‘Eredivisie 2.0’ dichterbij na revolutionair voorstel van top drie

Maandag, 8 oktober 2018 om

Een vernieuwde Eredivisie zonder kunstgras is een stap dichterbij, zo meldt het Algemeen Dagblad maandagavond. Ajax, PSV en Feyenoord hebben een concreet voorstel op tafel gelegd om de televisiegelden die zij binnenhalen vanuit Europese wedstrijden per 2021 ‘revolutionair’ anders te gaan verdelen. “Het kan nu heel snel gaan, ik ben heel positief gestemd”, aldus Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord.

De krant schrijft dat minimaal tien procent van de inkomsten die Nederlandse clubs uit de Champions League en Europa League halen, voortaan moeten terugvloeien naar de overige clubs in de Eredivisie. Dit zou al snel neerkomen op een bedrag van ongeveer tien miljoen euro. In ruil voor dat geld willen de topclubs af van de kunstgrasvelden in de Eredivisie. Een speciaal fonds moet tevens worden ingericht om ook de gepromoveerde clubs op natuurgras te laten spelen.

Daarnaast willen de Nederlandse topclubs ook een nieuwe competitieopzet. Ajax, PSV en Feyenoord willen het aantal wedstrijden onder weerstand vergroten. Er wordt rekening gehouden met play-offs en eventueel zestien in plaats van achttien clubs in de Eredivisie. Hoe de vernieuwde competitie precies zal worden opgezet, wordt nog onderzocht. Bovendien willen Ajax en PSV hun beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie behouden.

De discussie over een nieuwe opzet van de Eredivisie en het verbieden van kunstgras speelt al langer, maar kwam de afgelopen maanden in een stroomversnelling doordat de Eredivisie CV een onafhankelijk Engels bureau heeft ingeschakeld dat de plannen ontwikkelde. Het plan komt medio november al in stemming en het is de bedoeling dat de ‘Eredivisie 2.0’ per 2021 van start gaat.Gerelateerd

140 reacties (laatste reactie door sirius)

Goede ontwikkeling! Ik bem Zwolle fan maar dat kunstgras blijft een doorn in het oog

8 oktober 2018 om 23:42

Maar hoe kan het dat supporters van clubs ( zoals PEC ) nooit is dmv bijvoorbeeld een tifosi duidelijk maken dat ze dat kunstgras kotsbeu zijn? ( geen aanval maar een oprechte vraag) in Tilburg hebben ze er ook wel eens aan gedacht maar de achterban liet direct merken het hier totaal niet mee eens te zijn.

Ontwikkeling dus. Zou een groot goed zijn om alleen maar gras te hebben in de ED. Maakt t voetbal aantrekkelijker. Ook voor evt nieuwe spelers uit buitenland. Zo'n grasmat moet ook verzorgd worden. Dus komt meer bij kijken dan pats , een mat en doei. Komen ook kosten bij. Maar elke club in de ED gras zou te gek zijn.

8 oktober 2018 om 23:23

Elke club kan toch gewoon een mat aanschaffen en ervoor zorgen dat er 1 keer in twee weken op gespeeld kan worden, kom op zeg. Ons clubje hier op de hoek kan heel het seizoen een perfecte mat neerleggen met 2 vrijwilligers, dan moet dit voor een profclub niet zo moeilijk zijn lijkt me.

8 oktober 2018 om 23:26

Inderdaad. In Duitsland clubs in de 3. Liga met topmatjes.

8 oktober 2018 om 23:27

Sterker nog. Daar worden waarschijnlijk nog meer wedstrijden op gespeeld ook. Dure niets toevoegende buitenlandse spelers kopen, maar geen grasmat kunnen betalen. Belachelijk.

9 oktober 2018 om 00:04

Ik las zojuist ergens anders dat clubs bijvoorbeeld vast zitten aan een contract, waardoor ze niet zomaar die mat eruit gooien. De gemeente Den Haag zou tevens de mat van Ado hebben neergelegd die Ado nu huurt. Ik dacht eerst ook dat het niet moeilijk zou moeten zijn, maar zulke factoren maken het er natuurlijk niet handig.

9 oktober 2018 om 06:59

Het is niet alleen de mat in het stadion. Door natuurgras er in te leggen moeten deze clubs ook weer gebruik maken van een trainingsaccommodatie met velden, kleedkamers etc etc. Nu trainen die clubs in het stadion.

9 oktober 2018 om 08:41

In theorie is het niet lastig. Je verbiedt als Knvb zijnde de kunstgras mat.
Dan kan de gemeente den haag vervelend doen wat ze willen, maar dan houdt het op volgens mij.

Zou een Bene liga, zonder kunstgras meer toejuichen, maar dit is een goede eerste stap.

8 oktober 2018 om 23:13

Fusie zou europese tickets kosten. Schiet dus niks op.

9 oktober 2018 om 00:22

Ook clubs fuseren. FC Randstad zou zo een grote Europese topclub worden. Alle Feyenoorders en Ajacieden voor dezelfde club.

8 oktober 2018 om 23:17

Niemand zit toch op een Bene liga wedstrijd tussen Vitesse en Club Brugge te wachten? Ik zou een Beneliga maar niks vinden en ik vind dat ieder land gewoon zijn eigen nationale competitie moet hebben. Dat het kunstgras gaat verdwijnen is erg goed voor de ontwikkeling van het Nederlands voetbal.

8 oktober 2018 om 23:25

Er zitten natuurlijk ook niet veel mensen te wachten op Vitesse-Excelsior. Ik zou eerder Club-Brugge tegen Vitesse kijken dan een wedstrijd van bijvoorbeeld de nr 8 tegen de nr 16 van de eredivisie. Ik denk dat je met een Beneliga wel teams van een hoger niveau in je competitie hebt waardoor het naar mijn mening alleen maar leuker wordt. Aan de andere kant begrijp ik ook heel goed dat de mindere clubs van de eredivisie er ook niet op zitten te wachten, want die krijgen door zo’n nieuwe opzet toch een flink probleem wanneer ze buiten de boot vallen.

8 oktober 2018 om 23:25

Nou ik wel hoor. Ik heb liever Vitesse tegen een Club Brugge, dan Excelsior tegen Emmen. Ik denk dat een fusie echt nodig is om aansluiting te vinden met de grote competities. En het de laatste jaren ook mooi dat om te zien dat de Belgische competitie in de lift zit en dat hun clubs het in Europa ook aardig doen.

8 oktober 2018 om 23:32

Die aansluiting ga je nooit vinden. Dus dan hoeft die fusie ook niet, toch?

9 oktober 2018 om 00:11

Je krijgt veel meer topwedstrijden, van hoger niveau. Je maakt er drie profcompetities van en 2 bekertoernooien (zoals de FA en EFL in Engeland). Sponsorbedragen zullen flink stijgen en buitenlandse belangstelling zal groeien, waar ook de kleintjes profijt van hebben. Europese tickets verdienen we zo weer terug, want Nederland en België voetballen er allebei voor..

8 oktober 2018 om 23:23

Elke keer deze onzin weer.

Wat gebeurt er met teams die degraderen?

Stel:

16 teams - 8 uit Nederland en 8 uit Belgie.

1. Wie maakt de selectie? De 8 die in de tweede divisie moeten spelen verliezen Heel veel geld en de kans is groot dat ze het niet overleven.

2. Stel dat alle Belgische teams behalve Anderlecht en Brugge degraderen, wat dan? Gaan ze in Belgie dan nog interesse hebben? Dat geloof je toch ook niet.

8 oktober 2018 om 23:33

De 8/9 die in de tweede divisie gaan spelen die deel je dan inderdaad een forse tik uit en de keuken kampioen teams een nog forsere. Die zullen inderdaad het uitgaven patroon moeten veranderen dan maar niet overleven vind ik toch een beetje voorbarig. Het 2de wat je zegt is wel mogelijk natuurlijk maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Daarnaast zou je dan ook kunnen zeggen dat wanneer PSV, Ajax en Feyenoord uit de eredivisie degraderen, dat er ook minder interesse is.

9 oktober 2018 om 00:21

Krijg je straks van die onzin dat er 1. niemand kan degraderen of 2. dat er maar 1 Belgisch team en 1 Nederlands team mag degraderen.

Maar dan heb je weer het probleem dat een team uit Be/nl als 10de eindigt en toch moet degraderen. Logisch = nee, afgewezen dus.

Heel dat concept zou nergens op slaan en krijg je ook niet logisch rond. Ik krijg er al hoofdpijn van als ik er over nadenk en dat mensen dit ook nog eens interessant vinden.

En dat play-off idee uit Belgie mogen ze ook weg laten. Top 6 speelt voor de titel en dan kun je straks 5 of 6de eindigen en nog altijd kampioen worden omdat alle punten worden gehalveerd.

9 oktober 2018 om 00:22

Punt 2 is makkelijk te voorkomen. de slechtste Belgische en Nederlandse ploegen degraderen rechtstreeks en worden vervangen door de nummers 1 van de landelijke competitie die daar net onder zit. Het lijkt mij stug dat de nummer 8 in deze competitie ook daadwerkelijk 7 boven zich staan heeft uit dezelfde land.

Punt 1, niks een selectie maken, gewoon aan het begin van het seizoen er gespeeld gaat worden voor de beste 8 plaatsen, de rest valt af enn sluit zich aan bij de hoogste nationale klasse. Het is dan een grotere competitie, maar zonder onzinnige nacompetitie. Elke club speelt meer wedstrijden, dus kunnen qua kaartverkoop ook iets meer geld ophalen dan alleen de clubs die de playoffs spelen. Ik zie vooralsnog nog geen probleem, wel leuke affiches

9 oktober 2018 om 10:02

Prima dat jij voor alsnog geen probleem ziet maar ik sta totaal niet te wachten op wedstrijden tegen Belgische clubs, en al helemaal niet tegen nietszeggende Belgische clubs voor de clubs die in een andere divisie komen door dit briljante idee.

Nee, laten we a.u.b. gewoon met onszelf verder gaan en niet in zee gaan met die Belgen. Dan houden we het nog enigszins traditioneel en leuk, ondanks dat we qua niveau niet meer meekomen.

9 oktober 2018 om 10:17

Het lijkt mij wel wat om een toernooi te doen tussen de Belgische top en Nederlandse top dus niet ten koste van onze eigen competitie maar ernaast.

Prima ontwikkeling, maar nog 3 jaar uit bij kunstgrasclubjes voetballen is toch wel erg triest. Als liefhebber kan ik van dat soort potjes ook niet genieten. Het balletje rolt en stuitert niet zoals het hoort en het verpest dan ook regelmatig m’n voetbalweekend..

Er moet een pot komen waarmee alle velden onderhouden worden. Als het geld nu alleen naar de kunstgras clubs gaat is dat natuurlijk niet eerlijk. Maar dat staat er gelukkig niet.

Kunstgras moet weg, promotie degradatie mag naar twee direct en 1 play-off, beloften weg uit eerste divisie.

Dan ben je er wel aardig. De rest is wat centen schuiven.

Dat vind ik een slechte zaak. Ik geloof dat de meeste Eredivisie clubs niet serieus zijn met het onderhoud van gras. Ze kopen liever duurdere spelers.

Ik zeg niet doen. KNVB kan de clubs gewoon verplichten om op echte gras te voetballen.

Ik ben voor de BENELIGA, dan heb je volgens mij geen kunstgras nodig en nog heb je sterkere competitie.

De contract van FOX die met Eredivisie heeft is tot en met eind 2024, dan kunnen de Eredivisie daarna meer geld vragen op een voorwaarde dat ze met echte gras voetballen

Toch is het te bizar voor woorden dat de topclubs uberhaupt moeten overwegen om dit probleem met hun eigen portemonnee aan te pakken. Die kunstgrasclubs kunnen wel allemaal nieuwe spitsen van tonnen kopen, maar een fatsoenlijk veld is zogenaamd niet te betalen. Belachelijk.

9 oktober 2018 om 07:30

Zullen we dan ook alle subsidies cq staatssteun die alle clubs hebben gehad dan ook gelijktrekken over alle clubs? Net zo eerlijk toch? Zit je toevallig in een gemeente die wel een nieuw stadion voor je regelt dan heb je mazzel en kun je lekker klagen over clubjes met kunstgras.

Heb dat probleem van natuurgras nooit echt gesnapt. Fiets de randstad uit en je ziet scheel van de grasvelden. The Hunter had bij hem id buurt ook al doorverwezen naar voetbalvelden vol met gras.

8 oktober 2018 om 23:31

Het is wat lastiger om een mooie grasmat de laten groeien in zo'n stadion, waar er door de dag heen veel schaduw is.

9 oktober 2018 om 00:14

Die clubjes met kunstgras hebben een stadion van twee en een halve meter hoog. Daar komt genoeg zon in... daarbij kost een goede onderhoudsman minder geld dan een buiten de EU speler. Er moet gewoon een verplichting komen op echt gras en anders de licentie afpakken. Het is toch belachelijk dat er twee a drie clubs moeten dokken voor echt gras bij andere clubs. Ik ben blij als we straks weer echt gras in ieder stadion hebben maar wel zelf voor de kosten opdraaien graag. Kampioens play offs vind ik ook al een jank idee. Als je aan het eind bovenaan staat ben je verdiend kampioen, klaar! Wat een gelul zeg. Dan kan je er de laatste wedstrijden een B team oppleuren om maar te sparen voor de play offs... lekkere competitie heb je dan. Ik hoop dat dit direct wordt afgeschoten bij de stemming

Belachelijk dat ajax en psv er dus voor gaan opdraaien. Laat die clubs die nu op kunstgras spelen eerst eens stoppen met het halen van spelers buiten de EU die helemaal niets toevoegen, maar wel 3x zoveel verplichte salaris kosten. En playoffs moet ik ook helemaal niets van hebben, want laten we eerlijk zijn. Voor Ajax en PSV zal 2 wedstrijden eredivisie tegen de nummer 3 t/m 6 echt geen toegevoegde waarde zijn. Voor meer weerstand moet je minimaal een gelijkwaardige stegenstander hebben, om er ook echter beter van te worden. Sterker nog je kunt een keer een totale offday hebben en dus ook nog je hele seizoen op basis van 1 wedstrijd vergooien. Gevolg een club in Europa die er direct weer uitligt.

8 oktober 2018 om 23:34

Precies dit. Blessures, schorsingen en weet ik veel wat bepalen de vorm van de dag. Dit kan je play off campagne maken of breken. De competitie op zich wordt op deze manier een jaar durende voorronde. Totaal niet interessant voor de supporters, dus minder inkomsten en ben je al snel weer terug bij af of zelfs verder van huis dan nu

9 oktober 2018 om 07:17

Blessures en schorsingen kunnen altijd doorslaggevend zijn, niet alleen tijdens de play-offs. De blessure van De Ligt tegen PSV was voor Ajax een groot gemis. Mogelijk daardoor de titel verspeeld.

9 oktober 2018 om 08:25

Hoeveel spelers met alleen een paspoort van buiten de EU spelen er bij kunstgras clubs? Ben benieuwd wie je weet te noemen

Ik vind het nogal debiel dat Ajax en PSV moeten gaan bloeden. Waarom geen initiatief vanuit de KNVB. Zijn ze zo machteloos, onbekwaam en onwelwillend?

8 oktober 2018 om 23:40

Bij de KNVB hebben ze geen ruggengraat vandaar die besluiteloosheid.

9 oktober 2018 om 00:23

Laat ze anders Oranje lekker uitmelken en die opbrengsten gebruiken voor echt gras aan te schaffen.

En daarnaast is CL in de toekomst ook geen zekerheid. Succes dan maar.

9 oktober 2018 om 07:01

Wat Ajax en PSV er tegenover zetten is een kleinere competitie met een kampioenspoule wat in meer wedstrijden resulteerd op hoog niveau.

Moet gezegd worden dat dit een mooi sociaal aanbod van Ajax en PSV is. Ze geven gewoon geld weg om de hele eredivisie te helpen. Hulde!

Ik wil nog veel verder gaan door de eredivisie terug te brengen naar 14 clubs met een nacompetitie van de beste 6 clubs. Weg met die hobbyclubs waar spelers amper het minimum loon verdienen, in mijn plan word flink fuseren en saneren i.p.v. nivelleren.

9 oktober 2018 om 06:47

Dat is makkelijk roepen als je voor ajax bent. Voor veel mensen zijn die "hobbyclubs" hun clubs. Die zijn geen fan van een club geworden omdat ze veel winnen, maar fan omdat ze van de club houden. Zou jij het leuk vinden als ajax met een club gaat fuseren? De club waar je zoveel van houdt krijgt dan plots een andere identiteit. Zolang een club het financieel kan bolwerken zie ik niet in waarom clubs moeten fuseren? De eredivisie draait niet alleen om de grote clubs hé.

9 oktober 2018 om 07:43

Wordt ook niet gezegd, maar de grotere clubs steken helpende hand uit. Niet goed?

9 oktober 2018 om 11:03

Zal nooit genoeg zijn. De hobbyclubs gijzelen de grotere clubs omdat ze nog meer geld willen zien maar het is en blijft een bodemloze put. Je moet wel je hoofd heel diep in de zand gestopt hebben door te blijven ontkennen dat het slecht gaat met het betaald voetbal en de grote clubs zien dat ook in vandaar die helpende hand maar die gaat wat mij betreft niet ver genoeg. Je hebt 2 taarten die te verdelen zijn, je kan het bij het oude laten en dan is de verdeelsleutel 18 of je gaat de taartpunten groter maken door ze te verdelen in 14 incl. de bonus die de grote clubs willen geven. Ik heb liever een kleinere maar spannender competitie dan een grote maar voorspelbare competitie.

9 oktober 2018 om 07:55

Hoezo zou je in godsnaam play offs willen? Dan kan de nummer 6 dus ook nog kampioen worden. Nee bedankt.

9 oktober 2018 om 10:09

Als mijn club Excelsior verplicht zou moeten fuseren, dan nog liever terug naar de amateurs. Wat een belachelijk plan zonder ook maar enige aandacht voor kleinere clubs die je dus gewoon kapot wil maken.

Als Excelsior verplicht zou worden te fuseren "voor het Nederlandse voetbal", is wat mij betreft profvoetbal in Nederland dood. Ik zal het nooit meer kijken en ik zal hopen dat het compleet in elkaar zakt, zowel op clubniveau als op nationaal niveau. De fusieclub die gevormd zou worden ten koste van Excelsior mag van mij z.s.m. failliet gaan.

Kleine stap in de goede richting, maar had toch liever een serieuze stap naar de voetbalpiramide of een beneliga gezien. Laten we eerlijk zijn: het is bezopen dat clubs in de eredivisie op kunstgras spelen en veel dorpsclubjes goede natuurgrasvelden hebben. Maar het is net zo bezopen dat het gros van de topamateurclubs de kkd clubs van de mat kan spelen en zij niet willen promoveren omdat de regeltjes dan te streng zijn (zie bijv aantal fulltimers).

9 oktober 2018 om 05:25

Blijkbaar hebben die topamateurclubs topspelers in huis die thuishoren in de KKD. Dus werk voor de transferwinkel.

9 oktober 2018 om 07:58

Het is niet persé niet willen promoveren, maar in de meeste gevallen niet kunnen promoveren. Die 'regeltjes' kosten veel te veel geld. Ik hoop echter wel dat zo'n doorstroom er in de toekomst gaat komen, en de top amateurs zullen daar achter de schermen ook wel mee bezig zijn.

Prima voorstel van de top3! Doen ze iets terug voor de clubs die er voor zorgen dat er een competitie is. En ik denk dat je de competitie eerlijker maakt door iedereen op dezelfde ondergrond te laten spelen!

Wat als je als Jupiler league club met een kunstgrasveld promoveert, vervolgens de ‘gratis’ natuurgrasveld krijgt om het jaar erop weer te degraderen. Dan zit je toch mooi opgescheept met een grasmat die je niet kan betalen?

9 oktober 2018 om 04:59

Dan heb je het als promovendus het toch niet goed op de rails gezet.

Dit doet mij goed, het is ook betere als een gedeelte van dat geld van Europees voetbal terug stroomt naar de andere Nederlandse clubs. Meer wedstrijden op hoger niveau zal meer kijkers trekken en beter voor de ontwikkeling.

Echt gras is gewoon noodzakelijk, maar clubs hebben er meer geld voor nodig. Hopelijk op deze manier, de eis dat je echt gras moet hebben. Clubs die promoveren zouden een hoger bedrag moeten krijgen. Dat geeft de clubs de financiële mogelijkheid echt gras aan te leggen en ook nog eens sportief wat te brengen. Ze hebben er niks aan als ze promoveren, al het geld in gras en onderhoud stoppen en dan de kosten niet meer aankunnen omdat ze degraderen... Eredivisie 2.0 moet ook wat meer geld gaan rollen dan.

Ik vind dit eigenlijk wel een heel erg net voorstel van Ajax, PSV en Feyenoord. Zoals dit jaar dan Krijgen Ajax en Psv beide 35 miljoen doe dat keer 2 is dat 70 Miljoen en 10% is dan 7 Miljoen. Ik weet niet de precieze bedragen maar we gaan niet elk jaar 2 ploegen in de CL hebben dus dan zal het jaarlijks gemiddeld 5 miljoen zijn ervan uitgaande jaarlijks minimaal 1 CL ploeg en 2 EL ploegen. En ik vind ook niet heel fair om alle lasten te leggen bij de top 3 dus dat andere gedeelte mag ook wel komen van de andere 15 en later 13 clubs van de competitie.

En Als je jaarlijks dan 10 miljoen als potje bij elkaar kam sprokelen. voor grasvelden en opvangregeling voor clubs die de dupe worden van de competitie naar 16 ploegen, en clubs die promoveren naar de kk-d en degraderen naar de amateurs. Is dat wel een redelijk mooi voorstel.

En wat ik hier ook lees kan ik mij ook wel in vinden hoor, wel 2 buitenlamdse jongens kunnen halen die niks toevoegen. En vervolgens geen grasmatje met veldverwarming aan kunnen leggen.

Ik snap werkelijk waar niet waarom je een competitie met 16 ploegen zou willen? Als je meer weeestand wil opbouwen lijkt het me toch juist handiger om meer wedstrijden te spelen. Laat bijvoorbeeld eredivisie clubs in de beker uit en thuis wedstrijden spelen als die onderling geloot worden, en voeg 2 extra plekken of zelfs 4 extra plekken toe aan de competitie. Denk dat je daar op de langere duur meer profijt van gaat hebben.

9 oktober 2018 om 05:27

Potjes tegen het rechterrijtje lijken dit jaar meer op formaliteiten dan op weerstand.

9 oktober 2018 om 07:22

Je kunt aan de drukke speelkalender niet zomaar een extra bekerwedstrijd toevoegen alleen omdat een eredivisionist per ongeluk een andere eredivisionist loot.

9 oktober 2018 om 08:02

Meer wedstrijden betekent natuurlijk niet direct meer weerstand. Ajax wint met 5-0 van Az, wat heb je dan aan nog meer wedstrijden tegen zwakkere teams dan de Alkmaarders?

Dit lijkt er op dat de topclubs betalen voor echt gras bij ander clubs. Maar dat is natuurlijk niet zo. Als de televisie gelden eerlijk verdeeld worden ben je er ook. En kan je ook de regel voor echt gras stellen. En extra clubs naar de eerste divisie en daarbij plek voor je belofte teams eisen is gewoon zot.

Er wordt dus ook mede van je verwacht dat je er ook harder voor moet gaan, harder aan moet trekken, maw het Nationale voetballandschap moet professioneler worden geleid.
Allereerst de financiën moeten op orde zijn, dure buitenlandse spelers een meerwaarde betekenen, onder toezicht van de knvb.
Indien de Eredivisie van 18 naar 16 gaat dan logischerwijs de KKD van 20 naar 22 clubs, eventueel met een aanpassingstermijn van 2 jaren.

Het is geen speeltuin meer waar je uit gemakzucht maar een kunstgrasmatje laat aanleggen. Een kunstgrasmat is een amateur aangelegenheid, de norm moet een échte grasmat zijn.

Ik vind het overigens terecht dat de deelnemende clubs aan de Europese competities een passend deel van hun verdiensten delen met hun nationale competitie genoten, tenslotte kunnen de grote topclubs het alleen redden op niveau, -buiten de noodzakelijke spelers toevoer- indien de competitie ook op een acceptabel hoog niveau staat en blijft.

Doe het alsjebielft niet zoals de belgen. Ik zit elke keer met verbazing te kijken hoe die competitie verpest wordt door al die play off groepen waar zelfs de nr 14 of de nr 4 van de 2e divisie mee speelt voor een europees ticker, waar de nr 5 of 6 niet eens een play off wedstrijd krijgt. Waanzin. Ook de punten halveren waar je 30 wedsrrijden voor geboetbalt hebt slaan nergens op. Je hoeft daar alleen de laatste 10 wedstrijden te pieken zoals standaard luik vorig jaar. Ik hoop dat kunstgras weg gaat, maar wil de competitie opzet niet veranderen.

9 oktober 2018 om 06:06

Helemaal mee eens liever doen ze ook de play-offs weg, en dan komen ze altijd met het excuus dat er ploegen zijn die dan 8 wedstrijden voor het einde nergens meer voor voetballen dat zelfde probleem hebben ze ook in Italie,Spanje en Engeland enz

9 oktober 2018 om 07:27

Je kunt van de play-offs veel zeggen, maar ik vind de gewone competitie er wel spannender op geworden. En ook eerlijker, want stel dat er een spannende kampioensrace gaande is, en 1 van die clubs speelt de laatste 3-4 wedstrijden tegen clubs die nergens meer voor spelen? Die clubs zijn met hun gedachten al bij de vakantie en geven de punten vaak wat sneller weg. Met de play-offs zijn er merr clubs die tot het eind nog ergens voor strijden.

Hahaha en straks zingen alle clubs weer ( helemaal niets in Amsterdam ) maar wel profiteren van ons succes en geld! Ik zeg laat die clubs maar zelf voor hun inkomsten zorgen! Desnoods gaan wij met PSV naar een andere competitie, het niveau is toch dramatisch! Nu moeten ze gered worden Door Ajax!!!

9 oktober 2018 om 18:59

En welke andere competitie moet dat zijn? Ik ga er van uit dat je aan de Bundesliga denkt want met België schiet je niks op. Echter denk ik dat de Bundesliga-clubs niet op Ajax en PSV zitten te wachten. En zeker niet de clubs in de 2. Bundesliga die niet kunnen promoveren als twee clubs van buitenaf erbij komen.

Laat ik voorop stellen dat ik klaar ben met kunstgras. Ik wil echter wel even aangeven waarom er zoveel profclubs overgestapt zijn op kunstgras.

Een aantal jaar geleden heeft de KNVB de regel ingesteld dat Eredivisieclubs verplicht waren om te kiezen tussen kunstgras enerzijds en natuurgras met veldverwarming anderzijds. Het onderhouden van natuurgras is nooit een probleem geweest (in tegenstelling tot wat veel mensen denken). Het probleem zit hem in de verplichte aanschaf van veldverwarming bij de keuze voor natuurgras.

Het aanleggen van een kunstgrasveld kost tussen de twee en de drie ton en kost nauwelijks onderhoud. Het aanleggen van veldverwarming kost tussen de zes ton en de miljoen en vergt veel meer onderhoud. En laat het nou net crisis zijn geweest toen deze regel (dat veldverwarming verplicht is bij natuurgras) werd ingevoerd. Daar komt nog eens bij dat veel kleinere clubs niet of nauwelijks trainingsfaciliteiten hebben en een kunstgrasveld (in tegenstelling tot een natuurgrasveld) kunnen gebruiken om dagelijks met meerdere elftallen op te trainen. En je hebt het over clubs met soms een begroting van 3 miljoen. Dan is het aanleggen van veldverwarming een enorme investering.

Ik heb het de kleine clubs nooit kwalijk genomen dat ze zoveel voor kunstgras gekozen hebben. De KNVB heeft met zijn regels het financiële verschil tussen kunstgras en natuurgras veel te groot gemaakt en het daarmee veel te aantrekkelijk gemaakt om voor kunstgras te kiezen.

Afblijven, van die Play-Offs!! Bij ons in België doen ze dit al jaren, en het is te belachelijk voor woorden. De topteams schieten pas in Maart/april in actie om een degelijk niveau te halen. Zeer triest vind ik dat. Een comp. moet van Augustus tot Mei gespeeld worden. Doe misschien iets aan het punten systeem. (bv. een gelijkspel met doelpunten met 2pnt. ipv 1 punt te belonen). Dat brengt misschien ook meer spanning in het kampioenschap.

Hoop niet dat we ook van die playoffs gaan krijgen om het kampioenschap. Het team dat na 34 wedstrijden de beste is hoort kampioen te worden. Niet het team dat toevallig in vorm is in April/Mei. Dan haak ik af en kijk ik wel alleen nog buitenlands voetbal.

Eerst die beloften maar eens uit de competitie. Dat is erger dan kunstgras.

Alsjeblieft geen play-offs, als er iets oneerlijk is is het dat wel. Kampioen wordt je over een heel seizoen en niet over een goede tussentijdse reeks. Dan zie ik liever een kleinere competitie of een samenvoeging met Belgische top clubs.

Wanbeleid van andere clubs worden hierbij dus beloond. Ze kozen bewust voor kunstgras en afschaffen van jeugdopleidingen zodat ze net die ene spits of keeper wel konden halen. En dan gaan klagen we krijgen te weinig geld. Ajax en psv voeren een goed beleid natuurlijk is de achterban wel groter maar de rest kan ervan profiteren. Gelukkig ben ik al een tijdje gestopt met het kijken van de nederlandse competitie.

Met ingang van 2021!!!!! Dan zitten we nog 4jaar opgescheept met kunstgras. Er moet een onafhankelijke orgaan komen die bij meerderheid van stemmen, door een onafhankelijk uitvoerend bedrijf, direct de plannen uitvoert. Waarom nog 3 seizoenen wachten? Is het niet tijd om Competities van Nederland en België en en wat mij betreft ook Duitsland samen te voegen? Zoals van Praag ooit opperde als voorzitter van AFCA? Publieke opinie vond dat toen niets, maar dat heet visie. Als je onafhankelijke commissie had gehad toen hadden Nederlandse en Belgische clubs uiteraard ook de Duitse, standaard champions league gespeeld, maar uiteraard alleen met goed sportief en financiël beleid. enfin, ik 3 jaar wachten op zo'n manier simpele maatregel... Vermoeiend. Pak dan direct goed door. BeNeGe 1, BeNeGe 2, BeNeGe 3, etc. Stel je voor wat voor prachtige potten voetbal je dan krijgt...

9 oktober 2018 om 08:35

4 jaar? dit seizoen, komend seizoen en dan een half jaartje

9 oktober 2018 om 09:35

Je wilt ook nog eens samen gaan met de Duitse competitie? Dan heb je dus straks alleen nog ajax en psv als nederlandse clubs in de bundusliga spelen en de rest zal allemaal in een lagere divisie uitkomen. CL zal er dan ook nog maar weinig inzitten want ik verwacht niet dat Ajax en PSV jaarlijks in de top 4 eindigen(helemaal als de belgische clubs er ook nog bij zouden komen)
En wat heeft duitsland eraan om samen te gaan met nederland en belgie?

Alle punten zijn zeer welkom... maar please geeeeen play-offs!!!!! vind ik echt de grootste bullshit die er bestaat!!!!!

Word je dik eerste met bijvoorbeeld 15 punten verschil over een heel seizoen... verlies je toevallig een keer een play-offs wedstrijd... doei kampioenschap....

Mooi initiatief voor wat betreft vervanging van het kunstgras. Iets minder enthousiast over de nieuwe competitieopzet. Een competitie bouw je niet met drie clubs, dus goed deze solidariteit te zien en dat clubs beginnen te denken in het algemeen belang van de competitie.

Het is mooi dat ook Feyenoord niet moeilijk doet over het afstaan van een stuk van de “Europese tv inkomsten” taart. Alleen is er in het geval van Feyenoord helemaal geen taart. Alle andere clubs krijgen van Feyenoord een stukje denkbeeldige taart. Het is alsof je kleine broertje ook wil meebetalen en zijn spaarpotje openbreekt: €1,13, £2,- en een paar knopen 😶 lief bedoeld, maar schiet niet écht op natuurlijk.

Uitstekend plan. Alleen jammer dat enkele simpele geesten op deze site zo bekrompen reageren. Het is heel simpel. We hadden 3 topclubs, we hebben 3 topclubs en zullen 3 topclubs blijven houden. In alfabetische volgorde Ajax, Feyenoord en PSV. De leiding van die clubs hebben de handen ineengeslagen. Dat zouden de supporters van die clubs ook moeten doen. Gelukkig doen de meer ontwikkelde supporters van die clubs dat al.

Ronduit verschrikkelijk plan. Play-offs voor de titel, hou op zeg. Een systeem zoals in België moeten we niet willen. En de eredivisie terug naar 16 clubs, dat maakt het dus moeilijker voor kleinere clubs zoals mijn club Excelsior om erin te blijven/komen. Totaal geen rekening gehouden met kleinere clubs in dit voorstel.

Ik hoop dat de clubs die plan compleet afschieten en naar de prullenbak sturen, waar het hoort.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV5758
2.Ajax5358
3.Feyenoord4219
4.AZ4020
5.Vitesse336
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs de LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 20 februari
Paris Saint-Germain gaat een poging wagen om Dani Alves aan boord te houden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren