Grote crisis in Belgische voetbalwereld: ‘Dat zou een atoombomeffect zijn’

Donderdag, 11 oktober 2018 om

De Belgische voetbalwereld is in de ban van een groot justitieel onderzoek naar matchfixing en het witwassen van geld. Onder meer Club Brugge-trainer Ivan Leko, scheidsrechters Sebastién Delferière en Bart Vertenten en zaakwaarnemer Mogi Bayat (foto) zijn door de politie meegenomen voor verhoor. Met name de arrestatie van Bayat doet in België veel stof opwaaien. Hij is volgens sportjournalist Frank van Laken een invloedrijke belangenbehartiger, die zaken doet met veel clubs uit de Jupiler League Pro League.

Volgens diverse Belgische media is de degradatie van Westerlo in 2017 het startsein geweest voor het schandaal. Moeskroen-Péruwelz begon in het seizoen 2016/17 de laatste speelronde als hekkensluiter, maar handhaafde zich door een 0-2 overwinning op KV Kortrijk, waardoor Westerlo degradeerde. Bayat begeleidde destijds meerdere spelers van zowel Moeskroen als Kortrijk. Hij behartigt overigens de zaken van veel spelers bij diverse Belgische clubs, waar hij in sommige gevallen als huismakelaar gezien wordt. Hij staat erom bekend voor een relatief lage prijs zaken te doen en lage commissies vraagt.

"Daarom is hij 'Mister Popular' bij financieel geplaagde Belgische clubs", legt Van Laken uit in gesprek met Algemeen Dagblad. De verslaggever noemt het verdacht dat Bayat ‘exclusief alle transfers’ regelt bij meerdere clubs. “Het neigt naar manipulatie als er vier of vijf spelers van hem bij beide teams spelen en hij een voorkeur heeft voor spelers die het meeste geld opleveren”, aldus Van Laken. “Met matchfixing is er iets veel fundamentelers aan de hand. Stel: de degradatiezaak van Westerlo wordt bewezen, dat zou een atoombomeffect zijn. Dan wordt alles van de kaart geveegd.”

Aad de Mos volgt het Belgische voetbal op de voet en laat in de krant weten geschrokken te zijn van de ernst van de situatie. "Dit heeft zó veel impact op spelers, clubs, sponsors en betrouwbaarheid van scheidsrechters. Dit legt het Belgische voetbal echt lam."

Bondscoach België: 'We moeten leren omgaan met de hoge verwachtingen'
Meer video's


Gerelateerd

10 reacties (laatste reactie door jenzz01)

Weet iemand of die zaak van Eupen afgelopen seizoen nog is onderzocht? 4 goals in de laatste 20 minuten, om vervolgens degradatie te ontlopen, stinkt nogal.

11 oktober 2018 om 08:45

Men zegt dat het mechelen zou zijn die beroep hebben gedaan op het beinvloeden van de scheids.... raar verhaal.

11 oktober 2018 om 12:34

Mechelen is in beroep gegaan tegen de degradatie en Eupen beschuldigd van matchfixing, echter is hier verder niets meer uit gekomen.

Tuurlijk gebeurt dit overal alleen zijn ze net iemand vergeten om te kopen waarschijnlijk waardoor deze persoon tegen de schenen is beginnen te stampen. Er gaan miljarden om in weddenschappen tegenwoordig, zoals altijd en overal in de maatschappij bepalen de grote vissen wat de kleinere vissen moeten doen.

Hahaha, een wreed verhaal waar men eigenlijk al langer kon achterkomen. Maar het frappante is dat 2 scheidsrechters erbij zitten die normaal aan de top van Belgie staan. En als je die al kan omkopen...

Bayat zou ook clubeigenaars zitten afdreigen, zodat hij kon bepalen wie degradeert. En Ivan Leko (trainer van Club Brugge) moest in de cel overnachten, wat doet vermoeden dat er bewijs is tg hem. Dit zal hem zijn hele leven lang blijven achtervolgen. Ben wel benieuwd hoe het nu verder moet. Maar nogal ironisch dat de voorzitter van Brugge naar Anderlecht wijst voor louche zaken, terwijl onder zijn neus louche zaken gebeuren.

En zoals tot op heden blijkt zijn de grootste schreeuwers, KV Mechelen, zelf de grootste omkopers.. Schreeuwen dat Eupen de zaak op de laatste speeldag besodemieterd, terwijl ze zelf met 4 bestuursleden tegelijk contact hadden met de scheidsrechter van hun eigen wedstrijd... En dan uiteindelijk zelf alsnog degraderen.. Heel bijzonder.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Club Brugge

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Verdediger31
Timmy SimonsMiddenvelder30
Ruud VormerMiddenvelder30
Hans VanakenMiddenvelder30
Marvelous NakambaMiddenvelder30
Voor de complete selectie: Clubpagina Club Brugge.

0 fans
Coach, 40 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 19 oktober
Diego Lainez kan in januari bij het Fenerbahce van Phillip Cocu aan de slag. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren