Duels in België worden uitgesteld, arbiters geschorst

Donderdag, 11 oktober 2018 om

De wedstrijden op het tweede niveau van het Belgisch voetbal voor komend weekeinde worden uitgesteld, zo heeft organisator Pro League laten weten. Zeer waarschijnlijk heeft de ingreep te maken met het onderzoek naar fraude en wedstrijdmanipulatie in het Belgische voetbal.

De nationale voetbalbond (KBVB) moet formeel nog wel toestemming geven voor de maatregel.Waarom de maatregel voor het tweede niveau is genomen is nog niet duidelijk gemaakt door Pro League. Mogelijk heeft het te maken met het feit dat KV Mechelen wordt verdacht van omkoping. De club degradeerde vorig seizoen uit de hoogste klasse.

Club Brugge-trainer Ivan Leko is donderdag na verhoor door de Belgische onderzoeksrechter vrijgelaten. De veertigjarige Leko was een van de 28 personen die woensdag werden aangehouden in het grootschalige onderzoek van de Belgische politie dat zich richt zich op witwassen, matchfixing en fiscale fraude.

De scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière zijn voor onbepaalde tijd geschorst naar aanleiding van het grote corruptieschandaal in het Belgische voetbal. Vertenten wordt ervan verdacht dat hij afspraken zou hebben gemaakt om de wedstrijden Antwerp tegen Eupen en KV Mechelen tegen Waasland-Beveren van vorig seizoen te beïnvloeden.

Delferière wordt verdacht van corruptie, maar is onder voorwaarden vrijgelaten. Woensdag werd al bekend dat hij door de UEFA van de Nations League-wedstrijd tussen Georgië en Andorra van zaterdag gehaald is. De Belgische justitie maakte donderdag op een persconferentie bekend dat van de 28 personen die in het onderzoek opgepakt zijn, er 22 worden voorgeleid aan de onderzoeksrechter.56 reacties (laatste reactie door kralinger)

Delferiere, more like derriere PROEST hihihi Gelukkig gaat ons potje met de buurtjes gewoon door

Niets geleerd van die bel Chinezen... gewoon lekker door gaan en denken dat ze jou niet zullen pakken.

De Beneliga is hiermee gelukkig weer ver weg! Maar laten we vooral niet naïef zijn... dit gebeurd misschien in mindere mate, maar zeker ook in Nederland!

11 oktober 2018 om 18:57

Eindhoven ligt praktisch in België en daar "mazzelen" ze nu al jaren in de laatste minuten van de wedstrijd naar de drie punten. Ik weet het niet zeker maar heb ook daar vermoedens van matchfixing.

11 oktober 2018 om 19:22

Vermoeden van matchfixing, maar ik heb daar geen bewijs voor natuurlijk 😂😂

11 oktober 2018 om 19:55

Klopt koos busters; hier in Eindhoven hebben we de laatste twee seizoenen ook alle selectiespelers van Ajax een nieuwe discman met ESP3 van Philips geschonken zodat ze elkaar niet hoeven te horen huilen in de bus terug naar Amsterdam

11 oktober 2018 om 20:04

Ja want iedere keer maakten ze het beslissende doelpunt na een arbitrale dwaling zeker? Het is f***ing irritant maar ik geloof echt niet in matchfixing omtrent PSV.

11 oktober 2018 om 20:48

Hij maakt een grap en jij gaat er serieus op in..🤦🏻‍♂️

11 oktober 2018 om 21:29

@frietmet cadeautjes weggeven aan tegenstanders. Het bewijs materiaal stapelt zich nu rap op. Ga er morgen werk van maken bij de politie.

11 oktober 2018 om 22:06

@koos busters ook degene die omgekocht is, is schuldig aan matchfixing. Dus dan zou Feyenoord er met de prijs vandoor gaan... Zullen we er maar over zwijgen dan?

Jammer die belgenhaat reacties hier. Daarnaast hoop ik op gevangenisstraf voor de scheidsrechters, zijn duidelijk omgekocht geweest.

Goed dat België hier mee aan de slag gaat. Zo zie je maar dat België ook op dit vlak voorop loopt. Of het nu om het Bosman-arrest, play-off of aanpakken van corruptie gaat. Het is jammer dat België nu zo negatief in het nieuws komt. Dat verdient het niet. Het is ook makkelijk scoren. Een club als Juventus zou met al haar maffiapraktijken allang zijn opgedoekt in België, maar omdat Italië daadwerkelijk corrupt is doet men of haar neus bloed. België boven!

11 oktober 2018 om 20:13

Ik weet niet of je het weet maar Juventus, de grootste club van het land, werd teruggezet naar de serie B en mocht niet op 0 punten starten. Dus ze hebben er iets aan gedaan. Je inleiding is wel goed verwoord. Leve Vlaanderen, euh Belgie.

11 oktober 2018 om 21:03

De terugzetting naar de Serie B was amper een straf, net zoals Juventus niet gestraft is voor het gedrogeerd winnen van de Champions League. Ja ik begrijp dat ook Olympique Marseille op malafide wijze de Champions League heeft gewonnen. Maar het steekt allemaal zo schril af tegenover andere sporten zoals wielrennen. Waar een icoon als Lance Armstrong gewoon gewist is uit de annalen.

12 oktober 2018 om 02:52

Amper een straf? Ik neem aan dat je het dossier kent? Moggi is trouwens vrijgesproken uiteindelijk. Soms is het ook gewoon een afrekening door jaloezie. En doping is niet bewezen dus kunnen ze hen niet aanpakken.

Waar veel geld is kan je ook misdaad vinden. Dat het weer in België is vind ik zeker ernstig, maar ik zou niet verrast opkijken als er ook hier problemen zijn. We moeten niet naïef doen.

Wel wat vreemde reacties hier, alsof dit niet in Nederland en andere landen gebeurt! Corruptie is overal ter wereld aanwezig en zal nooit uitgebannen worden, simpel omdat de mensen eenmaal corrupt is.

Hier in onze westerse samenleving doen we net alsof het niet bestaat, maar banken, bedrijven en alles in de hoge top doet mee.

Geld is de enige beweegreden, en zolang het verschil zo groot is in de wereld zal het niet minderen. Pas als mensen eerlijk naar elkaar zijn en gelijke kansen krijgen zal het afnemen, maar nooit verdwijnen.

Er zijn namelijk zoveel mensen die blij worden van andermans ellende en een ander niets gunnen.
Wees er maar zeker van dat dit in Nederland net zo goed gebeurt als in België en elders.

Dus die selectieve verontwaardiging hier is ongepast. Het is triest dat het gebeurt, maar dit heeft niets met België te maken.

12 oktober 2018 om 14:19

Dit is wel heel negatief. Het gebeurd overal maar de mate waarin verschilt ontzettend. Of wil je hier prediken dat we op hetzelfde niveau staan als pak hem beet bulgarije? Natuurlijk is zelfverrijking een probleem maar het heeft met ontzettend veel factoren te maken dus jij stelt het wel heel kort door de bocht. Wat bijvoorbeeld ook belangrijk is is het inkomen, iemand die een habbekrats verdient bij fc eindhoven is gevoeliger voor omkoping dan iemand die bij de (sub)top eredivisie speelt, rijkere competities zijn dus minder gevoelig. Als de overheid goed functioneert en ambtenaren goed samenwerken met de voetbalbond worden dit soort praktijken ook sneller ontdekt. Deze casus heeft zeker met belgië te maken maar het feit dat ze nu een gigantische zaak hebben en transparant erover zijn is juist positief naar mijn idee. Dit zijn stappen waardoor het beter wordt en ze dus minder corrupt worden. Blijf je als land zulke stappen maken wordt het beter en beter.

Gevoel is dubbel Is het Belgische voetbal onverbeterbaar corrupt en zal dit blijven gebeuren, of is België net het enige land waar het gerecht daadkrachtig deze praktijken in het voetbal aanpakt?

11 oktober 2018 om 20:20

Losbeticos,

Ik geloof beslist het laatste. Je kan zeggen wat je wilt van België, maar ze komen er daar wel voor uit. Wees er maar zeker van dat elk land in Europa hieraan meedoet, geen land uitgezonderd.

Je hebt maar 1 foute speler nodig per land...en ik kan je verzekeren dat je vele teams kan smeden over verschillende niveau's.

En zoals tot op heden blijkt zijn de grootste schreeuwers, KV Mechelen, zelf de grootste omkopers.. Schreeuwen dat Eupen de zaak op de laatste speeldag besodemieterd, terwijl ze zelf met 4 bestuursleden tegelijk contact hadden met de scheidsrechter van hun eigen wedstrijd... En dan uiteindelijk zelf alsnog degraderen.. Heel bijzonder.

Mensen maken hier Belgie met de grond gelijk. Maar laten we eerlijk zijn: zij treden wel flink op. Er gaat zoveel geld om in het voetbal dat het vraagt om corruptie en matchfixing. Laten we eerlijk zijn, natuurlijk gebeurt het ook in Nederland. Het is slechts een kwestie van tijd voor het aan het licht komt. En je moet altijd alert zijn als er iets verdachts zijn. De Belgen zijn tenminste alert...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren