Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Als Nederlandse clubs slim zijn, zeggen ze ’ja‘ tegen dit aanbod’

Laatste update:

Het Algemeen Dagblad meldde maandagavond dat Ajax, PSV en Feyenoord bereid zijn om een deel van hun inkomsten uit Europees voetbal af te dragen aan andere clubs uit de Eredivisie, in ruil voor het afschaffen van kunstgras én een andere opzet van de competitie. De top drie wil naar een competitie met minder clubs en een hogere weerstand. Medio november moet er gestemd worden over de plannen en bij een positief besluit, zou de nieuwe opzet per 2021/22 ingevoerd worden. Sportmarketeer Chris Woerts denkt dat de clubs er goed aan doen om akkoord te gaan.

De Nederlandse topclubs hebben een concreet voorstel op tafel gelegd, waarbij wordt aangegeven dat zij bereid zijn om minimaal tien procent van het Europese televisiegeld te verdelen onder de overige clubs van de Eredivisie. Een deel van dat geld moet gestoken worden in het afschaffen van kunstgras. Over de vernieuwde competitieopzet is nog geen duidelijkheid. Een onafhankelijk Engels bureau werkt diverse modellen uit, met verschillende play-off-varianten. Het inkrimpen van de competitie naar zestien clubs is dan ook nog geen uitgemaakte zaak.

Clubs die geen Europees voetbal spelen kunnen dus rekenen op een behoorlijke som geld. “En cruciaal: de televisie-inkomsten uit Europees voetbal zijn alleen nog maar groeiende'', aldus Woerts in de krant. “De UEFA lanceert binnenkort een derde Europees toernooi, met gegarandeerd plaatsen voor Nederlandse clubs. De Europa League levert ook almaar meer geld op, de Champions League uiteraard hetzelfde verhaal. Als Nederlandse clubs slim zijn, zeggen ze 'ja' tegen dit aanbod. Want uit de binnenlandse markt ga je dat nooit meer terugverdienen. Onmogelijk.”

Waar de topclubs, subtop en middenmoot positief zijn over het voorstel, leeft er scepsis bij de onderkant van de Eredivisie. Wanneer de competitie wordt ingekrompen naar zestien clubs, betekent dat een grotere kans op degradatie. Omdat degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie financiële gevolgen heeft, willen kleinere clubs een gegarandeerd bedrag zien uit de Europese pot.

“Je moet de boel goed uitonderhandelen, naar tevredenheid van alle partijen'', aldus Woerts. “Maar dit is voor alle clubs uiteindelijk de best denkbare oplossing. Het is dan in ieders belang dat het Nederlandse voetbal sterker wordt én Europees presteert. Het gebakkelei over de herverdeling van het Nederlandse televisiegeld leidde nergens toe, dat bedrag is veel te klein en gaat ook amper groeien. In dit plan zien de topclubs hun wensen gehoord, de kleinere clubs zullen inzien dat ze er over een langere periode beter van worden. En het belangrijkste: de Eredivisie gaat er qua uitstraling, gezondheid en niveau op vooruit.”

Denk jij dat 'Eredivisie 2.0' er gaat komen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
9 oktober 2018 om 07:37

Liever een redelijke 2de linksbuiten uit Luxemburg dan een grasveld. Zo denken de meeste kunstgrasclubs helaas.

9 oktober 2018 om 07:47

En daar doen ze niks fout mee. Kunstgras mag namelijk.

9 oktober 2018 om 08:30

Alweer die opmerkingen over het grasveld. Het gaat niet om het gras. Het gaat om de veldverwarming die verplicht is bij natuurgras. Voor de prijs en onderhoud van veldverwarming (ongeveer 7 ton exclusief onderhoud) leg je twee a drie kunstgrasvelden (a ongeveer 2,5 ton) aan die niet of nauwelijks onderhoud vergen. Als je een begroting van rond de 5 miljoen hebt zou je wel gek zijn om dan voor natuurgras inclusief de verplichte veldverwarming te kiezen.

Nogmaals, voor de duidelijkheid: het gaat niet om het verschil tussen natuurgras en kunstgras, het gaat erom dat bij natuurgras veldverwarming verplicht is en bij kunstgras niet.

9 oktober 2018 om 08:32

Daarom moet de Knvb heel hard optreden: Proflicentie vanaf 2021 ongeldig verklaren wanneer je op kunstgras speelt. Doei doei!

9 oktober 2018 om 23:19

De grootste blunder die Was ook de KNVB ooit gemaakt heeft.

Ik vind het idee om het kunstgras te verbannen een goed idee, en de hele opzet spreekt me ook wel aan, maar ik zit persoonlijk echt niet te wachten op een competitie met 16 clubs en play-offs zoals in België. Het is nou niet bepaald zo dat het niveau in België hierdoor gestegen is.

9 oktober 2018 om 07:34

Ik ben voor de langer termijn voor de BeneLiga. Meer weerstand, meer inkomsten, betere spelers.

9 oktober 2018 om 07:58

Ik ben ook een voorstander van de Beneliga. Een competitie met sterkere teams kan alleen maar zorgen voor meer weerstand en daardoor meer groei. Ik kijk ook veel liever naar wedstrijden zoals Anderlecht - AZ of Brugge - Ajax dan dat ik kijk naar AZ - Excelsior (niks tegen Excelsior).

Helaas zal dit waarschijnlijk nog niet gaan gebeuren. Ik kan mij voorstellen dat de kleinere clubs uit Belgie en Nederland hier niet naar uit kijken, want welk van deze clubs komt in de 'eredivisie' en welk in de 'keuken Kampioen Divisie'?

Daarnaast ga je natuurlijk ook Champions League en Europa League tickets inleveren. Het lijkt mij stug dat de Uefa deze nieuwe competitie de tickets EN van Belgie EN van Nederland gaat geven.

Nu we het toch hebben over Europees voetbal. Waar zal deze competitie op de ranglijst komen? Neemt het de plek van Belgie over of neemt het de plek van Nederland over? Moet de competitie helemaal opnieuw beginnen met punten verzamelen en staat de competitie straks onderaan?

9 oktober 2018 om 08:06

Inderdaad. De 2e divisie wordt er dan ook beter op.

Overigens mogen de bonden z.s.m beginnen met het combineren van de supercup als test. Later eventueel de beker erbij. Die twee zullen al leuk genoeg zijn.

Supercup is in beide landen nu niet zo van belang. Dat kan echt wel beter..

Nummer 1 NL vs Bekerwinnaar België
Nummer 2 België vs Bekerwinnaar NL
Een wedstrijd op Woensdag en 1 op Zaterdagavond.
Kan woensdag voor de play-offs niet, dan twee weekenden achter elkaar.

(Iemand de dubbel, dan gewoon de nummer 2 van de ranglijst zoals het nu ook is)

9 oktober 2018 om 08:08

Uiteraard in de 2e wedstrijd de 2 winnaars.

9 oktober 2018 om 08:33

Begin eerst eens met de BeNeLiga-beker ter vervanging van de KNVB-beker.

9 oktober 2018 om 09:05

Waarom zou je dan meerdere Ajax-Feyenoords, Feyenoord-PSV 's etc krijgen?

De competitie eindigt met 16 clubs dan toch gewoon met 2 spelrondes minder.? Gezien de vele Europese competities zou dat op zich geen probleem zijn?

9 oktober 2018 om 09:13

Omdat je dan waarschijnlijk nog play-offs krijgt om de titel.
Je gaat dan met de top-5 of top-6 nog een minicompetitie in, en er van uitgaande dat Ajax, PSV en Feyenoord in de top 5 eindigen, komen die wedstrijden dus nog 2 keer voorbij.

9 oktober 2018 om 12:13

Voor de clubs die daarin spelen ja. 8 of 9 dus. De rest minder weerstand, minder inkomsten, mindere spelers. En hoe werkt de degradatie/promotie volgens jou?

9 oktober 2018 om 23:15

Is al eens voorzichtig gepolst maar België voelt er helemaal niets voor.

9 oktober 2018 om 07:52

Moet je voor de grap eens op de coefficientenranking kijken Belgie doet het best aardig en is Nederland voorbij gegaan

9 oktober 2018 om 08:51

Je moet niet alleen naar de huidige stand kijken maar ook hoe die is opgebouwd, gaat over laatste 5 jaar zowel NL als BE hebben afgelopen jaren weinig punten gehaald. Dus die Belgische opzet van competitie lijkt niet voor betere prestaties in Europa te leiden. Is ook niet raar, want ook in Belgiã« gaan de beste spelers weg. It's all about the money!

9 oktober 2018 om 12:19

Moet je voor de grap eens naar de 1e divisie van België kijken. Die bestaat door de nieuwe structuur nog maar uit 8 ploegen.

9 oktober 2018 om 08:03

Nu beweer ik ook altijd van alles zonder met argumenten te komen maar ik wil je nu toch eens vragen op basis waarvan jij hebt geoordeeld dat het niveau in België niet is gestegen. Als je kijkt naar de coefficientenlijst dan zie je toch een duidelijke stijging sinds de invoering van dit systeem.

9 oktober 2018 om 08:58

Ik heb geoordeeld op basis van het feit dat Belgische clubs nooit iets bijzonders presteren in Europa. Spelers als Denswil en Vormer die basis staan bij de kampioen. Dan kunnen ze wel meer punten dan Nederland pakken, maar dat zegt meer over Nederland dan over België.

9 oktober 2018 om 09:01

De clubs zijn in het algemeen ook groter en professioneler geworden. Zo is Gent een club geworden met een budget van 50 miljoen en een nieuw stadion etc, deels door sterke play-offs en de daarbij rechtstreekse plaatsing voor de Champions League. Mijn club heeft dan weer een budget van 60 miljoen t.o.v. 30 miljoen (rond het begin van de play-offs). Het is misschien allemaal toevallig maar alle clubs zijn er op vooruit gegaan, mede door de play-offs.

9 oktober 2018 om 10:17

De punten van Belgie en NL laatste 5 jaar:


14/15 15/16 16/17 17/18 18/19 totaal
Belgiã« 9.600 7.400 12.500 2.600 3.400 35.500
Nederland 6.083 5.750 8.900 2.900 4.200 27.833

Zo heel veel verschil is er niet... je zie dat belgie 1 heel goed jaar had en eigenlijk steeds minder wordt...

bron: https://www.transfermarkt.nl/uefa/5jahreswertung/s...

9 oktober 2018 om 10:49

Klopt wel, echter jullie top is gewoon minder geworden. Het is breder geworden, waardoor de competitie sterker is geworden. Maar als je kijkt naar kwaliteit top. PSV en Ajax beginnen echt weg te lopen. In België een gelijkspel of kleine overwinning, in Nederland van het veld blazen. Waar de wedstrijden vroeger veel meer gelijk opgaand waren. Vroeger NL top iets beter, nu duidelijk beter, kwestie van tijd dan zijn ze niet langer in te halen. En met vroeger bedoel ik 15 jaar geleden ofzo tot vier a vijf jaar geleden.

9 oktober 2018 om 12:09

@koos....weet jij uit hoeveel Belgische clubs de 1e divisie nog bestaat?.......20?...18?...16 misschien?.......Nee de Belgische 1e divisie bestaat nog uit 8!!!!!! Clubs. Dus een niet met zekerheid vast te stellen kwaliteitsverbetering kost misschien wel 10 clubs hun bestaansrecht. Tel uit je winst. En dan praten over het algemeen belang. Schei toch uit.

9 oktober 2018 om 12:15

"dus een niet met zekerheid vast te stellen kwaliteitsverbetering kost misschien wel 10 clubs hun bestaansrecht. Tel uit je winst. En dan praten over het algemeen belang. Schei toch uit."

Hoezo?
Als je gewoon de hoogste afdeling beperkt, hoeft niet eens tot 8, en een opzet vindt waarin je een eerste divisie of elfs een tweede divisie opricht, dan kun je dus plaatsen zat creeren waarin clubs niet zozeer hoeven te verdwijnen, maar dat ze gewoon op een lager niveau gaan spelen.

Punt is dat je dan, eindelijk!, eens een echte piramide kunt vormen, met clubs die uit de amateurs gewoon doorstoten naar eerste divisie of, ooit, zelfs naar eredivisie.

Het is echt niet eens zo dat er persé clubs opgeheven moeten worden of zoiets.

9 oktober 2018 om 14:53

Volgens mij begrijp je niet wat ik bedoel. Ik had het niet over het terugbrengen van teams in een competitie. Ik had het over het gevolg van de aanpassingen in een competitie. De Belgische eerste divisie (dus niet de hoogste) bestaat nog maar uit 8 ploegen omdat de rest failliet is gegaan. Dat is de bijwerking van het kunstmatig verhogen van het niveau (nergens bewezen trouwens) van je hoogste divisie. Alleen hoor je daar niemand over als ze België erbij halen..

9 oktober 2018 om 08:11

Helemaal die punten door de helft delen slaat nergens op.

9 oktober 2018 om 09:58

Dan komen ze met een prachtig idee om.van die kunstgras velden af te komen en vervolgens krijg ik weer buikpijn van het idee play offs....

9 oktober 2018 om 09:58

Dan komen ze met een prachtig idee om.van die kunstgras velden af te komen en vervolgens krijg ik weer buikpijn van het idee play offs....

9 oktober 2018 om 10:30

Vind je van niet? Ik vindt het niveau in Belgie Europees gezien al jaren hoger dan in Nederland. De topclubs Ajax/PSV zijn beter dan de Belgische topclubs maar in Nederland wat eronder zit is gewoon te slecht in Europa. In Belgie zie je gewoon dat die subtop clubs meer betere duels hebben gespeeld en dus stappen verder zijn in Europa. Want ja je krijgt vaker PSV Ajax en misschien Vitesse Ajax. Maar dat zie ik toch liever dan Emmen Ajax wat gewoon een veredeld oefenpotje is voor Ajax. Zeker als je die week ervoor CL hebt gespeeld is het natuurlijk triest om daarna 5 niveaus lager te spelen.
Ik vindt het een goed idee de competitie inkrimpen maar dan moeten de jong clubs ook kunnen degraderen uit de Jupiler league (of die clubs eerst een niveau lager zetten zodat de Eredivisie clubs in de Jupiler league uitkomen). En dan krijg je twee leuke competities en kan je delen van het tv geld verdelen.
Ook moet er dan een soort boete komen dat wanneer je er met de pet naar gooit in Europa dat je mindering krijgt (om te voorkomen dat clubs gaan zeuren de competitie is belangrijker dan Europees).

9 oktober 2018 om 16:41

Allereerst: nergens staat vermeld dat we een playoff model zoals de Belgen gaan krijgen, dus dat zuig je uit je duim.

"het is nou niet bepaald zo dat het niveau in Belgiã£â« hierdoor gestegen is."

Vooropgesteld dat het heel lastig is om te meten wat er met het niveau gebeurd is, kunnen we het aan de hand van de Uefa ranglijst stellen dat het niveau van de jupiler pro competitie tov de competities in andere landen fors gestegen is. Belgie ging, sinds de invoering van de playoffs, van de 14e positie naar 9e positie nu en wij bewandelen de omgekeerde richting: van de 9e naar de 13e plek en wij zijn nog steeds dalende.

Subjectief(niet onderbouwd door cijfers op lange termijn), maar puur naar het voetbal kijkend) zeggen mijn hersenen(sommige mensen noemen dat gevoel) dat we dit seizoen nog hardhollender achteruit gaan, gezien het feit dat zelfs AZ, Feyenoord en Vitesse de drie best of the rest clubs, kansloos eraf gingen tegen nietszeggend clubs(basel is meer dan een nietzeggend clubje, hoewel basel ook geen El speelt). Onze Belgische tegenhangers halen de poulefase wel. Tel hierbij op dat Emmen, Graafschap en Fortuna puur kwalitatief gezien promovendi zijn om van te janken, dan zie ik de toekomst van de Eredivisie somber in. De Jupiler Pro league staat er beter voor.

Ja goed, onze top 2 is beter dan de JP top, maar dat is geen graadmeter voor de hele competitie.

Overigens vind ik het een schande dat de Knvb het verbod van kunstgras overlaat aan de Eredivisie zelf, terwijl ze wel minimale eisen hebben voor een proflicentie betreffende andere faciliteiten. Neem de stadions en de lichtmasten. Dit vind ik heel zwak. Ik snap dat gras meer kost, maar wanneer een club dat niet kan bekostigen, hebben ze niets te zoeken in de Eredivisie. Zo hard moet de Knvb zijn.

Die clubs kunnen wel spelers kopen en geen gras? Joh ik zit een beetje in dubio hoor. Daarnaast heeft het weinig zin voor de kleinste clubs aangezien zij er in eerste instantie niet op gaan spelen (16 clubs i.p.v. 18). Een club als pec kan toch echt wel gras betalen of Heracles kom op zeg. Zelfs Almere city heeft echt gras. Een kwestie van willen.

9 oktober 2018 om 08:06

PEC stapt ook over naar hybride, dat is al lang bekend. Onze voorzitter is ook uit de stuurgroep gestapt die met dit plan is gekomen, juist omdat andere clubs niet aan dit plan mee willen werken.

9 oktober 2018 om 08:33

Het gaat niet om het gras. Het gaat om de veldverwarming die verplicht is bij natuurgras. Voor de prijs en onderhoud van veldverwarming (ongeveer 7 ton exclusief onderhoud) leg je twee a drie kunstgrasvelden (a ongeveer 2,5 ton) aan die niet of nauwelijks onderhoud vergen. Als je een begroting van rond de 5 miljoen hebt zou je wel gek zijn om dan voor natuurgras inclusief de verplichte veldverwarming te kiezen. Almere City speelt in de Jupiler League en daar is veldverwarming niet verplicht bij natuurgras voor zover ik weet.

Nogmaals, voor de duidelijkheid: het gaat niet om het verschil tussen natuurgras en kunstgras, het gaat erom dat bij natuurgras veldverwarming verplicht is en bij kunstgras niet.

9 oktober 2018 om 09:53

@scotsman dat punt probeer ik ook altijd duidelijk te maken als iemand weer roept "een amateurclub kan ook echt gras onderhouden". De veldverwarming maakt juist het verschil, een grasveld zonder die verwarming (vooral het draaien van die verwarming) is veel minder duur. En juist om dat het in de KKD niet verplicht is is het voor de promovendus een gigantische investering voor soms maar 1 seizoen. Dan is het niet zo gek dat zo'n club op (door de knvb goedgekeurd) kunstgras gaan spelen.

9 oktober 2018 om 10:29

Alsnog niet de zorg vd topclubs. Dan moet je eigenlijk bij de KNVB zijn. Clubs schaffen gras aan en betalen het onderhoud en de verwarming moet vergoed worden door de KNVB of toch de topclubs met die 10 procent, maar dan hebben de kleinere clubs in ieder geval zelf geïnvesteerd in gras i.p.v. een speler. Wel bedankt voor de info

9 oktober 2018 om 10:58

Het is wel een zorg voor de topclubs omdat die blijkbaar geen belang bij kunstgras hebben. Er is met zijn allen voor de invoering van kunstgras gekozen en nu al je met ze allen ook er op een manier van af moeten. Het zou raar zijn dat de topclubs bepalen wat wel en niet kan. Er zal wat water bij de wijn moeten. En als ze daardoor er sterker uitkomen zouden ze het ook kunnen zien als een investering in eigen toekomst.

9 oktober 2018 om 11:23

Scotsman

Ik snap wat je wilt zeggen wat betreft veldverwarming, maar het maakt voor de discussie niet erg veel uit.

Iedereen weet dat kunstgras (en bijbehorende besparing op veldverwarming bij echt gras) goedkoper is dan echt gras en bijbehorend onderhoud (veldverwarming maar ook inzet groundsman). Feit blijft dat het voor veel clubs ook gewoon een kwestie is van niet willen omdat ze de knip nu niet willen trekken. In het geval van kleine amateurclubs en met pijn en moeite KKD clubs snap ik dat die de knip niet kunnen trekken. Maar hier praten we over de Eredivisie. Denk dat Lee dat bedoeld en gelijk heeft hij wat mij betreft.

Je zegt zo'n 20x hier dat het niet alleen om het verschil gaat in kunstgras en echt gras waarom kunstgrasclubs niet terug willen. Dat klopt qua kosten, maar om in de ED te mogen spelen mag je best eisen stellen als Knvb zijnde, ook wat betreft veldverwarming. Ik vind het te makkelijk om te zeggen dat die clubs er verstandig aan gedaan hebben om kunstgras te nemen terwijl het spel er vanaf begin af aan wezenlijk anders van wordt/werd. Daar mag een club ook best over nadenken in plaats van alleen aan de eigen portemonnee vind je niet?

Er is eigenlijk maar 1 hoofdschuldige; de Knvb. Zij hebben dit immers toegestaan, ik vind het dan ook bezopen dat de zgn. top 3 in Nederland hiervoor op moet draaien en ben verbaasd dat zij dit ook nog lijken te willen. Het terugdraaien zou de Knvb juist volledig moeten vergoeden ipv de top 3.

9 oktober 2018 om 12:43

Helemaal eens @ Twenteov.

De knvb komt hier gewoon onderuit terwijl zijzelf akkoord zijn gegaan met de kunstgrasvelden. En yes het gaat om ED clubs geen amateur verenigingen. Als ED dien je in ieder geval wel moeite te doen vind ik.

9 oktober 2018 om 13:21

De schuld ligt volledig bij de knvb. De KNVB heeft kunstgras veel te aantrekkelijk gemaakt.

Het idee is toch te ridicuul voor woorden. Ajax en PSV voeren goed beleid en zouden dan moeten betalen voor het wanbeleid van andere clubs. Als je geen gewoon gras kunt betalen ben je niet profclub waardig.
Als PSV en Ajax een speler willen kopen dat schiet de prijs omhoog, Ajax en PSV zorgen al voor volle stadions en als Ajax of PSV graag hun talenten willen laten rijpen in de KK divisie zijn de rapen gaar, want dat is competitie vervalsing. De liefde is wel erg eenzijdig te noemen op deze manier. Dan zijn er ook nog clubs die Ajax en PSV bewust dwars zitten. Zo kan ik me de wedstrijd VVV - Ajax nog herinneren, waarin het kunstgrasveld niet gesproeid was van te voren om het veld extra traag te maken. Of begin dit jaar tegen Utrecht, waar Ajax op een akker speelde. Er was geen gras te bekennen. Een week later toen Utrecht de wedstrijd moest maken lag er plots nieuw gras. De wedstrijden waarin de tegenstander vanaf minuut 1 tijd gaat trekken en waarin ze met 11 man voor de kist hangen zijn in 1 seizoen niet te tellen. En nu gaan PSV en Ajax de beurs trekken om deze clubs te helpen? Laat ze lekker hun eigen problemen oplossen.

9 oktober 2018 om 07:56

"Laat ze lekker zelf de problemen oplossen"
In principe wil jij dus het spelen op die plastic sprieten in stand houden met je uitspraak. Er zitten namelijk voor kleine clubs best hoge kosten aan. Is niet enkel het 'gras', ook de verwarming eronder die een half miljoen tot 7 ton kost. Kleinere clubs kopen liever rrn speler dan dat ze een miljoen uit moeten (kunnen) geven voor gras.

9 oktober 2018 om 08:15

Ik ben het volledig met Rochus eens! De knvb moet gewoon zeggen, geen kunstgras, geen eredivisie! En dan zullen we eens zien hoe snel clubs als Heracles, Roda, Sparta enz over zijn... als go ahead eagles met gras altijd in de financieel gezonde zone zit, is het een schande dat de anderen het niet kunnen! En dus hoeven Ajax en psv daar niet voor op te draven!

9 oktober 2018 om 08:29

Zoals ik al aangaf ben ik het ook met Rochus eens. Het is enkel de kleine nuance die ik erbij uitgelichte. Dat zou ik bij jou moeten herhalen, zo zwart wit als jij het nu brengt is het namelijk niet en ook niet zo gemakkelijk. Heracles heeft het héél goed voor elkaar, daar zit jaren werk in en is voor veel clubs op plastic.sprieten niet 1 2 3 haalbaar.

9 oktober 2018 om 09:16

Mee eens shenkie , en als de KNVB kunstgras niet wil of kan verbieden dan moet de UEFA het maar doen en dan is het alsnog geregeld

Het is sowieso ridicuul dat we het nog over voetballen op kunstgras hebben, want dat is dan eigenlijk een aparte sport.

Net zoals zaalvoetbal, wat ook Futsal is gaan heten.

9 oktober 2018 om 09:58

De Knvb kan niet zomaar iets verbieden wat ze eerst wel hebben toegestaan.

9 oktober 2018 om 10:37

@rochus

Je schrijft: "het idee is toch te ridicuul voor woorden. Ajax en PSV voeren goed beleid en zouden dan moeten betalen voor het wanbeleid van andere clubs. Als je geen gewoon gras kunt betalen ben je niet profclub waardig".

Inhoudelijk heb je natuurlijk volkomen gelijk. De Top 3 wordt door de veredelde amateurclubs in de staart van de competitie vaak verweten dat ze alleen aan zichzelf denken, terwijl dat juist hun eigen gedrag is. De Top 3 zou veel meer tv gelden kunnen genereren als ze de rechten zelf zouden vermarkten, maar hebben bij zich bij het afsluiten van het tv contract solidair verklaard en met minder genoegen genomen. Het beeld dat geschetst wordt door die clubs klopt met andere woorden voor geen meter. Zonder de Top 3 zouden de tvgelden nog geen kwart van de waarde hebben waarvoor ze nu zijn verkocht, dus de overige clubs mogen hun handen dicht knijpen bij de deal. Dat de Top 3 nu een percentage van de Europese gelden moet afstaan om clubs die feitelijk niet in staat zijn om de eigen broek op te houden omdat ze bedrijfseconomisch onrendabel zijn en dus eigenlijk geen bestaansrecht hebben in de eredivisie, is feitelijk volslagen belachelijk, maar gezien het stemrecht binnen de koepelorganisatie onvermijdelijk als men de competitie weer enigszins op niveau wil krijgen. Het is alleen te hopen dat men niet zo dom is om het direct aan de clubs over te maken, maar het geld in een fonds stoppen waarop clubs een beroep kunnen doen om hun velden te onderhouden en met de restrictie dat het geld uitsluitend daaraan mag worden uitgegeven. Doet men dat niet, dan kan je er vergif op in nemen dat het ook voor andere doeleinden gebruikt gaat worden en je als Top 3 dan wel niet meer op kunstgras behoeft te spelen, maar op een natuurgrasveld dat slecht onderhouden is. En dan schiet je er nog niet veel mee op.

9 oktober 2018 om 11:24

Boehoe, clubs zitten Ajax en PSV dwars wat zielig.
Ajax Zou bv nooit het dak dichtlaten terwijl het gewoon open kon tijdens een wedstrijd om een club dwars te zitten.
Erg zielig hoor

Als ik het goed heb moet je voor de stemming in 3 verschillende groepen allemaal de meerderheid hebben, ofwel gaat nooit lukken.
Groep 1 top sub top clubs lukt wel
Groep 2 middenmoot lukt denk ik ook wel.
Groep 3 degradatiekandidaten lukt nooit.
Want hun verliezen straks 2 plekken.

Ik zou het eerlijker vinden om stemming aan te nemen wanneer er een totale meerderheid is.

9 oktober 2018 om 08:09

Ook mijn gedachte. Ook al kan dit plan in de toekomst nadelig uitpakken voor mijn club als we ooit weer promoveren denk ik dat dit een prima plan is.

9 oktober 2018 om 10:58

@soccerroos

Je schrijft: "groep 3 degradatiekandidaten lukt nooit. Want hun verliezen straks 2 plekken".

Je kunt de competitie ook aantrekkelijker maken, zonder iets aan het aantal deelnemers te veranderen. Door de competitie opzet te veranderen en in te richten naar het CL model. Als je competitie op basis van het coefficient indeelt in 3 poules van 6 met de Top 3 als groepshoofd, hoef je als Top 3 minder wedstrijden te spelen tegen de kleintjes. Na een reguliere competitie van 10 wedstrijden, kun je de nummers 1 en 2 van iedere poule in een aparte poule laten strijden om het kampioenschap en de Europese tickets. Je zou ze bijv. vier keer tegen elkaar kunnen laten spelen dan kom je inclusief de reguliere competitie op een totaal van 30 wedstrijden per jaar. Als je perse 34 wedstrijden wilt spelen, kun je dit bewerkstelligen door bijv. een extra bekertoernooi te organiseren of het reguliere bekertoernooi in de eindfase te laten afwerken in een uit- en thuiswedstrijd. Als Ajax, Feyenoord en PSV in de eindfase vier keer tegen elkaar en 4 keer tegen subtoppers als AZ en Vitesse moeten spelen, gaat de kwaliteit van de competitie in zijn totaliteit natuurlijk significant omhoog en gaan de spelers van die clubs veel meer weerstand ondervinden, hetgeen hen natuurlijk ten goede zal komen in het Europese voetbal.

De overige deelnemers van de reguliere competitie kun je indelen in twee poules, waarvan de nummers 5 en 6 van iedere poule uit de reguliere competitie gaan strijden om degradatie en de nummers 3 en 4 bijv. om een groot geldbedrag of extra bonuspunten voor de competitie van het jaar daarop. Er zijn ook nog wel andere varianten te bedenken om ook de overwinning in die poule lonend en aantrekkelijk te maken.

Hahaha fijne deal voor Feyenoord! Beetje een koekoeksjong in deze deal.

Belachelijk dat de top clubs het gaan betalen. Kan je geen echte grasmat neerleggen heb je niks in de eredivisie te zoeken. Knvb moet een ultimatum stellen, geen grasmat voor die tijd dan degradeer je.

9 oktober 2018 om 12:11

Topclubs gaan dit helemaal niet betalen. Want als de tv gelden eerlijk verdeeld zouden worden was het al opgelost. Nu wordt het zo gebracht om veranderingen in de competitie door te voeren

9 oktober 2018 om 12:15

TV geld wordt eerlijk verdeeld. Degene die eerste staat krijgt het meest. En logisch niemand kijkt de Graafschap - Emmen.

10% van het Europese televisiegeld. Wat is dat dan? Want volgens mij ligt de pot voor de televisiegelden niet zo hoog. CL is ongeveer 6 miljoen. Of bedoelen ze totaal aan prijzengeld/deelname geld/televisiegeld? Dan klinkt het al beter.

In het gunstige geval gaat het om het totaal verdiende bedrag met Europees voetbal. Dan heb je dus geen enkele zekerheid. Dit seizoen zal het totaal verdiende bedrag met Europees voetbal wel de 100 miljoen aan tikken (=10 miljoen te verdelen onder de overige Eredivisieclubs) vorig seizoen zal men niet verder dan 40 miljoen (=4 miljoen te verdelen onder de overige Eredivisieclubs) zijn gekomen door gebrek aan prestaties. Zeer onzeker dit.

Wat Feyenoord er tussen doet snap ik al helemaal niet. Die spelen Europees sowieso nooit iets klaar met hun 2x overwinteren en 2 uitzeges in de afgelopen 10 jaar. Dat zet ook niet veel zoden aan de dijk.

Ik zie niet waarom de overige clubs met dit onzekere aanbod akkoord zouden gaan.

9 oktober 2018 om 08:12

Wellicht gaan ze een buffer opbouwen.
Stel er komt van dit jaar 10m binnen, geven daar niet direct alle 10 van uit.
Dit zodat 2 slechte jaren wel gedekt kunnen worden.

Overigens ben ik benieuwd hoe en wanneer je in aanmerking komt voor deze 'financiële bijstand. Krijgt elke club dit gewoon random, en is het voor alle clubs gelijk?

9 oktober 2018 om 09:03

Wat Feyenoord er tussen doet? Die moeten toch ook geld afstaan als ze Europees spelen? Ongeacht de resultaten, het kost hen toch ook geld? Of hebben zij niets over hun geld te zeggen omdat het Ajax en PSV harder raakt? Wat een diva gedrag dit zeg!

9 oktober 2018 om 09:13

Ik snap niet waarom Feyenoord een deel van hun Europese inkomsten zou afstaan. Los van de CL van afgelopen seizoen houdt het doorgaans al niet over wat zij Europees binnenhalen en dan ga je daar ook nog een deel van weggeven aan de kleinere clubs, terwijl ze het zelf toch beter kunnen gebruiken.

Waarom moeten de grote clubs gaan helpen? Ik neem aan dat de KNVB of Uefa dit soort velden mag verbieden? Dat de competitie anders moet, is al jaren duidelijk. Nederland stelt momenteel ook weinig voor. Zet capabele mensen neer bij de KNVB.

9 oktober 2018 om 08:24

Juist goed dat de grote clubs een voortrekkersrol vervullen vind ik.

9 oktober 2018 om 08:31

Omdat je een competitie nu eenmaal niet speelt meer 3 clubs. Het is geen kwestie van moeten maar het hebben van een gezamenlijk belang en wellicht een stuk solidariteit.

9 oktober 2018 om 12:14

Die grote clubs helpen helemaal niet. Verdeel de tv gelden eerlijk en het is al opgelost. Nu wordt het zo aangedragen dat het ze helpt competitie veranderingen er door te krijgen.
En gezien jou foto vraag ik mij af wat je er van vindt dat psv ook een kunstgras club is in de eerste divisie.

Het positieve aan dit verhaal is (naast de herinvoering van gras) dat iedereen direct belang heeft bij goede Europese prestaties. Dat vind ik een goede grondgedachte.

Alsjeblieft niet, wat een mentaliteit weer! Als Ajax en PSV hun Europese inkomsten weer moeten verdelen, verliezen we weer de aansluiting met de top.

9 oktober 2018 om 10:02

Die aansluiting is allang verloren. Door de budgetten die de topcompetities hebben is er alleen nog af en toe een uitschieter van onze kant.

9 oktober 2018 om 10:37

Nou ik denk met het huidige beleid bij Ajax en PSV en de salarissen die omhoog gaan en hoge inkomsten uit transfers dat je toch nog aardig kan groeien. Als onze competitie sterker wordt is dat interessanter voor buitenlanders en dus kan er meer inkomsten uit tv gelden in de toekomst gehaald worden. Want met alle respect wie zit nu op de Graafschap Emmen te wachten in de eredivisie ? Dat is toch gewoon echt 10 klasses minder als de subtop.

Prima initiatief wat mij betreft waar iedereen voordeel bij heeft. De grotere clubs willen af van het kunstgras met onder andere argumenten dat de aansluiting met Europa gemist wordt en dat spelers niet meer naar de eredivisie willen komen vanwege kunstgras. De clubs die op kunstgras spelen daarentegen doen dit grotendeels vanwege de kosten(besparingen). Op deze manier kom je beiden tegemoet. Wat mij betreft mag het nog wel een stukje verder gaan en mag de centrale pot met geld ook gebruikt worden om de kwaliteit van de grasvelden te verbeteren en door te blijven ontwikkelen. Het zou toch mooi zijn als er straks overal perfecte (hybride) grasvelden liggen. Aan de andere kant raken we dan waarschijnlijk weer ouderwets van slag als we in Oost-Europa een keer op een knollenveldje moeten spelen....

Een andere competitieopzet met minder clubs, meer play-offs etc hoeft van mij dan weer niet

Goed van van de top dat ze bereid zijn om geld af te staan om de competitie naar een hoger niveau te tillen maar het is toch te belachelijk voor woorden dat dit nodig is. Argumenten van kunstgrasclubs dat een echt veld niet betaalbaar is je reinste flauwekul natuurlijk. Deze clubs besparen gewoon kosten op het veld zodat ze het ergens anders aan uit kunnen geven. De Knvb zou dit gewoon moeten verbieden, waarom moeten PSV en Ajax hier voor opdraaien?!?!?!

9 oktober 2018 om 12:16

Dan ook jong psv niet meer met een kunstgras team in de eerste divisie. Hypocriet gedoe

10 oktober 2018 om 15:30

En waarom denk je dat jong PSV op een kunstmat speelt? Juist omdat die zich aan hebben ''moeten'' passen aan de rest in de KKK divisie, daar speelt namelijk het gros op kunstgras. Voor PSV is het financieel echt geen probleem om jong PSV op een echte grasmat te laten spelen neem dat maar van me aan.

Dit spreekt mij wel aan. Omdat we in Nederland alle 18 clubs van de eredivisie gelijke stemrechten geven en iedereen voor zijn eigen belang opkomt, zullen de kunstgrasvelden nooit verdwijnen indien de kleintjes / kunstgrasclubs er niets voor terugkrijgen. Een aantal zouden waarschijnlijk het liefst op beton spelen, dan kunnen ze met de besparing nog een speler halen.

En als er vanuit de Europese gelden een soort solidariteitsbijdrage gaat naar de niet-deelnemende clubs dan lijkt mij dit prima. Ook voor de topclubs betekent dit dat ze 34 wedstrijden spelen op echt gras, en mogelijk tegen een "iets" sterkere competitie.

Er is tegen alle losse onderdelen van dit plan wel iets in te brengen, maar ik vind het voorstel wel een mooi compromis.

meer geld hoeft echt niet. Oké, eenmalig om die kunstgrasvelden weg te doen. Kan er gelijk in het reglement van de Knvb worden opgenomen dat er niet op kunstgras wordt gespeeld in de ED. Verder: extra inkomsten voor kleine clubs gaat het niveau niet opkrikken. Vergeleken met andere Europese teams blijven ze nog steeds pineuts. Clubs moeten gewoon niet tonnen aan salaris betalen aan spelers als ze dat niet kunnen. Ik zie veel meer in een Bene competitie. Niet dit kunstmatig gedoe, maar gewoon clubs met grote en sterke achterbannen en financiele eigen middelen die tegen elkaar voetballen.

Knvb moet gewoon verplicht stellen dat er niet meer op kunstgras gevoetbald wordt.
Zo'n grasmat moet een betaald voetbalvereniging gewoon betalen.... klaar....
Daar hoeft geen extra geld tegenover te staan.

De eredivisie terug naar 16 kan, maar ik zie er niet veel voordeel uit.

Ik zou een Benelueague toevoegen.
Een competitie opzet waarbij de winnaar kans maakt op europees voetbal.
Dat kan op de KNVB-beker methode maar ook met een groepsfase vooraf.

Deze competitie laat je doordeweeks spelen op de momenten dat er geen europees voetbal is.

Kortom:
Spelers spelen onder zwaardere weerstand, net als in Engeland.
Inkomsten verhogend
Competitie met belang
Meer tegenstanders met weerstand

Verdeling van gelden is op zich een aardig idee, maar het hele idee van play-offs vind ik maar niets. Je voetbalt toch gewoon een heel seizoen, en aan het eind van de rit sta je waar je hoort te staan. Om op een gegeven moment iets van een kampioens- en degradatiepoule te introduceren vind ik maar oneerlijk. En of het helpt vraag ik me ook af. Belgie doet het, en wat is daar het resultaat van? En waarom doet geen enkele grotere competitie dit? En zoals eerder gezegd, als PSV 4 x per jaar tegen Ajax speelt ipv 2 x per jaar, gaat de glans van dit soort duels er inderdaad wel af.

Er wordt gekeken naar de Belgische competitie (leespzet). Kan iemand uitleggen waarom dat goed zou zijn voor de kleinere clubs. In Belgie was dat de dolksteek voor de kleine clubs. In de eerste divisie van Belgie spelen nog maar een 8 clubs (!!!!!!)......waar zijn die andere clubs gebleven. Mensen kijken niet verder dan hun neus lang is. Deze opzet zou het einde betekenen van kleine betaalde voetbalclubs.

Ik vraag me trouwens af of een Beneliga zoveel meer geld genereerd. Zit ik als supporter te wachten op Charleroi tegen Heerenveen, Sint Truiden tegen Vitesse of Genk tegen Az….. wat is er mooier dan de traditie van een competitie met 18 clubs in stand te houden. Het gat met Engeland, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Italie krijg je echt niet kleiner door met de Belgen samen te gaan werken. Zij kopen onze beste spelers op; Nederland wordt of is een opleidingsland en we moeten het hebben van afdankertjes uit deze competities of jonge pareltjes uit verwegistan.

Waarom telt nederland Europees niet meer mee; heeft meer te maken met de EU-regel (vrij verkeer van personen en werk). Het zou beter zijn om net zoals vroeger wat ze in Spanje en Italie hadden 3 spelers buiten je eigen land in de basisopstelling. Moet je kijken dan telt Nederland zo weer mee!!!

Als hun het niet doen gebeurt het sowieso niet ! Goed plan van aanpakken

Ik zou dit echt verschrikkelijk vinden. Een competitie met play-offs om de titel is voor mij echt een horror. Nederland moet beginnen met de Nederlandse tv-gelden gelijk te verdelen onder de 18 club ieder 1/18. Alle clubs in de hoogste twee divisies moeten op echt gras spelen. Maar laat die verschrikking van play-offs weg en de Europese tv gelden zijn voor de clubs die Europees spelen, net zoals tv gelden voor Knvb beker zijn voor clubs die in de beker spelen.

Verdelen is een goed idee om het niveau gezamelijk omhoog te tillen.

De KNVB moet gewoon zorgen dat
natuurgras gewoon een voorwaarde is om je licentie te krijgen. Dan ben je in een klap van dit gezeik af. Sorry, maar als je gras niet kan betalen dan ga je lekker terug naar de amateurs

Naar 32 profclubs. In een poule van 8 clubs. Aan het einde doen de beste 4 uit elke poule mee aan de playoffs. De rest is dan uitgespeeld.

Ben je ook gelijk af van het enorme financiele gat tussen eredivisie en eerste divisie en clubs die daardoor dreigen om te vallen.

Competitie hetzelfde houden alleen 2 clubs minder. Verder kunstgras er heel gauw uit.

Afstappen van kunstgras lijkt me een hele positieve zaak, ook die 10 procent van de Europese gelden in een pot stoppen is een prima idee. Play-offs (zoals in Belgie of Denemarken) gaat alleen werken als je de competitie gaat inkrimpen, want je kan moeilijk van 34 naar 42/44 wedstrijden gaan, dat laat de internationale speelkalender niet toe. Ik zou het vooral bij de eerste twee gaan houden.

Een Beneliga waar door sommige op gehoopt wordt heeft sowieso geen positief effect voor de meeste Nederlandse clubs. Als we met z'n allen concluderen dat Europees spelen steeds lucratiever gaat worden, wat voor een baat hebben Heerenveen, Utrecht of Vitesse bij deelname aan een Beneliga? Met Genk, Club, Anderlecht en Standard Luik erbij (plus onze traditionele top drie en AZ) zullen die echt niet meer Europa inkomen. Want sommige mensen gaan er doodleuk vanuit dat twee competities samenvoegen ook betekend dat we plots 12 of 13 clubs Europa in mogen sturen, maar de verdeling van Europees voetbal loopt per competitie. Als we dus 1 competitie samen met de Belgen krijgen is dat dus 6-7 plekken voor de nieuwe competitie. Bovendien zullen de effecten naar onderen toe in de voetbalpiramide nog negatiever zijn.

Ik word een beetje Chris Woerts moe. De sprekende pop van onze topclubs. Geen enkel algemeen belang, enkel en alleen belang voor nog meer geld/macht bij de topclubs. Stop eens met die plannen over andere competitie constructies. Het zorgt voor verdere aftakeling van het aantal gezonde clubs en het zorgt voor nog minder belangstelling voor onze competitie. Kijk eens objectief naar België. Leuke verhalen over een sterkere hoogste divisie. Buiten het feit dat je dit vrij makkelijk kunt betwisten vergeet men naar de gevolgen op een lager niveau te kijken. Nog maar 8 clubs in de eerste divisie......8!!!! Laat dat getal eens op je inwerken en durf dan nog eens met droge ogen te beweren dat het beter is voor het Nederlandse voetbal in het algemeen.

Ik heb nog nooit zoiets stoms gelezen. Hoezo moeten clubs die europees voetbal halen betalen voor mindere clubs.
Ik betaal toch ook niet minder of meer bij de benzinepomp.

Van clubs met kunstgras moet gewoon de proflicentie worden ingetrokken.

9 oktober 2018 om 12:10

Of we verdelen de tv gelden een keer op een eerlijke manier? Stel je voor dat je eens aan het algemeen belang denkt...

9 oktober 2018 om 13:16

De profllicentie intrekken op basis waarvan? Het zich houden aan de regels?

Meer weerstand? Dan zou ik voorstellen om alle clubs te verdelen over 3 divisies, met als verdeelsleutel 2:3:3 en de hoogste divisie i.p.v. 2x nu 4x tegen elkaar te laten spelen.

Als het kunstgras weg is kijken wat de clubs dan weer te zeiken hebben dan ligt het verliezen weer ergens anders aan en moet dat ook weerveranderen

Zo'n Beneliga is helemaal zo gek nog niet, indien dit enkel voor het hoogste niveau betreft.
Een competitie met meer topclubs is voor de ontwikkeling van het nederlandse voetbal stukken beter, evenals de eerste divisie.

Genk, Gent, Luik, Club Brugge, Anderlecht, AZ, Psv, Feyenoord en Ajax in 1 competitie wordt voor zowel de kijker als voor de ontwikkeling van de teams smullen!

De eerste divisie van NL zal ook stukken sterker worden. Op voetbaltechnisch vlak dus enorme verbeteringen! Maar financieel gezien of clubs als Ado, Groningen, Zwolle, etc zeer pijnlijk.

9 oktober 2018 om 15:34

Dus faillissement voor een aantal en verdere inkrimping van ons voetballandschap. Ja tof doen. Straks lekker ballen met zijn 8en.
Verder hoor ik ook nooit iets over hoe de promotie/degradatie uit een Benelux zou moeten werken?

Een professionele voetbalclub die nog niet eens een echt grasveld kan onderhouden waardoor de grotere clubs daar aan mee moeten betalen???? Belachelijk...laat de KNVB maar betalen.. Kunnen de clubs dat niet dan zijn ze niet instaat om op hoogste niveau mee te willen doen

Belachelijk man. KNVB moet gewoon keihard zijn en iedere club die geen echt gras heeft voor 2020 lekker naar het amateur schoppen. Die kleine clubjes die op kunstgras leven en van elke tegenwindje bijna failliet kunnen gaan hebben toch niks te zoeken man in het voetbal. Minder profclubs maar sterkere bvos graag.

En nieuwe competitie opzet? Als het ook maar een klein beetje in de buurt van België komt zeg ik mijn abo op en het Nederlandse voetbal vaarwel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren