Drenthe is goud waard voor Sparta; Ajax gaat hard onderuit

Go Ahead Eagles blijft de Keuken Kampioen Divisie aanvoeren. Kowet hield NEC vrijdagavond in De Goffert op een gelijkspel en heeft nu evenveel punten als Almere City en Sparta Rotterdam. De club uit Flevoland won met 2-1 van RKC Waalwijk, terwijl Royston Drenthe Sparta naar de zege schoot tegen FC Dordrecht: 3-2. De beloften van Ajax gingen onderuit tegen FC Eindhoven: 0-3.

NEC - Go Ahead Eagles 1-1
NEC en Go Ahead kregen in het eerste kwartier enkele mogelijkheden en de beste was voor Anass Achahbar, die in het zijnet mikte. Het Deventer bezoek was hierna twee keer dicht bij de 0-1 toen Richard van der Venne tot twee keer toe de paal raakte. Na 39 minuten brak Sven Braken de ban: hij krulde de bal vanaf achttien meter in de verre hoek. Na de pauze had NEC er gauw 2-0 van kunnen maken, ware het niet dat Mart Dijkstra op Hobie Verhulst stuitte. Later mikte Tom Overtom van de thuisploeg ook nog tegen de paal. Na 71 minuten werd het 1-1: Paco van Moorsel mocht aannemen in de zestien en verschalkte Norbert Alblas.

SC Cambuur - Roda JC Kerkrade 0-1
Cambuur was niet van plan om zich in te graven en kwam na een kwartier bijna op 1-0: Justin Mathieu kreeg de bal echter niet tussen de palen. Xavier Mous hield hierna Mitchell Paulissen, Muaka Simakala en Ognjen Gnjatic van scoren af, waardoor Cambuur de brilstand mee de kleedkamer innam. Na de pauze was het alsnog raak voor Roda: Gyliano van Velzen scoorde nadat Mous redding had gebracht op een poging van Mario Engels. In het vervolg gebeurde er niet veel meer, al moest Mous nog wel in actie komen op een schot van Engels. Roda boekte een minimale zege en staat met dertien punten zevende.

Almere City - RKC Waalwijk 2-1
De eerste goede kans in het Yanmar Stadion was voor Almere: Etienne Vaessen redde op een inzet van dichtbij van James Efmorfidis. Beide ploegen kregen hierna de nodige mogelijkheden, maar het was de gastheer die scoorde. RKC kreeg de bal na een hoekschop niet weg en Niek Vossebelt profiteerde: 1-0. De bezoekers uit Brabant gaven echter niet op en kwamen een kwartier voor het slotsignaal op gelijke hoogte: Jari Koenraat scoorde met een halve omhaal. Uit het niets kwam Almere hierna op 2-1 en het was opnieuw Vossebelt die scoorde. Daar bleef het ook bij.

Sparta Rotterdam – FC Dordrecht 3-2
De bezoekers kenden een bliksemstart, aangezien de goal al na één minuut was gevonden door Jeremy Cijntje. Sparta was nog niet van de rappe voorsprong bekomen of de tweede tegentreffer lag al in het net. Lewis Montsma was alert bij een corner en produceerde de 0-2. Vlak voor het rustsignaal deed Sparta iets terug via Deroy Duarte en in de tweede helft completeerde Sparta de comeback via Lars Veldwijk en Royston Drenthe. De spits kopte de 2-2 binnen en even later zeilde een afstandsschot van Drenthe, van richting veranderd door de verdediger, eveneens tegen de touwen.

Telstar – TOP Oss 1-0
Rodney Lopes Cabral dacht zijn ploeg na twaalf minuten de voorsprong te bezorgen, maar de vleugelverdediger stond buitenspel. Na 25 minuten was het wel raak voor de Rotterdammer: een prachtige aanval, waarin meerdere spelers betrokken waren, werd uitstekend afgerond met een raak schot van Cabral. Beide ploegen hadden na de onderbreking de kans een doelpunt te maken, maar de doelmannen van dienst hielden hun doel in het restant van het duel schoon, waardoor Telstar er met de zege vandoor ging.

FC Den Bosch – Jong AZ 3-1
Een treffer van Rauno Sappinen zorgde voor het verschil bij rust. De aanvaller profiteerde van zeer knullig keeperswerk van Jasper Schendelaar, die op de rand van de zestien meter de bal simpel verspeelde. De Est profiteerde: 0-1. Jong AZ kwam daarna beter in de wedstrijd, maar kon nauwelijks groot gevaar stichten. Na bijna een uur spelen verdubbelde Sven Blummel de marge door een voorzet van Danny Verbeek op waarde te schatten. Imran Oulad Omar maakte vervolgens de 3-0, waarna Ferdy Druijff voor de Alkmaarders de eer redde met een mooie vrije trap.

Helmond Sport – FC Volendam 2-2
In de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, maar het waren de bezoekers die met een voorsprong konden rusten. Vlak voor het fluitsignaal voor de thee dribbelde Enzo Stroo het strafschopgebied binnen en schoot hij de bal in de lange hoek. Direct na rust zorgde Joeri Poelmans voor de gelijkmaker door raak te knallen: 1-1. Furhgill Zeldenrust bracht de thuisploeg daarna op voorsprong door een vrije trap prachtig te benutten. Martijn Kaars was een kwartier voor tijd echter ook trefzeker, waardoor beide teams genoegen moesten nemen met een punt.

Jong Ajax – FC Eindhoven 0-3
De ploeg van Michael Reiziger moest met een zeer teleurstellende tussenstand de kleedkamer opzoeken. Een verre inworp van Collin Seedorf belandde via uiteindelijk via Branco van den Boomen bij Alvin Daniels, die de score opende. Enkele minuten later was het alweer 0-2 via Seedorf, die een corner binnenkopte. Vlak voor tijd verzorgde Elton Kabangu het slotakkoord, waardoor de Amsterdamse beloften een fikse nederlaag incasseerden.

Denk jij dat Go Ahead Eagles gaat promoveren?