Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Update: Misverstand rond ‘levensreddende’ AED van Jeroen Zoet

Laatste update:

Jeroen Zoet doneerde onlangs een automatische externe defibrillator (AED) aan zijn oude amateurclub Veendam 1894. De Telegraaf schrijft dinsdagochtend dat het apparaat snel zijn onschatbare waarde heeft bewezen. Een speler van het derde elftal van Veendam 1984 werd getroffen door een hartstilstand, waarna dankzij de AED en de toegesnelde hulpverleners zijn leven werd gered.

“Bizar en bijzonder tegelijk om te horen dat de AED in Veendam zijn waarde al heeft bewezen”, vertelt Zoet in gesprek met de ochtendkrant. Dankzij de AED begon het hart van de amateurvoetballer weer te pompen. Hij is vervolgens in het ziekenhuis geopereerd en maakt het nu naar omstandigheden goed. “Wat fijn dat het met de man die onwel werd goed gaat.”

“Wat mij betreft maakt dit opnieuw duidelijk dat de actie voor buurt-AED’s alle mogelijke aandacht moet krijgen. We kunnen er dus echt mensenlevens mee redden. Dat is in Veendam wel gebleken”, concludeert de sluitpost van PSV. Volgens Theo Wolthuis, voorzitter van Veendam 1894, wist men bij de amateurclub tot vorige week weinig af van de AED.

“De impact in Veendam is enorm. Niet in de laatste plaats omdat deze eeuw amateurclub Wildervank, hier vier kilometer vandaan, drie mensen is kwijtgeraakt door een hartstilstand. Inderdaad, dit is ook een redding van Jeroen Zoet. En dit keer niet tussen de palen”, zo reageert Wolthuis.

Update 16 oktober 16.52 uur - Misverstand rond 'levensreddende' AED van Jeroen Zoet
De automatische externe defibrillator (AED) die zondag het leven redde van een speler van amateurclub Veendam 1894 is niet het exemplaar dat Jeroen Zoet eerder had geschonken aan zijn voormalige club. Een andere AED is gebruikt bij de reanimatie van een speler. "Ik ben blij dat een van de twee defibrillatoren in ieder geval is gebruikt", aldus voorzitter Theo Wolthuis, geciteerd door het Algemeen Dagblad.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mooie actie natuurlijk van Zoet. Voor hem is het een klein bedrag wat hij hieraan kwijt is om zijn oude club te steunen. Ik vind echter wel dat elke club verplicht moet worden om zoiets aan te schaffen en mensen een cursus te geven hoe ermee om te gaan in geval van nood.

16 oktober 2018 om 09:22

Cursus is niet echt nodig. Zit maar 1 knop op en druk je die in begint de aed te praten en zegt wat je moet doen. Kan weinig verkeerd gaan.

16 oktober 2018 om 10:15

Puskas, was het maar zo'n feest!

In basis heeft iedere AED inderdaad een aan/uit knop en een schokknop (dus 2 en niet 1) maar is het allerbelangrijkste dat degene die het toestel gebruikt ook daadwerkelijk weet hoe je moet reanimeren.

Een AED is slechts een hulpmiddel bij een reanimatie waarmee je het ritme van het hart weer hersteld, maar het belangrijkste (ook met het oog op zo min mogelijk hersenletsel) is het correct uitvoeren van borstcompressies/beademingen. Doe je dat goed tot ambulance het overneemt, dan zorg jij zelf dat je even tijdelijk de functie van het hart overneemt en bloed/zuurstof rondpompt.

Het is dus veel belangrijker om wel de juiste kennis te hebben over het gebruik hiervan dan alleen even denken met een AED wel 'even een leven te redden'.

Daarom zou het allerbeste zijn om overal goed getrainde vrijwilligers op iedere voetbalclub te hebben die weten hoe ze moeten reanimeren en als 2e een Aed.

En ja, ik verkoop ze

16 oktober 2018 om 12:43

Awaydays, ik geloof je helemaal! Ik hoorde vorige week op de radio de directeur van de hartstichting dit zo zeggen. Dat is ook een pannenkoek dus :-)

16 oktober 2018 om 14:58

Ik denk dat zijn strekking van dit verhaal meer was; 'als je geen of weinig kennis hebt van reanimatie/aed maar je komt in een situatie waarin er hulp verleend moet worden, is iets doen beter dan niks'.

En dan is een AED inderdaad een prettig hulpmiddel wat zowel visueel als auditief instructies geeft wat je moet doen, tot aan het toedienen v/d schok.

Maar daarna zegt een AED 'start met reanimatie'.. Als je dan geen kennis hebt, succes!

16 oktober 2018 om 09:23

Ik vind dat je zulke dingen niet kunt verplichten om aan te schaffen als club. Zoiets moet gewoon vanuit de overheid komen. Binnen zoveel kilometer moet er gewoon een AED komen te hangen, door heel Nederland. Geld van de divi zou er mooi aan besteed kunnen worden......

Bij bedrijvenpanden en andere werkplekken zijn ze dan ook verplicht. Super dat dit nu zijn waarde bewijst, maar het is eigenlijk te gek voor woorden dat ze nog niet verplixht aanwezig zijn bij sportverenigingen.

16 oktober 2018 om 10:18

Helaas, Aed's zijn nog altijd niet verplicht. Je staat er van te kijken hoeveel grote organisaties nog altijd geen/verouderde BHV organisatie hebben..

En ja, ik verkoop ze.

16 oktober 2018 om 11:27

Vaak een centen of prioriteitenkwestie..

Bij ons krijg ik gelukkig de volledige medewerking om eea goed op poten te zetten. We hebben op elke etage van ons pand een AED hangen en nog 1 mobiele. 10 Aed's op 300-350 man. Klinkt als overkill, maar als je minuten verliest omdat je eerst 3 of 4 etages omhoog moet en dan weer terug.. Dat kan dodelijk zijn!

Heel bijzonder dat zoiets direct invloed heeft, maar dat maakt de geste des te mooier. Dit soort dingen moeten trouwens gewoon verplicht zijn, het is een klein apparaatje dat levens red.. dat het niet bij sportverenigingen verplicht is, is eigenlijk te gek voor woorden.

Dit soort berichten zijn toch altijd heftig. Je staat er niet altijd bij stil maar het leven van iemand uit je voetbalteam kan op zo'n manier opeens klaar zijn. Lijkt me heel heftig om mee te maken. Fijn dat er een AED was. Goede zaak dat er al op zoveel sportparken een AED aanwezig is. Al heb je natuurlijk liever dat die nooit nodig is.

In heel veel landen is een reanimatiecursus (met Aed) een lesprogramma op de middelbare school. Gewoon 3 of 5 keer in je schoolcarriere (voor kinderen van pakweg 12-16 jaar) laten reanimeren. Verleer je nooit meer, al is onderhouden altijd het beste natuurlijk. Iedereen moet zo'n levensreddende handeling eigenlijk kunnen uitvoeren.

16 oktober 2018 om 09:00

Eens, daarnaast is er in nagenoeg elk (publiekelijk) gebouw wel een AED aanwezig, dat zou dus ook voor voetbalverenigingen moeten gelden, amateur of niet.

16 oktober 2018 om 10:21

Davy, in Nederland hebben we (vanuit de Hartstichting) ook 'reanimatieonderwijs op school' waar nagenoeg 75% van alle middelbare scholen aan meewerkt.

Daarnaast is Nederland verreweg het beste land om een hartstilstand te krijgen, we hebben wereldwijd de hoogste dichtheid aan Aed's en de beste kennis bij burgerhulpverleners. Daarnaast hebben we Hartslagnu, een landelijk oproepsysteem wat in gang wordt gezet en burgers oproept met een AED ter plaatse te komen in geval een ambulance er lang over doet. Dit heeft al duizenden levens gered en is ook waarom er zoveel publiek toegankelijke Aed's zijn.

En ja, ik verkoop ze.

16 oktober 2018 om 10:32

Oh is dit zo? Ik weet dat in een aantal Aziatische landen (japan, Korea) het verplicht is op scholen. Ook zijn er daar met grote regelmaat filmpjes in bijvoorbeeld de metro over hoe te reanimeren en waar de apparaten op de stations en in de treinen hangen.

Ik wist niet dat dit in Nederland zo sterk veranderd is de laatste jaren en dat nu 75% van de leerilngen hierin getraind wordt. In mijn tijd was dit nog niet het geval, en ik heb eerlijk gezegd er nog nooit van gehoord maar jij lijkt een stuk beter ingelicht dan ikzelf.

Ik weet dat er Aed's op steeds meer plaatsen komen en dat is een fantastisch iniatief.

16 oktober 2018 om 10:38

Ja, gelukkig wel.

We mogen in Nederland echt blij zijn met wat we al hebben, want er is echt geen ander land waar alles rondom Aed's al zo goed geregeld is als hier.

We hebben reanimatieonderwijs, een uniek oproepsysteem voor vrijwilligers en heel veel openbaar toegankelijke Aed's waar iedereen bij kan.

Een volgende stap die er hopelijk gaat komen is dat ze verplicht worden in de BHV organisatie bij grote organisaties en dat (een aantal) mensen per organisatie ook verplicht een reanimatiecursus moeten volgen.

Heerlijk feel Good nieuws op deze ochtend. Super dat een mooi gebaar van deze rustige goalie in praktijk zijn geld dubbel en dwars (En in het kwadraat) heeft opgebracht. Fantastisch

Ik deed deze zomer met een vriendenteam mee aan 7x7 Power League competitie bij Zeeburgia. Die hadden niet eens een verbandtrommel, pleisters, jodium, of ook maar iets van medicatie. Krankzinnig.

Goede actie van Zoet. Echter moet er overal 1 komen. Het verschil tussen leven en dood bij reanimatie is met of zonder AED zo verschrikkelijk groot dat is niet normaal. 5 % overleeft een hartstilstand als er zonder AED word gereanimeerd tegen 67% wanneer er een AED is gebruikt. Maar goede uitleg is cruciaal want na 1 schok moet er weer 2 minuten gereanimeerd worden, voordat een AED weer een analyse doet. Weet je na de schok niet weet wat je moet doen wordt het een onmogelijk verhaal. Al is niks doen altijd nog de slechtste optie.

Beetje een overbodige update, nu hebben ze vooraf (hopelijk onnodig) alvast een nieuwe.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren