Frenkie de Jong kent zijn klassiekers: ‘Koeman deed ooit iets met een shirt’

Zaterdag, 13 oktober 2018 om

Frenkie de Jong genoot met volle teugen van zijn derde A-interland. De middenvelder van Ajax wist van tevoren al dat de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland (3-0 winst) een speciaal duel zou zijn. “Tegen Duitsland is, van wat ik heb meegekregen, altijd een speciale wedstrijd. Als je die dan wint... Ik heb die echte klassiekers wel teruggezien en dat is alleen maar mooi”, vertelde de middenvelder in gesprek met de NOS.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

32 reacties (laatste reactie door hoe li kan)

Ze zien er misschien uit als voorbeeldige koorknapen maar ze speelden vandaag met ontzettend veel Hollandse bluf, met peper in de reet. Heerlijke hoe relaxt Dumfries rond zich heen kijkt en hoe Frenkie vol vertrouwen voetbalt, alsof hij al 50 interlands heeft gespeeld. 3-0, Duitsland knock-out.

Hoe heeft hij vandaag gespeeld? Ik kon helaas niet kijken.

14 oktober 2018 om 00:28

Zo, zo. Kan en moet in de toekomst beter, maar had best een rustige wedstrijd. Je ziet groei in deze jongen.

14 oktober 2018 om 00:47

Hij had het moeilijk maar hield zich wel staande. Oogde mij een tikje vermoeid.

14 oktober 2018 om 04:29

Hij komt ook net terug van een blessure, die gaat tegen Benfica en Feyenoord pas echt zijn stempel drukken

Ben echt gek op zijn manier van spelen. Aan de bal een lust voor het oog. Passing zo zuiver en heerlijke dribbels. Als hij nog scorendvermogen had werd het echt eng.

Inderdaad, Koeman deed iets met een shirt (van Olaf Thon, meen ik), maar dat was wel een sportief dieptepuntje door Duitsland haat die ons indertijd werd opgedwongen door Spaan en Vermegen.

Daar zou ik als Hollander niet te trots op zijn.

14 oktober 2018 om 00:37

De tijden zijn veranderd. In 1988 zat de oorlog nog best in onze maatschappij geworteld. Er leefde toen nog genoeg mensen die de de jaren 40-45 hadden meegemaakt. De tijden zijn veranderd. Wat was was. Er heerst nu gewoon een sterke rivaliteit tussen beide landen, maar de haat is verdwenen.

14 oktober 2018 om 00:48

Dat klopt en dat werd door bepaalde sujectten aangewakkerd.
Best treutig dat daar ook mensen in meegingen die 2 genaraties na de oorlog zijn geboren,

14 oktober 2018 om 00:54

Het kan heel lang duren om bepaalde emoties uit mensen te krijgen. De echte verandering kwam volgens mij pas toen in principe de eerste generatie uit de jaren 40-45 er bijna niet meer was. Toen de Duitsers zo een 15 jaar geleden ook leuk gingen voetballen was de sfeer echt veranderd.

14 oktober 2018 om 01:04

Mijn punt is dat mensen die 25 jaar na de oorlog werden geboren nog in die emoties meegingen. Puur en alleen door ophitsing.

14 oktober 2018 om 01:20

Dat is onzin, geen ophitsing maar emotie en gevoel. Dit kwam niet door WO2 maar vooral door 74. Ben zelf 43 en heb 74 niet mee gemaakt. Maar mijn pa wel en die heeft het me wel mee gegeven. Niet zozeer de haat naar wel dat Duitsland de natuurlijke vijand is. En destijds ook niets mis mee. Inmiddels na 88 verlost van een trauma is de wereld wel veranderd. Ook bij mij en zelfs bij mijn vader. Maar winnen vd Duitsers is nog steeds fijn.

14 oktober 2018 om 02:38

Ooit gehoord van tweede generatie oorlogsslachtoffers? Ook de kinderen krijgen die trauma's van hun ouders mee, de verhalen en de mentale dreun die je daar van mee krijgt. Zoek maar eens op, zijn genoeg verhalen over te vinden.

14 oktober 2018 om 03:32

Zelfs mijn generatie krijgt in die zin de verhalen nog mee (ik ben 25). Mijn opa was de zoon van een man die een verzetsgroep aanstuurde, al die verhalen kreeg ik mee als klein kind. Je krijgt ze wel met een grotere doses nuances mee dan een generatie voor mij, want toen was het nog vers, waren de meeste Duitsers die de Nazi tijd bewust hebben meegemaakt nog in leven (of in ieder geval geen hoogbejaarden) en waren de gevolgen/schade van de oorlog nog zichtbaarder. Inmiddels zijn we dus bij generaties aanbeland die ook beseffen dat de Duitse generaties parallel aan de onze inmiddels ook volledig los staan van de Duitsers uit die tijd. Er zullen altijd bepaalde gevoelens blijven en bepaalde grappen gemaakt blijven worden, waarbij voetbal natuurlijk een perfecte uitlaatklep hiervoor is, maar de oorlog ligt inmiddels ver achter ons en ook achter de Duitsers.

14 oktober 2018 om 00:43

Dat was al in 74 ontstaan, omdat heel Nederland voelde de beste te zijn, maar de Duitsers na die tijd WK waren, dat is blijven groeien tot begin jaren 90. Hier aan de grens zijn er hele veldslagen uitgevochten. Gelukkig is het de laatste 25 jaar steeds minder geworden.

14 oktober 2018 om 01:07

Het mij niet opgedrongen door Spaan en Vermegen hoor, eerder extra aangewakkerd. Vanwege de oorlog ben ik sterk anti-Duits opgevoed. De verloren WK-finale van 1974 waarover mijn vader vertelde hielp natturlijk ook niet mee. Ik weet niet van welke generatie jij bent, maar dat sentiment leeft(de) sterk onder mijn generatie. Voetbal tegen Duitsland was bijna letterlijk oorlog. Pas sinds 2006 ben ik dat kwijt.

14 oktober 2018 om 01:14

Ik ben (nu) 50, maar ik heb altijd mijn eigen oordeel gevormd en laat mij zo weinig mogelijk door anderen beinvloeden. Dat enkelen van mijn beste vrienden Duits is, draagt daar mogelijk aan bij. Ik heb ze wel een App gestuurd vanavond.

De rivaliteit met Duitsland die er vroeger was mis ik een beetje. Ik weet niet of t komt doordat ik wat ouder geworden ben en het zelf niet meer zo sterk voel of dat het gewoon echt niet meer zo leeft bij Oranje en in Nederland. Moet je eens naar de wedstrijd in ‘88 kijken. Halve finale Duitsland-Nederland. Koeman die zijn kont met een Duits shirt afveegt. Van Basten die een beetje zand van de grond raapt en dat bij een Duitser (mattheus?) in het gezicht gooit. De gemene en harde tackels. De spanning en de rivaliteit was echt zichtbaar. Dat is nu niet meer denkbaar.

Vroeger (zeg maar vóór 2000) was het Mofrika en kon ik de Duitsers wel schieten. Nu heb ik er af en toe zelfs sympathie voor.

Wat een heerlijke voetballer is Frenkie trouwens. Echt een genot om naar te kijken.
De souplesse en de rust met de bal die hij heeft...
Hoop dat hij met beide benen op de grond blijft staan en een wereld van het geld. Want als hij zo blijft voetballen dan staat hem een een enorme bak met geld te wachten.

14 oktober 2018 om 00:32

Ik denk dat het in de Westerse voetbalcultuur overal wel een tandje minder is geworden qua passie/goede agressie. Voetbal is toch meer en meer een commercieel bolwerk geworden en spelen voor je land is ook niet meer hetzelfde als je bij je club 5 miljoen verdient op jaarbasis.

14 oktober 2018 om 00:40

Ach de passie die tijdens eindtoernooien leeft onder de supporters is echt niet minder dan vroeger. In 2010 en 2014 was er echt gewoon ouderwetse voetbalgekte. Verder lijkt het me logisch dat die rivaliteit minder wordt. Daar was veel van gebaseerd op de haat die voortduurde na de oorlog. Die wordt met iedere generatie natuurlijk minder.

14 oktober 2018 om 00:56

Ik heb het niet over passie en voetbalgekte. Ik heb het echt over rivaliteit en bijna blinde haat. Toen ik 10 was had ik echt een enorme hekel aan alles van het Duitse elftal.
Voller, Matthaus, Kohler. Ik kon ze wel schieten. Heb ik ook gedaan trouwens.... met een luchtbuks op Pannini plaatjes die je dubbel had. Gouden tijden.

14 oktober 2018 om 00:42

Het Duitse voetbal is ook veel leuker geworden. Ik herken me zeker in jou reactie. Kon vroeger hun elftal echt haten, maar dat was ook niet zo moeilijk met jongens als Mattheus, Voller, Effenberg en andere. Er is gewoon veel veranderd. Ook de wraakgevoelens wat betreft de oorlog zijn weg.

14 oktober 2018 om 02:03

Vraag maar een oudere Duitser die iets met voetbal heeft wat hij over Van Hanegem, Ronald Koeman of Van Breukelen denkt. Dat waren in onze ogen rare, onsympathieke figuren. Maar hoewel ik altijd Bayern (en natuurlijk ook Duitsland-) supporter was vond ik Matthäus en Effenberg ook niet sympathiek. Wel heel nuttig om in je team te hebben.

Tja, de wedstrijd in 1988 was de eerste ned-dui die ik bewust heb beleefd. Dat was me nogal wat. Nu moet ik zeggen dat ik anti-Duits ben opgevoed. Nu ben ik dat heus wel kwijtgeraakt, maar toen.......
Schitterend was die tijd. De rivaliteit zat best wel diep met Duitsers als Mattheus. Dus dat shirtjevegen was de ultieme vernedering voor Duitsland. Twee jaar later het Rijkaard-Völler spuug incident. Verliezen van Duitsland kón gewoonweg niet zomaar. Dus dat spugen, hoe walgelijk ook, vond ik pure genoegdoening. Als ik er nu weer aan denk, kan ik een glimlach maar moeilijk onderdrukken. Je liet je gewoonweg niet zomaar gewonnen geven. Nu met Teze roept dat wel weer wat herinneringen op.

Ik denk dat de jongere kijker dit sentiment niet helemaal begrijpt. Voor de iets oudere kijker betekent Dui-Ned nu eenmaal nét iets meer. De aversie tegen Duitsers ben ik écht wel kwijt, maar sportief gezien is dat nog steeds dé wedstrijd die je móet en wilt winnen.

14 oktober 2018 om 00:46

We zijn bijna net zo oud
Het Duits voetbal heeft ook een positieve verandering doorstaan. In de jaren dat wij jong waren was het gewoon anders. Die beroemde halve finale zal ik nooit vergeten. Ik zal dat doelpunt van van Basten altijd herinneren. Pure extase.

14 oktober 2018 om 00:57

Absoluut! De finale deed er eigenlijk niet eens toe. Al heeft het behalen van de Europese titel in het hol van de Leeuw (haha, leuke dubbele woordspeling) wel bijgedragen aan de mythe. De halve finale was in feite de finale.

14 oktober 2018 om 01:09

Hoewel ik spugen op iemand ontzettend smerig en denigrerend vind, kon ik het destijds, en nu nog eigenlijk, wel begrijpen. Die passie, die haat, die rivaliteit. Het was bijna een sport om zo slecht mogelijk tegen de Duitsers te doen.

Heb het filmpje van Rijkaard een jaar geleden weer eens terug gezien en ik moest weer glimlachen.
Die fluim die in de slow motion zo prachtig door de lucht gleed en een pluk haar van Voller aan elkaar deed plakken. Zo smerig maar eigenlijk zo logisch

14 oktober 2018 om 02:08

Logisch? Spugen is nooit logisch of acceptabel maar het was ook nog volkomen onlogisch dat een van de sympathiekere Nederlanders (want die bestonden ook - Gullit bijv. of voor mij alle spelers van FC Twente) zoiets walgelijks deed.

De jong en de ligt (al was laatstgenoemde vandaag voetballend niet op zijn best) zijn echt waanzinnige spelers, als je op hun leeftijd al zo belangrijk en dragend kan zijn, dat vind ik echt bizar.

De Duitsers hebben de afgelopen jaren hartelijk gelachen om het falende Oranje. Mede aangestuurd en opgehitst door das Bild. Daarom extra lekker deze 3-0 en dat fluitconcert tijdens volkslied was daarom gerechtvaardigd wat mij betreft ;-)

Die f de jong speelde veel meer ballen achteruit als vooruit.

Geweldige speler,doet me beetje denken aan pirlo.,deze man op het middenveld is voor mij ene genot om te kijken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2200 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

89 fans
Middenvelder, 21 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 20 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
2015/2016 Willem II 1 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘Bayern is bereid om Barcelona ‘forse transfersom’ te betalen’

Ivan Rakitic werd de afgelopen tijd al meerdere malen in verband gebracht met een overstap naar Internazionale, maar de Italianen zijn niet de enige gegadigde voor de Kroaat. Sport meldt vrijdag...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 22 februari
Didier Deschamps is momenteel een kandidaat om Massimiliano Allegri op te volgen bij Juventus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren