PSG ligt mijlenver voor: ‘23 miljoen voor Memphis Depay is een stunt’

Donderdag, 11 oktober 2018 om

Olympique Lyon heeft dit seizoen een aanzienlijk budget van 289 miljoen euro, maar de Franse club weigert enorme aankopen te verrichten. Jean-Michel Aulas, voorzitter van Lyon, zegt in gesprek met Le Progres dat het niet bij een club als Lyon past dat er gigantische bedragen worden uitgegeven aan spelers. “Dat kunnen we niet”, zo klinkt het.

“23 miljoen euro voor Memphis Depay is een stunt. 20 miljoen voor Moussa Dembélé is het maximale dat we kunnen doen. Als we verder gaan, loopt de club risico. Ik weet zeker dat de supporters niet het Lyon willen zien van vóór mijn tijd, toen ze nog in de Ligue 2 speelden en zich moesten verantwoorden bij de rechtbank", aldus Aulas.

De president van de Ligue 1-club zegt dat Paris Saint-Germain nog mijlenver voor Lyon ligt als het gaat om budget. PSG beschikt namelijk over circa achthonderd miljoen euro. "We maken stappen, maar het gat met PSG wordt alsmaar groter. We moeten dingen beter reguleren en de UEFA probeert dat voor elkaar te krijgen. We zien in de Ligue 1 dat, als we het niet goed regelen, we een kampioen hebben die de concurrentie opvreet. De rest strijdt dan om de plekken daarachter."

“Wij proberen het zo efficiënt mogelijk en economisch rendabel te doen. Dat geldt niet voor PSG, dat jaarlijks driehonderd miljoen aan staatsinkomsten krijgt”, concludeert Aulas. Dit seizoen staat PSG wederom fier aan kop in de Ligue 1, met al acht punten voorsprong op naaste belager Lille. Lyon bezet momenteel de zesde plek met veertien punten.


Poll

Verwacht jij dat Olympique Lyon in de top drie van de Ligue 1 eindigt dit seizoen?


Gerelateerd

33 reacties (laatste reactie door bulkzooi)

Krijgt PSG 300mil vd staat?!?

11 oktober 2018 om 14:07

Hij zal Qatar bedoelen.

11 oktober 2018 om 15:00

Van de staat Qatar ja

tja, hij heeft natuurlijk een punt. Ligue 1 is de meest unfaire competitie van Europa. Spelers van Monaco die 0% inkomstenbelasting betalen en PSG dat jaarlijks 300 miljoen staatssubsidie van Qatar krijgt.

Moet wel erg frustrerend zijn voor Lyon en OM.

11 oktober 2018 om 14:36

@ Bulkzooi

Wat betreft de Monaco spelers, ligt dat toch iets genuanceerder.
Wanneer spelers wonen in Monaco, is de inkomstenbelasting 0% procent.
Dat zou dus ook gelden voor spelers onder contract bij PSG of OM, als ze maar in Monaco wonen....

11 oktober 2018 om 14:43

Rij jij elke dag graag 9 uur/ 2,5 uur naar je werk? En 9 uur/ 2,5 uur terug? Dus daar hebben ze wel degelijk voordeel bij.

11 oktober 2018 om 14:49

Natuurlijk wonen die spelers van Monaco er allemaal. Anders hebben ze er minimaal een postbus. Dacht je serieus dat ze de kans om het dubbele te verdienen laten liggen? En welke topper zou er anders voor 8.000 fans gaan spelen?

11 oktober 2018 om 15:02

@ Bulkzooi

Dat valt vies tegen.
Monaco is knijter, maar dan ook knijter duur, naast dat er weinig aanbod is.
Ze zullen echt niet allemaal in Monaco wonen denk ik zo, maar dat kan ik uiteraard verkeerd hebben.

11 oktober 2018 om 15:05

@ dirkie

Ik denk dat je niet helemaal snapt wat ik bedoel....

Ik geef aan dat het wat genuanceerder ligt dan: Spelers van Monaco betalen 0% inkomstenbelasting. Dat geld voor iedere speler, van welke club ook, als ze in Monaco wonen.

Nergens zeg ik ook dat ze geen voordeel hebben, maar zo zwart/wit als Bulkzooi het doet overkomen, is t niet.

11 oktober 2018 om 15:22

Ik denk dat je je daar toch op verkijkt. Wat is bijvoorbeeld 5 ton voor een woning van het formaat postzegel als je over de rest van je contractperiode 1 miljoen aan inkomstenbelasting bespaart?

11 oktober 2018 om 15:29

@dirkiekuyt1980, Mino Raiola en Max Verstappen "wonen" ook in Monaco, net als een aantal mensen uit de Quote 500. Maar denk je werkelijk dat die mensen daar vaak zijn?

Overigens zegt de hoogte van de inkomstenbelasting niet zoveel als vermogensbelasting. maar veel vermogensbelasting zal je in Monaco ook niet betalen, anders was dat staatje niet zo populair onder rijke mensen.

On topic: Die man betrekt het alleen op zichzelf, maar het hele Europese voetbal is verpest door ongelijkheid. De grote clubs uit de grote competities hebben alleen maar lusten en geen lasten. Ze kunnen gebruik maken van de Europese wetten en bv bijna gratis jeugdig talent wegkapen uit andere EU landen(ze kunnen delen in arbeid), maar clubs uit de kleinenere competities kunnen fluiten naar een verdeling van sponsor en televisiegelden. Zijn club heeft ook enorme baat bij deze ongelijkheid, wat de begroting van Lyon aantoont. Die ligt vele malen hoger dan de begroting van de topclubs uit b.v. Belgie, Denemarken en ons land.

11 oktober 2018 om 16:46

@Conti: Wat jij zegt klopt allemaal maar je trekt verkeerde conclusies. In realiteit pakken die spelers natuurlijk juist wel het belastingvoordeel. Da'$ dan ook gelijk de enige reden om voor Monaco te kiezen want fans zijn er niet.
Spelers die voor andere clubs spelen, registreren zich natuurlijk nooit in Monaco, omdat dit praktisch onmogelijk en dus illigaal is. Het enige wat die spelers kunnen is een gedeelte als image-rechten uit te laten betalen (ipv direct salaris) maar daar zijn ze denk ik ook niet meer zo happig op sinds het afgelopen jaar de ene na de andere spanjaard/portugees veroordeeld wordt.

Ik begrijp niet zo goed waarom je zo'n rare, hypothetische conclusie trekt. Waarom wring je jezelf in van die rare bochten om aan te tonen dat Monaco geen voordeel heeft terwijl ze dit wel hebben?

11 oktober 2018 om 16:58

@dirkiekuyt1980 dat is wel te ver inderdaad maar als ik voor OSG Nice zou spelen zou ik toch een huisje in Monaco op de kop proberen te tikken in dat geval

11 oktober 2018 om 17:14

Er is een minimum aantal dagen dat ze er moeten aanwezig zijn/slapen en dan telt het als hun woonplaats.

11 oktober 2018 om 18:42

Dat heeft geen nut want de werkgever zit in Frankrijk en de werkdagen ook in Frankrijk. Dan ben je waarschijnlijk gewoon voor je inkomen in Frankrijk belast. Sponsordeals etc zijn wel in Monaco belast.

12 oktober 2018 om 13:06

Of jij trekt de verkeerde conclusie door te stellen dat elke Monaco speler 0% inkomstenbelasting betaald. Dat is BS! Dat geldt alleen wanneer die speler in Monaco woont, maar dit geld voor iedere voetballer wanneer hij ingeschreven staat in Monaco....
Ik noem ff Psg/marseille omdat de grotere clubs zijn, maar ook spelers van de mindere clubs in omgeving Monaco kunnen hier van profiteren, mits die spelers in Monaco wonen.

14 oktober 2018 om 17:37

Noem de speler van Monaco dan die daar niet woont. Denk je niet dat die rijke eigenaar minstens een appartementje heeft klaarstaan waarin die voetballer, in ieder geval op papier, gaat wonen? lol, welkom in de realiteit.

11 oktober 2018 om 14:49

Monaco moet dat bedrag dat het uitspaart aan inkomstenbelasting van hun spelers, afdragen aan de Franse bond, om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

11 oktober 2018 om 16:42

niet helemaal.. Monaco heeft dat afgekocht. Ze gaan niet elk jaar berekenen wat er aan de bond afgedragen moet worden want die boekhouding, salarisadm., hoeft wettelijk ook niet helemaal gespecificeerd te worden.

bovenden is er alleen afgekocht bij de Franse bond en niet bij UEFA. dus het oneerlijke voordeel blijft Europees gezien alsnog overeind.

11 oktober 2018 om 17:49

Dante

Je schrijf": "monaco moet dat bedrag dat het uitspaart aan inkomstenbelasting van hun spelers, afdragen aan de Franse bond, om oneerlijke concurrentie tegen te gaan".

Belachelijke uitspraak natuurlijk omdat niet een club maar een speler inkomstenbelasting betaalt en dus niet een club maar een speler daarvan profiteert als die laag is. Je kunt moeilijk een club een boete laten betalen als 1 van haar spelers door het rood rijdt of dronken achter het stuur zit. Bovendien zijn er ook belastingverschillen tussen landen onderling en gelden er in sommige landen speciale tarieven voor voetballers, waardoor een speler in bijv. Rusland maar 13 procent afdraagt en in Turkije 15. In NL bedraagt de hoogste belastingschijf 52 procent. Het belastingstelsel is een zaak van het bestuur van een land en als een speler voordelen trekt van een gunstig belastingklimaat, kan je dat natuurlijk niet op zijn club afwentelen. Dat zou te zot voor woorden zijn.

11 oktober 2018 om 19:05

@bulkzooi Dat het lumpsum is wil niet zeggen dat ze het niet betalen.
Ik snap niet goed wat je met afkopen bij de uefa bedoeld. Bij mijn weten staan ze het bedrag af dat normaal aan loonbelasting uitgegeven zou worden. Aan welke bond dat betaald wordt zou in principe irrelevant moeten zijn om oneerlijke concurrentie te bepalen.

11 oktober 2018 om 19:10

@scepticus38 Hebben we hem weer. Kun je niet normaal praten scepticus? En als je nou ook nog eens gelijk zou hebben ..

Ja inkomstenbelasting is voor rekening van de speler, maar dat wil niet zeggen dat alleen die speler profiteert. De club heeft namelijk ook voordeel doordat ze tegen minder kosten een speler een competetief salaris aan zouden kunnen bieden. Dus op het moment dat monaco een speler 5 miljoen (netto) betaald, en zou daar in de rest van Frankrijk bijv 10m voor betaald moeten worden om aan diezelfde 5m te komen, dan gaat 5m (het verschil) naar de bond.

En je opmerking over verschillende landen .. Monaco speelt in de Franse competitie. Dat zijn dus de tarieven waar mee gewerkt wordt.

Ben benieuwd hoelang die bij daar blijft. Ik denk als tie ziet dat psg en monaco verder weglopen en marseille er ook overeen komt dan kan die van alles willen maar zal tie simpelweg toch grote aankopen moeten doen. Zo gaat het nou eenmaal in de voetballerij tegenwoordig.

Dat zijn bedragen dat Ajax en Engelse Championship clubs uitgeven. Daarmee zal Lyon (nog niet zo lang geleden 7x achter elkaar kampioen en elk jaar minimaal kwartfinale CL) net als Bayrn Munchen steeds verder afglijden en achterop raken ten opzichte van de Europese top.

11 oktober 2018 om 14:45

Championship clubs geven niet rond de 20 uit voor een grote transfer, maar aan een bedrag rond de 10 miljoen. Wat betreft dat Bayern verder afglijd van de Europese top? Paar jaar op rij kampioen en goede prestaties in de CL. Nee, Bayern wil geen geld uit geven maar kan het zeker wel zei de voorzitter laatst nog.

11 oktober 2018 om 14:46

PSG is ook alleen maar op deze positie dankzij die rijke Arabier anders zaten zij er net zo voor als Lyon en Marseille , een ploeg als Bayern komt altijd weer terug maar wel met eigen middelen genoeg geld en stadion in eigen beheer, dat kun je van PSG niet zeggen die zijn chronisch afhankelijk van de grillen van die Arabier als die zich terug trekt is het uit met de pret daar .

Ik roep wel eens dat Ajax zich prima in het rijtje AS Roma, Lyon en Schalke moet kunnen vestigen. Maar ze hebben alsnog een begrote wat zeker 2 keer zo groot is. Helemaal geen schande dus als Nederlandse club om niet te willen concurreren met de clubs onder de top 16. Want daar horen dus ook nog clubs als Arsenal en Lyon met een veel groter budget.

11 oktober 2018 om 15:25

Arsenal gelijkscharen met Lyon?
Arsenal is financieel een van de grootste ter wereld..

https://www.businessinsider.nl/dit-zijn-de-20-rijk...

11 oktober 2018 om 17:16

Het gaat niet alleen om de begroting, maar vooral om wat clubs te besteden hebben. Als je naar het uitgavepatroon kijkt, doet Ajax het zo slecht nog niet. Roma (30 miljoen euro), Lyon (42,1 miljoen euro) en Schalke (54,2 miljoen euro) liggen allemaal dicht in de buurt bij Ajax (41,7 miljoen euro).

In het achterhoofd dat Ajax veel kapitaal pakt met vrij weinig (eigen jeugdspelers) en ook nog eens veel eigen jeugd in brengt (dat betekent dus dat je voor bepaalde posities nauwelijks betaalt in vergelijking) blijven de financien van Ajax alleen maar stijgen.

Het perfecte voorbeeld is eigenlijk de enorme financiele vooruitgang van Ajax de afgelopen jaren, terwijl ze niet 1x kampioen zijn geworden in de afgelopen 4 seizoenen. Als Ajax op de huidige voet verder kan blijven gaan, zie ik ze binnen 5 jaar wel definitief de aansluiting pakken bij dat soort clubs. Het enigste en grootste nadeel is eigenlijk de Eredivisie.

11 oktober 2018 om 19:01

@sirius

Je schrijft: "het gaat niet alleen om de begroting, maar vooral om wat clubs te besteden hebben".

Hilarische uitspraak. Een begroting is een overzicht van alle verwachte inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. De begroting is met andere woorden bepalend voor wat een club te besteden heeft. Aangezien de FFP regels voorschrijven dat aankopen binnen een begroting dienen te geschieden, staat het bedrag dat clubs te besteden hebben, gelijk aan het saldo van de begroting. De begroting van Ajax bedraagt 90 miljoen en die van Roma, Lyon en Schalke resp. 171, 289 en Schalke 230 miljoen. Die clubs liggen derhalve niet dicht bij Ajax, zoals jij beweert, maar mijlenver voor. Ajax kan alleen maar zoveel uitgeven aan inkomende transfers als de club zoveel verdient met uitgaande. Ajax heeft de afgelopen jaren nauwelijks CL voetbal gespeeld en omdat de club een hooguit kostendekkende begroting heeft (er gaat net zoveel uit als dat er binnen komt), is het enige waar de club geld mee kan verdienen en winst kan maken, de verkoop van spelers. Dit jaar heeft Ajax het risico genomen door voor een fiks bedrag aan nieuwe spelers te kopen, terwijl alleen Kluivert verkocht is en het nodige geld heeft opgeleverd. Daardoor stevende de club af op een miljoenenverlies, maar heeft dat kunnen voorkomen door CL deelname af te dwingen. Het beeld dat jij geeft van de financiele mogelijkheden van Ajax, klopt niet en is veel te rooskleurig. Ondanks dat de club vorig jaar voor een recordbedrag aan spelers heeft verkocht, is er maar 2,5 miljoen winst gemaakt. En dat komt dus omdat er ook voor een recordbedrag is aangekocht. Hoeveel de club kan uitgeven aan spelers is dus volledig afhankelijk van hoeveel geld er binnen komt door de verkoop van spelers. Tenzij er CL voetbal wordt afgedwongen, maar dat is geen vanzelfsprekendheid, maar eerder uitzondering dan regel. En dat is iets anders dan jij beweert.

Je schrijft vervolgens: “als Ajax op de huidige voet verder kan blijven gaan, zie ik ze binnen 5 jaar wel definitief de aansluiting pakken bij dat soort clubs. Het enigste en grootste nadeel is eigenlijk de Eredivisie”.

Dat is natuurlijk ook niet zo. Er zijn nog veel meer grote nadelen zoals de hoge belastingdruk in NL, het feit dat de begroting van Ajax niet winstgevend is zonder uitgaande transfers en CL deelname, het feit dat Ajax haar spelers op steeds jongere leeftijd moet laten gaan (steeds vaker al voor ze hun eerste profcontract hebben getekend) en de enorme financiele achterstand die de club heeft op de clubs uit de grote competities. En die afstand wordt niet kleiner, maar juist veel groter. Het beeld dat je schetst is dus nogmaals gezegd veel te rooskleurig.

Leuk hoor, Aulas. Al vergeten dat jullie zes keer achter elkaar kampioen werden, door de centen van Canal+? Toen lag er financieel ook een flink gat tussen Lyon en de rest.

11 oktober 2018 om 17:08

Niet meer te vergelijken met het heden waarin clubs als PSG gefinancierd worden door de staat. Daar kun je als Lyon zijnde misschien 1 geweldig seizoen tegenop boksen, maar structureel ga je nooit de aansluiting vinden.

Natuurlijk ook groot gelijk. Als je enorme bedragen uit gaat geven, komen daar ook vergelijkbare bonussen en salarissen bij. Twee topspelers en je bent direct door het hele budget heen. Lyon doet het tegenwoordig weer prima door langzaam de weg naar boven te verkiezen en met jong talent weer zorgen dat er uiteindelijk veel kapitaal op het veld staat.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Olympique Lyon

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Lille OSC5020
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
MarceloVerdediger20
Jérémy MorelVerdediger20
Rafael da SilvaVerdediger20
Lucas TousartMiddenvelder20
Sergi Darder MollMiddenvelder20
Voor de complete selectie: Clubpagina Olympique Lyon.

797 fans
Aanvaller, 25 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Olympique Lyon 25 5 4 0
2017/2018 Olympique Lyon 36 19 3 0
2016/2017 Olympique Lyon 17 5 1 0
2016/2017 Manchester United 4 0 1 0
2015/2016 Manchester United 29 2 2 0
Laatste voetbalnieuws

Depay tijdens Champions League-wedstrijd wéér slachtoffer van inbraak

Tijdens het Champions League-duel tussen Olympique Lyon en Barcelona van dinsdagavond (0-0) is ingebroken in de woning van verschillende spelers van de Franse club, onder wie Memphis Depay, zo meldt Le...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 20 februari
Matthijs de Ligt is in beeld om bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren