Weerstand tegen kleinere Eredivisie: ‘Kans op degradatie is groter’

Woensdag, 10 oktober 2018 om

Het Algemeen Dagblad meldde maandag dat Ajax, PSV en Feyenoord bereid zijn om een deel van hun inkomsten uit Europees voetbal af te dragen aan andere clubs uit de Eredivisie, in ruil voor het afschaffen van kunstgras én een andere opzet van de competitie. Die laatste eis blijkt een ‘heikel punt’ te zijn, schrijft de krant nu.

Ajax, PSV en Feyenoord willen naar een competitie met zestien ploegen, maar daar is niet iedereen enthousiast over. “Een Eredivisie van zestien clubs kan de continuïteit van VVV in gevaar brengen”, reageert algemeen directeur Marco Bogers van de club uit Venlo in hetzelfde Algemeen Dagblad.

“Nog los van het feit dat je twee thuisduels minder speelt en daardoor inkomsten mist, is de kans groter dat je degradeert. Ik denk dat de meeste clubs onder de top er zo in staan. Het lijkt me dus logisch dat wij daarvan geen voorstander zijn. Tenzij er aantrekkelijke voorwaarden tegenover staan. Veel ruimere promotieregelingen bijvoorbeeld.”

NAC was eerder tegen inkrimping van de Eredivisie, maar nu zegt directeur Justin Goetzee dat je ‘een broedende kip niet moet storen’: “Als kleinere club weeg je twee dingen mee: het belang van het Nederlandse voetbal en dat van je club. Dat is soms lastig.” Medio november moet er gestemd worden over de plannen en bij een positief besluit zou de nieuwe opzet per 2021/22 ingevoerd kunnen worden.


Poll

Ben jij voor een kleinere Eredivisie?


47 reacties (laatste reactie door chrisajax92)

Eigenlijk stellen die clubs het Club belang boven dat van het landsbelang. Altijd als er iets veranderd zijn er altijd mensen en clubs die er tegen zijn en komen ze altijd met negatieve dingen.
Als die clubs nu eens mee gingen denken om het aantrekkelijker te maken en beter. Maar nee dat doen ze dan weer niet. Ze willen wel garanties, maar zelf met een oplossing komen....

10 oktober 2018 om 07:23

Dat is volkomen logisch als je betrokken bent met VVV Venlo, je wil geen dief van je eigen portemonnee zijn.

Dat er iets gedaan wordt aan dat kunstgras sta ik volkomen 100% achter laat dat duidelijk zijn.

10 oktober 2018 om 07:27

Wat is hun idee om iets te verbeteren. Zoals het er nu gaat uitzien heb je eigenlijk nog maar twee clubs die wat te betekenen hebben. Ik hoor clubs roepen dat ze er tegen zijn, maar met een oplossing komen dat dan weer niet

10 oktober 2018 om 12:15

Eerlijke verdeling televisiegeld FOX zou al een goede stap zijn, net zoals bijvoorbeeld in Engeland. Daar zijn de teams ook veel meer aan elkaar gewaagd en dat is de reden waarom kleinere clubs grote aankopen kunnen doen. Dat geleidelijk rechttrekken zou naar mijn mening een mooie stap zijn.

10 oktober 2018 om 07:34

Terecht ook, want wat is nou het landsbelang? Dat is voor veel mensen weer anders. Lang niet iedereen is het ermee eens dat de competitie op de schop moet puur zodat de top 3 een keer wat verder kan komen in Europa. De maatregel kent verder ook weinig onderbouwing dan wel bewijs dat deze het gewenste effect zal hebben. Het verschil met de Europese top bestaat voor 90% uit geld en dat overbrug je met deze maatregel niet. Zonde om clubs daarvoor te elimineren.

10 oktober 2018 om 09:14

Eigenlijk gaat het niet langer over de top 3 (eigenlijk 2), maar over al die subtoppers eronder. Misschien willen die weer eens een rol van betekenis gaan spelen in Europa. De dagen dat AZ bv standaard ver kwamen in Europa zijn voorbij, Feyenoord een bijrol, Groningen/utrecht/heerenveen, kansloos. Als ze tegen elkaar spelen ziet het allemaal heel aardig uit (groningen wel minder de laatste seizoenen, maar goed dat kan ook veranderen binnen een paar jaar), staan ze in Europa is het minstens 8 van de 10 keer snel afgelopen. Een groepsfase halen begint op zichzelf langzaam een prestatie te zijn. Het was echt niet zo lang geleden dat AZ met enige regelmaat de knock out fase haalde van die toernooien.

Het klinkt vooral als ja de traditionele top 3 wilt een sterkere competitie voor zichzelf. Hoezo? Ja vorig jaar haalde PSV en Ajax geen groepsfase europees voetbal, meer uitzondering dan regel. Die spelen altijd wel europees. Dit seizoen zelfs beide in de CL, qua ranking europees doen die twee ploegen ook niets onder voor de subtop van Europa, daar staan ze namelijk tussen. Nu zijn ze bereid Europees geld te delen voor een kleinere competitie en geen kunstgras meer en dat doen ze uit eigen belang???? Ik zie vooral belang voor de eredivisie en bar weinig belang voor zeker Ajax en Psv, ja geen kunstgras kan er voor zorgen dat ze misschien wat makkelijker de betere spelers kunnen halen (er zijn gewoon spelers die er niet op willen spelen), maar dat geen kunstgras hebben alle niet kunstgrasclubs belang bij dat is niet alleen de top 3. Kleinere competie met meer weerstand, pfft dat hoeven Ajax en PSV al helemaal niet. Die zien liever dat ze jaarlijks in de CL staan en de rest niet mee doet aan Europees voetbal, wordt dat financiele gat alleen maar groter en groter en kunnen ze echt helemaal freewheelend door de eredivisie. Rete sterke teams neerzetten en goede europese ranking zodat je de voorrondes overleefd voor Europees voetbal en harken maar. Dan zijn de 5-0 tegen AZ en de 7-0 tegen Utrecht geen uitschieters meer, maar de standaard. Zie het zelfs dan gebeuren dat een emmen ofzo opeens direct een subtopper is bij promotie omdat een Ajax of PSV of misschien wel beide een dergelijke ploeg volstopt met huurlingen die te goed zijn voor jong, maar te kort komen voor basis of vaste wissel Ajax en ervaring moeten opdoen.

10 oktober 2018 om 07:37

Dat doet de traditionele top toch ook? Die doen ook alles om de competitie sterker te maken om er zodoende als club beter van te worden. Leuk dat ze het hebben over de vaderlandse competities, maar de top is ook vooral met zichzelf bezig. En terecht natuurlijk.

10 oktober 2018 om 07:53

Lekker alles bij het oude laten, we zien hoe het nu gaat. Dat is niet erg hoopgevend. Als ze nu eens mee zullen gaan denken en de handschoen oppakken ipv alleen maar tegen gas te geven dan komen we misschien verder

10 oktober 2018 om 08:05

Dat is toch ook niet meer dan normaal. Stel, de overheid stuurt iedereen een brief of elke nederlander 50,- wil overmaken omdat het land anders failliet gaat. Maar genoeg nederlanders kunnen dat geld niet missen. Dan ga je als je zelf dat niet kan missen ook niet weggeven. Het is eerst jezelf redden voordat je anderen gaat redden. Wel ben ik er mee eens dat het kunstgras weg moet.

10 oktober 2018 om 08:45

@cityhercales. Ik zie de overeenkomst niet wat je probeerd te zeggen als mensen het geld niet kunnen missen en zo. Ik geloof dat er met het plan extra geld gaat naar de clubs die geen geld hebben en niet andersom..

10 oktober 2018 om 08:56

Ik bedoel te zeggen dat jijzelf toch ook je eigenbelang belangrijker vind dan van het land of de stad waarin je woont. Jijzelf zou toch ook niet ergens mee akkoord gaan waarbij je jezelf alsware in de vingers snijd

10 oktober 2018 om 09:20

Als je er voor zorgt dat je in de eredivisie blijft en je krijgt ook nog extra geld. En als bij de eerste 6 eindigd krijg je ook nog extra inkomsten met de play offs

10 oktober 2018 om 12:00

Dat gaan ze toch doen? Alleen sturen ze het dan naar Sulawesi. En in dat land wonen meer dan 100 miljoen mensen meer. Laat die lekker ieder een 10tje lappen en je hebt al een miljard binnen. Maar nee, die maken zich er totaal niet druk om, dat lost NL wel op.

10 oktober 2018 om 08:20

Dat doet de top 3 toch precies hetzelfde? Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de topclubs de oneerlijke tv geld verdeling in stand willen houden. Daar hoor ik je niet over

10 oktober 2018 om 10:02

Het is maar wat je oneerlijk noemt. Ajax, PSV en Feyenoord krijgen meer geld dan de andere clubs maar ze krijgen niet wat ze volgens de markt waard zijn qua kijkers.

10 oktober 2018 om 12:57

Die is toch zo oneerlijk als iets? Ajax en PSV kunnen waarschijnlijk veel meer krijgen als ze hun tv-rechten apart verkopen, maar zijn zo aardig om water bij de wijn te doen.

10 oktober 2018 om 09:02

Dit hele plan is júist alleen maar in eht belang van de grote clubs en absoluut niet van het landsbelang. Enorm korte termijn denken want je houdt geen competitie meer over. Wie gaat er dan nog naar de kleinere clubs kijken?

Wat een onzin de Eredivisie inrkimpen voor hey "landsbalang" als de 2 topclubs echt zo veel om het landsbalang geven dan moeteb ze meer geld geven aan de lagere clubs zodat die meer weerstand kunneb bieden, op deze manier los je natuurlijk de problemen niet op, want zelfs een AZ geeft amper weerstand aan Ajax Amsterdam.

10 oktober 2018 om 07:30

Alleen maar meer geld vragen aan de topclubs zonder dat er wat tegen over staat. Misschien moeten die clubs wat beter hun best doen, wat creatiever zijn dan afhankelijk worden van de topclubs. Eigenlijk wil je dat Ajax en PSV een sponsor wordt van de andere clubs. Kan voor tricky situaties zorgen...

10 oktober 2018 om 07:33

Volgens mij is dat precies wat de bedoeling is.... Meer geld naar de kleinere clubs in ruil voor een kleinere competitie en afschaffen van een plastic ondergrond als speelveld.

10 oktober 2018 om 07:34

Als ik het goed begreep is betere verdeling van de gelden ook onderdeel van het plan. In ruil voor kleinere competitie en echt gras. Als kleinevclub zou ik onderhandelen over het geld ipv het negatief benaderen van een idee.

10 oktober 2018 om 07:56

Inderdaad er komt dan al meer geld naar de andere clubs, maar er zijn altijd weer clubs die meer willen of nog meer garanties

Een kleinere nationale competitie biedt wat meer ruimte aan clubs die Europees spelen. Het spelschema kan dan afgestemd worden op de ploegen die Europees spelen. Alleen, meestal zullen de Nederlandse teams al in de winter klaar zijn. Kleinere clubs missen inkomsten omdat ze minder vaak spelen. Ik blijf voorstander van een Benelux liga of dat Nederland met een aantal andere landen de eerste Europese competitie opzetten.

10 oktober 2018 om 11:31

De helft van de Europees spelende ploegen ligt er al uit voordat de competitie goed en wel begonnen is.

Mis ik nu het complete waarom achter de inkrimping VZ? Waarom wordt niet uitgelegd hoe minder clubs voor méér weerstand zorgt?

10 oktober 2018 om 07:38

Dat het voor meer weerstand zorgt is een aanname, geen bewezen feit. Op een enkeling na telt de hele top 12 van Europa alleen maar competities met 18 of meer clubs.

10 oktober 2018 om 08:32

@gomes1psv: Dit mis ik ook maar volgens mij begrepen dat het de bedoeling is dat men een belgisch play off model gaan invoeren en bijvoorbeeld Ajax en Psv elkaar meer dan 2x gaan treffen in de competitie. Van minder wedstrijden zie ik niet hoe spelers beter gaan worden. Dus het lijkt een en-en verhaal; inkrimping en ander wedstrijden systeem.

10 oktober 2018 om 08:43

En wat was in België het resultaat op het 2e niveau?.....daar spelen nu nog maar 8! Clubs een onderlinge competitie. Nee dat is een mooi vooruitzicht.

Ik zou het belachelijk vinden als het naar 16 gaat. Weer 4 weekenden minder voetbal. Dat geklaag van de clubs is echt zielig. Het zijn profvoetballers en dan zit je te huilen dat je twee keer per week moet spelen. En daarnaast gaan deze clubs echt niet verder komen in Europa door deze maatregel. Voor de degradatiekandidaten is dit natuurlijk ook een slechte beslissing dus logisch dat zij tegen zijn.

10 oktober 2018 om 07:52

Ik denk eerder dat wat doordeweekse potjes geschrapt gaan worden dus je houdt even veel weekenden voetbal.

10 oktober 2018 om 08:57

Er komen play-offs, dus misschien juist wel meer wedstrijden. Zeker als we een halve competitie doen na het reguliere seizoen, zoals ze in sommige andere landen doen.

Misschien is het beter op marketing figuren als een Chris woerts eens te laten degraderen met al zijn verzinsels. Wil de Knvb gras dan kunnen ze dit vanuit de bond ook aanbieden ipv alle dure snoepreisjes. Daarnaast laat men het mediaveld eerst eens eerlijk verdelen.

Mooie optie schaf die hele pilot met de VAR af en steek dat geld in gras voor de clubs en nu niet declubs de schuld gaan geven want de hoge heertjes hebben toentertijd het er zelf doorgedrukt met mooie praatjes.

Quote: “nog los van het feit dat je twee thuisduels minder speelt en daardoor inkomsten mist,"
Dit is pertinent onjuist. Je speelt allemaal play-offs, het aantal wedstrijden gaat dus niet omlaag. En je krijgt meer wedstrijden die ergens om gaan.
Ik denk dat meer bezoekers naar pakweg VVV - Excelsior komen in een play-off duel dat ergens om gaat, dan naar pakweg VVV - Heracles dat nergens meer om gaat.

Minder, je moet juist naar meer clubs. 20 clubs in de eredivisie, kijk naar Engeland, meer wedstrijden, meer weerstand. Verder zou je het niveau nog kunnen doen stijgen door samen te voegen met Belgie.
En natuurlijk weg met kunstgras.

10 oktober 2018 om 08:58

Ik weet niet wat beter is voor de weerstand. Meer wedstrijden of gemiddeld iets betere tegenstanders? Ik denk toch het laatste eigenlijk.

10 oktober 2018 om 11:09

Waarom worden tegenstanders gemiddeld beter? Ik denk dat het tegenovergestelde gebeurd. Meer clubs komen in aanraking met de 1e divisie. Moeten flink inkrimpen in hun budget bij degradatie en hebben minder kans om te promoveren met nog meer gevolgen voor het budget. Daarmee neemt dus het gemiddelde niveau van die clubs af en daarvan promoveren er een paar. Met andere woorden het gat tussen (sub) top en de rest wordt alleen maar groter.

10 oktober 2018 om 12:02

Als clubs als Groningen er een half miljoen per jaar bij krijgen, dan kunnen zij toch al gauw een of twee goede spelers erbij halen.

Ik vermoed verder dat er maar een club degradeert. Op dit moment is het gat tussen de KKD en de ED overbrugbaar (fortuna en Emmen doen het best redelijk, VVV en NAC hebben het vorig jaar ook vrij eenvoudig gered). Ik weet niet of dat nu zoveel anders wordt als er wat meer geld naar de kleinere clubs in de ED gaat.

10 oktober 2018 om 12:51

Leuk een half miljoen erbij. De kans op degradatie neemt toe met de kans op een halvering of meer van je begroting. En dan hopen dat je binnen 2 jaar terug bent, anders ben je als club helemaal terug bij af.

Ik weet het niet maar mij lijkt het gat tussen de top en de sub-top groter is geworden. Dus om te zeggen dat het alleen maar in het voordeel is van de top clubs dat is denk ik niet helemaal juist.

Ik moet zeggen dat ik steeds meer een tweedeling zie in de ranglijst. Spelen om het kampioenschap en daar achter de kruimels van de playoffs. En een rechter rijtje dat loopt te prutsen tegen degradatie. Van 1 competitie is al lang geen sprake meer. De bovenste clubs moeten alleen opletten dat ze geen punten verliezen bij een staart club, maar verder zijn de kleintjes van weinig toegevoegde waarde, anders dan sentimentele opvulling van het geheel. 16 clubs en dan hopelijk beter voetbal zou echt niet verkeerd zijn; er gaat veel te veel mis (ja, ook bij Heerenveen) om nog van goed voetbal te spreken. Ik kijk tegenwoordig meer met een blik van, wat zou er nou weer mis gaan, dan dat ik er voor ga zitten om een mooie pot voetbal te zien, technisch en tactisch hoogstaand.

De argumenten voor de plannen zijn allemaal kul. De enige reden waarom de topclubs dit willen is puur uit eigenbelang. Wat is het landsbelang waarover wordt gesproken? Dat Ajax en PSV beter mee kunnen doen in Europa? Wat hebben de kleinere clubs daarmee te maken? Dat die play-offs voor meer weerstand zorgen en de clubs sterker maakt is pure onzin. Als Ajax per seizoen 4 keer in plaats van 2 keer tegen PSV of Feyenoord speelt worden de spelers echt niet opeens significant beter. Het is allemaal marginaal en je schiet er niks mee op. Een Barcelona heeft nog steeds een omzet van een miljard euro en de Manchester Cities en Paris Saint Germains van deze wereld kopen binnenkort vrolijk een speler van 300 miljoen euro, 3 keer zoveer als de totale omzet van Ajax. Daar ligt namelijk het probleem. Het groepje eliteclubs dat mede dankzij de Uefa is ontstaan, het feit dat het ene land standaard 4 Champions League-deelnemers heeft en de kampioen van een ander land voorrondes moet spelen. Nederland kan hier ten koste van de kleinere clubs allerlei maatregelen gaan nemen, maar het gaat helemaal niets uithalen als er Europees niks verandert.

10 oktober 2018 om 11:58

Daarom, ze doen nu alsof ze zo goed zijn tegenover de kleine clubs. Maar laten we eerlijk zijn: de arrogantie die ze laten zien is weer ongelofelijk. Ze doen dit alleen uit eigenbelang en gebruiken dan een excuus van landsbelang. En dan vragen ze zich af waarom veel supporters van kleinere clubs een hekel aan de traditionale top 3 hebben.

Laat dit plan maar belanden waar het hoort: de prullenbak.

10 oktober 2018 om 13:40

Dit dus. Om nog maar te zwijgen over de tv geld verdeling die compleet uit het lood geslagen is in het voordeel voor de top 3. De tvgeld verdeling in de top Europese competities is veel eerlijker dan in NL. Daar krijgt iedere club ongeveer evenveel met bonus erbij natuurlijk wat extra's obv prestaties.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Maandag 20 mei
Bayern München gaat een bod uitbrengen op Leroy Sané. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren