Slapende reus wordt in ‘wurggreep’ gehouden: ‘Alsof hij de fans boos wil maken'

Donderdag, 18 oktober 2018 om 21:04Chris Meijer • Laatste update: 21:03

NEWCASTLE - Terwijl de selectie van Newcastle United en manager Rafael Benítez begin oktober in restaurant Rialto in Ponteland dineerden met eigenaar Mike Ashley, verzamelde zich buiten het etablissement een groep supporters. De fans toonden een spandoek met de tekst ‘Ashley out’ en hieven spreekkoren aan als ‘Get out of our club’. Ashley zou vervolgens een zogenaamd v-sign, een beledigend gebaar, gemaakt hebben naar de supporters, al ontkende hij dit later in alle toonaarden. Hoe dan ook is de situatie illustratief voor de extreem geladen sfeer bij Newcastle United.

Door Chris Meijer

“Ik heb geen v-sign naar iemand gemaakt. Het is inaccuraat en onverantwoordelijk om het tegenovergestelde te beweren. De zaak is nu in handen van onze advocaten, die kijken hoe dit verhaal in de media is gekomen. Dit is enorm teleurstellend, vooral als je kijkt waarom we het etentje hebben georganiseerd. Op de een of andere manier worden verhalen bedacht om de club te ondermijnen”, zo luidde de verklaring van Ashley, die het restaurant onder begeleiding van beveiligers en politieagenten moest verlaten. De clubeigenaar had de ontmoeting met de selectie van Newcastle United juist georganiseerd om een betere verstandhouding op te bouwen. De formatie van manager Benítez is betrekkelijk slecht aan het seizoen begonnen. Met twee punten uit acht wedstrijden delen the Magpies momenteel de laatste plaats in de Premier League met promovendus Cardiff City, dat een slechter doelsaldo heeft. In de ogen van de fans is Ashley de voornaamste schuldige van de huidige sportieve misère.

Wurggreep
Boze tongen beweren dat Ashley Newcastle United in een wurggreep houdt. Het voornaamste verwijt is dat de Engelse zakenman de afgelopen jaren praktisch heeft geweigerd om de portemonnee te trekken en zo de selectie van de kwaliteitsimpulsen te voorzien die nodig zijn om het niveau van de Premier League te kunnen bijbenen, waar afgelopen zomer een voorbeeld van is. Voor een bedrag van 34,6 miljoen euro werden onder meer Yoshinori Muto (1.FSV Mainz 05), Federico Fernández (Swansea City) en Fabian Schär (Deportivo La Coruña) binnengehaald. Daar tegenover stond het vertrek van onder meer Aleksandar Mitrovic (Fulham), Mikel Merino (Real Sociedad) en Chancel Mbemba (FC Porto), waarmee 43,32 miljoen euro in het laatje werd gebracht. Met Burnley is Newcastle United daarmee de enige club in de Premier League die een positieve transferbalans overhield aan de transferwindow van afgelopen zomer, terwijl Tottenham Hotspur niets uitgaf en niets binnenkreeg. Criticasters beweren dat the Magpies geen stabiele middenmoter in de Premier League kunnen worden zolang er niet geïnvesteerd wordt.

Supporters van Newcastle United brengen een steunbetuiging aan manager Rafael Benítez voorafgaand aan het thuisduel met Leicester City (0-2).

Geheel verrassend is het dan ook niet dat Newcastle United betrekkelijk teleurstellend aan het seizoen is begonnen. Vorig seizoen eindigde Benítez met the Magpies op een knappe tiende positie en de Spanjaard had na die prestatie graag willen doorpakken. Als het aan de 58-jarige manager had gelegen, was afgelopen zomer de portemonnee getrokken om de selectie verder te versterken. “Ik zie graag dat de eigenaar het team steunt. Het gaat niet om mij, maar om het steunen van het team en de club. We moeten zorgen dat iedereen achter het team staat, te beginnen met de eigenaar. Als dat gebeurt, zullen we er sterker van worden. Ik kan dit alleen maar positief oppakken. Als de eigenaar het team ziet spelen, ziet hij de spelers en kan hij zien wat we nodig hebben. Hopelijk is hij dan bereid om te helpen”, sprak Benítez eind september na de wedstrijd tegen Crystal Palace (0-0) tegenover de Daily Telegraph. Ashley liet op Selhurst Park voor het eerst in zestien maanden zijn gezicht zien bij een duel van Newcastle United.

Een week later was de 54-jarige miljardair ook aanwezig bij het thuisduel met Leicester City, maar een warm welkom kreeg hij niet bepaald van het publiek op St. James’ Park. Een deel van de fans heeft het al een tijdje gehad met Ashley en de huidige sportieve situatie heeft als vanzelfsprekend geen positieve uitwerking op zijn populariteit. Dit gevoel wordt nog eens versterkt door de huidige contractsituatie van manager Benítez. De Spanjaard is in het bezit van een aflopende verbintenis en is naar verluidt alleen van plan om die te verlengen als de club bereid is te investeren. Benítez is betrekkelijk populair bij de fans en recent was de leus ‘If Rafa Goes We Go’ al te horen in het noordoosten van Engeland. “Benítez haat Ashley niet, maar wil wel dat hij luistert. Benítez wil dat Ashley ziet dat Newcastle United een club is die in potentie een middenmoter in de Premier League kan zijn, die ieder jaar voor Europees voetbal strijdt”, schreef de Daily Telegraph. De BBC voegde daar aan toe: “Benítez vraagt geen fortuin, maar alleen vrijheid om te investeren in wat de club nodig heeft. Daar horen ook verbeteringen aan het trainingscomplex en de jeugdopleiding bij.”

Dalende populariteit
Ashley nam Newcastle United elf jaar geleden over voor een bedrag van 153 miljoen euro. De Engelsman werd rijk dankzij zijn bedrijf Sports Direct, een keten van sportwarenhuizen, en heeft een geschat vermogen van circa drie miljard euro. In eerste instantie was Ashley betrekkelijk populair onder de supporters van Newcastle United, onder meer doordat hij met de fans meereisde naar uitwedstrijden. In januari 2008 werd clubicoon Kevin Keegan aangesteld als manager van the Magpies, maar die terugkeer bleek van korte duur. Na een desastreus verlopen transferwindow trok Keegan zijn conclusies en besloot hij te vertrekken. De 63-voudig Engels international zou destijds een akkoord hebben bereikt met Sami Hyypiä en Luka Modric, maar de komst van het tweetal werd gedwarsboomd door de clubleiding. Daarnaast werd James Milner verkocht aan Aston Villa, omdat men in de veronderstelling was dat Bastian Schweinsteiger kon worden overgenomen van Bayern München. Der Rekordmeister is destijds echter geen moment van plan geweest om hem te verkopen.

Mike Ashley bekijkt vanaf de tribune het duel tussen Newcastle United en Leicester City (0-2).

De omgang met Keegan en de teleurstellend verlopen transferwindow betekende de eerste deuk in de verstandhouding tussen de fans en Ashley, die verder verslechterde door zijn plan om de naam van St. James’ Park te verkopen. Daarmee wilde de eigenaar Newcastle United uit de schulden helpen, maar de verbazing was groot toen hij bekendmaakte dat zijn bedrijf Sports Direct de naamgever van de thuishaven zou worden. Naast het feit dat Ashley een belangrijk onderdeel van de club wilde veranderen, was er ook woede over het feit dat hij hogere sponsorinkomsten liet lopen door met zijn eigen bedrijf naamgever te worden. “Het lijkt alsof Ashley de supporters boos wil maken met het nemen van rare beslissingen. Als hij aan mij had gevraagd hoe hij de fans zo boos mogelijk zou kunnen maken, had ik geantwoord dat hij de naam van het stadion zou moeten veranderen”, zei Keegan recent in gesprek met de BBC. Ashley bood later in een interview met Sky Sports zijn excuses aan voor de beslissing om de naam van het stadion te veranderen.

Vragen voor de toekomst
“Ik had dat niet moeten doen, omdat voetbal niet alleen maar draait om het verdienen van geld. Het was de bedoeling om de inkomsten te investeren in de club. Maar de fans hebben waarschijnlijk liever dat het stadion St. James’ Park blijft heten en dat Newcastle United dan een plaatsje lager eindigt”, concludeerde Ashley. Onder zijn bewind verdwenen the Magpies acht jaar geleden voor het eerst sinds 1993 weer uit de Premier League, terwijl velen Newcastle United juist beschouwen als een 'sleeping giant' op het hoogste niveau van het Engelse voetbal. In 2016 degradeerde de club opnieuw en zoals het nu naar uitziet, zou dit seizoen zomaar de derde degradatie onder het bewind van Ashley kunnen volgen. De voornaamste vraag is nu dus wat de zakenman precies van plan is met Newcastle United. Afgelopen zomer onderhandelde Ashley met verschillende partijen over de verkoop van de club, maar zowel met zakenvrouw Amanda Staveley als met voormalig Manchester United- en Chelsea-directeur Peter Kenyon werd geen akkoord bereikt. Dat er nog geen overeenkomst is bereikt, heeft gedeeltelijk te maken met het feit Ashley een fors prijskaartje aan de club heeft gehangen. Volgens de meest recente berichten is een Amerikaanse partij geïnteresseerd, al zou de huidige sportieve situatie de onderhandelingen lastiger maken. In 2009 plaatste Ashley Newcastle United ook al eens in de etalage, om de club niet veel later uit de verkoop te halen omdat er geen interesse was.

De opstelling van Newcastle United in de met 3-2 verloren wedstrijd tegen Manchester United.

“Ashley blijkt koppig en immuun voor kritiek, maar zal ongetwijfeld weten hoe boos de fans zijn en hoe graag ze willen dat hij de club verkoopt”, schreef de BBC over Ashley, die in het verleden ook mede-eigenaar was van Rangers FC en naar verluidt van plan is om het Schotse Greenock Morton over te nemen. Keegan noemde de huidige situatie bij Newcastle United een les voor andere clubs. “Het is niet meer zo dat clubs eigendom zijn van de lokale slager. Clubeigenaren zijn tegenwoordig mensen die van ver komen en niet altijd snappen hoe het werkt. Ze kopen een merk en ik haat het als voetbalclubs zo worden genoemd. Het is moeilijk voor de supporters van Newcastle op dit moment. Maar andere clubs hebben met precies dezelfde zaken te maken krijgen. Bij sommige clubs werkt het juist wel goed als er een nieuwe clubeigenaar komt. Je moet alleen zorgvuldig zijn in de keuze aan wie je de club verkoopt.”

Ashley heeft de spelers van Newcastle United tijdens het gezamenlijke etentje, waarop Benítez de eigenaar overigens pas voor de vierde keer in ruim twee jaar ontmoette, beloofd dat ze een gratis vakantie kunnen verwachten als ze degradatie weten te ontlopen. Dat is geen belofte die op sympathie kan rekenen van Alan Shearer. “Als ik speler was geweest en hij had me dat aangeboden, had ik gezegd dat hij die vakantie op een plaats kon stoppen waar het licht niet schijnt. Hij moet dat geld in de club steken in plaats van in vakanties”, schreef de oud-spits in zijn column in The Sun. “De spelers zijn multimiljonairs, denk je dat ze gemotiveerd worden door een gezamenlijke vakantie? Ik vraag me ook af in hoeverre zo'n gezamenlijk diner de spelers helpt. Je wordt er niet beter van, toch? Als je door dit soort dingen gemotiveerd wordt, is er iets mis. Was het toeval dat dit etentje precies plaatsvond op de avond dat supporters bij elkaar kwamen om de verdere protesten tegen Ashley te bespreken? Ik vraag me af waarom hij eerst zestien maanden zijn gezicht niet laat zien en nu ineens drie wedstrijden op rij aanwezig is. Laten we hopen dat het betekent dat hij de club kan verkopen.”


Poll

Snap jij de woede van de supporters?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door hangover96)

Mooie verrijking van de club, zo'n eigenaar. Duidelijk iemand die van zijn hobby geen enkele kennis heeft en verantwoordelijkheid neemt. Lijkt me een geval van simpelweg fatsoenlijk investeren, obv expertise om je heen. Niet zo'n moeilijke klus bij die sleeping giant en met zo'n vermogen.

Newcastle is voor mij samen met Cardiff City degradatiekandidaat nummer 1. Ik vind het zo jammer! Newcastle is zo'n mooie club.. Zoveel traditie, hoort wat mij betreft in de Premier League en ik heb een zwak voor Newcastle (net als dat ik een zwak heb voor Leeds. Prachtige clubs met een grote aanhang en een mooi stadion). Weet nog dat ik een tijdje terug (vlak voor de eerste aftap van het seizoen) iedereen over me heen kreeg toen ik zei dat ze met deze aankopen degradatiekandidaat nummer 1 waren, maar iedereen vond toen dat Benitez goed werk had verricht. Met "aanwinsten" als Schar (degradant met Deportivo), Muto (bankzitter Mainz), Fernández en Ki Seung Yung (degradanten met Swansea) en met het verkopen van Mitrovic aan Fulham en het huren van Rondon (wat ik niet snap want Mitrovic is zoveel beter en scoort gewoon meer plus dat het dezelfde type spelers zijn) én daarbij het verhuren van Dwight Gayle (omgekeerde weg van Rondon, richting West Brom) werd ik aardig voor gek verklaard. Benitez graaft z'n eigen graf, net zoals bij Liverpool en Chelsea. Een aantal seizoenen top, maar daarna gebeurd er een onverklaarbaar iets en lijkt het wel alsof hij er bewust met de pet naar gooit ofzo. Ashley heeft wat dat betreft geen voetbal verstand en zit er voor mijn gevoel voor de poen, maar Benitez mag je hierop zeker afrekenen. Wat bezield iemand om deze spelers te halen? Een selectie met pure middelmaat (op zn zachts gezegd). Niemand steekt er bovenuit. Je kan niet achterblijven en maar op zoek gaan naar koopjes terwijl de concurrentie zich blijft versterken. En het gekke is, er zit geen enkel talent in dit elftal. Pure middelmaat, Championship materiaal. Hoop dat Benitez zsm eruit gaat en vervangen wordt door iemand die in de winterstop kan halen wat het elftal echt nodig heeft. Ben alleen bang dat het te laat is. Heb medelijden met de supporters van Newcastle!

18 oktober 2018 om 10:48

Nou nou, Benitez is werkelijk de enige reden dat Newcastle niet is gedegradeerd afgelopen seizoen. Dat je de schuld op hem schuift, en niet op de spelers of Ashley zegt me al genoeg. Benitez moet er voor zichzelf zo snel mogelijk vetrekken. Hij verdient beter dan dit.

18 oktober 2018 om 12:01

Newcastle degradatiekandidaat nummer 1? Newcastle heeft een bizar zwaar programma gehad en eheeft zeer verdienstelijk gespeeld tegen zowel Chelsea als Tottenham. Ze krijgen nu de mindere tegenstanders, en dat is waar ze punten moeten gaan pakken. Over een week of 5 kun je pas echt zeggen waar ze staan, want volgens mij hebben ze al tegen de complete top 6 gevoetbald.

Edit: Heb het even opgezocht, ze hebben enkel nog niet tegen Liverpool gespeeld van de traditionele top 6. Dus ze hebben van de 8 gespeelde wedstrijden, 5 teams gehad waar ze normaal gesproken altijd van zullen verliezen. Dat geeft een enorm vertekend beeld.

18 oktober 2018 om 12:34

Zo erg als jij het beschrijft is het echt niet. Hebben een heel zwaar programma gehad en tegen Cardiff en United op een ongelukkige manier punten verspeeld. Spurs en Chelsea hadden het ook niet makkelijk tegen Newcastle. Als je ploegen als Chelsea en United het zo zwaar kunt maken ben je i.m.o. geen degradatiekandidaat.

18 oktober 2018 om 12:47

Qua programma hebben jullie gelijk, alleen is de selectie echt een stuk minder dan wat er zelfs bij promovendussen als Fulham en de Wolves loopt. Bournemouth, Brighton, Huddersfield, Palace, Fulham en Wolves hebben gewoon een betere selectie en meer talent dan wat er bij Newcastle rondloopt. En wat betreft Benitez, ja die is wel verantwoordelijk. Hij is toch de man die inkoopt? Waarom zou zo'n gelouterde manager allemaal degradant halen en spelers die geen versterkingen zijn? Als je een goalgetter als Mitrovic verkoopt en Gayle verhuurt, maar dan Rondon ervoor terughaalt dan gaat er iets mis. Muto vind ik geen spits die de kar ff kan trekken en dan heb je praktisch alleen nog Joselu. Pure middelmaat. Je speelt in de Premier League, je bent echt een grote club met trouwe aanhang dus er komt heus wel geld binnen.. Waarom kan Fulham en Wolves zich wel zo versterken met namen als Seri, Jimenez, Moutinho, Adama, Schurrle, Sergio Rico etc etc etc en Newcastle niet?

18 oktober 2018 om 14:05

Heb je het artikel wel gelezen? Ashley is degene die er voor zorgt dat er niet meer uitgaat dan dat erin komt. Hij wilt de club al een tijdje slijten en tot hij het verkocht heeft wil hij er geen verlies op draaien. Dus dure spelers zijn onmogelijk om te halen. Overigens was Muto geen bankzitter bij Mainz. En ik ben het met je eens wat betreft Mitrovic en Gayle. Benitez zag de kwaliteiten van Mitrovic tot mijn verdriet niet.

19 oktober 2018 om 13:23

Natuurlijk heb ik het gelezen en ben ik op de hoogte van alles wat er bij Newcastle speelt. Maar dan nog, Benitez heeft deze mannen gehaald en heeft gezegd dat ze versterkingen zijn. Muto was in veel wedstrijden wel bankzitter bij Mainz. Ik heb een rare smaak qua voetbal ik volg heel graag teams als Newcastle, Mainz, Betis, Bournemouth, Depor (hoewel ze nu niet meer op tv zijn dit seizoen), Cagliari, Parma, Levante etc etc.. Zie bijna geen wedstrijden van de topclubs in een land. Kijk geen Real, Barca, City, Juve etc. Toevallig heb ik Muto vaak in actie gezien, net als Schar. Beide komen gewoon tekort. En als ik dat al kan zien, hoe kan Benitez dat dan niet zien? Ik ben ervan overtuigd dat ze betere spelers hadden kunnen halen. Er komt echt ontzettend veel geld binnen bij Newcastle. Dat je geen verlies wilt maken is 1 ding, maar zoveel geld binnen laten stromen (en de transferopbrengsten erbij opgeteld) en dan aankomen zetten met Muto, Schar, Fernández etc etc is echt bizar toch?

Mike Cashley. Deze man moet de club zsm verkopen zodat Newcastle kan bouwen aan de toekomst.

Ik zie Newcastle niet eens meer als een slapende reus. Een gehele generatie kent de club als Wanbeleid FC en daarvan hebben we er genoeg in de Championship. Newcastle United past daar wel bij. Je hebt een cultuurshock nodig als je dat beeld wilt veranderen.

Eigenlijk bizar hoe dat gaat in Engeland.. Er was eens een man die Chelsea kocht en flink met geld smeet om er een topclub van te maken.. er werd schande over gesproken.. voetbal is niet te koop etc.. inmiddels zijn we zover dat wanneer een club niet met miljoenen smijt de Voorzitter niet gepruimd wordt

19 oktober 2018 om 09:47

Dat is niet alleen in Engeland hoor

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Newcastle United

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
13.Brentford46-8
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. Saint-MaximinMiddenvelder355
JoelintonAanvaller354
C. WilsonAanvaller188
C. WoodAanvaller172
G. JonesUnknown
K. DarlowKeeper80
M. DúbravkaKeeper260
Voor de complete selectie: Clubpagina Newcastle United.

9 fans
Coach, 62 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren