Update: UEFA voert invoering VAR in Champions League versneld door

Maandag, 3 december 2018 om

Vanaf volgend seizoen zal er ook in de Champions League een beroep gedaan worden op de VAR, zo maakt de UEFA via de officiële kanalen bekend. Daarnaast maakt de Europese voetbalbond bekend dat de videoscheidsrechter zijn intrede zal doen bij de wedstrijd om de Super Cup, in de Europa League, op het EK en tijdens de finale van de Nations League.

De VAR was afgelopen zomer al aanwezig op het WK en wordt momenteel gebruikt in onder meer de Bundesliga, LaLiga en de Eredivisie. In wedstrijden onder de vlag van de UEFA werd er voorlopig nog geen beroep gedaan op de videoscheidsrechter, maar daar komt vanaf volgend seizoen dus verandering in. In het hoofdtoernooi en de play-offs (de laatste voorronde) van de Champions League zal de VAR actief zijn.

Daarnaast zal de VAR in 2020 voor het eerst ingezet worden op het EK, terwijl de videoscheidsrechter in 2021 ook bij de finales van de Nations League aanwezig zal zijn. De UEFA voert de VAR tevens in de Europa League in, al zal dat nog niet volgend seizoen zijn. In seizoen 2020/21 doet de videoscheidsrechter zijn intrede in dat toernooi.

“We zijn ervan overtuigd dat we tot augustus 2019 nog voldoende tijd hebben om het systeem te introduceren en om scheidsrechters te trainen. Zo weten we zeker dat de VAR op een efficiënte en succesvolle manier geïmplementeerd wordt in de belangrijkste competitie van de UEFA: de Champions League”, laat UEFA-president Aleksander Ceferin weten op de website van de Europese voetbalbond.

Update 8 november 15.11 uur – 'UEFA overweegt versnelde invoering VAR bij CL'
De VAR maakt mogelijk nog dit seizoen zijn intrede in de Champions League. De BBC meldt dat de UEFA momenteel onderzoekt of een versnelde invoering mogelijk is. De goede ervaringen op het WK én de angst voor grote fouten zouden ten grondslag liggen aan de overweging. In december wordt er een besluit verwacht inzake de kwestie.

Update 3 december 13.02 uur - UEFA voert invoering VAR in Champions League versneld door
De UEFA heeft besloten om vanaf de knock-outfase van het huidige Champions League-seizoen te werken met de VAR. Aanvankelijk was het plan om de VAR pas vanaf volgend seizoen in te voeren, maar na onderzoek heeft de bond geconcludeerd dat een versnelde invoering het beste is. De goede ervaringen op het WK én de angst voor grote fouten zouden ten grondslag liggen aan de overweging.


Poll

Goede zet van de UEFA?


53 reacties (laatste reactie door daviddc)

Helemaal goed! Natuurlijk moet het wat gefinetuned worden en is geen enkele oplossing perfect. Maar de VAR is een welkome toevoeging! Benieuwd of het ook in Fifa20 gaat zitten

27 september 2018 om 12:55

Een VAR toevoegen aan Fifa heeft nogal weinig nut.

27 september 2018 om 13:04

Lekker toch, als je 3-1 voor staat en dat de scheids dan naar de VAR gaat kijken en dan druk je niet op kruisje waardoor de tegenstander helemaal gefrustreerd mee moet gaan kijken hoe de scheidsrechter op een televisie op jouw televisie kijkt, waarna de tegenstander zo gefrustreerd is dat hij de Playstation/xbox door een raam naar buiten gooit.
Toevoegen zou ik zeggen.

27 september 2018 om 13:28

Mensen die herhalingen gaan bekijken vind ik echt vreselijk. Ik druk uit respect altijd gewoon door. Ik vind het het zelf ook nooit erg om eerst op achterstand te komen, dan weet ik wat voor persoon ik tegenover me heb. Als die gekke dansjes doet of herhalingen gaat bekijken dat motiveert me juist om veel te scoren en dan 36 herhalingen terug te geven :P

27 september 2018 om 13:28

Weet nu al 100% zeker dat VAR in FM gaat zitten. Heb vroeger altijd PES gespeeld, maar daar kon je altijd scoren vanuit buitenspel positie, juichen, en dan zien dat het doelpunt niet telt. Mits op tijd geschoten dan.

Zal mij niks verbazen als je zulke situaties straks weer krijgt in voetbalsimulaties en dan de VAR verwijzing ziet, wellicht zelfs precies zoals op TV gebeurd. Dus incl. beelden uit het busje en een snelle herhaling.

27 september 2018 om 14:14

Gelukkig kan je in fifa 19 de herhalingen gewoon wegdrukken. Wel jammer als je omhaal scoort maar wel echt een verademing

27 september 2018 om 14:01

Een Var in Fifa. Not sure if serious or stupid.....

27 september 2018 om 14:56

Waarom niet. Doellijntechnologie zit er nu ook in. Ik snap dat de computer gelijk weet of het wel of niet iets is. Maar de speler soms even in spanning laten kan best leuk zijn. Scoren vlak na een overtreding, even juichen,.. oeps VAR. Ah bleek niets te zijn. Alsnog juichen.

8 november 2018 om 17:14

Omdat het onnodig veel tijd kost in online game modes iniedergeval

8 november 2018 om 18:52

Dan gaat fifa je nog maar naaien dan ze nu al doen.

Waarom doen ze dit pas vanaf volgend seizoen en niet vanaf de winterstop?

27 september 2018 om 12:54

Nieuwe regels introduceer je meestal aan het begin en niet in het midden van een competitie.

27 september 2018 om 13:30

Beserko: had juist een maand of 2 geleden begrepen dat ze de VAR vanaf de CL 1/8 finales in gingen voeren?

27 september 2018 om 14:15

Daar weet ik eerlijk gezegd niets van, zou me verrassen maar zou kunnen hoor.

27 september 2018 om 13:00

Zou een beetje competitievervalsing zijn denk je niet?

27 september 2018 om 13:03

Hoezo? Voor wie is dat niet eerlijk als er na de winter Var zou zijn.

27 september 2018 om 13:07

De belangen zijn na de winterstop wat groter. En wat Marc zegt, voor wie is het competitievervalsing?

27 september 2018 om 13:14

In feiten niemand.

Maar wat denk je van het volgende scenario:

Ajax krijgt een duidelijk doelpunt niet toegewezen omdat het niet door de scheidsrechter is waargenomen. Geen var dus geen correctie en geen doelpunt. Op onderling resultaat wordt Ajax 3e en Benfica 2e, met ieder een identiek doelsaldo. Vervolgens gaat Benifca dus naar de volgende ronde.

Ook zij maken een duidelijk doelpunt dat niet wordt waargenomen door de scheidsrechter, wel var, wel correctie, wel een doelpunt. Door deze toegewezen goal gaat Benfica naar de laatste 8.

Lijkt mij redelijke competitievervalsing.

Bij een toernooi wel zulke grote belangen lijkt het me niet meer dan logisch om zo'n ingrijpende verandering pas in het nieuwe seizoen door te voeren en niet halverwege het toernooi.

27 september 2018 om 13:18

@Pogba Die situatie zou toch ook kunnen gebeuren zonder Var? Niet helemaal zoals jij die beschrijft, maar wel dat Wjax bijvoorbeeld afgaat tegen Benfica door een onterecht afgekeurde goal, maar Benfica in de laatste 16 wel doorgaat door een onterecht goedgekeurde goal.

27 september 2018 om 13:19

Het is een ''stel dat'' situatie; Club X is #3 geworden en club Y is #2 geworden, maar club Y was #3 geweest wanneer VAR gebruikt had kunnen worden. Club X is uit de CL door een onterecht afgekeurd doelpunt/onterecht goedgekeurd doelpunt, bij henzelf of bij een wedstrijd van club Y.

Dan krijg je club Y die na de winterstop met een VAR eruit was gevlogen, gered word na de winterstop door de Var. Ja, het zou eerlijker zijn dat Y doorgaat obv die wedstrijd. Maar eigenlijk hadden ze al niet meer in het toernooi moeten zitten.

De meeste supporters van club X voelen dan dat hen onrecht is aangedaan, iets dat menselijk is. We willen namelijk allemaal dezelfde (eerlijke) kansen.

VAR krijgt een jaar extra de tijd zich te ontwikkelen, obv de wedstrijden hier in NL is dat maar goed ook. Want ook de VAR maakt nog fouten, en zou wat mij betreft meer inspraak moeten krijgen.

27 september 2018 om 13:31

@pogba, maar de kans dat Benfica na de winterstop door de VAR wordt uitgeschakeld terwijl dat zonder VAR niet zou zijn gebeurd is weer net zo groot als jouw geschetste scenario. Niemand heeft dus direct een extra voordeel of nadeel, dus ik zeg doen.

27 september 2018 om 13:39

Marcjuventus,

Mijn punt is ook niet dat de situatie zonder VAR ook kan gebeuren, want dat is natuurlijk gewoon mogelijk. In jouw geval is in beide gevallen geen Var. In dat geval is het te wijten aan menselijk falen. Daar is (zonder Var) niets aan te doen. Het is natuurlijk niet eerlijk voor Ajax, alleen weten alle supporters dat dit in het voetbal kan gebeuren.

Waar het om gaat is de inconsequente aanwezig van de VAR wanneer deze in de winterstop wordt ingevoerd. Wanneer de situatie zich voordat zoals hij beschreven staat, dan is dat natuurlijk ontzettend oneerlijk tegenover Ajax. In dit geval is het voor een supporter een stuk moeilijker te verkroppen, want wanneer er een VAR bij de goal van Ajax aanwezig was geweest, was deze ook goedgekeurd.

27 september 2018 om 13:49

De. Theking,

De kans op een dergelijk scenario is natuurlijk ook klein. Maar aangezien verschil in prijzengeld tussen de groepsfase en de laatste 16 zo groot is, is na het seizoen invoeren wel zo eerlijk.

En het is niet alleen het geschetste scenario. In het geval van invoering tijdens de winterstop gaan er natuurlijk ook de nodige verwijzingen gemaakt naar (onterechte) rode kaart gevallen en (onterechte) strafschoppen.

8 november 2018 om 16:58

@superflurps
Kan niet, op basis van onderling resultaat kan Ajax niet gedupeerd worden!

Ik snap je punt wel, maar ben het er niet mee eens.
Als vanaf 01-01-2018 andere regels gelden, dan weet je dat toch van tevoren.

geweldig nieuws! blij dat de uefa toch tot deze beslissing gekomen is!
wel jammer dat het niet meteen na de winterstop geã¯ntroduceerd wordt, maar aan de andere kant ook wel begrijpelijk gezien ze tijd nodig zullen hebben om het systeem te testen en om de arbitrage te trainen in het gebruik van de var.
enige nadeel met de introductie van de var is dat straks de cl wedstrijden vaker stil worden gelegd. maar goed we kunnen niet alles hebben! zolang het leidt tot een vermindering in het aantal arbitraire dwalingen.

27 september 2018 om 13:26

Jemoet maar zo denken, duurt een.avondje voetbal nog wat langer..

Ik heb nee geantwoord. Vind dat juist de uefa en de fifa dit veel meer hadden moeten dragen en promoten in het kader van hun fair play projecten.

27 september 2018 om 13:37

Op zich eens en het duurt nu natuurlijk nog steeds te lang, maar het feit dat het eindelijk komt vind ik al geweldig nieuws. Hoor vanuit Engeland nog veel kritiek op het systeem, maar ben in Nederland tnt erg tevreden over. Tuurlijk gaat er soms nog wat mis of wordt de VAR op verkeerde momenten wel/niet in gezet, maar het gaat al een stuk beter dan met alleen "gewone" scheidsrechters.

Het is alleen wel te hopen dat er dan wel onpartijdige en kundige mensen achter de schermen zitten.

Jaar te laat wat mij betreft.

27 september 2018 om 14:07

Twee jaar wat mij betreft.

27 september 2018 om 15:14

Had in 2010 er al moeten zijn 😂. Corner die we niet kregen en in de aanval daarna scoort iniesta.. haha

27 september 2018 om 15:18

Hehe, tja, denk alleen dat-ie bij dat schopje van Nigel wellicht ook in z'n oor had gefluisterd dat Webb even naar het lichte contact moest komen kijken

27 september 2018 om 15:22

Yup inderdaad 😂

Nooit meer een vies elleboogje, nooit meer een buitenspel goal, nooit meer een slimme overtreding en daarna scoren, nooit meer een slim duwtje, Nooit meer 😢 straks voetballen we met robots en is al het leuke van de voetbalsport eraf..

Wordt het voor Nederlandse clubs alleen maar eenvoudiger om de Champions League te winnen, nu alle theater bij Barca en Madrid kan worden bestraft.

Is maar mijn mening maar ik ben niet gecharmeerd van Var.
Waar ik vanaf de start wel gecharmeerd van was is lijn technologie. Datwas sws al iets dat ik vond dat ze jaren geleden al konden en mochten invoeren.

Maar de Var gaat verder dan dat.. de VAR gaat nu bepalen of iemand geraakt is alsof die computer kan zien hoe hard iemand geraakt is...etc. Sorry ik vind dat te ver gaan.ik vind dat de scheids er niet voor niks is,hij hoort het spel vooral aan te "voelen' niet een computer.

Ook horen foutjes er bij . Alleen foutjes die ontstaan in situaties zoals een bal over een lijn ja/nee en of buitenspel ja/nee dat vind ik top als men die er uit haalt.maar verder Var?
Ik vind het (tot nu toe ) 10x niks.

27 september 2018 om 14:10

Het is juist het mooiste van het voetbal als een speler iets slims doet zodat deze scoort en iedereen er dagen lang ziek van is! Dat is toch het heerlijke van voetbal.. nu zal in 9 van de 10 gevallen deze goal worden afgekeurd en kunnen we nooit meer zeiken en emoties tonen

Ikzag net ook jou comment van robot voetbal etc. Dat is uiteindelijk idd waar ik ook tegenaan hik . Het is nu nog niet aan de orde . Maar wat je zegt ben ik het aardig mee eens ja want die kant gaat het wel op ja.

Ben zwaar voor eerlijke matches! Maar die VAR brengt te veel verwarring want die computer kan never nooit vele zaken bepalen. En het is precies wat je blijft zien.ze noemen het kinderziekten maar wedden dat ze zullen blijven.
Tenzij ze de spelers met bepaalde sensors laten lopen zodat men kan meten hoe hard iemand geraakt was ofzo en of als diegene uberhaupt wel geraakt werd.

De Var moet je vanaf een beginnend seizoen erin brengen, niet midden in een toernooi.

8 november 2018 om 15:35

Met het oog op de beslissende rondes die eraan komen lijkt het me niet eens een slecht idee. Welk negatief effect zal het hebben op het spel?

8 november 2018 om 15:40

Het zal niks negatief effect hebben, alleen vind dat je als je iets invoert het dan ook iedereen die kans moet geven. Even over die schwalbe bij Man C gisteren, wanneer dat bij 0-0 was gebeurd in de 89e minuut en shaktar strijd nog voor de bovenste plaatsen, dan is het heel vervelend voor hun.

8 november 2018 om 16:49

Het was nu ook bij de 1-0, waarna de pot toch wel definitief over was.

Prima, VAR na de winterstop voor de K.O fase.

De Uefa had de VAR al vanaf het begin van de CL moeten invoeren. Zelfs bij de voorrondes CL hadden ze al moeten beginnen. Maar als ze vanaf de K.O fases beginnen, is ook goed. Bij de EL moeten ze het ook invoeren.

Wel goed dat ze het doen, alleen had he natuurlijk al vanaf het begin gemoeten...

de meeste clubs bij met name de voorrondes hebben mega grote belangen bij het wel of niet halen van de CL qua miljoenen bedrag.

So.. komt dat even een partij te laat voor psv in de championsleaugue.. de punten die psv tegen inter hierdoor is misgelopen kon Nederland heel goed gebruiken op dit moment in de ranglijst voor rechtstreekse plaatsing

VAR maakt voetbal zuiver, zegt Infntino. Ten dele, want ik vind dat de VAR in de ED best wat steekjes heeft laten vallen. Er zal altijd discussie blijven, ook over beslissingen van de Var.

Misschien ben ik van het uitstervende soort voetballiefhebber, maar ik houd van imperfectie in voetbal. Soms heb je geluk, soms heb je pech met een beslissing. Het leven is niet eerlijk, voetbal ook niet ;-)

Ik moet zeggen dat ik het in het begin niet zag zitten het hele var gebeuren maar uiteindelijk toch een goed idee en ben er al aan gewend. Het voorkomt een hoop gezeik over bepaalde situaties

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Woensdag 28 oktober
De naam van Dayot Upamecano staat voor volgende zomer bovenaan het verlanglijstje van Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren