Van Breukelen ‘kwaad en teleurgesteld’: ‘Ik ben op de vlucht geslagen’

Donderdag, 11 oktober 2018 om

Hans van Breukelen komt binnenkort met een nieuw boek dat 'Maak je comeback' gaat heten. De voormalig international was enige tijd geleden technisch directeur bij de KNVB, maar hij kon weinig klaarspelen in Zeist. "Toen ik opstapte als technisch directeur bij de KNVB ben ik op de vlucht geslagen", zegt Van Breukelen in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

"Het voelde als een afgang, ik was kwaad en teleurgesteld en wilde maar één ding. Ik wilde het achter me laten, maar ik wist niet hoe", aldus de oud-keeper, die samen met 'businesscoach' Benno Diederiks een boek uitbrengt. "Hij vertelde me over zijn methode om mensen na een tegenslag weer in hun kracht te zetten. Zo is het gekomen dat we samenwerken en dat ik mijn persoonlijke verhaal in het boek vertel."

Van Breukelen volgt nog steeds de ontwikkelingen in de voetballerij en is trots op de prestaties van zijn oude liefde PSV. "De hele overgang van Phillip Cocu naar Mark van Bommel, de overgang van Marcel Brands naar John de Jong, er is nogal wat op de club afgekomen. Maar dat is uitstekend gemanaged en de resultaten mogen er zijn", zegt de voormalig sluitpost.25 reacties (laatste reactie door edo)

Haalde hij niet Hiddink en Blind? En stelde hij niet zo'n prestatiemanager aan die uiteindelijk niets deed en weer opstapte?

Edit: Ik kom er achter dat ik het fout had m.b.t. Blind en Hiddink. Het was die chaos tussen Advocaat en Ten Cate waar ik aan zat te denken.

11 oktober 2018 om 09:35

Inderdaad, ik snap niet hoe je boos kan zijn in zo'n situatie. Zou hooguit boos op mezelf zijn. Hij is zelf verantwoordelijk voor de rotzooi die gemaakt is.

11 oktober 2018 om 09:45

Laten we ervan uit gaan dat (zelfs) van Breukelen het beste voor had met de Knvb. Als het dan niet loopt zoals gehoopt of verwacht, kun je daar kwaad om worden, hoe slecht deze keuzes ook waren hoop dat hij met name teleurgesteld is hoe het uiteindelijk is gelopen, dit had hij waarschijnlijk ook niet verwacht. De mensen die boven hem zaten en die van Breukelen hebben aangesteld zijn net zo goed, dan wel meer, boosdoener.

11 oktober 2018 om 09:46

Misschien is hij wel boos op zichzelf juist omdat hij er een enorme puinhoop van heeft gemaakt. Soms doet het pijn als je zelf denk dat je iets kunt maar dat de praktijk het tegendeel bewijst.

11 oktober 2018 om 11:21

@burdy

Precies, dat is volgens mij de kern. Je denkt dat je iets kan, en komt er dan achter dat je er eigenlijk heel erg slecht in bent. Dat doet pijn, en dan is het zaak om te accepteren dat je die kwaliteit(en) dus niet hebt. Ik ben benieuwd of dat ook is wat Van Breukelen op heeft geschreven.

11 oktober 2018 om 09:45

Neen, dat is niet Van Breukelen geweest. Van Breukelen begon pas op 1 juli 2016.
Guus Hiddink begon als bondscoach op 1 augustus 2014, en toen was de aanstelling van Blind ook al geregeld. Blind nam het stokje over in juli 2015.
Ik kan er naast zitten, maar volgens mij was Bert van Oostveen verantwoordelijk voor de aanstellingen van Blind en Hiddink.

11 oktober 2018 om 10:02

Echt? Dan heb ik dat fout. Wel stelde hij die prestatiemanager aan die binnen anderhalf jaar alweer weg was.

11 oktober 2018 om 10:25

Hiddink en Blind (en die waanzinnige constructie die daarbij was bedacht) zijn door Bert van Oostveen aangesteld.

Op wie is hij precies boos? Dat gedoe met Henk ten Cate en Advocaat was toch puur amateurisme? Verder word je natuurlijk persoonlijk aangepakt wat niks met voetbal te maken heeft, sommige dingen gaan gewoon te ver. Maar wat mij voornamelijk stoorde is dat hij constant deed overkomen alsof hij de situatie onder controle had en dat er niks aan de hand was, terwijl die bijna alles verkeerd deed. Kwam heel arrogant over op mij destijds.

11 oktober 2018 om 11:25

De man zat gewoon op een plek waar hij totaal niet voor geëquipeerd was. Allerlei basale dingen gingen fout, zoals normaal relatiemanagement met betrokken personen. Gewoon elkaar netjes informeren, geen dingen naar buiten brengen die nog niet rijp zijn, etc. En dan gingen ze dat in de media lopen uitvechten. Hij was gewoon ongeschikt, had het niet onder controle, en meestal als dat het geval is, dan gaan mensen heel gekunsteld de indruk proberen te wekken dat ze het wel onder controle hebben.

De enige die ik dat anders heb zien doen, was Marco van Basten. Die stapte op, kondigde aan dat hij er teveel stress van kreeg, dat hij niet geschikt was voor de functie van hoofdtrainer. Echt een unicum. Alle anderen verdoezelen hun onkunde.

Vast een handig boek als je slaappillen op zijn. Deze man kan zo ontzettend saai naneuzelen wat hij uit zelfhulpboeken en managementblabla haalt.

Van Breukelen was echt een jeugdheld van me. Ik heb nog bewust meegemaakt dat hij de beslissende penalty stopte in de Europa Cup I-finale PSV - Benfica en dat hij ook een penalty stopte in de EK-finale. En het was ook altijd een vreselijk aardige man. Als na een oefenwedstrijden zijn teamgenoten allang onder de douche stond, bleef hij altijd buiten totdat elk kind dat een handtekening wilde er eentje had gekregen. Daarom doet het me toch een beetje pijn dat hij tegenwoordig zo’n druiloor is die irritatie op weet te wekken met vrijwel alles wat hij doet.

11 oktober 2018 om 11:07

Herken dat wel. Ik heb dat met M.v.B. Betrap er mij nog altijd op dat ik echt kijk of ik het positief kan bekijken. Soms lukt dat, maar soms.....

11 oktober 2018 om 11:24

Ach dat is 30 jaar geleden ik heb die man nooit serieus genomen met zijn geleuter hij was een goede keeper maar een slechte bestuurder die er een puinhoop van maakte met zijn zweverige gedoe , hij zal het beste voorgehad hebben bij de Knvb maar was daar totaal ongeschikt voor .

11 oktober 2018 om 11:28

Hahaha, mooie laatste zin, na die vriendelijke introductie

Het gezegde gaat niet voor niks "met aardige mensen dempen we de gracht". Aardig zijn is een geweldige eigenschap, als vriend, partner, voorbeeld, buurman, etc. etc. Helaas maakt het je niet automatisch een goede directeur van de Knvb.

Ik kijk gdaag Voetbal Inside/Veronica Inside, maar er zijn momenten waarop ze teveel op de man spelen door continue te blijven herhalen. Dit is vooral gebeurd bij Manolev, Van Basten en Van Breukelen. Als deze mannen het echt op je gemunt hebben, dan ga je neer. Je imago wordt 2x per week aan gort geslagen, en je feitelijke prestatie doet er niet meer toe. Ben overigens ook niet enthousiast over de mediaoptredens van Van Breukelen. Hier ligt zijn kracht niet, en had hij moeten onderkennen. Wellicht was hij achter de schermen ongelofelijk waardevol en daarom jammer dat zoveel mensen op dit forum oordelen zonder het echt te kunnen inschatten.

11 oktober 2018 om 11:31

Ik kijk nooit naar Inside. Ik heb niks tegen Manolev, en naar Van Basten kijk ik heel dubbel.

Van Breukelen heb ik een oordeel over puur op basis van zijn eigen optredens in de media. Daar heb ik geen VI voor nodig. De man is volstrekt ongeschikt voor de functie die hij had, en dat was ook ruim vantevoren wel zichtbaar.

Ik snap je laatste zin overigens niet. Je bent zelf ook kritisch, zegt dat zijn kracht niet op deze plek lag, maar waarom mogen andere forummers dan niet oordelen? Je doet het zelf ook. En terecht.

11 oktober 2018 om 19:52

Mediaoptredens kunnen we beoordelen, dat is zichtbaar. Zijn overige werkzaamheden niet.

12 oktober 2018 om 10:35

Ah bedoel je dat. Dat klopt.

Wat we wel kunnen zien is dat hij weg is, dat niemand bij de Knvb daar enige teleurstelling over uit, dat hij ook elders niet is aangesteld, dat zijn prestatiemanager inmiddels gesneuveld is (die hele functie is volgens mij geschrapt) en dat er dus van zijn plannen helemaal niets terecht is gekomen.

Als er achter de schermen dus iets heel erg moois is gebeurd dankzij hem, dan houden ze dat machtig goed verborgen.

Ok, nadat je gewoon hebt gefaald ga je daar ook nog een boek over schrijven? Kansloos dit. Was een prima keeper, laten we hem ons maar zo herinneren

11 oktober 2018 om 13:40

Van Breukelen strooit graag met management-termen en allerlei zelfhulp dingen enzo.

Dus dit boek gaat vast niet heel diep in op zijn falen. Maar over zijn persoonlijke groei daarna. Zijn acceptatie, vast een stukje mindfulness, relativeren, je weer oprichten, veerkrachtig zijn, bla bla bla. Koop dat boek!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zondag 31 mei
Kai Havertz heeft te horen gekregen dat Real Madrid deze zomer niet de financiële mogelijkheden heeft om hem te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren