Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Ik geloof dat het met de VAR uiteindelijk net zo gaat als met het rookverbod’

Laatste update:

Ondanks de invoering van de VAR blijft er veel discussie over beslissingen van scheidsrechters. Maar dat ook de adviezen van de VAR niet heilig zijn, bleek deze week wel nadat de rode kaart van Robin van Persie uit de wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse geseponeerd werd, terwijl de videoarbiter gelijk had gegeven aan scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Of een week eerder, toen de rode kaart van Simon Gustafson, die hij ontving bij het duel tussen FC Groningen en FC Utrecht, kwijtgescholden werd. “Wanneer het misgaat met de videoscheidsrechter, is het gevoel van onrecht alleen maar groter”, zegt Pierre van Hooijdonk in het Algemeen Dagblad.

Dit Eredivisie-seizoen ging het al meerdere keren mis bij beslissingen van de arbitrage, ondanks de aanwezigheid van de VAR. Een handsbal van PSV-verdediger Nick Viergever tegen NAC Breda werd over het hoofd gezien en een grove overtreding van Peter van Ooijen op Frenkie de Jong bij VVV-Venlo tegen Ajax bleef onbestraft. “Het kan altijd beter, daar streven we ook naar'', zegt Mike van der Roest, projectmanager van Video Assistent Referee bij de KNVB. “Fouten zullen er altijd blijven. Maar kijk hoe vaak cruciale beslissingen over wel of geen doelpunt of wel of geen rode kaart correct zijn gecorrigeerd. Het spel wordt eerlijk en schoner. Bij het WK zag je het al: er is geen enkele kamikazetackle geweest in Rusland. Die lijn zien we in de Eredivisie ook. De spelers weten dat er in Zeist wordt meegekeken.”

Volgens Van der Roest is het systeem nog niet waterdicht en daar is Marco van Basten het namens de FIFA mee eens. Dit Eredivisie-seizoen greep de VAR negentien keer correct in, terwijl de VAR volgens de KNVB in drie gevallen niet heeft ingegrepen terwijl dat wel had moeten gebeuren. “De VAR lost niet alle problemen op, dat is een misvatting”, aldus Van Basten. “Wie bang was dat de charme van de eeuwige discussie over scheidsrechters zou verdwijnen, kan opgelucht ademhalen. Er kunnen absoluut nog dingen beter. We zitten in een fase waarin iedereen nog moet wennen. Maar dat er aanzienlijk minder bepalende fouten worden gemaakt dan vroeger, is een gegeven.”

Kenneth Perez ziet dat het spel is veranderd door de invoering van de VAR. Hij neemt de overtreding van Martin Samuelsen op Nicolás Tagliafico als voorbeeld. Tijdens VVV - Ajax werd de Argentijn aan zijn shirt getrokken, waarna het daaropvolgende doelpunt werd afgekeurd op advies van de VAR. “Vroeger werd dat gezien als een slimmigheidje'', aldus Perez. “Nu is dat een nieuw soort overtreding, althans: een overtreding die vroeger nooit zou zijn bestraft, en waar niemand aanstoot aan zou hebben genomen.''

“We moeten van voetbal geen softie-sport maken. Nu zie je soms dat de VAR, na legio herhalingen, een overtreding als 'gevaarlijk' beoordeelt”, aldus Van Basten. Van Hooijdonk denkt dat het een kwestie van gewinning is: “Tegelijk geloof ik ook dat het met de VAR uiteindelijk net zo zal gaan als met het rookverbod. Destijds vonden heel veel mensen dat raar, inmiddels wordt het juist raar gevonden als je ergens wél rookt.”

Ben jij blij met de invoering van de VAR in het voetbal?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Alleen al blij dat buitenspel goals nooit meer goedgekeurd kunnen worden. Als je inter dan weer 1-1 ziet maken terwijl die met de VAR gewoon afgekeurd wordt, dan weet ik wel wat eerlijker is.

6 oktober 2018 om 10:04

Precies, nog steeds worden er fouten gemaakt ondanks de Var, maar bij overduidelijke situaties helpt de Var weldegelijk.

Het lastige bij voetbal is dat heel veel situaties beoordeelt moeten worden op basis van perceptie van de scheidsrechter. Het is niet zo zwart wit, zoals bijvoorbeeld een bal tegen de voet bij hockey.

6 oktober 2018 om 10:30

En dat zou gelijk de volgende verbetering moeten zijn: een bal tegen de hand is altijd hands.

6 oktober 2018 om 10:40

Verbetering?
dan gaan spelers telkens op zoek naar de hand en zullen we alle verdedigers met beide handen op de rug zien spelen.
dat zou het hele spel vernielen waar het nu vaak toeval is dat hij tegen een hand geschoten word zal er dan doelbewust op zoek gegaan worden naar hands iets wat je ten alle tijde moet voorkomen.

Ik vind dat VAR systeem moet beoordeeld worden door twee onafhankelijke personen, bij minimaal 2 stemmen (deze personen en de scheidsrechter) wordt dan beslist. Dit gebeurt alleen wanneer de scheidsrechter beroep doet op VAR.

Plus het publiek moet mee kunnen luisteren!

update: de bovengenoemde personen en scheidsrechter moeten zelf ook gevoetbald hebben op hoogste niveau, top amateur en prof, zodat ze het weten en begrijpen wat overtredingen zijn.

6 oktober 2018 om 12:21

Maar Nijhuis deed bij Gustafson juist geen beroep op de VAR toch? Dan krijg je alsnog klassenjustitie. Ik vind dat de aanvoerder de enige is die de VAR zou mogen aanvragen met 1 mogelijkheid per helft, die vervalt als je fout zit. Nu staat iedereen die tv-beweging met zijn vingers te maken in het veld. Moe word je er van.

Het idee en het feit dat de VAR is ingevoerd is gewoon goed. Doelpunten en andere situaties worden hierdoor nogmaals bekeken. Ik denk dat niemand daar tegen is op zich. Probleem is dat er kennelijk situaties zijn waarbij ineens alle scheidsrechters en officials allemaal even scheel blijken te zijn. Of je nou 2 of 8 schele apen ergens naar laat kijken, je krijgt dezelfde beslissing: De verkeerde. Ik pleit daarom voor mindere schele apen en dan komt het allemaal best goed.

De VAR is een goed middel om buitenspel momenten en dat soort dingen goed te zien maar bij interpretatie momenten blijft er natuurlijk discussie. Als je dat op wil lossen dan moet je de regels duidelijker maken.

“We moeten van voetbal geen softie-sport maken."

Is het hier niet al een beetje te laat voor? Ik bedoel schwalbes maken is tegenwoordig zo geïntegreerd in de sport.

Ben juist blij met Var, alhoewel ik het belachelijk nog vindt dat het niet in de CL wordt toegepast. Een toernooi met zoveel financiële belangen, waarbij Nederlandse clubs naar mijn mening de afgelopen jaren behoorlijk vaak zijn genaaid door arbitrale dwalingen.

De VAR heeft in zijn eerste seizoen te maken met kinderziektes, dit was in België ook zo. Het ging vorig jaar in praatprogramma’s elke week wel over de VAR ( terecht er werden veel fouten gemaakt ), maar dit seizoen is er veel minder commotie en worden er minder fouten gemaakt. Er moet dus gewoon wat tijd gegeven worden.

6 oktober 2018 om 11:41

Kinderziektes is 1 ding, maar interpretatie van momenten is een ander punt. Of iemand buitenspel staat is vaak wel duidelijk, want daar zijn duidelijke regels voor. Maar er zijn meer problemen met bijvoorbeeld hands ballen (neem PSV tegen NAC en Inter) en overtredingen (neem van Persie of de elleboogstoot van Onana). Daarbij heb ik ook nog steeds het gevoel dat er in Nederland een paar scheidsrechters rond lopen die niet graag overruled willen worden en dus niet helemaal open staan voor de Var.

6 oktober 2018 om 12:15

Dat is zeker een groot probleem, maar daar moet keihard tegen opgetreden worden. In België kreeg elke scheidsrechter na de match een “score”, en als de VAR een beslissing van de ref overrulede dan ging deze score omlaag. Dit zorgt natuulijk voor problemen en daardoor is dit systeem aangepast in de loop van het seizoen. En dat zal in Nederland ook wel gaan doen, zien wat er fout gaat en dan ingrijpen met een met een gerichte actie.

Ja, dat heb je als je een nieuw systeem uitprobeerd. Daar zitten altijd kinderziektes in. Deze technologie had al 10 jaar of langer operationeel kunnen zijn, mag je Blatter en Platini voor bedanken.

Uiteindelijk gaat dit gewoon soepel verlopen, hebben we na afloop van wedstrijden geen camerabeelden meer die 100x vertraagde beelden laten zien met discussie achteraf van de scheidsrechter die in een split-second de verkeerde beslissing neemt. Heb je ook geen schwalbes meer, en dat huilen om kaarten heb je dan ook niet meer (wat ook vaker met geel bestraft mag worden van mij)!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren