Jong Oranje besluit teleurstellende kwalificatie met opgeheven hoofd

Dinsdag, 16 oktober 2018 om 20:19Demen Bulbul

Jong Oranje heeft de EK-kwalificatiecyclus met opgeheven hoofd afgesloten. Het team van bondscoach Erwin van de Looi wist het afsluitende groepsduel met de leeftijdsgenoten van Oekraïne dinsdagavond op De Vijverberg eenvoudig te winnen: 3-0. Door de zege eindigen de beloften als tweede in Groep 4, achter groepswinnaar Engeland. Nederland had vooraf al geen zicht meer op plaatsing voor het eindtoernooi van volgend jaar in Italië en San Marino, maar voldeed uiteindelijk wel aan zijn sportieve plicht.

Oekraïne had theoretisch gezien immers nog een kleine kans om zich te plaatsen voor het EK. Jong Oranje was echter absoluut niet voornemens het Oost-Europese land de helpende hand toe te steken. De ploeg van Van de Looi begon uitstekend aan de wedstrijd en nam na 22 minuten voetballen verdiend de leiding. Justin Kluivert werd in het strafschopgebied vrijgespeeld door Richairo Zivkovic, waarna de buitenspeler van AS Roma met een laag schot de verre hoek vond.

De 2-0 volgde kort erna. Ditmaal gaf Zivkovic zelf het beslissende zetje, nadat Justin Hoogma in eerste instantie de paal had geraakt met een schot uit de draai. Jong Oranje verschafte zich zo in een tijdsbestek van slechts drie minuten een riante marge. Doelman Indy Groothuizen redde daarna nog op een afstandsschot en voorkwam ternauwernood dat een indraaiende vrije trap binnenviel, maar verder werd het elftal van Van de Looi in de eerste helft nauwelijks getest door Oekraïne.

In de tweede helft bleef Jong Oranje de controle over de wedstrijd houden. Kluivert was na precies een uur voetballen dicht bij zijn tweede treffer van de avond, maar zijn lob wist doelman Danylo Kanevtsev niet te verschalken. Vlak daarna stichtte hij opnieuw gevaar: zijn schot trof de buitenkant van de paal. Een kwartier voor tijd wist Jong Oranje de score alsnog verder op te voeren. De verdedigers van Oekraïne hadden de handen vol aan invaller Donyell Malen, waarna Zivkovic de bal in een leeg doel kon schuiven.


Poll

Is Erwin van de Looi een geschikte bondscoach voor Jong Oranje?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door falonso)

Ik vergeet steeds dat zivkovich nog altijd zo jong is. Ben benieuwd of hij zn potentieel nog gaat waarmaken ooit

16 oktober 2018 om 20:26

Zoals van Hanegem al zei, onbegrijpelijk dat die vent in Jong Oranje speelt. Wordt nooit van Oranje-niveau, blinkt in niks uit (behalve snelheid misschien). Zet gewoon in op echte talenten a la Malen, ipv dit soort figuren die nu misschien goed presteren op dat niveau, maar geen doorgroeimogelijkheden hebben

16 oktober 2018 om 20:32

Die jongen maakt niet eens veel indruk in de Jupiler Pro League. Ik denk niet dat die jongen ooit nog relevant wordt. Het selecteren van dit soort jongens laat wel zien dat we nog steeds incapabele mensen hebben rondlopen.

16 oktober 2018 om 20:43

Ach hij deed wel zijn ding vandaag, als die jongen ooit echt het licht gaat zien kan het best nog wel iets worden. Talent heeft die wel, mentaliteit alleen niet.

16 oktober 2018 om 21:33

Memphis heeft ook het licht gezien nu die ouder is geworden. Wie weet

On topic: goed dat jong oranje toch nog sportieve plicht uitvoert, en hopelijk zo aan een sterk elftal kunnen gaan bouwen. Heeft het grote oranje ook alleen maar baat bij.

Mensen die op de poll trouwens op "nee" klikken, op basis waarvan nee? Van der Looi zit er nog niet zo lang en je ziet dat hij gewoon de tijd moet krijgen om iets neer te zetten. Tactisch wordt het met de wedstrijd beter. Ja, er zijn wedstrijden verloren maar dat was vooral op basis van persoonlijke fouten. Is het dan een idee om misschien de oorzaak bij de spelers te zoeken i.p.v. de coach?....

16 oktober 2018 om 20:31

Laten we de vraag omdraaien; waarom is Van der Looi wél een geschikte bondscoach voor Jong Oranje?

16 oktober 2018 om 20:49

Omdat hij een aantal jaar hoofdcoach is bij Groningen en Willem II, waarbij hij de eerste clubprijs in de historie heeft behaald met beperkt materiaal. Heeft ook alle jeugdelftallen van FC Groningen getraind. Daarnaast verschillende spelers door laten stromen, zoals Hateboer, die zich heeft doorontwikkeld tot het Nederlands elftal, en Zivkovic, die zeker wat geld voor de club heeft opgeleverd. Verschillende spelers bij Groningen hebben mooite transfers kunnen maken, wat daarvoor niet realistisch was. Botteghin naar Feyenoord, Chery naar QPR, Kostic naar Stuttgart, etc., waarbij Chery zelfs het Nederlands elftal heeft behaald en Padt ook, waar hij zeker bijdrage heeft geleverd. De club heeft 3 keer Europees voetbal behaald en door de winst van de KNVB beker, is de club weer gelukt om zelfs de groepsfase te halen. Als jij kijkt wat Groningen de afgelopen jaren liet zien, is dat gewoon razend knap. Spelers ontwikkelen en successen behaalt met Groningen, wat wil je nog meer.

Had je gedacht dat Mourinho, Ancelotti, Heynckes, Sarri, Guardiola, etc. allemaal Jong Oranje willen coachen? Dus kap met zeiken over Van der Looi en laat hem gewoon zijn werk doen, voordat we biased zijn omdat hij geen "mooi voetbal" laat zien of omdat het een "nobody" is, lol. Weet je wat we nodig hebben, resultaten en doorontwikkeling van spelers, en dan lijkt het mij de juiste man op de juiste plek.

16 oktober 2018 om 22:26

Die laatste alinea zal ik maar als algemene reactie beschouwen, niet als een reactie op mijn reactie.

Verder weet ik niet in hoeverre je argumenten echt door hem komen. Lag het aan de trainer of had Kostic gewoon al voldoende talent? Voorlopig spreken de resultaten nog in zijn nadeel. Ik ben ook geen fan van hem. Was hij geen trainer toen “tactische” instructies uitlekte? En dat was toen “wil de bal hebben” ofzo. Nou, wat een niveau zeg. De volgende kwalificatiecyclus begint volgende zomer weer volgens mij, dus we gaan het zien hoe hij het dan doet.

16 oktober 2018 om 22:50

Oh dat was wel dergelijk een reactie op jouw reactie, want je komt met zo’n sarcastische vraag over “waarom hij wel trainer van Jong Oranje zou moeten zijn”, zo van waarom per se hem? Sinds zijn aanstelling is er alleen maar negatieve reacties op hem geweest. En dan voel ik me redelijk genoodzaakt om dit te nuanceren, omdat men overduidelijk niet in zijn carriere heeft verdiept en vergelijkt met Fred Grim en Art Langeler, die overduidelijk minder lang hoofdcoach zijn geweest. Dat vind ik gewoon oneerlijk, want hij krijgt amper een kans van functioneren.

Je leest overduidelijk niet, je pikt 1 speler eruit die ik als voorbeeld noemde en je gaat dat als tegenargument gebruiken? Lol, dat zijn toch 1 van zijn proteges die een stap hogerop weet te maken, terwijl ik toch ook anderen noemden. Ik kon ook Kieftenbeld noemen, die destijds naar Birmingham City ging.

Voorlopig spreken de resultaten nog in zijn nadeel? Welke freaking resultaten bedoel je? Hij heeft maar 1 keer verloren met Jong Oranje en dat was tegen Schotland, daarvoor was Langeler eindverantwoordelijke? Dus wth bedoel je? Omdat de tactische instructies uitlekte, ben je geen fan van hem? Lol, hoe kortzichtig ben je dan? Tuurlijk is het geen hoogstaande materie wat destijds was gelekt, maar wie zegt dat het bij andere coaches ook niet zo gaat? Ik denk dat meerendeel van die coaches in de Eredivisie dit soort generieke teksten aan de spelers geven, want zulke tactische besprekingen voor de wedstrijd is toch slappe geneuzel, want spelers laten uiteindelijk zien wat ze in huis hebben, voornamelijk destijds bij Willem II toen dit was gelekt.

Ik klink misschien enorm bevooroordeeld, omdat hij in het verleden bij Groningen heeft gewerkt, maar dat ben ik totaal niet. Het voetbal onder hem was niet fris, maar Groningen haalden wel resultaten en ik was wel blij met hoe hij het beleid uitvoerde. Maaskant had daarvoor een dikke puinhoop gemaakt en Faber en nu Buijs hebben het niet beter gemaakt. Als je dan alles evalueert, dan verdient zijn werk wel dergelijk een pluim, want uiteindelijk wordt een coach beoordeeld op resultaten en niet op “hoe mooi het spel is” en uiteindelijk verliezen, want men gaat dat toch vergeten.

17 oktober 2018 om 18:08

Ik vind het jammer dat je een serieuze discussie zo aangaat. Aan de ene kant kom je met onderbouwde argumenten, maar aan de andere kant zit je mij alleen maar uit te lachen. Waarom is dat nou nodig? Het nodigt niet bepaald uit om weer een discussie met je aan te gaan in de toekomst.

Ik zeg niet dat ik geen fan ben omdat er iets is uit gelekt, het ging mij om het ontzettend lage niveau van de instructies. Aan zo'n trainer heb je niks, dat kun je mij ook wel laten vertellen. En of dat bij andere trainers ook zo is, doet er niet toe. Als zoiets bij Ten Hag, Koeman of Sarri uitlekt, zou ik er ook niet van onder de indruk zijn.

Ik pik er één speler uit omdat ik me afvraag of hij zoveel beter werd door de trainer, of gewoon door zijn potentie. Ik kies die speler om een voorbeeld te noemen, wat geldt voor alle anderen. Dus lag het aan de trainer dat Kieftenbeld zoveel beter werd? Of Botteghin? Of wie dan ook? Dát is mijn punt. Ligt het nu aan Ten Hag dat De Ligt zo doorontwikkeld? Of Frenkie? Dat is hetzelfde verhaal. Is het de potentie van de speler of de kwaliteit van de trainer waardoor die transfers tot stand kwamen?

Overigens was ik ook geen fan van Langeler en Grim. En ik heb niet het idee dat je bevooroordeeld bent.

Kluivert speelde zeker niet verkeerd. Je ziet aan alles dat die jongen veel talent heeft. Lekker door blijven ontwikkelen en zijn eigen weg blijven volgen

16 oktober 2018 om 22:19

Kluivert heeft snelheid, dribbel en techniek.

16 oktober 2018 om 22:45

Dat heb jij goed gezien Warabe.

Jammer voor NL. Belgische U21 is trouwens als groepswinnaar geplaatst, heel lang geleden voor ons!

16 oktober 2018 om 21:09

Ach ja, als je ook ziet hoe veel spelers van U21 in Oranje zitten is het ook niet zo gek.

16 oktober 2018 om 21:37

Precies dat, spelers als Bergwijn, Groeneveld, De Ligt, Rosario en volgens mij ook Van de Beek en De Jong, konden hier ook meespelen. En dan heb je nog grote talenten als Chong, Redan, Gravenbergh die nog bij 0 19 spelen

16 oktober 2018 om 22:25

Inderdaad bij België weinig U21 in de basisploeg, bij Nederland is dit al veel meer het geval.

2e geëindigd in deze poule is niet slecht, maar het moet nog beter. Hadden meer punten verzameld moeten worden.

Jammer voor Jong Oranje. Maar ik zag niet heel veel lichtpuntjes. Dilrosun vond ik niet geweldig en Kluivert speelde redelijk. Niet meer dan dat. Het is wel zo dat in andere lichtingen er wel wat aankomt met Chong, Redan, Malen, toch eventueel Dilrosen. Ik mis alleen nog een topkeeper.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland U21

Actuele wedstrijden

104 fans
Aanvaller, 25 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 28 oktober
Xavi moet de nieuwe trainer van Barcelona worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren