Nederlander is opeens prof bij Leicester City: ‘Dit is een grote stap’

Vrijdag, 19 oktober 2018 om

LEICESTER - Justen Kranthove liep de afgelopen jaren stage bij clubs als FC Groningen, AZ en Almere City, maar werd door geen enkele Nederlandse betaaldvoetbalorganisatie aangenomen. Toch kwam zijn droom om profvoetballer te worden uit, want afgelopen zomer toonde voormalig Premier League-kampioen Leicester City interesse. De centrumverdediger van AFC ’34, een zondageersteklasser uit Alkmaar, twijfelde niet en vertrok in zijn eentje naar Engeland.

Door Gijs Freriks

Kranthove, achttien jaar, sloot zich aan bij de Onder-18 van the Foxes. Hij heeft zijn debuut voor dat team inmiddels gemaakt en mocht begin oktober zelfs met enkele ploeggenoten meetrainen met het eerste elftal van manager Claude Puel. “We trainden op verdedigend en aanvallende dode spelmomenten. Daar heb ik van al onze topspelers en verdedigers als Wes Morgan en Harry Maguire veel geleerd en heb ik mogen ervaren hoe het is om op dat hoge niveau te trainen. De volgende dag heb ik die lessen mogen uitproberen in de competitiewedstrijd tegen Aston Villa. Ik maakte een kopdoelpunt na een dood spelmoment! Dat was voor mij een realitycheck, een grote stimulans om nog harder te trainen om verder te komen.”

Kranthove speelt ruim drie maanden voor Leicester en zegt goed te zijn ‘ingeburgerd’. Desondanks zal hij wel geduld moeten betrachten voordat hij zijn opwachting kan maken bij Jong Leicester of de A-ploeg, zo verwacht hij. “Omdat ik als amateur zonder enige bvo-ervaring een inhaalslag moet maken, is er een duidelijk duurzaam traject uitgestippeld waarbij ik geleidelijk naar een hoger niveau gecoacht zal worden. Maar alles zal natuurlijk afhangen van mijn prestaties tijdens de wedstrijden en trainingen. Want de concurrentie is moordend.”

Je bent in je eentje naar Leicester verhuisd. Hoe is dat bevallen?
“Het is inderdaad een grote stap om alleen in het buitenland te gaan wonen, maar ik word goed begeleid door de clubleiding en ben ook zeer goed opgevangen door mijn collega’s. Uiteraard mis ik op sommige momenten mijn ouders, familie en vrienden, maar ik besef dat ik hiervoor bewust heb gekozen en ook bevoorrecht ben om dit mee te kunnen maken.”

Hoe combineer het voetballen met school?
Ik volg een BTEC-opleiding in Sport Performance & Excellence. Die opleiding sluit aan bij wat ik in de toekomst wil doen, want ik wil graag in de sportbranche blijven werken. School en voetbal zijn heel goed op elkaar afgestemd, dat was de voorgaande jaren wel anders. Toen moest ik gehaast uit school om de trein naar het voetbalveld te halen. Daarna moest ik nog huiswerk maken. Mijn programma is nu efficiënt ingericht en dat geeft veel meer rust. Is erg prettig. Hierin verschilt het leven van een prof toch wel van dat van een amateur.”

“Op doordeweekse dagen worden de lessen in blokken van vier uur gegeven. We volgen de lessen wiskunde, Engelse taal, sport en performance-lessen. Soms is er een sessie in de gym vooraf en soms volgen er na de lessen nog voetbaltrainingen. Ik wil mijn diploma graag halen en wil mij daarnaast natuurlijk ontwikkelen in het Engelse profvoetbal.”

Kranthove werd in de zomer van 2016 door Engelse profclubs gescout tijdens de Youdan Trophy. Aan dit toernooi in Sheffield deden de voetballers van amateurvereniging SV Rotterdam United mee. Wierin Ramsoedh, spelersmakelaar van IFG Football/Complete Football Managent Limited scoutte Kranthove en zodoende werd ook hij na een aantal proeftrainingen voor dit team geselecteerd. Met de Nederlandse afvaardiging voetbalde Kranthove tegen ploegen als Everton, Celtic en FC Basel.

“Doordat wij zeer goed presteerden tegen Engelse en buitenlandse profclubs en eerste in de poule werden, stonden er bij elke wedstrijd heel veel scouts in hun boekjes te schrijven. Ik voetbalde zoals ik altijd in Nederland speelde en merkte dat de Engelse scouts zeer enthousiast waren. Ze kwamen naar me toe en vroegen mijn adresgegevens en telefoonnummer. Ook kreeg ik na afloop van onze wedstrijden complimenten over mijn spel van de trainers van de diverse tegenstanders.”

Kranthove werd benaderd door onder meer Wolverhampton Wanderers, Watford en Notts County. Bij the Wolves kon de Beverwijker al na twee proeftrainingen en één wedstrijd een zogeheten 'scholarship-contract' tekenen, maar hij besloot te wachten en werkte een zesdaagse stage af bij Leicester City. Kranthove deed in twee duels mee en kreeg daarna ‘prachtig nieuws’ te horen: “Leicester bood mij een meerjarig, professioneel contract aan omdat ze overtuigd waren van mijn kwaliteiten in zowel voetballend als persoonlijk opzicht.” Kranthove tekende tot medio 2021 en hoopt op een dag logischerwijs uit te komen in de Premier League.

Deze Nederlanders speelden in het verleden in het eerste van Leicester City.

“Tuurlijk droom je daarvan, maar ik ben een realist en weet dat ik nog een lange weg te gaan heb. Mijn ontwikkeling en groei staan voorop en dan zien we wel hoever we kunnen komen.” Kranthove werkte in 2014, 2015 en 2016 stages af bij respectievelijk AZ, FC Groningen en Almere City, maar werd ‘blijkbaar niet goed genoeg bevonden’: “Ik heb geen idee waar het aan lag.” Heeft Kranthove, die eerder uitkwam voor AFC Amsterdam, Zeeburgia en RKVV DEM, misschien het gevoel dat hij de afgelopen jaren over het hoofd is gezien door Nederlandse clubs?

“Ik heb mijn uiterste best gedaan om op te vallen bij de Nederlandse bvo’s. Ook tijdens de selectiewedstrijden van het KNVB-regioteam waarbij altijd veel scouts van aanwezig zijn. Maar opnieuw zonder resultaat. In Nederland is er veel voetbaltalent en er zijn heel veel jongens die de ambitie hebben om prof te worden. Ik wist dat het daardoor erg moeilijk was om door te breken naar een bvo. Dat ik ondanks mijn inspanningen nooit ben geselecteerd door een Nederlandse bvo, dat was beste teleurstellend. Want ik trainde er keihard voor. Maar die ervaringen hebben mij wel sterker gemaakt en ik heb er veel van geleerd.”

Heb je de ambitie om later voor een Nederlandse profclub te spelen?
“Natuurlijk heb ik altijd de ambitie gehad bij een profclub in Nederland te spelen. Maar nu wil ik mij focussen op mijn ontwikkeling bij Leicester. Ik speel in een geweldig team en de club is fantastisch om voor te werken. Ik grijp mijn kans hier met beide handen aan en ben erg dankbaar voor deze geweldige uitdaging. De supporters hier leven zeer mee met hun team mee en zijn trots op hun club. Dat is prachtig om te ervaren. Maar mijn hart ligt nu echt bij Leicester City. Ik hoop hier een nog een tijd te mogen spelen.”

Theo Uphus van Voetbalprof.com maakte in juni de vergelijking tussen jou en Virgil van Dijk. Hij schreef: “Genegeerd door de gehele Nederlandse top toen hij voor een habbekrats op te halen was. Liverpool had 84,5 miljoen euro voor hem over en hij is nu de onbetwiste leider van de defensie van Oranje. Gelukkig voor Kranthove weet hij dat er meerdere wegen naar Rome kunnen leiden.” In hoeverre begrijp jij die vergelijking?
“Virgil van Dijk is een speler die ondanks persoonlijke en voetbaltechnische tegenslagen in zijn leven altijd in zichzelf en zijn kwaliteiten is blijven geloven. Door zijn drive en door hard te werken heeft hij bereikt waar en wat hij nu is. Hij is niet alleen een verdediger op internationaal topniveau, maar is ook nog eens ’s werelds duurste verdediger. Van zo'n carrière kun je alleen maar dromen.”

Sergio Ramos: 'Kane zal mij niet gaan verrassen'
Meer video's

Poll

Denk jij dat Justen Kranthove gaat doorbreken bij Leicester City?


Gerelateerd

12 reacties (laatste reactie door arno_p)

Mooi avontuur voor die jongen, ik gun hem het allerbeste!

De droom van iedere jongen!

Heel veel succes en wie weet zien we hem over paar jaar wel in het mooie oranje.

Eerst goed aan de weg timmeren en proberen een vaste waarde te worden bij Leicester City.
Ken de speler nog helemaal niet maar hier spat wel enige voetbal romantiek van af. Van kleine club naar een grote Engelse ploeg die een heel project met je willen doorlopen, wie wilt dit nou niet? Ergens hoop ik dat hij de nieuwe van Persie wordt in de zin van op jonge leeftijd naar Engeland en daar langzaam aan het vak leren bij een topploeg.

19 oktober 2018 om 01:21

Grote verschil met van Persie is, dat van Persie al aardig wat wedstrijden voor Feyenoord had gespeeld, CL ervaring en winnaar UEFA cup.

19 oktober 2018 om 02:18

Ake is dan een beter voorbeeld.

19 oktober 2018 om 08:10

Allemaal een slecht voorbeeld denk ik, aangezien van Persie al in het eerste van Feyenoord speelde en (af en toe) belangrijk was, Ake was een goede speler in de jeugd van Feyenoord. Deze jongen is niet aangenomen door Nederlandse profclubs, daarom des te merkwaardiger dat Leicester het wel in hem zag zitten.

19 oktober 2018 om 09:32

De vergelijking ging meer om het feit dat ze allebei op jonge leeftijd naar Engeland vertrekken en bij een grote club binnenkomen (arsenal was toentertijd wel groter qua naam dan Leicester City maar goed Kranthove heeft de Uefa cup niet gewonnen).

We gaan het zien de komende jaren wat ervan terecht komt!

19 oktober 2018 om 09:33

Ake zat al in de jeugdopleiding van een Nederlandse topclub (feyenoord). Kranthove komt blanco binnenzetten bij Leicester.

Denk wel dat ze ongeveer dezelfde route gaan bewandelen, veel uitgeleend worden aan lagere clubs om ervaring op te doen en dan maar afwachten of je daadwerkelijk de kans krijgt in het eerste.

19 oktober 2018 om 12:53

Vraag me wel af wat het niveau van de jeugd bij Leicester is. Daarnaast Leicester een grote club noemen vind ik voorbarig. Daar het structureel onderaan cq middenmoot eindigd. Er zijn vele die het niet redden, daar lijkt hij zich wel bewust van. Gewacht op een profcontract en heeft ook zijn focus op zijn opleiding.

Dat is toch eens mooi. Van amateur naar prof en bij een mooie club ook nog succes

Mooi verhaal en ik hoop dat hij het ver gaat schoppen. Leuk om in zo'n special wat meer over deze jongen te weten te komen. Het interview had echter best achterwege gelaten kunnen worden. Ik lees namelijk echt niets spontaans of verrassends, alleen maar clichés die ik dagelijks uit de monden voorgeprogrammeerde profvoetballers hoor komen.

Of de jongen het gaat maken? Geen idee. Ik ken hem niet. Maar hij zegt goede dingen. Wie weet. Ik wens hem anyway veel succes.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Leicester City

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
8.Watford43-2
11.Everton401
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Harry MaguireVerdediger10
Wes MorganVerdediger10
Christian FuchsVerdediger10
Demarai GrayMiddenvelder10
Daniel AmarteyMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Leicester City.

In de wandelgangen

Zaterdag 23 maart
Als Kylian Mbappé of Neymar wordt weggekaapt door Real Madrid, heeft Paris Saint-Germain al een alternatief op het oog. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren