Almere is nieuwe koploper; Drenthe maakt derde voor Sparta

Almere City is de nieuwe koploper van de Keuken Kampioen Divisie. De Zwarte Schapen waren vrijdag met 1-0 te sterk voor NEC en zagen lijstaanvoerder Go Ahead Eagles een 2-0 voorsprong uit handen geven tegen Sparta Rotterdam: 2-2. De beloften van PSV zegevierden bij Roda JC Kerkrade met 2-3. In dat duel werd een strafschop gemist en werden er drie rode kaarten uitgedeeld.

Go Ahead Eagles - Sparta Rotterdam 2-2
In het eerste kwart kregen beide partijen de nodige kansen: Thomas Verheydt liet twee mogelijkheden liggen, terwijl Lars Veldwijk aan de andere kant voorlangs kopte. Na 21 minuten was het raak: Jeroen Veldmate kopte raak uit een hoekschop en maakte zijn eerste van het seizoen. Orhan Dzepar en Suently Alberto kregen hierna mogelijkheden, maar gescoord werd er niet meer. In de tweede helft kwam het eerste serieuze gevaar van Go Ahead: Paco van Moorsel kuste met een schot de lat. Julius Bliek maakte er later 2-0 van, maar Royston Drenthe deed gauw wat terug. Sparta ging op jacht naar de gelijkmaker en vond die in de eerste minuut van de blessuretijd via Veldwijk.

Almere City - NEC 1-0
Almere City kende een uitstekend begin van de wedstrijd. Het team van Michele Santoni kwam na acht minuten op voorsprong door een kopbal van Edoardo Soleri. De assist kwam op naam van Moustapha Seck. NEC was hierna ook dreigend, maar onder anderen Sven Braken en Tom Overtoom hadden het vizier niet op scherp staan. Na de pauze kwam Almere bijna op 2-0 toen Soleri net naast mikte. Met name Anass Achahbar deed hierna verwoede pogingen om NEC aan een punt te helpen, maar gescoord werd er niet meer. Almere mag zich nu de nieuwe lijstaanvoerder in de Keuken Kampioen Divisie noemen.

FC Eindhoven - FC Twente 1-1
FC Eindhoven liet in de eerste elft een prima indruk achter tegen de nummer drie van de Keuken Kampioen Divisie. In de eerste helft werden er echter nauwelijks grote kansen gecreëerd. Aitor Cantalapiedra, Branco van den Boomen, Alvin Daniëls en Tom Boere toonden enige dreiging, maar daar bleef het bij. Na de pauze werd er wél gescoord: Cantalapiedra benutte na een klein uur spelen een vrije trap en zette FC Twente op 0-1. Via Jelle van der Heyden was Twente hierna dicht bij de 0-2: de middenvelder trof de paal. Diep in blessuretijd werd het 1-1: Collin Seedorf kopte hard binnen.

Jong Ajax - Telstar 3-0
De twee middenmoters van de Keuken Kampioen Divisie waren aan elkaar gewaagd en in de eerste 45 minuten hadden beide ploegen mogelijkheden om tot scoren te komen. Doelmannen Dominik Kotarski en Jeroen Houwen hoefden echter zelden een grote inspanning te leveren om de nul te houden. In de tweede helft liep Jong Ajax alsnog uit naar een zege. Jurgen Ekkelenkamp wist op gelukkige wijze het net te vinden en even later scoorde Danilo Pereira de 2-0. Het slotakkoord was voor invaller Dennis Johnsen.

FC Dordrecht – SC Cambuur 3-1
Cambuur was in de eerste minuten de sterkere ploeg, maar het was Dordrecht dat halverwege het eerste bedrijf op voorsprong kwam. Uit een hoekschop kon Maarten Peijnenburg na een hachelijke situatie de bal in het net tikte: 1-0. Cambuur kwam snel in de tweede helft via Tyrone Conraad op gelijke hoogte, maar Savvan Mourgos kon even later vanaf elf meter de drie punten veiligstellen. Vlak voor tijd maakte Mourgos ook nog zijn tweede van de avond.

TOP Oss - Jong FC Utrecht 2-1
Halverwege stond TOP Oss op een terechte voorsprong, maar de marge was minimaal. Huseyin Dogan kon goed voorbereiden werk van onder anderen Bryan Smeets een knap vervolg geven door met links beheerst binnen te schieten. Vlak na rust had Dogan een dot van een kans, maar hij vergat de marge te verdubbelen. Rayan El Azrak zorgde voor de gelijkmaker namens de bezoekers, maar kort daarna plaatste invaller Delano Laden gericht de 2-1 tegen de touwen, waardoor hij de drie punten veilig stelde.

Roda JC Kerkrade - Jong PSV 2-3
De Limburgers waren in de openingsfase de sterkere partij en dat leidde al snel tot de 1-0 van Mario Engels. Lennard Daneels voorkwam een doelpunt door hands te maken en mocht inrukken, waarna Engels vanaf elf meter mocht aanleggen: 1-0. Engels vervulde wederom een heldenrol bij Roda, want even later stiftte hij de 2-0 binnen. Nog voor rust wist Jong PSV de aansluitingstreffer te produceren: Mauro Junior schoot prachtig raak. In de tweede helft draaide PSV de stand om. Matthias Verreth en Pascal Lundqvist scoorden, terwijl Livio Milts bij Roda van het veld moest met rood. In de slotfase kwam Roda met negen man te staan, want ook Mohamed El Makrini moest inrukken.

MVV Maastricht - FC Den Bosch 0-3
MVV had meerdere kansen om tot scoren te komen in de eerste helft, maar het was Den Bosch dat met twee doelpunten voorsprong de rust inging. Na 25 minuten scoorde Stefano Beltrame op aangeven van Sven Blummel en vlak voor de pauze was het laatstgenoemde die de marge verdubbelde door een counter goed af te ronden. Direct na de onderbreking besliste Rauno Sappinen de wedstrijd na een goede aanval van Den Bosch.

Wordt Michele Santoni als trainer onderschat?