PEC boekt eindelijk thuiszege én verlengt ongeslagen reeks sinds 1986

PEC Zwolle heeft zaterdagavond eindelijk weer in eigen huis kunnen winnen. Het team van trainer John van ’t Schip zegevierde met 2-0 over Excelsior en dat betekende de eerste thuiszege sinds 31 maart, toen Sparta Rotterdam met eenzelfde cijfers werd verslagen. De club uit Overijssel had tot zaterdag zelfs elk van de laatste vier thuisduels verloren.

In de wetenschap dat PEC al sinds 1986 ongeslagen is in Eredivisie-duels met Excelsior (vijf zeges en zes remises), startte de thuisploeg goed en met zelfvertrouwen aan het duel. De Zwollenaren overrompelden Excelsior en kregen meerdere kansen, maar de afwerking was minder. Na dik twintig minuten spelen sloeg PEC toch toe. Nota bene Mike van Duinen opende de score tegen zijn ex-club, maar hij kreeg wel hulp van een falende Sonny Stevens: 1-0.

Het doelpunt gaf PEC overduidelijk vertrouwen, terwijl Excelsior maar niet in de wedstrijd kwam. Kingsley Ehizibue had een enorme kans op de 2-0, maar hij joeg de bal in het zijnet. Richting de rust kreeg Excelsior voor het eerst kansen op de gelijkmaker. Hervé Matthys en Mounir El Hamdoui kregen de bal echter niet langs Mickey van der Hart.

PEC ging na rust vrolijk verder met aanvallen. Een goede kans voor Vito van Crooij was een voorbode van de 2-0 in de 55e minuut: Thomas Lam kopte de bal achter Stevens. Enkel een doelpunt van Excelsior kon de spanning er nog écht in brengen, mar het scorebord kwam niet meer in beweging. Mike van Duinen verlengde een vrije trap met het hoofd, maar zijn poging ging net naast, en Van der Hart liet zich niet verrassen door Luigi Bruins.