Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Kompany: ‘Nauwe link met wereld van drugs, mensenhandel en prostitutie’

Laatste update:

De Belgische voetbalwereld werd woensdag opgeschrikt door politie-invallen bij enkele van de grootste clubs van het land en de arrestatie van onder meer de invloedrijke zaakwaarnemer Migo Bayat. Club Brugge-trainer Ivan Leko bracht zelfs een nacht door in de cel, terwijl voetbalmakelaars als Dejan Veljkovic en Walter Mortelmans inmiddels ook zijn verhoord in verband met een onderzoek naar matchfixing, corruptie en het witwassen van geld. Voor Vincent Kompany komen deze schokkende onthullingen niet als een enorme verrassing.

“Op dit moment is het te vroeg om het echt over individuen te hebben. Maar als je het hebt over de voetbalsector dan kan je niet verrast zijn. De link is heel nauw met de praktijken van de wereld van mensenhandel, drugshandel en prostitutie. Er zijn veel goede mensen, maar ook veel slechte”, legt de Belgische verdediger van Manchester City uit aan het VTM Nieuws. “Wat ik niet begrijp is dat het internationaal niet helemaal transparant is ondertussen.”

“Er wordt toch sowieso gespeculeerd over lonen van spelers, dat het hen waarschijnlijk niet uitmaakt of hun loon bekend is. Maak het helemaal transparant, zodanig dat iedereen zich moet verantwoorden voor hetgeen ze factureren”, vervolgt hij zijn verhaal. “Uiteraard is een makelaar of een soort van bemiddelaar belangrijk voor een speler om hun belangen te beschermen en ook af en toe die van de club. Maar waarom het nog niet transparant is, snap ik helemaal niet.”

De Belgische justitie heeft donderdagmiddag de eerste details naar buiten gebracht over operatie Propere Handen, waarbij duidelijk is geworden dat 28 mensen woensdag zijn onderschept voor verhoor. 22 van deze personen moeten nog voor de onderzoeksrechter verschijnen. Brugge-trainer Leko bracht de nacht door in de cel, maar is inmiddels weer op vrije voeten.

In totaal zijn vier personen aangeklaagd voor deelname aan een criminele organisatie, terwijl vijf mensen in verdenking zijn gesteld voor het witwassen van geld. De zaak lijkt zich toe te spitsen op zaakwaarnemers Bayat en Veljkovic, die zichzelf verrijkt zouden hebben bij een aantal transfers. Via laatstgenoemde raakten ook de scheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière betrokken bij de zaak. Zij worden ervan verdacht invloed te hebben uitgeoefend op het resultaat van een aantal wedstrijden die onder hun leiding stonden.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Door het relatief zwakke staatsbestel leent België zich sinds jaar en dag uitstekend voor dit soort praktijken.

11 oktober 2018 om 17:29

Onder dat 'relatief zwakke staatsbestel' wordt er nu nochtans net wel hard en goed doorgepakt om corruptie in de sport aan te pakken, iets wat verschillende staten rondom ons niet kunnen zeggen terwijl het er soms ook stinkt van corruptie (en nee dan heb ik het niet specifiek over Nederland). Beetje goedkoop om te stellen dat dit zich alleen tot België beperkt omdat het nu in de Belgische competitie net wel uitkomt.

11 oktober 2018 om 17:55

Precies. Heb het hier al vaker gezegd, maar je kan merken dat men steeds minder boeken leest en alles gelooft wat op internet geschreven staat. Lees eens een boek over matchfixing en je weet dat het in Nederland ook gebeurt. Kwestie van tijd voordat die bom hier ook barst. Er lopen wel meer mensen hier rond dan alleen Paul R.

11 oktober 2018 om 18:58

Ik weet niet hoor maar falcao heeft gewoon een punt. Het is bestuurlijk gezien in vergelijking met andere Noord-Europese landen een wanorde in België, helemaal niks van gelogen. Zeker als je het over de politiediensten hebt, zeker in Brussel en Wallonië. Daarnaast zijn er vaak genoeg Belgische politici die dit probleem al heel lang erkennen. En dat heeft wel degelijk zijn effect op dit soort zaken.

11 oktober 2018 om 19:34

@nymus

Dit is wel een heel vage link die je daar legt 'heeft wel degelijk zijn effect op dit soort zaken'... ja zo kun je veel statements maken natuurlijk zonder concreet te zijn. Het Belgische federale parket is nu net hard aan het doorpakken, hoezo leveren ze dan geen goed werk?
Het is waar dat de Brusselse politie problemen heeft om bepaalde lokale problemen aan te pakken omdat er daar met 7 politiezones wordt gewerkt, maar dat heeft absoluut niks te maken met het werk van het federale parket en al zeker niet met sport op nationaal niveau.

Uitspraken van politici zijn trouwens ook geen concrete argumenten op zich. Moesten alle politici in de wereld gelijk hebben hadden we geen verkiezingen meer nodig.

11 oktober 2018 om 22:18

Ik geloof absoluut dat de politiediensten hun vak verstaan en dit serieus nemen en dat het gros van bijv. de Belgische agenten gemotiveerd en professioneel zijn werk doet. Maar als je gaat ontkennen dat een bestuurlijke wanorde i.h.a. geen effect heeft op de efficiëntie van alles wat daar onder moet werken, mis je echt een belangrijke afslag.

11 oktober 2018 om 22:54

Maar welke bestuurlijke wanorde heeft dan een invloed op het creëren van klimaat van corruptie? Want dat was je oorspronkelijk punt en blijf je vaag over. Dat er grote uitdagingen op politiek vlak zijn door het feit dat België verschillende gewesten en taalgemeenschappen heeft is een feit, maar hoe heeft dit een invloed op een klimaat van corruptie? Zorgt dit er dan voor dat de onderzoeksdiensten niet naar behoren hun functie kunnen uitvoeren? Nou, dan bewijst dit onderzoek toch exact het tegendeel aangezien ze hier wel goed werk aan het leveren zijn?

12 oktober 2018 om 00:12

Ik reageer op het feit dat falcao een zwak staatsstelsel, en dus een bestuurlijke wanorde, koppelt aan dat dit soort praktijken zo groot kunnen zijn in België. Als de staat log werkt, en het politie-apparaat in ieder geval tot vrij recentelijk dat ook deed, heeft dat invloed op efficiëntie van bijv. goede communicatielijnen en het aanpakken van problemen. Dat is niet vaag, maar kijkt wat meer naar waar de bron vh probleem uiteindelijk ligt.

11 oktober 2018 om 17:53

leg eens uit falcao, ik zie het niet

11 oktober 2018 om 19:50

Het omkoopschandaal Standard - Waterschei was in België, de met overheidsinstanties verstrikte Bende van Nijvel was in België, de politieke moord op André Cools was in België (dat zat iets anders dan Fortuyn of Van Gogh...), het gros van de Nederlandse criminelen woont in België, Marc Dutroux kon veel te lang zijn gang gaan in België, SS-man Léon Melchior raakte na de oorlog zijn Nederlanderschap kwijt maar kon terecht in België. Etcetera etcetera.

11 oktober 2018 om 22:40

oh, ik dacht dat je serieus was. sorry.
Een lijstje probleemgevallen kan ik ook wel opnoemen. Voorkeur voor een land?

12 oktober 2018 om 00:02

Nee hoor, vind Belgen prima lui maar feitelijk zit het daar gewoon wat minder solide in elkaar. Een bijkans failliete staat verlamd door de tegenstellingen tussen Walen en Vlamingen maar wel veel mensen met een bovengemiddeld privékapitaal.

11 oktober 2018 om 18:34

Ze kunnen niet eens fatsoenlijke wegen maken hoe gaan ze criminelen aanpakken?

11 oktober 2018 om 18:51

Infrastructuur vs het aanpakken van criminele activiteiten... vergelijking van de week. Sjonge jonge

11 oktober 2018 om 21:11

Daar hebben criminelen op de vlucht anders ook last van.

Recreatie en criminaliteit liggen niet zover van elkaar blijkt maar weer

11 oktober 2018 om 20:49

Prostitutie (en daarmee samenhangend mensenhandel) en drugs zijn misschien wel de grootste recreatieve bezigheden van de mensheid. Dat is al eeuwen zo, en zal ook altijd zo blijven

12 oktober 2018 om 09:10

Om het onder één woord samen te vatten: Maffia

De algemene staat van de (infra)structuur bepaald tevens in belangrijke mate de kwaliteit, structuur en conjunctuur van een land.
Nederland behoort daarmee tot de absolute mondiale top.

In Nederland werd in 2013 nog een redelijk groot onderzoek gedaan naar voetbalfraude, matchfixing etc.
Daarin werd ook al gesteld de link met de criminele onderwereld, zo verrassend is dat natuurlijk niet het valt uiteindelijk allemaal onder zware criminaliteit.

11 oktober 2018 om 18:17

Met als verschil dat het hier ging om vrij marginale clubs a la FC Eindhoven, RKC etc (weet niet of het precies die clubs waren, maar die categorie). Je kunt je eigenlijk niet voorstellen dat Ajax of Feyenoord hier corrupt is. Een jaar of 20/30 geleden wel, maar nu niet. Maar wie weet ben ik wel naief, zou ook kunnen.

11 oktober 2018 om 18:49

Toch is het in Nederland nooit zo geëscaleerd als nu bij onze zuiderburen. Een aantal jaar geleden werd Kargbo onthult door de Volkskrant als een serieuze verdachte voor matchfixing en had je de term "belchinees" die ronding in de stadions, maar tot onomstootbaar bewijs is het nooit gekomen. Het neemt niet weg dat het best mogelijk is dat er rare dingen gebeuren in het vaderlandse voetbal, maar dat er simpelweg nog niemand is berecht daarvoor.

11 oktober 2018 om 19:29

In ieder geval vielen de verdachte zaken indertijd verdacht veel in het zuiden des lands, meest recente treurig maar komisch gevalletje was Fortuna Sittard...(Oliseh).

11 oktober 2018 om 19:45

Mede door de mocro-oorlog, antidrugs- en terreurdiensten, Holleeder&co en de beruchte motorclubs zijn de Nederlandse veiligheidsdiensten behoorlijk goed bekend en staan stevig bovenop de zware criminaliteit.
De AIVD en MIVD behoren internationaal erkend tot de beste inlichtingendiensten ter wereld.
Zou me niet verbazen dat die Belgische fraude-ontdekkingen werden getipt door Nederland.

11 oktober 2018 om 21:13

In het zaalvoetbal is wel onlangs de Nederlandse nummer 1 schuldig bevonden aan banden met een crimineel. Ook hier komt het voor. Ken ook in het amateurvoetbal genoeg verhalen van clubs die spelers wat toestoppen, ook vaak zwart geld.

12 oktober 2018 om 00:38

Je doelt op het feit dat Oliseh vanuit zijn zware vorm van narcisme met opzet drie wedstrijden verloor?

Dat is namelijk het enige in de hele zaak wat op matchfixing lijkt.

12 oktober 2018 om 07:47

Zou me inderdaad niets verbazen dat in het amateurvoetbal aan spelers 'zwart' geld worden toegeschoven, anders wordt het als dat voorkomt in het profvoetbal alleen al om het verschil in bedragen.

Enkele jaren geleden werd bekend dat enkele voormalige Ajax spelers in Amsterdam werden 'gezien' in aanwezigheid met topcriminelen(uit de Mocro-oorlog).

12 oktober 2018 om 09:03

Neen daar doel ik niet op, dat zijn geen criminele activiteiten.
Algemene bekende beschuldigingen van iIlegale activiteiten wo. anekdotes over zwart geld, illegale contracten, belastingfraude, ongeregistreerde investeerders tot dubieuze handelingen gelijk matchfixing.
De arbitragezaak is stilzwijgend meen ik tot een overeenkomst gesloten.

VI heeft destijds een boek uitgebracht waar verslaggevers op pad gaan om onderzoek en verslag te doen. Voetbal Maffia heette het geloof ik. Een tip voor mensen die dit interessant vind

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren