Jonker wil van ‘levenswerk’ tweede profclub in Amsterdam maken

Zaterdag, 13 oktober 2018 om

Het is niet ondenkbaar dat er binnen afzienbare tijd een tweede profclub opstaat in Amsterdam. Andries Jonker heeft namelijk het plan opgevat om De Volewijckers nieuw leven in te blazen. Deze club had een stadion voor 15.000 toeschouwers, werd in 1944 kampioen in de Eredivisie en hield later als gevolg van een fusie op te bestaan.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Zie jij toekomst in dit plan?


Gerelateerd

32 reacties (laatste reactie door robgelderen)

Interessant project. Met deze twee heren zit er in ieder geval voetbal kennis genoeg. P.s. er was laatst ook al een andere club uit Amsterdam in het nieuws die ook graag naar het profniveau wilde. Wie waren dat ook alweer, en hoe staat het daarmee? 3 profclubs lijkt me wat veel van het goede

13 oktober 2018 om 16:30

Dat was de Dijk geloof ik, maar die zijn inmiddels al weer afgezakt naar de 3e divisie.

13 oktober 2018 om 16:31

ASV de dijk, maar die staan momenteel ergens onderin de 3e divisie

13 oktober 2018 om 16:39

Die andere club is de Dijk, maar dat wordt niets, want die club is gehaat in heel Amsterdam. ik heb diverse redenen gehoord.

Mij lijkt een 2e profclub in Amsterdam levensvatbaar, zolang men niet gaat wedijveren met Ajax en die club toegankelijk houdt voor eenieder. Lage ticketprijzen, lage consumptieprijzen, pal aan het veld kunnen staan, de spelers en de voorzitter een hand kunnen geven na de wedstrijd, dat soort dingen. De club dorps houden, zoals Noord een beetje dorps is. Zolang men het een volksclub houdt en niet gaat inzetten op Europees voetbal, aansluiting bij de top etc.

Overigens was De Volewijckers al eens een profclub; men fuseerde met Blauw Wit en DWS tot FC Amsterdam; maar juist wat ik al aangaf, het poenerige en het streven naar succes bracht de ondergang van die club. Een 2e Ajax was en is(volgens mij) geen vraag naar en is een kansloos streven.

We hebben in Amsterdam overigens nog een club die wel aardig gaat, namelijk het chique Afc, de club van Jack van Gelder, uit Amsterdam Zuid, dat momenteel 2e staat in de 2e divisie. AFC wil, voor zover ik weet, geen profclub worden, maar wanneer die club het zo goed blijft doen, is er misschien niets aan te doen.

13 oktober 2018 om 17:29

Waarom word de dijk gehaat dan?

13 oktober 2018 om 18:31

Men noemt ze asociaal, racistisch en schoppers. Menno Pot van het Parool heeft zelfs een column over De Dijk geschreven toen De Dijk Ajax had geloot en de voorzitter van de Dijk rare dingen over Ajax had gezegd.

13 oktober 2018 om 17:29

Dat was zoals al genoemd De Dijk. De sponsor is er na 'onenigheid' verdwenen en daarna is het hele project in elkaar gezakt. Voorlopig is dat dus zeker weer van de baan =)

Ik geloof hier niet zo in. Mensen trekken vaak de vergelijking met Rotterdam, maar daar heb je 3 traditieclubs met een eigen supporters schare. Het opstarten van een nieuwe club vind ik iets heel anders. Ik zie dan ook niet snel een grote fanbase ontstaan voor deze fusieclub.

13 oktober 2018 om 16:37

Er zitten nu zo'n 2000 toeschouwers gemiddeld bij Almere City in de Eerste Divisie en die club heeft minder traditie dan De Volewijckers. Dus ik zie niet in waarom het niet zou kunnen. Of het gebeurt is een tweede. Maar succes en supportersaantallen gaan meestal hand in hand. Mensen willen nu eenmaal graag bij succes horen. Mensen zijn niet meer zo trouw als vroeger.

13 oktober 2018 om 16:39

Welke traditie heeft Excelsior? Behalve het voortbrengen van een van Nederlands beste voetballers aller tijden.

13 oktober 2018 om 16:45

Ze hebben het oudste stadion in Nederland en bestaan al sinds 1902. Actief in het profvoetbal sinds mensenheugenis.

13 oktober 2018 om 16:47

Vanaf dag één actief in het betaalde voetbal, de club die al het langst van alle BVO's op dezelfde locatie is gevestigd, een kleine maar trouwe groep supporters en een managementstijl waar menig mutinational jaloers op kan zijn. Excelsior al zo lang in de Eredivisie houden is een enorme prestatie.

13 oktober 2018 om 16:42

Ik geloof het dus wel, want traditie betekent niet zoveel anders dan dat iets er een tijdje is. Traditie komt dus vanzelf.

Juist het contrast tussen Feyenoord en Excelsior zegt mij dat Amsterdam een "excelsior" kan gebruiken.

De Volewijckers werd landskampioen in 1944, de Eredivisie bestond nog niet.

On: Leuk plan. Of het project ook enige kans van slagen heeft, kan ik niet beoordelen. Maar een tweede profclub in Amsterdam lijkt me toch wel mogelijk.

13 oktober 2018 om 16:38

Ja inderdaad, als Eindhoven dat kan (ook al zit daar in de regio ontzettend veel geld) en Rotterdam (met 3 clubs zelfs...) zou je toch zeggen dat het mogelijk is inderdaad.

Hoop dat het in de toekomst gaat gebeuren. Dat er een belofte competitie komt en de beloften uit de keuken kampioen divisie verdwijnen en misschien 1 a 2 nieuwe profclubs komen! Waaronder De Volewijckers.

13 oktober 2018 om 16:55

Dan mogen ze eerst wel eens een geldbron aanboren voor de KKD. Zonder de jong teams is het snel afgelopen voor een hoop clubs in de KKD. Door de jong teams komt er nog wat geld in het laatje.

13 oktober 2018 om 18:58

Zonder de belofte teams zou er überhaupt geen tv inkomsten zijn. SBS zond aantal jaren voor het symbolisch bedrag van 1 euro de samenvattingen uit. Er was totaal geen markt voor deze wedstrijden. Door de komst van de jong elftallen werd er door fox voor uitzendrechten betaald. In Spanje en Duitsland spelen de B-elftallen ook in de pyramide

Niet doen! Nederland heeft nu al te veel profclubs. De meeste er van kunnen financieel nauwelijks in stand gehouden worden. Er zullen in de eredivisie waarschijnlijk al 2 clubs minder spelen. De Keuken Kampioen Divisie is ook overvol. Daarbij, kijk eens naar het experiment in Groesbeek....daar is een leuke documentaire over gemaakt.

13 oktober 2018 om 18:46

Achilles heeft zijn eigen glazen ingegooid. Ze wisten precies waar ze aan moesten gaan voldoen. Konden salarissen van spelers niet betalen. Sponsoren trokken zich terug, omdat er veelste veel rooskleurig werd voorgeschoteld. Het zou juist goed zijn als amateurclubs meer professionaliseren. Maakt de stap van 2de divisie naar 1ste divisie al kleiner. Daarnaast kan daarmee de kwaliteit van het voetbal omhoog.

Ben benieuwd of dit mogelijk is aangezien heel veel mensen in die regio Ajax als favoriete club zullen hebben. Of er dan bestaansrecht is voor een nieuwe club durf ik niet te zeggen. Je moet natuurlijk een vast aantal fans aan de club weten te binden, en als je in de buurt naar Bayern, Benfica, Feyenoord en psv kunt gaan kijken, wil je dan naar Volewijckers - RKC gaan kijken? Daarnaast zal het via de competitie nog jaren duren om vanuit de derde klasse naar de tweede divisie door te stoten. Zelfs als je ieder jaar weet te promoveren duurt het nog een jaar of 5. Willen geïnteresseerde sponsoren/geldschieters zo lang wachten? Daarnaast zal de hele accommodatie op de schop moeten om aan alle eisen te voldoen, en de amateur uitstraling kwijt te raken. Dat vind ik een vereiste aangezien de amateur uitstraling van Achilles nooit echt serieus is genomen.

13 oktober 2018 om 18:54

Niks is onmogelijk, kijk naar RB Leipzig. Kijk naar clubs als AZ, Heerenveen, Twente (in het verleden). Als er attractief aanvallend word gevoetbald en er punten worden gepakt, zullen de toeschouwers aantallen vanzelf stijgen.

Haaa, dan worden de helden uit het boek “alles rustig” misschien proffesionals!

Op zich lijkt het me prachtig als deze club weer terugkeert in het profvoetbal. Maar ze zullen dan toch iets van een stadion moeten neerzetten, en waar ga je dat doen? Heb het idee dat er op het huidige complex te weinig ruimte is voor een stadion. Maar goed, er zijn anderen die zich daar vast over zullen buigen

Het moet toch mogelijk zijn in Amsterdam om een 2e excelsior te creëren. Ik lees mensen al roepen ze moeten niet denken en 2e Ajax te gaan worden. Ik denk dat Jonker wel eens een biertje neemt, maar om nou te denken dat hij alcoholist is gaat wat ver. Ik neem aan dat hij weet dat in Amsterdam een bolwerk als ajax niet aan te vallen valt. Dan noem ik nu even alleen Amsterdam, maar de naam Ajax houdt daar niet op. Maar ern club als Excelsior zou in amsterdam moeten kunnen.

Kansloos project lijkt me. Bij de club met de meeste prijzen in Nederland (Ajax) zitten ook nauwelijks mensen uit Amsterdam (maar supporters ui heel Nederland). Een club als volewijckers zal het puur van Amsterdammers moeten hebben en aangezien Ajax al nauwelijks Amsterdammers trekt, lijkt het me sterk dat volewijckers wel veel Amsterdammers trekt. Ze zijn niet voor niets zo afgegleden...

Zeker doen andries moeten meerdere Clubs zijn die op nivo spelen, de de regio noord is goed bereikbaar dus spelers zullen komen. Mooi opbouwen die Club. Gaat lukken👊🏽😉

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2200 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Woensdag 20 februari
Matthijs de Ligt is in beeld om bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren