maar in beide gevallen werd dat niet op het scorebord uitgedrukt. De uitvorm van Ajax is tot dusver dus Sturm Graz (1-3), Luik (2-2), Kiev (0-0) en Bayern (1-1). Dat is met de vormcrisis van Bayern in het achterhoofd nog niet zo spectaculair als je hoopt van een team met zoveel kwaliteit als Ajax (meer kwaliteit in mijn ogen dan ze in jaren hebben gehad). Dat ze in de JC arena sterk zijn weten we.

Kortom, vergelijking tussen die twee campagnes kun je niet maken zonder nuances. De wedstrijden tegen Benfica worden spannend voor Ajax. Als ze Benfica achter zich weten te houden in de poule ben ik pas echt overtuigd.

19 oktober 2018 om 09:06

#buitenspelgoal. Ik had het niet beter kunnen verwoorden.... Echt helemaal mee eens! Ik heb ook nog het idee, dat voordat de CL poulefase begon, alle Ajacieden ook zeiden dat PSV een erg zware, bijna niet door te komen poule had geloot. Nu zijn we 2 wedstrijden verder in de CL, en is er in onze eigen competitie het een en ander gebeurt, en nu lees ik dus wel vaker berichten zoals deze hierboven. Dat Ajacieden het aanhalen, dat PSV slecht presteert in Europa, en dat zij dat wel goed doen. Hoe snel een mening kan veranderen.... Of zou de stand in de eredivisie iets met die mening te maken hebben?

19 oktober 2018 om 09:16

@Buitenspelgoal

Je mag die nuances wel maken over Bayern, maar vergeet niet dat in de 10 dagen na PSV Barcelona in eigen huis niet langs Girona kwam, verloor bij Leganes en remiseerde thuis tegen Atletic Club.

19 oktober 2018 om 11:25

De nuance ontbreekt omdat wij allemaal bewust of onbewust op basis van clubvoorkeur de prestaties van de andere clubs beoordelen. Jaren teurg kwam Ajax ook steeds in een poule met Real, Barcelona, Manchester City. Deze wedstrijden hadden ook vaak impact op de daaropvolgende competitie duels en toch riep menigeen op dat moment dat Ajax beter moest en niet goed genoeg was...sterker nog Ajax werd in die jaren ook vaak 2e....en nu zie je mensen roepen dat over een bepaalde periode hun team het allerbeste was terwijl dat team dan al heel vroeg in Europa was uitgeschakeld of zelfs helmaal geen wedstrijd in Europa speelde. Zelfs een groot deel van de media benaderd de sport zo.

19 oktober 2018 om 07:56

Die uitstraling is niet echt geacteerd, maar een beetje onwennig. Ik begrijp wel wat je bedoelt. Ik denk dat dat wel verandert.
Zoals PSV nu speelt is een verademing. Dat je uit bij Barcelona kansloos verliest was ingecalculeerd. Hij wilde voor 1 wedstrijd niet zijn team omgooien en ik denk dat hij nu beter weet waar de zwaktes in zijn opstelling zitten. Tegen Inter was PSV niet kansloos. Ik vind het overigens geen schande om die wedstrijden te verliezen, een Nederlands team heeft niet heel veel te zoeken in de CL (of je moet een keer een gunstige loting hebben, zoals Ajax nu).

19 oktober 2018 om 08:12

Als je Bayern München en Benfica al een gunstige loting vindt....

19 oktober 2018 om 08:18

Als je naast een topclub een gelijkwaardig team en een waardeloos team treft dan heb je zeker een gunstige loting ja.

19 oktober 2018 om 08:19

Het is Champions League hè. Ajax heeft AEK uit pot 4 geloot en treft met Bayern in een dipje (net zoals PSV dat een paar jaar geleden met Manchester had).

19 oktober 2018 om 08:20

Nja Bayern is natuurlijk helemaal de weg kwijt nu dus dat is wel gunstig. Verder is Bayern natuurlijk geen makkelijke loting, maar dat is geen een club uit pot1 behalve de russische kampioen. Uit pot2 hadden ze echt wel zwaarder kunnen loten. Pot4 is op Inter na lachwekkend dit jaar dus daar had je sws een slechte uit geloot tenzij je PSV bent. Het is toch geen schande om toe te geven dat je gunstig geloot hebt zeker aangezien het gewoon een feit is.

19 oktober 2018 om 08:47

AEK is veredeld Europa League niveau, Benfica is met de huidige kwaliteit van Ajax ongeveer gelijkwaardig (kun je dus hebben) en Bayern is zwaar uit vorm (augsburg speelde bij Bayern ook gelijk en Gladbach won er met 3-0...). Dat is voor een Nederlandse club dus een CL poule met zoveel perspectief als je dat logischerwijs zou kunnen hebben, misschien op de poule van Galatasaray na...

19 oktober 2018 om 12:54

Wat dat betreft is Tottenham ook niet zo moeilijk, twee wedstrijden tegen Watford niet kunnen winnen.

Zoals Suarez7 al aangaf mbt Barcelona: 'in de 10 dagen na PSV kwam Barcelona in eigen huis niet langs Girona kwam, verloor bij Leganes en remiseerde thuis tegen Atletic Club.'

Zo is elke club die je loot te bagatelliseren.

19 oktober 2018 om 08:56

Omdat er dan meerdere spelers achter het doel van de tegenstander staan.

Van Bommel heeft in korte tijd toch aardig wat voor elkaar gekregen volgens mij. PSV speelt anders en aanvallender dan vorig jaar met meer druk op de bal en duidelijke ideeen. Het is daarnaast een collectief dat niet alleen afhankelijk is van acties van bijvoorbeeld Lozano. En inderdaad, de verschillen zijn vrij groot maar PSV heeft ook overtuigend van Ajax gewonnen dat toch ook niet vierkant draait. Natuurlijk is dat een moment opname maar wel een gegeven dat je ook mee moet nemen in je verhaal.

Net als PSV inderdaad qua kansen terecht verloor van Inter maar zeker niet kansloos was. Mag ik je er aan herinneren dat PSV 1-0 voorkwam en Inter blij mocht zijn dat het met 11 man de rust haalde? Ook tegen Barcelona is PSV helemaal niet weggespeeld en heeft het aardig wat kansen gehad. Dat daar iemand met de naam Messi rondloopt die in zijn eentje en vanuit wandeltempo elke wedstrijd kan beslissen, is niet iets wat je Van Bommel aan kan rekenen volgens mij.

Het lijkt mij goed om hem eens een jaar de tijd te geven. In voor en tegenspoed zeg maar. Vanuit mijn preceptie zie ik iemand die speelt dat hij zeker is van zijn zaak. Zodra de spanning toeneemt gaat hij gekke dingen doen, rare dingen roepen langs de kant. Dat had hij als speler ook.. Ging hij schoppen en overacting.

Hij is erg gedreven , maar wat drijft hem?

"psv moet zich zorgen maken"

Ach, zorgen maken... Met Ruud van Nistelrooy (momenteel trainer van PSV onder 19) heeft PSV de volgende trainer al in de wachtkamer zitten.

19 oktober 2018 om 08:39

Hoe doet Van Nistelrooy het daar eigenlijk? Ik ben zeer benieuwd of hij de O19 een beetje mooi voetbal laat spelen.

19 oktober 2018 om 10:29

Ik heb de o19 dit seizoen nog niet zien spelen, maar de resultaten zijn niet slecht. Derde plek in de competitie (met maar twee punten minder dan de koploper) en een tweede plek in de Youth League, na een overwinning op Inter en een nipte nederlaag tegen Barcelona.

Laat van Bommel het eerst eens een paar jaar laten zien bji Psv. Dan komt hij namelijk ook mindere periodes tegen en kunnen wij hem pas echt beoordelen. Momenteel doet hij het uitstekend en natuurlijk zal hij bij verschillende clubs op de radar staan om te volgen. Maar een overstap zou ik nog erg vroeg vinden. Ook zeggen prestaties bij een Nederlandse topclub niet zoveel. Er zijn wel meer trainers geweest (de Boer, Cocu en Gio) die succesvol in de Nederlandse top waren, maar toch ook op verschillende facetten te kort lijken te komen.

Ik schreeuwde in het verleden al dat ik in Van Bommel een betere trainer zie dan in Cocu. Ik werd toen uitgelachen en dat Van Bommel dat nog moest bewijzen. Ook als speler was hij de baas op het veld en gaf al aanwijzingen en gaf spelers op hun donder als het niet liep (type Simeone). Cocu is wat meer van de softere kant. Onder Van Bommel krijgen de jeugdspelers toch meer vertrouwen.

19 oktober 2018 om 12:27

Hij moet zich nog steeds bewijzen.. Of heeft die al bewezen dat hij beter is dan Cocu na 10 wedstrijden?

Hoe lang zijn we bezig? Frank de boer begon ook als assistent van van marwijk, won zijn eerste wedstrijd bij ac Milan en verloor zijn eerste 8 wedstrijden in de eredivisie ook niet. Hij komt goed over op de camera maar een trainer beoordeel je ook op zijn houding in mindere periodes. Psv wint nu alles dus zo gek is t niet dat hij met een lach en als een gezond mannetje voor de camera staat.

Hij is net een een paar maanden trainer en nu al zou het een toptrainer zijn , als PSV straks een paar keer verliest dan zeggen dezelfde mensen dat hij er geen kloten van bakt , en dat hij een toptrainer wordt is ook nog maar de vraag dat dachten we ook van Frank de boer ook gelijk 4 maal achtereen kampioen en daarna is het toch niet zo soepel gegaan , dus laten we eerst eens afwachten hoe hij het er afbrengt de komende jaren .

Merkwaardige titel zeg. Alles voor de kliks uiteraard, want wat kan het schelen dat in het hele verdere artikel niet wordt gerefereerd naar Van Bommels intenties noch concrete interesse van bovenaf. Volgens mij maakt PSV zich juist helemaal geen zorgen. Het heeft een trainer in dienst die het in zijn eerste halfjaar als hoofdtrainer uitstekend naar zijn zin heeft, excelleert met uitstekende resultaten en aansprekend spel en de blijk geeft de komende jaren in die functie bij PSV wil doorgaan. Als die trainer als potentiële top bestempeld wordt zit je toch gebakken?

Hoewel ik het stigma helemaal onderschrijf, mag best even de nuance genoemd worden dat Van Bommel in zijn korte tijd bij PSV nog geen tegenslag heeft gehad. Hoe hij het doet is razend knap, maar om maar een voorbeeld te noemen Ron Jans werd ook als een prime trainer en sympathieke vent bestempeld totdat hij het bij SC Heerenveen totaal niet op de rit kreeg. Bleek het ineens een kwetsbare coach die ook nog eens een heel naar mannetje bleek die niet met kritiek kon omgaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
C. GakpoAanvaller93
E. ZahaviAanvaller93
R. SchmidtUnknown
Y. VertessenAanvaller81
J. DrommelKeeper80
N. MaduekeAanvaller72
BrumaAanvaller72
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

Nederland
95 fans
Coach, 50 jaar

In de wandelgangen

Maandag 18 oktober
Barcelona beschouwt Alexander Isak als alternatief voor Erling Braut Haaland. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren