AZ krijgt deksel op de neus in bijzonder duel voor Van den Brom

AZ heeft zondagmiddag puntverlies opgelopen tegen PEC Zwolle. De ploeg van John van den Brom gaf tot tweemaal toe een voorsprong weg: 2-2. Invaller Zian Flemming werd de gevierde man bij PEC met een laat doelpunt. AZ blijft zodoende vijfde staan in de Eredivisie en kan Feyenoord later op de zondag zien uitlopen. Voor Van den Brom was het een bijzondere wedstrijd, want hij stootte Louis van Gaal (181 wedstrijden) van de troon als langstzittende trainer ooit bij AZ..

In zijn 182ste wedstrijd op de bank bij AZ liet Van den Brom verdediger Ron Vlaar terugkeren in het basiselftal. De routinier keerde terug van blessureleed en nam de plek van Pantelis Hatzidiakos over. De Alkmaarders hadden nog geen tien minuten nodig om de score te openen: Oussama Idrissi maakte de nodige meters op de vijandelijke helft, combineerde met Thomas Ouwejan en mikte vanbinnen het strafschopgebied raak in de linkerhoek.

Sinds zijn komst naar Alkmaar, op 19 januari 2018, was Idrissi al betrokken bij twaalf doelpunten. Alleen Alireza Jahanbakhsh troeft hem in dat tijdsbestek af (twintig). Na het vroege openingsdoelpunt bleef AZ de dominante ploeg. Met name via afstandsschoten liet het team van Van den Brom zich gelden. Na 26 minuten werd PEC voor het eerst gevaarlijk, maar verder had AZ weinig te duchten van de opponent. Guus Til liet in minuut 29 na er 2-0 va te maken.

Het was een dure misser, want uit het niets werd het tien minuten voor rust 1-1. Jonas Svensson bracht Vlaar in de problemen en Vito van Crooij nam de bal over. Hij profiteerde razendsnel van het knullige uitverdedigen en bracht zijn ploeg langszij. Even daarna had het zelfs meteen 1-2 kunnen worden, maar Mike van Duinen trof de paal. In de tweede helft lag het tempo lager. PEC kwam wel goed weg, toen Til halverwege het tweede bedrijf voor een open doel over kopte.

Het was uiteindelijk toch Til die AZ weer op voorsprong bracht. Dertien minuten voor tijd kreeg de aanvoerder de bal met wat geluk voor zijn voeten na een voorzet van Svensson, waarna hij het thuispubliek in extase bracht. Daarmee was de wedstrijd echter nog niet gespeeld. PEC gaf zich niet gewonnen en kreeg een minuut voor tijd waarop het hoopte: invaller Flemming kopte hard binnen na een voorzet van Van Duinen en maakte zijn eerste doelpunt voor PEC.

Verdiende PEC Zwolle het punt in Alkmaar?