‘Koninklijke familie Saudi-Arabië overweegt bod op Man United’

Zaterdag, 13 oktober 2018 om

Manchester United werd in mei 2005 overgenomen door de familie Glazer, maar krijgt volgend jaar mogelijk een nieuwe eigenaar. De Daily Star pakt namelijk uit met het bericht dat de familie Salman interesse heeft om de aandelen op te kopen. De familie beschikt over een vermogen van tientallen miljarden euro’s.

De koninklijke familie van Saudi-Arabië hoort bij de drie rijkste koninklijke families ter wereld en telt meer dan 15.000 leden. Het geld en de werkelijke macht zouden in handen zijn van ongeveer 2.000 mensen. Een van de leden van de familie is Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed, die sinds januari 2015 de koning is van Saudi-Arabië.

Saudi-Arabië wil minder afhankelijk zijn van olie en wil haar economie daarom uitbreiden. In dat licht moet ook de mogelijke overname van Manchester United worden gezien. Ook wil men de andere golfstaten, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, laten zien dat Saudi-Arabië een speler is om rekening mee te houden in het internationale topvoetbal.

Het is niet bekend voor hoeveel Manchester United overgenomen kan worden, maar de Daily Star gaat uit van een bedrag van ruim vierenhalf miljard euro. Manchester United ging een jaar geleden al een samenwerking aan met GSA. Deze ‘strategische alliantie’ hield in dat de Engelsen de Saudi’s gaan helpen aan ‘zakelijke en sportieve expertise aan clubs en sportautoriten’ en daar ook voor gecompenseerd zullen worden. Tevens zal Saudi-Arabië enkele voetbalscholen oprichten in Engeland.


Poll

Denk jij dat de familie Salman serieuze interesse heeft in Manchester United?


Gerelateerd

41 reacties (laatste reactie door dante)

Nee doe maar niet, er is genoeg geld en omzet en het zou de cultuur en het beeld van de club verpesten (in hoeverre die nog in stand is na de afgelopen jaren)

13 oktober 2018 om 19:16

In welke opzich zou de club cultuur en beeld verpest worden?

Persoonlijk vind ik het maar niks wanneer voetbalclubs staatseigendom worden. Al helemaal niet wanneer het om foute regimes gaat. Deze regimes zien voetbalclubs vaak vooral als marketing instrument en dit zou ontzettend zonde zijn van een prachtige club als Manchester United.

13 oktober 2018 om 19:20

Wat vond je van de 4jaren van Barca die als shirt sponsor Qatar hadden?

Overnames prima, maar als Manchester United zijnde wil je toch niet geassocieerd worden met een land als Saudi-Arabie. Maar ach ziel is al verkocht aan de duivel, dus dit kan er ook wel bij.

13 oktober 2018 om 18:12

Als de zak met geld groot genoeg is wordt al dat andere ineens een stuk minder belangrijk

13 oktober 2018 om 20:24

Heeft het bestuur van united hier uberhaupt inspraak in? Als Blazer zijn aandelen wil verkopen aan Saud, is dan iets dan United kan doen? Ik zou denken van niet, maar ben geen expert.

14 oktober 2018 om 05:47

De Glazers zijn in principe het bestuur. Als de Glazers willen verkopen kan dat. Ze moetn er echter wel volledig aan mee willen werken, want ze hebben het bedrijf zo ingericht dat ze zelfs bij een minderheid nog steeds aan de macht kunnen blijven.

13 oktober 2018 om 19:29

Ik zou het ook verschrikkelijk vinden om zo een mooie club in zulke dubieuze handen te zien vallen. Het einde is al zoek daar in de hele premier league. Straks wil Kim Jong Un ook een club kopen!

14 oktober 2018 om 00:51

Ze worden nu al geassocieerd met een land als de Verenigde Staten. Clubs geven geen moer meer om voetbalcultuur, dat is al lang uit de deur getrapt. Money, money, money. Dat is al waar het om draait.

14 oktober 2018 om 05:49

@millonario Veel mensen beseffen niet dat Amerika minstens zo dubieus is als Saudi, en waarschijnlijk nog veel erger. Enige verschil zou natuurlijk zijn dat het dan gaat om de koninklijke familie ipv een "gewone" Amerikaan.

We kunnen het indien dit doorgaat beter The Oil League gaan noemen

Dan zijn het gelijk de nieuwe Rode Duivels, wat een mensonterende bende daar. Dit gaat echt niet gebeuren mag ik hopen..

Natuurlijk is Saudi Arabie een verschrikkelijk land, maar Qatar is toch maar een heel klein beetje beter. Als we dit zo verschrikkelijk afkeuren dan zouden we toch ook iedere week op de barricaden moeten staan tegen hen? Dit plotse morele gedrag is na een week weer uitgedoofd.

13 oktober 2018 om 18:57

Zowel Qatar als Saudi-Arabië zijn beide geen verschrikkelijke landen. Er is helemaal niets mis.met deze landen. Je moet er alleen op een andere manier na kijken. Niet alle landen hoeven te zijn ingericht met onze maatschappelijke standpunten. Iedereen zijn eigen keuze.

13 oktober 2018 om 19:05

@musi.als je daar kritiek hebt op de regering dan loop je het risico om door 15 ingevlogen huurmoordenaars in stukken te worden gehakt terwijl je enkel officiële documenten voor je huwelijk kwam halen. Dat is niet mijn definitie van "helemaal niets mis mee".

13 oktober 2018 om 19:11

Over het algemeen eens, maar bij de maatschappelijke standpunten van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië kan je moeilijk 'let's agree to disagree' zeggen. Als jij dat wel kan, adviseer ik je even de woorden oorlog & Jemen te googelen.

13 oktober 2018 om 19:27

Even de maatschappelijke standpunten daar gelaten, Saudi-Arabia is natuurlijk meer dan alleen het koninklijk huis. Om dan gelijk een heel land ''verschrikkelijk'' te noemen is natuurlijk een beetje onzin. Dat vind ik Johan Derksen kretologie, makkelijk scoren.

Verder de oorlog in Jemen is verschrikkelijk, zoals elke oorlog, maar is een stuk gecompliceerder dan dat het in de media wordt laten zien.

Ik heb op zich niks tegen een gezonde portie kritiek tegen bepaalde overheden, ook heb ik niks met of tegen Saudi-Arabia, maar als een club in Chinese of Israelische handen valt hoor ik nooit dit soort argumenten. China is qua mensenrechten (een westers begrip en niet mondiaal geaccepteerd) nog erger dan Saudi-Arabia. Israel het enige land waar de regering zich, volgens de UN en de grootste mensenrechten organisaties, al meerdere jaren non-stop schuldig maakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, niet Saudi-Arabia.

Verder ben ik wel benieuwd naar de maatschappelijke standpunten waarvan jij vind dat ze dusdanig conflicteren dat het onmogelijk is om te spreken van ''let's agree to disagree''.

13 oktober 2018 om 19:38

@Musi26

De hele wereld hoeft inderdaad niet te zijn ingericht met onze maatschappelijke standpunten om dan pas het label ‘prima land’ te krijgen, maar onderdrukking is overal ter wereld hetzelfde, en dat kun je nooit afdoen met ‘eigen keuze’.
Het huidige Saudische regime houdt, ten koste van de eigen bevolking, de touwtjes strak in handen om de macht te behouden en zich te verrijken aan de rijkdommen van het land.

13 oktober 2018 om 18:58

Zou ook moeten en gebeurd nu en dan zeker. Doe je dit op voetbalzone dan worden 9/10 keer de reacties verwijdert. In elk geval, SA is aantoonbaar een vreselijk land voor iedereen behalve de vrienden van de koninklijke familie en de Uefa en Fifa zouden echt een eind moeten maken aan deze onzin. Zo wordt manchester United een wereldwijde propaganda tool voor één van de meest verdorven regimes op aarde.

13 oktober 2018 om 19:30

@DomineeDirksen

Saudie-Arabië en Qatar bijna hetzelfde noemen bewijst alleen dat jij er weinig kaas van gegeten hebt.
Natuurlijk is het in Saudie-Arabië vele malen erger gesteld dan in Qatar.
Het zijn beiden dictaturen maar Qatar spendeert een groot deel van zijn olie- en gasinkomsten aan zijn eigen bevolking, Saudie-Arabië geen cent.
Qatar kent geen algehele sharia-wetgeving, alleen met moordzaken en familiezaken. Saudie-Arabië kent geen andere wetgeving dan de sharia-wetgeving.
Qatar heeft daarnaast al 20 jaar geen executie ook daadwerkelijk uitgevoerd, Saudie-Arabië meerdere per jaar.

Weet niet of je het Golf-gebied wel kent, maar van alle Golfstaten (Saudie-Arabië, Koeweit, Bahrein, VAE, Qatar en Oman) is Qatar het enige land dat ook normale wetgeving kent dan alleen de sharia-wetgeving.
Die koninklijke familie in Qatar wordt door de bevolking op handen gedragen vanwege de hoge levenstandaard voor iedere Qatarese burger.

13 oktober 2018 om 19:53

Ik weet inderdaad niet van de hoed en de rand. Mijn punt doelt meer op de momentaire verontwaardiging die altijd na twee dagen weer oplost. Als jij aangeeft dat Qatar beter is dan SA geloof ik het direct. Punt blijft dat er over Qatar ook genoeg te zeggen valt + dat in het geval van Qatar ook gaat over een land wat een club beheert. Dat zou niet moeten. Maar we zijn er 'allemaal' moreel verontwaardigd over voor een moment en gaan dan over op de orde van de dag. Daar stoor ik me aan.

Hehehe, ik zie de krantenkoppen al voor me "mourinho not seen for five days, potentially cut up in pieces" na deze wanvertoningen.

Dit gaat gewoon gebeuren en dat is schandelijk. Dat privé-personen voetbalclubs overnemen is al wat maar dat landen en staten dit gaan doen is ronduit verwerpelijk. Als club moet je ook niet willen dat een land waar (mensen)rechten dagelijks op grote schaal geschonden worden jou als uithangbord gebruikt. Ook een sponsor is belachelijk, zeker in het geval van dubieuze landen. En ja, “dubieus” is subjectief.

pas maar op dat je niet lelijk gaat praten over het koningshuis dan, straks maken ze je nog koud ook

Aangezien Man Utd in privé handen kan dit nog leuk worden. Daarnaast is Man Utd de laatste jaren nu niet echt meer het A voetbalmerk way het ooit was. Als ik de Saudi's was zou ik Spurs kopen alleen is het wat lastig onderhandelen met Daniel Levy.

Vraag me af of dit echt waar is maar goed juich het alleen maar toe als ze maar niet zo veel geld uit de club trekken als de Glazers nu doen. Misschien is dit het ene kwaad inruilen voor het andere maar ik ben zo klaar met de cultuur die er nu is bij United. Glazers out!

13 oktober 2018 om 20:17

Ik las laatst dat de Glazers inmiddels meer dan 1 miljard uit Man Utd hebben onttrokken. Ik snap dat je als fan hier niet blij mee bent. Cultuurclash, in Amerika is sport een instrument voor inkomen, of het nou in de Nba, NFL of de MLB is, clubeigenaren in Amerika verdienen aan een club. In Europa is dat natuurlijk tegenovergesteld, hier kost een club vrijwel altijd geld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool6544
5.Arsenal5016
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
David de GeaKeeper10
Daley BlindVerdediger10
Phil JonesVerdediger10
Eric BaillyVerdediger10
Antonio Valencia Verdediger10
Nemanja MaticMiddenvelder10
Henrikh MkhitaryanMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

In de wandelgangen

Woensdag 20 februari
Matthijs de Ligt is in beeld om bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren