AZ presenteert miljoenenwinst en zet in op ‘duurzame investeringen’

Dinsdag, 9 oktober 2018 om

Op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van AZ is in september de jaarrekening voor het seizoen 2017/18 vastgesteld, sluitend met een nettowinst van twee miljoen euro. "Net als in eerdere seizoenen zullen we met de inkomsten duurzame investeringen doen", reageert algemeen directeur Robert Eenhoorn op de clubsite.

"Zo zijn we bezig met een indoorhal op het AFAS Trainingscomplex, waar we verder ook het hoofdgebouw willen uitbreiden. Daarnaast blijven we investeren in het eerste elftal en in onze jeugdspelers. Uiteindelijk moeten de duurzame investeringen ten goede komen aan het voetbal", aldus Eenhoorn. AZ laat weten dat de winst, net als eerdere jaren, wordt toegevoegd aan het eigen vermogen, dat 25 miljoen euro bedraagt.

De uitgaande transfers van onder anderen Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst, die voor miljoen euro's zijn verkocht aan respectievelijk Brighton & Hove Albion en VfL Wolfsburg, maken geen onderdeel uit van het boekjaar 2017/18. AZ verwacht het huidige seizoen 2018/19 wederom met een positief resultaat af te sluiten, zo meldt de club.Gerelateerd

22 reacties (laatste reactie door azrsenal)

toch petje af hoe de club is hersteld na fiasco Scheringa. Stabiele subtopper geworden

9 oktober 2018 om 20:10

Ik dank Toon Gerbrands en zijn staf nog altijd op mijn blote knieën daarvoor. Grote klasse.

En dit is excact de reden waarom AZ een slimme club is en een voorbeeld voor andere Nederlandse clubs moet zijn. AZ investeert vooral in de infrastructuur en in het opleiden van spelers. Oftewel snel waarde kunnen toevoegen aan spelers door ze sneller beter te kunnen maken. Goede faciliteiten en goede begeleiding. Op de lange termijn is dit beter en erg slim. Erg knap wat ze in Alkmaar doen.

9 oktober 2018 om 10:30

Ik denk dat het begint bij het laten varen van de ambitie om Ajax en PSV voorbij te gaan. Europees voetbal, meedoen om de beker en in het seizoen voor plek 3 tot 6 is een realistisch doel. AZ zou een voorbeeld moeten zijn voor clubs als Utrecht, Groningen en Heerenveen die ook dezelfde doelstelling zouden kunnen hebben.

9 oktober 2018 om 11:29

Zoals in de film moneyball gezegd. Je moet niet de yankees (of in dit geval Ajax en Psv) verslaan door hetzelfde te doen als hen. Want dat verlies je. AZ kan geen 20 miljoen voor een speler neerleggen. Net zoals Ajax en PSV geen 100 miljoen kunnen neerleggen voor een speler. Je moet je het doen goede opleiding en innoveren op het gebied van opleiden. En laten we eerlijk zijn. Dat kunnen we in Nederland ook goed, zolang we niet stoppen met innoveren.

9 oktober 2018 om 11:36

Die twee clubs gaan ze op de lange termijn niet voorbij, maar er niks mee om het wel na te streven. AZ leidt veel talenten op die uiteindelijk wel de top kunnen halen, maar in de top moet je ook met een hoog verwachtingspatroon om kunnen gaan. Dus door te streven naar een plek in de top 3, bereidt je de talenten daar alvast op voor.

Het doet me toch altijd weer goed om de positieve reacties hier te lezen over AZ. Maakt me toch wel trots, zeker als je ziet waar AZ vandaan komt. Ondanks dat het dit seizoen niet goed loopt omdat er niet genoeg geïnvesteerd is in de selectie, denk ik inderdaad ook dat investeren in een goede jeugdopleiding heel belangrijk is. Het leuke is dat je bij AZ ook ziet dat de jeugd er daadwerkelijk beter van is geworden.

9 oktober 2018 om 10:28

Alhoewel je vragen kan stellen bij het scoutingsbeleid (die spits van Ado vind ik echt niet bijzonder). De kans dat je een speler beter kan maken met deze begeleiding en faciliteiten is wel groter, Ik had ook niet verwacht dat Weghorst deze stappen zou zetten en zo snel. En als je dan minder grote goden scout is het wel mooi dat de kwaliteit van je jeugdopleiding zo goed is dat je het eventueel op kan vangen met jeugdspelers. Het basisniveau gaat een stuk omhoog. En jeugdspelers zullen sneller blijven omdat ze zelf ook snappen dat ze een goede opleiding bij een club als AZ krijgen.

9 oktober 2018 om 12:28

Mee eens, het scoutingsbeleid was zeker deze zomer niet on-point. Van Rhijn blijkt toch niet zo goed te zijn als AZ dacht en met Bergsma en Weigelt hebben ze ook twee centrale verdedigers aangetrokken die lang niet goed genoeg zijn. Johnsen is ook gewoon te slecht voor AZ, dat zag iedereen volgens mij al van te voren aankomen. Apart dat ze die hebben gekocht.

Je kan als club die top4 wilt spelen niet in een topwedstrijd aankomen met een centrum dat niet uit centrale verdedigers bestaat. Dan heb je sowieso iets fout gedaan in de inkoop.

Ten slotte is er ook wat pech met blessures van Boadu, Stengs en bijvoorbeeld de aangetrokken de Boer van Telstar.

9 oktober 2018 om 10:36

Zou wel helpen als de grote talenten niet meteen zwaar geblesseerd raken (kan AZ natuurlijk niets aan doen). Wat dat betreft zit het AZ niet mee.

9 oktober 2018 om 11:05

Ik vind het altijd lastig oordelen of de jeugd daadwerkelijk beter is geworden, of dat er gewoon een "betere lichting" is dan hiervoor.
Het is natuurlijk altijd een combinatie van jong en oud en het liefst leid je jong zelf op.
Het moet alleen niet doorslaan en enkel jeugd gebruiken omdat je financieel stabiel wil zijn.

Je geeft het zelf al aan "het loopt niet goed omdat er niet genoeg geinvesteerd is in de selectie".
Juist op het hoogste niveau leert jeugd het meeste, maar dan moet je wel in een team zitten dat die stappen mogelijk maakt. Daarvoor heb je goede en ervaren jongens nodig die je kunnen vertellen wat de bedoeling is.dat zijn wel belangrijke puzzelstukjes die je nodig hebt om de jeugd echt de stappen te laten maken.

Ik ben een enorme fan van het beleid van Az, maar vind het dan toch wel jammer dat deze mooie club met een trainer als Van den Brom blijft aanmodderen. Je hebt best een leuke selectie waar veel meer mee valt te halen. Op dit soort momenten heb ik twijfels aan de ambitie van Az.

Goed beleid en goede jeugdopleiding. Al zijn ze wel wat doorgeslagen misschien met een zeer matige transferzomer. Maar ja, dat kan een jaar gebeuren.

AZ heeft pech gehad met de blessures van Stengs en Boadu wat echt 2 hele grote talenten zijn en daarom draaien ze denk ik wat minder want ze hebben een prima selectie. ik juich het beleid daar ook alleen maar toe. eigen jeugd krijgt de voorkeur en er word pas wat gehaald als ze op die positie geen goede jeugdspeler voor handen hebben. vorig jaar zijn ze zelfs geeindigd boven Feyenoord die zover ik weet toch een veel hoger budget hebben

9 oktober 2018 om 11:05

Daar zullen ze best pech mee gehad hebben. Maar er mag ook wel is kritisch naar AZ gekeken worden. Dat ze de achterhoede niet hebben versterkt is natuurlijk lachwekkend en daardoor gaat het nog een lastige opgave worden om top 5 voetbal te halen terwijl ze met 2 nieuwe centrale verdedigers ze echt niet onder hoefde te doen voor Feyenoord.

9 oktober 2018 om 11:45

@memphis; misschien qua potentie op de hele lange termijn doen ze niet onder. Maar als er gekeken wordt naar wat spelers nu kunnen brengen, dan ligt het niveau bij feyenoord, zeker voorin met jorgensen, vpersie, berghuis en larsson toch echt n behoorlijk stuk hoger.

9 oktober 2018 om 11:59

Van Persie, Berghuis en Jorgensen en ook Vilhena lopen inderdaad niet rond bij AZ maar Idrissi is beter dan Larsson. Maar aan de andere kant zijn jongens als Til, Ouwejan, Svensson, Koopmeiners ook beter dan Toornstra, Malacia, St Juste en Clasie. Ook met Gumundsson, Boadu en Stengs heeft AZ natuurlijk leuke talenten waarvan je verwacht dat ze binnen nu en 3 jaar beter zijn dan hun concurrenten van Feyenoord. Feyenoord heeft op dit moment gewoon een beter team natuurlijk maar ook zij hebben 70-80% van de wedstrijden dit seizoen moeite met winnen.

Mooi voor de club maar het geeft wel aan hoever de subtop, Feyenoord - AZ - Vitesse en Utrecht, verwijderd zijn van de top 2. Een winst van 2 miljoen en een eigen vermogen van €25 milj. is niets natuurlijk. Dat kan bij verkeerd beleid zo omslaan in verlies. De club sprak vorig jaar nog de ambitie uit om de top—3 uit te dagen. Dit seizoen hebben ze dat al naar beneden bijgesteld tot de 3e plaats. Veel supporters zijn die eerdere uitspraken niet vergeten en reageren zich af als AZ niet groot inkoopt. De afgelopen transferperiode is zeer ongelukkig geweest qua inkoop. Vlaar / Wuytens als centrum bestaat niet meer door slijtage / langdurige blessure en AZ heeft daar niet op geanticipeerd. Er is 3x half ingekocht - Van Rhijn, Weigelt en Bergsma - i.p.v. 1 topper te halen. Deze 3 kosten qua salaris meer en hebben 3-4 miljoen gekost om ze te halen. Laat AZ hier leergeld uit trekken. Doe beter 1 x goed als 3x half werk. AZ in de persoon van Max Huiberts heeft hier onvoldoende gepresteerd.

9 oktober 2018 om 10:48

Deze reactie klopt niet. van Rhijn, Weigelt en Bergsma hebben AZ gezamelijk amper 1 miljoen gekost. Weigelt en Bergsma zijn gokjes, lijkt erop dat ze gegokt hebben en verloren.

Ja AZ staat ver van de top 2, al weet ik niet hoeveel eigen vermogen PSV heeft, maar dat zal niet veel meer dan 25 miljoen zijn.

En Vitesse en Utrecht hebben dat bij lange na niet.

Het bovenstaande artikel is 1 op 1 overgenomen van de Az club site.

Geweldig om te lezen dat het zo voor de wind gaat financieel gezien en volgend jaar nog beter aangezien de afgelopen miljoenen transfers niet mee berekend zijn.
Het is erg knap dat Az dit heeft weten te bereiken gezien het feit dat ze een kleine 10 jaar geleden zwaar hebben geleden onder het DSB drama.
Helaas is er achteraf te zuinig omgesprongen met het aantrekken van noodzakelijke versterkingen zoals nu blijkt in de vorm van een goede spits (sol) en een goede/sterke centrale verdediger.

Az (en de rest van de eredivisie) moeten de grote 2 helaas de aankomende jaren laten varen en een eigen koers ingaan gebaseerd op het halen van Europees voetbal en op die manier kijken of het mogelijk is om stapje voor stapje de ambities op te schroeven en uiteindelijk weer iets van aansluiting te vinden bij de top 2.

Ze missen Myron Boadu dat is pas echt een topspeler in wording.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8081
2.PSV7768
3.Feyenoord5929
4.AZ5522
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. IdrissiAanvaller318
M. BizotDoelman320
A. GudmundssonAanvaller236
B. JohnsenAanvaller215
C. StengsAanvaller193
M. BoaduAanvaller73
L. BergsmaVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

13 fans
Aanvaller, 26 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 24 april
Barcelona mengt zich in de strijd om de handtekening van Bilel Hassaini. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren