Hoogma: ‘Belachelijk dat er profvoetbal wordt gespeeld in een interlandweek’

Donderdag, 11 oktober 2018 om

Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal van de KNVB, wil af van clubvoetbal in de Keuken Kampioen Divisie tijdens interlandperiodes. Verschillende clubs uit de eerste divisie kwamen tijdens de vorige interlandperiode in opstand, omdat zij een aantal internationals moesten missen gedurende belangrijke competitiewedstrijden. Vooralsnog gaf de voetbalbond geen gehoor aan de vraag van clubs om het speelschema anders in te plannen, maar als het aan Hoogma ligt komt daar verandering in.

“Ik vind het belachelijk dat er bij ons profvoetbal wordt gespeeld in een interlandweek”, aldus Hoogma in een interview met Voetbal International. “Gelukkig zijn we bij de KNVB zelf verantwoordelijk voor dat speelschema. Daar gaan we wat mij betreft dus mee kappen vanaf volgend seizoen.”

Met name Sparta Rotterdam uitte al meerdere keren zijn onvrede, maar kreeg telkens nul op het rekest. Ook bij FC Twente werd men de dupe van het speelschema. Doelman Joël Drommel werd opgeroepen voor Jong Oranje, maar koos ervoor om terug te keren naar FC Twente toen hij van bondscoach Erwin van de Looi te horen kreeg dat hij derde doelman werd. Drommel werd vanwege dat besluit zelfs een wedstrijd geschorst.

“Elke geselecteerde jeugdinternational moet gewoon beschikbaar zijn”, meent Hoogma. “Dit is nou typisch een voorbeeld waarbij voetbalargumenten belangrijker moeten zijn dan de commerciële motieven van clubs.” De clubs uit de Keuken Kampioen Divisie hebben er twee jaar geleden voor gekozen om gewoon door te voetballen tijdens interlandperiodes. Inmiddels zijn er meer clubs in de eerste divisie terechtgekomen die internationals in hun selecties hebben, waardoor er weerstand is gekomen tegen die beslissing.


Poll

Ben jij het eens met Nico-Jan Hoogma?


Gerelateerd

29 reacties (laatste reactie door fctexper)

Vorig naar was het hetzelfde probleem met NEC en Fortuna en j. Ajax. Maar als grotere clubs aan de deur kloppen dan wordt er eerder gehoor.aan gegeven Goed dat het uiteindelijk doorgevoerd wordt.

11 oktober 2018 om 08:18

Andere directeur he, vergeet dat niet. En Hoogma is weliswaar de directeur, maar zal ongetwijfeld dit besluit niet in zijn eentje nemen. Hopelijk wordt het aangepast, maar deze opmerking is nog geen definitieve verandering voor volgend seizoen.

Desalniettemin is mijn eerste -voorzichtige- oordeel over Hoogma positief. Hij zegt waar het op slaat en roept logische dingen. Geen onnozele prietpraat zoals we de afgelopen jaren teveel van de Knvb gehoord hebben.

11 oktober 2018 om 10:21

Davy de Pauw

"hij zegt waar het op slaat en roept logische dingen. Geen onnozele prietpraat zoals we de afgelopen jaren teveel van de Knvb gehoord hebben."

Tja, allemaal leuk en aardig, maar wat heeft Hoogma tot nu toe allemaal geregeld en voor elkaar gekregen dan? Vooralsnog heeft hij ook nog helemaal niets gedaan aan het speelschema. Want neem maar aan dat er inhet huidige seizoen echt niets gaat veranderen. En ondanks de stoere woorden van Hoogma nu wil ik eerst zien wat hij dan allemaal gaat veranderen, voordat ik dat geloof. Zou mij namelijk weinig verbazen als alles gewoon bij het oude blijft. Net zoals dat nu het geval is met die kunstgrasvelden en de huidige competitieopzet.

11 oktober 2018 om 10:50

Constant: er bestaat ook zoiets als 'de eerste aanzet tot'. Dus laten we hopen dat hierop voortgeborduurd kan worden en dat dit volgend seizoen afgelopen zal zijn.

11 oktober 2018 om 09:07

Heel veel groter dan Ajax worden de clubs in Nederland niet hoor.

On: Goed bezig Hoogma

11 oktober 2018 om 11:16

Weet je wat het mooiste is aan deze soap? De 1e divisieclubs hebben dit zelf mogen bepalen, ze stemden daarvoor, en ze wilden geen competitiestop tijdens interlandweken! Sparta maakte stampij en nu opeens moet de Knvb het regelen. Allemaal eigenbelang(en lariekoek). Men dacht waarschijnlijk dat met name Jong Ajax daar last van had(wat ook zo is). Overigens staat dit onderaan de tekst, maar daar wordt snel overheen gelezen.

Wat betreft de grote clubs: Ajax interesseert het helemaal niets, want Ajax is gewend spelers te leveren aan nationale elftallen van alle leeftijden terwijl de competities doorgaan. Ajax schuift gewoon wat spelers uit lagere elftallen naar voren.

11 oktober 2018 om 14:08

@doncoxxx,

Sorry maar dit is bullshit wat je schrijft, en heb je het artikel wel goed gelezen,
dat de clubs Twente, Nec, Sparta, Roda, nu reageren is toch logisch, die hebben dat namelijk niet zelf mogen bepalen, want speelden toen dat is besloten nog in de eredivisie, en dat wat jij over jongajax zegt klopt ook niet, die zijn namelijk net zo goed niet blij met interland verplichtingen.

Hoppa, lekker Hoogma, doorpakken met dit soort dingen. Niet politieke antwoorden geven maar gewoon je ongezouten mening geven.

Maar Hoogma heeft toch zelf meegewerkt aan dit competitieprogramma?! Misschien een beetje de weerstand onderschat?!

11 oktober 2018 om 09:11

Dit noemen ze voortschrijdend inzicht. Soms is het beter terug te komen op een idee dan krampachtig door gaan.

11 oktober 2018 om 10:23

Burdym

Eerst eens zien of Hoogma zijn voortschrijdende inzicht ook omzet in daden, want Hoogma moet echt niet vergeten dat hij helemaal geen bevoegdheden heeft om dingen af te dwingen. Kijk maar hoe tandenloos Hoogma (en zijn maat Jan 'mr. Kunstgras' Smit) wel niet is als het om die kunstgrasvelden gaat.

Zo belachelijk vind ik het nu ook weer niet. De Keuken Kampioen Divisie staat normaal gesproken niet bol van de internationals. Ook niet voor jeugdselecties.

Wat ik belachelijk vind is dat Drommel z'n rol als derde doelman niet accepteerde. Vind het al een wonder dat we zulke matige keepers nodig hebben.

11 oktober 2018 om 09:21

Ik baseer me puur op de informatie uit bovenstaand artikel en dan vind ik m'n mening volkomen logisch. Na het lezen van jouw toevoeging trouwens nog steeds.

11 oktober 2018 om 13:20

tim_vk

Drommel was derde(!) doelman in jong oranje, jong oranje speelde nergens meer om en Drommel dreigde (nog steeds) zijn plek in de basis te verliezen. Ik vind jouw mening, dit opsommende, niet logisch.

Daarbij ben je erg kort door de bocht door te zeggen dat het niet bol staat met internationals. Dat klopt an sich wel, echter worden bepaalde clubs zoals Sparta en wij toch aardig benadeeld door het wel door laten gaan van deze wedstrijden in de Kkd. Wij missen (eerder) bijv. Drommel (onze 'beste' keeper) en Smith (onze beste middenvelder) die met Jong-Wales meegaat. Het doet er niet toe of er wel/niet veel internationals zijn in de selecties in de Kkd, het hoort alleen niet zo te zijn dat de ene club er meer last van heeft dan de andere.

11 oktober 2018 om 14:11

@tim_vk,

Dan heb je wel een eikenhouten plank veur de kop, als je na wat Jayden2018 schrijft dat jouw mening logisch is,

is het namelijk helemaal niet?

11 oktober 2018 om 12:48

Echter.. indien er een (jeugd)international speelt, dan zijn het vaak beslissende spelers voor het team. Twente heeft de wedstrijd in de interlandweek verloren. Ik denk niet door het gemis van Drommel alleen, maar nog veel belangrijker het gemis van Smith. Het werkt internationaal...

Hij heeft natuurlijk een punt maar persoonlijk ben ik blij dat ik gewoon ergens een wedstrijdje in het stadion kan gaan kijken, met landenvoetbal heb ik helemaal niks.

Dus omdat van de 400 spelers er ongeveer 16 niet beschikbaar zijn moet er maar een hele week niet gevoetbald worden? Ga nou gewoon lekker voetballen, maak het niet ingewikkeld.

11 oktober 2018 om 09:08

16 spelers, dat is anderhalf basiselftal! Je zou er maar net 6 of 7 moeten missen als club zijnde.....dan moet je wel ingewikkeld gaan doen om tot een goede basiself te komen.

11 oktober 2018 om 15:01

Er is op Jong Ajax na geen JL ploeg die 6 of 7 internationals af moet staan, en die moeten met hun budget worden geacht daar wel een oplossing voor te verzinnen.

11 oktober 2018 om 10:00

Nouja NEC miste vorig seizoen hun beste spelers, Kadioglu en Groeneveld, in verschillende wedstrijden door interlands. Alsof je bij Ajax Ziyech en Tadic een paar potjes wegpakt. Dat is wel degelijk competitievervalsing.

11 oktober 2018 om 14:59

Kadioglu zat sowieso regelmatig op de bank , Groeneveld kan je idd noemen. Maar dan heb je het dus over 1 speler op een selectie van 23 .

Wat een onzin zeg. In Engeland wordt er in League One en lager doorgespeeld, in Duitsland in de 3.liga en lager en in de meeste andere landen wordt er vanaf het 2e niveau gewoon gespeeld. Nederland is dus totaal geen uitzondering. In andere sporten wordt er in interlandperiodes vaak zelfs op het hoogste niveau doorgespeeld. In landen als Engeland, Frankrijk, Schotland, Wales, Italie en Ierland wordt er in de rugbycompetities gespeeld als de 6 Nations (of andere interlandrondes) bezig zijn. Diverse grote clubs missen soms het grootste deel van de basis. Dan kunnen er ook wel een paar 1e divisieclubs zijn die 1 of 2 spelers missen.

11 oktober 2018 om 12:58

Ach.. zo kunnen vast ook eredivisieclubs wel de belangrijkste spelers missen. Laten we gewoon ook de eredivisie niet stilleggen tijdens een interlandperiode.

Woww Hoogma.. gelukkig wordt er dan nu eindelijk zelf beleid gevoerd ipv "meeste stemmen gelden" op een punt waar 90% voordeel uit kan halen en de overige 10% flink nadeel. Tuurlijk is de uitslag van die stemming dan bekend.

Eerder wist meneer Hoogma zich nog prima te verschuilen onder dit "collectieve besluit":
Nico-Jan Hoogma, KNVB-directeur topvoetbal, wijst op een evaluatie in januari. ,,uit een stemming bleek dat 14 van de 16 clubs voorstander waren. Daardoor kon de Knvb de wens van clubs en supporters handhaven om de competitie later te beginnen en minder wedstrijden op maandag te spelen. Dat we in die interlandperiodes dan wel de beste spelers selecteren, was daarbij ook bekend. Wij zijn dan ook zeer verbaasd en niet te spreken over alle commotie die nu is ontstaan.''

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

2 fans
Keeper, 22 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 FC Twente 24 0 1 0
2017/2018 FC Twente 18 0 0 0
2016/2017 Jong Twente 12 0 0 0
2016/2017 FC Twente 0 0 0 0
2015/2016 FC Twente 12 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

Koploper FC Twente boekt negende zege op rij en loopt verder uit

FC Twente heeft maandagavond in de Keuken Kampioen Divisie optimaal geprofiteerd van de misstappen van de concurrentie. Drie dagen na de remises van FC Den Bosch bij Jong AZ (0-0) en...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 18 februari
Voor Saúl Ñíguez is het Champions League-duel van Atlético Madrid met Juventus een kans om zichzelf in de kijker te spelen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren